Sunt pasionata de nave de cativa ani, de cand am vazt pentru prima data un port plin de ambarcatiuni elegante, spectaculoase si care pareau sa spuna fiecare o poveste adusa de departe, din largul marii. Am admirat mai ales iahturi de dimensiuni mici si medii, prin multe porturi din Europa, dar m-au impresionat si navele de croaziere impunatoare care ancorau in marile porturi, spre marea incantare a turistilor.
Mi-au ramas in gand portul din Monaco, coasta Marii Adriatice p ecare am strabatut-o in Croatia, navele admirate in Tenerife si marile ambarcatiuni vazute in Marea Baltica, atunci cand am fost la St Petersburg. Mi-ar fi placut sa am prilejul sa urc la bordul navelor pe care le-am vazut si sa intalnesc pe cineva care sa imi descrie toate detaliile ascunse in spatele acestor nave.
Spre bucuria mea se pare ca Romania este acum gazda unui eveniment spectaculos: Regata Marii Negre, care ne va aduce in Portul Constanta cele mai frumoase veliere si echipajele curajoase de la bordul acestora.
In perioada 24-27 mai pe litoral va avea loc SCF Black Sea Tall Ships Regatta, un eveniment care ne invita sa descoperim aceste nave si sa urcam la bordul lor, pentru a ne initia in tainele acestor ambarcatiuni impresionante. Entuziasmata de veste am citit pe site-ul evenimentului (aici) detalii despre fiecare velier care va ancora in portul nostru si va prezint cateva informatii impreuna cu imaginile navelor, din dorinta de a va trezi interesul pentru acest eveniment, care merita atentia tuturor celor pasionati de nave.

Velierul Sedov (Rusia) este cea mai mare velier din lume. A fost prima nava cu panze dotata cu un motor, construita de ingineri germani dupa tehnologia moderna.

Velierul Running on waves (Malta) este o nava spectaculoasa, care poate gazdui un echipaj de 22 persoane si 42 pasageri.

Velierul Nadezhda este o nava ruseasca folosita ca centru de educatie marina si are un nume renumit pentru navele din Rusia, un numa care inseamna speranta buna.
Velierul Mircea este una dintre cele doua nave romanesti participante la regata si este o nava cu care ne putem mandri, impunatoare si eleganta.
Velierul Kaliakra este una dintre cele mai rapide nave de acest tip, lucru dovedit prin faptul ca a traversat de doua ori Oceanul Atlantic, o performanta importanta pentru orice velier din lume.
Velierul Adornate este cea de-a doua nava romaneasca din regata, care desi are o vechime de peste 50 de ani arata spectaculos si ne dce cu gandul la calatorii departe, in larg.
Cateva elemente interesante din programul regatei:

– ceremonia de deschidere (sambata, 24 mai, intre orele 13 si 14)

– vizitarea navelor de catre public (sambata, 24 mai, intre orele 14 si 20 + duminica, 25 mai si luni, 26 mai, intre orele 10 si 20)
– concerte (sambata, duminica si luni, intre orele 20 si 23)
– parada echipajelor (duminica, 25 mai, intre orele 17 si 18) si parada navelor pe mare (marti, 27 mai, intre orele 15 si 17).
Iata aici filmuletul de prezentare al regatei, va veti convinge ca trebuie sa fiti la Constanta cand vor sosi navele.

Daca vreti sa aflati mai multe gasiti aici un fotoreportaj despre velierul Adornate, pe care il putem sustine la Constanta, alaturi de celalalt vas romanesc, velierul Mircea.
Evenimentul este o premiera pentru tara noastra, deci ar fi minunat sa ne aratam sustinerea fata de aceasta initiativa, poate asa vom avea bucuria de a gazdui mai des regate spectacloase in tara noastra. Cum ar fi sa ne aflam pentru cateva ore la bordul acestor nave? Acum putem face asta, in cele trei zile in care velierele vor fi la dispozitia vizitatorilor curiosi. Navele ne vor astepta cu povesti despre curaj si calatorii in largul marilor.
Royal Helena
Bodrum
Mir

articol scris pentru campania Tall Ships si Blogal Initiative

sursa foto: tallshipsconstanta.ro

2 thoughts on “La bordul celor mai spectaculoase veliere – Regata Marii Negre

 • 13/05/2014 at 9:31 pm
  Permalink

  Ce frumos! Pacat ca nu am timp sa ma documentez mai mult, de azi a inceput agtatia cu liste, bagaje, retete, medicamente, reorganizarea mobile si tot felul de pregatiri finale 🙁 M-a relaxat articolul tau)

  Reply
  • 14/05/2014 at 7:52 pm
   Permalink

   Pe noi ne tot bate gandul sa mergem la Constanta sa vedem navele, dar sa vedem cum va fi vremea. Mult spor la pregatiri, mai ai putin pana il vei cunoaste pe bebe din burtica. Astept cu nerabdare sa ni-l prezinti si noua pe blog. 🙂

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: