Jurnal de gravida: Despre dry test în sarcină
Atunci când am fost la doctor pentru ecografia morfologică de trimestru I am primit trimiterea pentru efectuarea unui dry test la clinica Medsana, unde am fost sfătuită că laboratorul oferă rezultate foarte bune comparativ cu alte laboratoare private.
Dry testul este un test prin care se identifică eventualele anomalii cromozomiale din sarcină. Testul îmbină două etape: ecografia şi analizele de sânge, care împreună oferă date legate de probabilitatea apariţiei unor astfel de probleme.
Ecografia şi analizele trebuie făcute preferabil la cel mult 24 de ore diferenţă pentru ca datele să fie cât mai uşor de interpretat. După ce am făcut ecografia într-o seară de vineri, am decis ca sâmbătă dimineaţă să merg la laborator.
Doctoriţa mea ginecolog îmi dăduse o trimitere specială pe care a trecut câteva date despre mine (data nasterii, egreutatea, fumatoare/nefumatoare, diabetica/nu) şi valoarea obţinută la ecografie pentru translucenţa nucală, un indicator important în acest test. Pe lângă această fişă la analize am luat cu mine foaia cu toate măsurătorile de la ecografie, iar cei de acolo au făcut o copie pentru a prelua informaţiile necesare pentru test.
Analiza de sânge este simplă, se foloseşte o seringă în locul epubretei şi apoi asistenta picură din aceasta pe două foiţe speciale care sunt trimise la laborator. Testul se face folosind sângele uscat al mamei, din acest motiv procedura este uşor diferită. Se folosesc markeri biochimici, care în primul trimestru sunt Free-ßhCG şi proteina placentară PAPP-A, care cumulaţi cu datele ecografice oferă informaţiile căutate de test.
Am fost informată că rezultatele vin după 2-3 săptămâni, dar le-am primit chiar mai devreme. Foaia de rezultate cuprindea patru date: probabilitatea de apariţie a trisomiei 21 (sindrom Down), probabilitate de apariţie a trisomiei 18 (sindrom Edwards), prezenţa în sânge a genei care generează cel mai des fibroza chistică şi prezenţa în sânge a genei care generează cel mai des surditatea non-sindromică.
Pentru primele două valori un rezultat sub probabilitatea de 1/250 indică un risc scăzut de apariţie a acestor probleme. Chiar dacă rezultatele indică un risc ridicat trebuie avut în vedere că aceasta este doar o probabilitate, iar pentru a pune un diagnostic doctorul va indica alte proceduri suplimentare.
Pentru mine a fost o alegere bună să fac testul la Medsana, totul a decurs repede şi rezultatele au venit chiar înainte de data estimată. Spre bucuria mea toate valorile au indicat riscuri scăzute, aşa că la următoarea ecografie voi afla dacă mai este necesar să fac triplul test de trimestrul doi în perioada următoare.
După părerea mea este un test util pentru orice gravidă, chiar dacă implică unele costuri ridicate. Cred că orice investiţie în teste din timpul sarcinii este folositoare, pentru că ne poate ajuta să evităm probleme grave. Sper că vă sunt de folos aceste informaţii, cu siguranţă pe internet veţi găsi multe alte detaliile despre ce presupune acest test, dar am vrut să trec aici măcat câteva date elementare despre acest subiect.