Concediul de maternitate se acorda pe perioada sarcinii si a lauziei, este un drept de care beneficiaza orice femeie insarcinata in anumite conditii. Iata cateva informatii utile despre acest concediu.
♥ Concediul de maternitate este impartit in mod normal in concediu prenatal si concediu postnatal, dar gravida poate alege sa isi ia concediu doar dupa nastere daca prefera sa faca asa.
♥ Concediul contine un numar total de 126 de zile, impartite in mod normal in 63 de zile inainte si 63 de zile dupa nastere. De fapt se poate schimba impartirea, cu singura conditie ca perioada de dupa nastere sa fie de minim 42 de zile, conform legii.
♥ Concediul este eliberat de medicul de familie, la recomandarea mediului ginecolog care urmareste sarcina.
♥ Conditiile de acordare a concediului de maternitate sunt: solicitanta sa fie domiciliata in Romania si sa fi cotizat la asigurarile sociale cel putin o luna in ultimul an inainte de acordare.
♥ Valoarea indemnizatiei de maternitate este egala cu 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni in care s-a cotizat la asigurarrile sociale. Pentru ca indemnizatia nu se impoziteaza, suma primita este mai mare decat un salariu normal.
♥ Plata indemnizatiei este facuta de catre angajator, care apoi isi va recupera suma de la bugetul de stat, deci banii se primesc imediat dupa intrarea in concediu, fara intarzierile care apar la concediul de crestere a copilului.
Intrarea in concediu de maternitate se face in baza concediului medical depus la locul de munca. Concediul se emite pe etape lunare, adica va trebui sa faceti mai multe drumuri la medicul de familie.
Iata exemplul meu: am intrat in concediul de maternitate pe 14 august, cand am primit de la medicul de familie un formular de concediu medical pe perioada 14-31 august. Este bine de stiut ca trebuie sa mergeti la medicul de familie chiar in ziua in care incepe concediul, pentru ca doar atunci va putea elibera documentul. Apoi pentru prelungiri puteti merge oricand in cursul lunii pentru ca va doriti concediu.
La inceputul lunii septembrie am primit urmatorul concediu medical, iar la inceputul lunii octombrie urmatorul. Pe 14 octombrie am nascut, deci am intrat in partea a doua a concediului de maternitate, dar la medicul de familie a trebuit sa merg doar la inceputul lunii noiembrie, pentru urmatorul concediu lunar.
Ultima data am mers acolo la inceputul lui decembrie, cand am primit ultimele zile de concediu, pana pe 17 decembrie, cand s-au terminat cele 126 de zile la care aveam dreptul conform prevederilor legale.
Daca aveti intrebari despre cum se acorda concediul de maternitate va raspund cu drag.

sursa foto: www.pixelyumyum.com

6 thoughts on “Informatii utile despre concediul de maternitate

 • 23/03/2014 at 12:43 pm
  Permalink

  Buna. As dori sa fac o singura precizare: conform prevederilor legale certificatul medical acordat pentru sarcina si lauzie (cod 08) se poate elibera de catre medicul de familie oricand in cursul unei luni pentru luna respectiva.

  Reply
  • 23/03/2014 at 7:37 pm
   Permalink

   Multumesc pentru completare. EU am avut probleme doar la primul concediu, trebuia sa inceapa cu data de 14 august si medicul de familie mi-a spus ca trebuie neaparat sa vin in acea zi ca sa imi poata elibera documentul. In lunile urmatoare intr-adevar am putut merge in orice zi a lunii ca sa iau relungirea concediului medical.

   Reply
 • 02/03/2015 at 11:27 pm
  Permalink

  Buna. Noi avem o situatie mai complicata, in sensul ca sotia mea are contract pe perioada determinata pe care angajatorul nu vrea sa il mai prelungeasca din aprilie. In acelasi timp este in concediu fara plata pana in 31 august din invatamant. Cum poate beneficia de acest concediu in conditiile in care spui ca este platit de angajator. Ea nu va mai fi angajata in momentul in care ar trebui sa inceapa acest concediu, adica undeva in iulie cel mai devreme pt ca nasterea e preconizata a fi la inceputul lunii septembrie. Daca mi-ai putea raspunde mi-ar fi de mare ajutor pentru ca suntem intr-o dilema foarte mare in acest moment si nu gasim nicaieri informatii pentru situatia noastra incalcita.

  Multumesc!

  Reply
  • 04/03/2015 at 2:26 pm
   Permalink

   Buna! Nu am trecut personal prin asa ceva, dar am intrebat si eu mai departe si din cate am inteles exista o solutie. Ideal ar fi ca dupa terminarea contractului sotia sa intre in somaj, iar atunci cand se indeplineste termenul pentru prenatal, in iulie, sa depuna actele pentru a obtine concediul. Cele doua institutii la care trebuie sa se intereseze despre actele necesare si alte proceduri sunt Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca si Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine. Nu stiu mai multe detalii, dar sper ca informatiile sa va fie de folos.
   Sarcina usoara pentru sotie si multa bafta cu rezolvarea acestei probleme!

   Reply
 • 04/03/2015 at 5:02 pm
  Permalink

  Multumesc frumos pentru raspuns. Ne vom interesa la cele doua institutii.

  O zi frumoasa in continuare!

  Reply
 • Pingback: Prevederi legale care le sprijina pe gravide si pe mamici ⋆ Raluca Loteanu

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: