Iata cateva prevederi legale pe care ar fi bine ca orice gravida si proaspata mamica sa le stie. Cunoasterea drepturilor noastre este primul pas spre obtinerea tuturor beneficiilor pe care legea ni le ofera.
Pentru gravide
♥ La recomandarea doctorului gravida poate solicita reducerea programului de lucru cu doua ore, fara diminuarea salariului. Gravida trebuie sa isi informeze in scris angajatorul despre sarcina si sa aduca documentul medical care sa ateste necesitatea reducerii programului de munca.
♥ Prevederea legala numita dispensaq pentru consultatii medicale le permide gravidelor sa aiba doua zile libere pe luna pentru a merge la controalele legate de sarcina, cu conditia de a face apoi dovada ca au fost la doctor la datele solicitate.
♥ Schimbarea conditiilor de lucru se refera la cele care muncesc in mediu care contine substante nocive, care presupune efort fizic mare si alte situatii prevazute de lege. Pentru acestea se mentioneaza obligativitatea schimbarii conditiilor pe perioada sarcina, pentru ca gravida sa nu fie afectata de acestea.
♥ Toate gravidele au dreptul la concediul de maternitate, despre care am discutat aici.

Pentru mamici
♥ Principalul beneficiu  oferit de lege este concediu de crestere a copilului si indemnizatia cuvenita, pe perioada de 1 sau 2 ani, dupa cum alege fiecare. Despre acest concediu voi discuta separat mai detaliat.
♥ mamele care alapteaza dupa ce se intorc la serviciu au dreptul la o pauza de 2 ore pe zi pentru alaptare, pana cand copilul implineste un an, acordata sub forma a doua ore libere in timpul programului sau a scurtarii programului cu doua ore.
♥ Angajatorul nu are voie sa concedieze gravida dupa ce aceasta a instiintat in scris sarcina si mama care se reintoare la munca in primele sase luni de la revenire.

Legislatia actuala si detalii despre aspectele legate de drepturile noastre puteti gasi pe Drepturile Gravidelor. Un om informat este mai puternic, deci spor la citit!

2 thoughts on “Prevederi legale care le sprijina pe gravide si pe mamici

 • 18/01/2017 at 12:29 pm
  Permalink

  buna ziua am o intrebare eu acuma iau indemnizatie pt copil dar sunt gravida si tre sa nasc al 2 lea ce acte tre sam fac pot sa trec dintr-o maternitate in alta

  Reply
  • 21/01/2017 at 5:36 am
   Permalink

   Buna ziua! Din pacate nu stiu sa va raspund exact, dar puteti suna la Agentia de Plati de care apartineti si ei va vor indruma.

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: