Cum facem baita nou-nascutului
Baia nou-nascutului este un moment emotionant pentru orice parinte, iar ca sa fie cu adevarat placuta sunt necesare cateva sfaturi esentiale. La maternitate am participat la o baita demonstrativa cand asistenta mi-a aratat tot ce trebuie sa fac, de la pregatirea caditei pana la igiena de dupa baie, care este la fel de importanta.
Baia se face in cadita sau in chiuveta, cu apa calda la temperatura de 38 de grade. Pentru testarea temperaturi se poate folosi proba cotului, adica se introduce cotul in apa si aceasta trebuie sa aiba o temperatura suportabila. Noi am cumparat o cadita ergonomica, foarte utila pentru ca bebe este sustinut, care are un termometru integrat unde putem verifica temperatura.
Unele persoane sustin ca baia generala in cada este contraindicata atunci cand bebe are inca bontul ombilical, dar chiar din contra baia ajuta la igiena si la vindecarea locului. La baie se spala tot corpul bebelusului, inclusiv capul, mai ales la pliuri. Cel mai usor este sa folositi un gel de baie care sa fie si sampon, de la o firma care sa produca produse de calitate pentru bebelusi, noi am ales Klorane si suntem multumiti.
Dupa scoaterea din cadita se pune bebelusul intr-un prosop mare si se usuca prin tamponarea pielii, fara a freca, mai ales la pliuri pentru a ne asigura ca stergem apa de peste tot.
Igiena de dupa baie este foarte importanta mai ales in primele luni, pentru a evita orice probleme. Corpul bebelusului va fi dat cu o crema de corp, moment cand putem sa ii facem un scurt masaj.
In primele zile cand bebe are inca bontul ombilical acesta se da cu Betadina folosind o compresa sterila si apoi cu Baneocin pudra, atat deasupra, cat si dedesubtul clipsului care prinde zona ombilicala. Orice inflamatie a locului sau supurarea de lichid alb trebuie discutata cu pediatrul.
In nas se toarna cate o picatura de ser fiziologic in fiecare nara pentru a curata locul. La fel se face la ochi, unde se pune cate o picatura, iar apoi se sterge cu comprese sterile. Se foloseste cate o compresa pentru fiecare ochi, iar stergerea se face de la tampla spre nas.
Unele persoane recomanda o igiena orala, dar noi am fost sfatuiti sa nu curatam gura, ci doar sa supraveghem sa nu apara candidoza, adica pete albe pe gingii, iar daca aceasta apare sa contactam doctorul pentru tratamentul adecvat. Tot dupa baita pieptanam bebelusul si apoi punem caciulita pentru macar jumatate de ora, ca sa ii tina de cald.
Este bine ca baia sa se faca inainte de masa, pentru ca agitatia din acest proces ar putea sa il faca pe bebe se vomite tot ce a mancat. Dupa baie se poate ca bebelusul sa fie agitat, dar cu rabdare se va linisti si va avea un somn odihnitor peste noapte.