Bebelusul si aerosolii
Pediatra ne tot spunea de cateva luni sa ne cumparam un aparat de aerosoli, dar tot nu apucam sa ma documentez pe tema asta si amanam momentul. Dar cum mersul la cresa ne aduce mucisori si nas infundat am decis sa cautam aparatul potrivit.
Ce am cumparat
Iar documentarea a fost facuta timp de o saptamana, citind pe internet diferite informatii si intreband mame mai cu exerienta ce aparat imi recomanda. Cele mai multe recomandari au fost pentru aparatele Laica si Omron, deci am avut de ales intre aceste doua marci.
Am profitat de drumul la Baby Expo sa aflu mai multe. Aparatele Omron sunt unele dintre cele mai apreciate, dar firma are doar aparate cu compresor, care sunt mai putin silentioase. Pentru bebelusi mi se pare ca acesta este un dezavantaj destul de mare, pentru ca ii poate speria. Aparatele Laica sunt cu ultrasunete, deci siletioase, dar se spune ca ultrasunetele ar distruge partial substanta activa din unele medicamente si acestea ar deveni mai putin eficiente. Dupa ce am comparat avantajele si dezavantajele fiecarui aparat am ales unul de la Laica, l-am gasit cu reducere la targ, am dat 220 lei si mi l-au livrat gratuit.
Aparatul vine cu o masca de copii, o masca de adult si 40 de rezerve pentru medicament, care sunt consumabile ce trebuie schimbate des. Mai are un capat pentru pus direct in gura, dar momentan nu ne este util.
Cum ne-am descurcat
Inainte sa cumpar aparatul auzisem de la multe persoane ca fac aerosolii in somn, pentru ca bebelusul sa stea linistit. Stim cu totii ca rabdarea nu este punctul forte al bebelusilor, deci teoretic somnul ar fi momentul ideal pentru aerosoli. Doar ca apoi am citit ca pozitia corecta este cea verticala, desi chiar si in somn trebuie ridicat bebelusul si sprijinit de un parinte ca sa stea oarecum drept. Cum Bebe simte imediat miscarea, in prima noapte s-a trezit imediat, a protestat, a tras de masca, de furtun, a impins aparatul, a facut imposibila orice incercare a noastra. Am renuntat.
A doua zi am incercat sa ii facem in timp ce se joaca, dar la fel de inutile au fost eforturile noastre, pentru ca se misca permanent si vroia sa umble la aparat. Am incercat cu puterea exemplului, dar tot era mai distractiv sa scoata masca si sa impinga aparatul. Am renuntat iar.
Sfatul pediatrei a fost sa il fortam, adica unul sa il tina si celalalt sa ii puna masca. Argumentul ei este ca mai bine un copil care se sperie putin si plange, decat unul bolnav si prost dispus. Adevarat, dar totusi sunt impotriva oricarei fortari a copilului. Eu nu suport sa ma tina cineva cu forta nici macar in joaca, imi inchipui cum ar fi sa fiu tinuta de cineva cu o masca pe fata fara sa pot face nimic. Deci a trebuit sa incercam alte variante, dar sub presiunea unui tratament care trebuie neaparat facut.
Am gasit cateva trucuri, sper sa va fie de folos si voua.
1. Aerosolii se pot face in somn, dar trebuie gasit acel moment de somn profund pentru ca bebelusul sa nu se trezeasca. La noi acel moment vine la destul de scurt timp dupa adormire, cand Bebe scoate suzeta din gura (in cazul in care adoarme cu ea) sau cand nu se mai foieste in somn timp de cam zece minute. Atunci se ridica usor bebelusul, se sprijina pe parinte si se pune masca.
2. Alta varianta este combinarea aerosolilor cu activitatea lui preferata, ceva ce nu poate face decat rar si care sa ii trezeasca imediat interesul. Noi am folosit laptopul, car eil atrage iremediabil, iar atunci cand sta in fata lui ne lasa sa ii punem masca. Sa nu va imaginati ca sta perfect pe fata tot timpul, dar important este ca aburii sa intre in nasuc si reusim asta destul de bine. Am mai citit despre parinti care isi lasa copiii la desene animate doar cat fac aerosoli si metoda merge bine.
3. Un truc pe care noi l-am folosit cu efecte bune pentru ca Bebe sa nu se miste mult cat facem aerosoli este sa il punem in scaunul de masa si pe masuta sa ii punem ceva care il fascineaza, cu care sa fie ocupat. Statul in scaun este util, pentru ca ii putem tine masca usor si el nu mai are cum sa impinga aparatul.
Deocamdata aceste metode merg la noi, probabil isi vor pierde eficienta in timp, dar sper sa reusim sa il convingem pe termen lung ca aerosolii ne fac sanatosi si sa fie de acord cu cele cateva minute in care trebuie sa stea linistit ca sa ii facem tratamentul.
Dupa ce am cumparat aparatul am primit multe intrebari despre utilitatea lui, de asta am decis sa scriu aici mai multe. Daca aveti intrebari va raspund cu drag. Pentru noi aparatul este chiar folositor, desi sper sa reusim sa ne ferim de boli si sa il folosim rar.
Si eu fac in somn :))) si am un aparat destul de galagios dar astepot somnul adinc. Nu folosesc medicamente prea puternice ci iau picaturi Prospan care sunt mai naturiste. Mare multumire celui care a facut gama Prospan si aparatul de aerosol. ;))
Pe noi aparatul de aerosoli ne-a ajutat tare mult, chiar a fost o investitie care a meritat! Nu am stiut ca Prospan-ul se poate pune la aerosoli, noi am folosit doar sirop cand tusea Bogdan si ni l-a recomandat pediatra.