Am scris ce am aflat despre diversificare de la pediatra in postarea de aici, iar de vreo trei saptamani am inceput aceasta noua etapa de alimentatie. Revin acum cu doua retete care sper sa le fie utile mamicilor care se afla in primele zile de diversificare si vor sa ii gateasca bebelusului supa de legume. Spor la gatit! 🙂
Reteta supa de legume (noi am folosit diferite combinatii: 1. morcov si patrunjel radacina, 2. morcov, patrunjel radacina, pastarnac, telina, 3. morcov, patrunjel radacina, pastarnac, telina, dovlecel) – reteta se poate folosi la inceputul etapei de diversificare

Se pregatesc 500 ml apa rece si 250 g de legume (una dintre combinatiile de mai sus) taiate in bucati de marime medie. Se pot fierbe legumele si intregi, dar atunci va dura mai mult pana vor deveni moi si vor da mai putin gust. Cantitatea de 250 g echivaleaza cu o cana normala pentru ceai plina cu legume.
Se pun legumele si apa intr-o oala la fiert pana cand legumele devin moi, adica se pot strapunge cu furculita. Apa va capata o culoare galbena frumoasa. La noi fierberea a durat cam 20 de minute. Dupa fierbere supa se raceste brusc, intr-un vas cu apa rece, pana la temperatura la care se serveste bebelusului, apoi se tine in frigider si poate fi servita si a doua zi, dar nu mai mult de 2 zile consecutive.

Pentru supa clara se separa zeama de supa de legume si se serveste cu biberonul.
Pentru supa crema se scot legumele, se paseaza cu blenderul, apoi se pun la loc in zeama de supa si se mai dau in clocot inca o data.

Reteta supa crema de legume – reteta se poate folosi dupa ce au fost introduse treptat legumele continute

Legumele alese si cantitatea din fiecare difera in functie de ce avem disponibil, unele legume pot lipsi uneori, pe unele le putem pune in cantitati mai mari daca observam ca dau un gust mai bun. Eu prefer sa folosesc cat mai multe legume daca le am pentru ca supa sa aiba vitamine variate.
De obicei folosesc: 2 morcovi mici, 1 patrunjel radacina mic, 1 pastarnac mic (sau 1/2 pastarnac mare), 1 telina mica (sau 1/2 telina mare), 1 dovlecel mic, 1 ardei verde mic, 1 ceapa galbena mica, 1 cartof mediu, 4-5 bucatele de broccoli (doar partea din capat, cu cat mai putin din coada legumei).
Se taie legumele in bucati mici ca sa se fiarba mai bine. Doar ceapa o tai doar pe jumatate, iar ardeiul si telina in bucati mai mari. Se fierb intr-o oala cu apa adaugata cat sa depaseasca nivelul legumelor cu vreo 3 cm. Fierberea dureaza de obicei 20 minute, dar putem verifica daca legumele sunt moi si opri fierberea in functie de stadiul lor.
Se strecoara legumele si se paseaza cu blenderul. Inainte de pasare trebuie scoase ceapa si ardeiul, care nu se paseaza deloc, se scot de tot. Uneori telina poate da un gust mai neplacut supei creme, deci o puteti scoate inainte de pasare, eu prefer sa o scot partial, adica sa mai las cateva bucatele.
Dupa ce avem crema pasata se mai adauga zeama pana la consistenta dorita si se da din nou totul in clocot. Eu prefer sa fac supa crema ca un piure, deci pun putina zeama, dar asta tine de preferinte.
De obicei pastrez un paharel cu zeama in frigider, pentru ca atunci cand reincalzesc supa crema sa pot adaga putina zeama ca sa ii dau o consistenta diferita.
Supa crema se raceste in apa rece imediat dupa preparare si se tine la frigider timp de cel mult 2 zile, iar inainte de orice servire supa se da in clocot si se raceste in apa rece.

 

Tagged on:     

2 thoughts on “Doua retete pentru inceputul diversificarii

  • 05/05/2014 at 6:32 pm
    Permalink

    Noi a trebuit sa trecem direct la piure, nu am reusit sa ii dau supe si ciorbe 🙁 Nici acum la 2 ani nu ii place decat zeama goala de la supa de pui, cateodata mai accepta si o bucatica de branza telemea langa ea.

    Reply
    • 06/05/2014 at 4:56 pm
      Permalink

      Si la noi supa sa tot "ingrosat", de la supa clara data cu biberonul la o supa mai apoasa, apoi o supa crema groasa si acum suntem la etapa de piure, care ii place cel mai mult, mai ales daca pun combinat legume si carne de curcan sau pui. Adevarul ca din ce am gustat chiar este mai gustos piureul, are o consistenta buna si se simte gustul mai bine. Deci stiu ei ce aleg! 🙂

      Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: