Ce mancam la un an
Am primit des intrebarea “ce mananca Bebe la un an” si de fiecare data raspunsul m-a pus in dificultate. Pentru ca mananca mai de toate si nu stiu cu ce as putea incepe enumerarea.
Asa ca m-am gandit sa fac o lista cu ce mananca el, sa am cumva la un loc toate informatiile. La noi mesele se impart in doua categorii: cele de acasa si cele de la cresa. Eu nu sunt o mama asa gospodina (din pacate), asa ca intr-un fel am noroc cu cresa, pentru ca acolo primeste mancare gatita foarte gustoasa. Bebe este oricum un mancacios si asta ma ajuta mult pentru ca oricum abilitatile mele de gatit sunt destul de reduse. Mi-am dat seama insa ca uneori sunt inteleasa gresit cand spun ca am un copil mancacios. Asta nu inseamna ca mananca mereu sau ca noi nu depunem eforturi sa ii asiguram o dieta echilibrata, ci inseamna doar ca mananca de obicei cu placere si daca ii place mancarea poate manca o cantitate surprinzator de mare.
Micul dejun
De obicei mananca de dimineata, inainte sa plecam la cresa, adica undeva pe la 8.30. El este alaptat de mai multe ori noaptea si bea ultimul lapte de la san undeva pe la ora 5, asa ca din momentul cand se trezeste (cam pe la 7) mai dureaza pana i se face foame iarasi.
De dimineata mancam ceva care se poate consuma repede, pentru ca nu avem mult timp la dispozitie. De asemenea trebuie sa fie ceva care sa nu murdareasca prea tare, ca sa nu trebuiasca sa ii facem dus de dimineata.
Variantele sunt:
– cereale (noi folosim cereale instant, cereale de la Organix cu iaurt sau musli cu iaurt)
– omleta (ou cu ardei si rosii sau orice alte legume avem in casa, preparate fara ulei, in wok)
– briose facute de mine (de obicei cu banane si mere)
– fructe in diferite forme (aici Bebe este reticent, asa ca trebuie sa inventam mereu cate ceva: fructe coapte, felii de para, banana pe care sa o roada singur, mar cu biscuiti)
– rondele de orez expandat
– chefir.
– rondele de orez expandat
– chefir.
Masa de pranz
De obicei masa de pranz o mananca la cresa, la oa 11.30. Intre micul dejun si masa de pranz mai primeste laptic de la san, daca imi cere.
Meniul de la cresa este relativ variat, doar ca in unele zile nu il las sa manance ce se ofera acolo si ii aduc eu mancare de acasa.
Variante de meniu:
– bors de vita
– supa de legume
– ciorbita a la grec
– supa crema de legume
– supa de rosii
– supa cu galuste
– pilaf cu carne de vitel
– budinca de macaroane cu branza
– cartofi natur / piure cu carne de pui
– sote de mazare cu carne de curcan
– ficatei cu piure
– ghiveci de legume la cuptor.
In weekend ii gatesc eu si atunci ii fac de obicei:
– paste Plasmon cu sos de rosii
– orez cu legume
– mamaliga cu branza si smantana
– mamaliga cu branza si smantana
– mancarica de cartofi cu carne de pui
– fasole pastai / spanac
– legume sote.
Gustarea
La cresa primeste o gustare la ora 16, care de obicei este compusa din branzica cu iaurt, aduse de mine de acasa. Este alegerea mea si chiar daca primeste de fiecare data acelasi lucru lui ii place mult sa manance asta, deci este multumit.
Dupa ce il iau de la cresa, la 16.30 fie mergem direct acasa si atunci primeste san de indata ce intra in casa, fie mergem in parc sau cu treburi undeva si atunci mai rontaie pe drum diferite gustari: rondele de orez expandat, biscuiti sarati de la Organix, biscuiti fara zahar si orice altceva se poate manca fara sa murdarim hainele. Acasa mai primeste banana, de obicei daca mananc eu vreau si el imediat si ma bucur ca asa mai mananca si el ceva fructe.
Masa de seara
De obicei ia masa de seara pe la ora 19, dar recunosc ca aici nu suntem foarte stricti, pentru ca programul nostru difera de la o zi la alta si nu prea putem mentine o rutina.
La masa de seara meniul este variabil, depinde mult ce a mancat in restul zilei. Incerc sa fie o masa usor de digerat, dar totusi destul de consistenta. Pana acum nu am fost prea constanta in alimentele oferite la cina, dar de acum as vrea sa ma orientez spre budinci, briose cu legume, biscuiti facuti in casa. Sunt alimente care ii plac mult si care cred ca sunt potrivite pentru masa de seara, mai ales ca el nu prea are rabdare sa stea mult pe scaun la acea ora.
La masa de seara meniul este variabil, depinde mult ce a mancat in restul zilei. Incerc sa fie o masa usor de digerat, dar totusi destul de consistenta. Pana acum nu am fost prea constanta in alimentele oferite la cina, dar de acum as vrea sa ma orientez spre budinci, briose cu legume, biscuiti facuti in casa. Sunt alimente care ii plac mult si care cred ca sunt potrivite pentru masa de seara, mai ales ca el nu prea are rabdare sa stea mult pe scaun la acea ora.
Ce imi doresc in perioada urmatoare: sa introduc peste regulat in meniu, sa gatesc mai mult si sa invat retete noi.
Stiu ca in mod normal la aceasta varsta copilul trebuie sa aiba doua gustari, dar programul nostru face aproape imposibila includerea unei gustari de dimineata. Oricum cred ca noi compensam cu alaptatul, care este inca des si consistent.
Regulile noastre despre mese
– Nu fortez niciodata copilul sa manance, nu insist si nu il las in scanul de masa atunci cand nu mai vrea sa stea. Singura exceptie este masa de dimineata de dinainte de cresa, cand fac tot posibilul sa manance, pentru ca altfel i se face foame inainte de masa de la cresa. Dar nici atunci nu insist, ci doar schimb oferta de mancare pana gasesc ceva care sa ii placa.
– Nu fortez niciodata copilul sa manance, nu insist si nu il las in scanul de masa atunci cand nu mai vrea sa stea. Singura exceptie este masa de dimineata de dinainte de cresa, cand fac tot posibilul sa manance, pentru ca altfel i se face foame inainte de masa de la cresa. Dar nici atunci nu insist, ci doar schimb oferta de mancare pana gasesc ceva care sa ii placa.
– Nu il distrez in timpul mesei. Nu ii cant, nu ii aduc jucarii, nu fac nimic care sa nu imi vina natural. Vorbesc cu el, ii povestesc despre mancare, dar alegerea de a manca sau nu este a lui si nu cred ca trebuie sa intervin cu ceva in asta.
– Il las sa se joace cu mancarea, chiar daca asta duce la multa murdarie. Cand se poate mananca singur cu mana, in ultimul timp a inceput sa manance si cu lingurita putin, dar cu multe “pierderi” de mancare pe parcurs. Nu il intrerup din joaca, nu il grabesc sa duca mancarea la gura, il las in ritmul lui. De obicei dupa cateva minute de joaca incepe sa manance. Alteori daca este ceva cunoscut mananca din prima cu interes.
– Nu il laud pentru ca mananca. Tati a spus de la inceput ceva ce respect mereu: copilul nu mananca pentru noi, ci pentru el. Daca noi insistam cu mancarea si il laudam / certam pentru felul cum mananca ii transmitem mesajul ca mananca pentru noi, nu pentru ca asa isi doreste, iar asta duce la dificultati mai tarziu, cand va trebui sa oferim recompense pentru mancare. Iar asta nu este un comportament normal. Il laudam uneori cand reuseste sa foloseasca lingurita, dar laudele vin din entuziasmul nostru de a-l vedea cum creste.
– Incercam sa ne adaptam si noi meniul pentru ca Bebe sa poata gusta din orice mancam, dar aici mai avem de lucru. Eu sunt mereu interesata de dulciuri, el nu mananca zahar deloc, deci aici suntem intr-o nepotrivire. Dar in rest pot spune ca el ne-a facut si pe noi sa mancam ceva mai sanatos si sa avem mai des mancare gatita in frigider.
Cam atat despre meniul nostru la un an. Bebe mananca acum de toate, in afara de zahar, prajeli si alimente grele pentru stomac, cum ar fi fasolea, carnea de porc si altele similare. Mananca putina sare, dar incercam sa reducem cantitatea. Inca nu i-am dat miere, dar vreau sa o incercam curand, mai ales pentru ca ajuta la imunitate.
Copiii vostri ce mai mananca? Orice inspiratie ma ajuta, recunosc ca sunt incepatoare si sper sa invat de la voi.
Pastele de la Plasmon sunt o salvare cand nu avem mancare gatita. De cele mai multe ori i le pregatesc cu pasta de avocado. Sfecla este foarte sanatoasa si ii pregatesc adesea la abur cu cateva cubulete de carne de curcan sau iepure, cred ca e mai safe carnea asta decat puiul din comert. Marul copt merge de minune cu mei fiert sau cu amaranth fiert, iese o budinca delicioasa daca le amesteci. Broccoli gฤtit la abur cu un pic de usturoi si putina smantana ii mai place mititelului nostru sau orez basmati cu ardei copt. Briose nu am facut niciodata, daca ai o reteta usoara si de succes poate o impartasesti ๐
Foarte buna ideea pastelor cu avocado, voi incerca si eu. Se vede ca esti o gospodina mai priceputa decat mine, mi-ai dat o multime de idei de meniu super, sper sa le pun in practica in curand. ๐ Multumesc mult pentru inspiratie!
Am scris o reteta de briose dulci pentru bebelusi aici – http://sufletdemamica.blogspot.de/2014/11/briosa-de-sambata-dimineata-reteta.html , la noi au mare succes briosele si le fac destul de des, in diferite combinatii.
Foarte bine ca nu-l hranesti cu pacaleli si avioane, eu din pacate nu pot sa ma abtin. Altfel nu mananca decat banana si stagneaza de 2 luni cu greutatea…
Adevarul este ca am fost norocoasa sa fie mancacios, desi la inceput si eu m-am stresat si am avut o perioada cand insistam cu lingurita dupa el. Acum sunt fericita ca nu mai trebuie sa fac asta.
Sigur va ajunge si Iustin sa indrageasca mancarea peste ceva timp si vei scapa de eforturile din timpul mesei. ๐
Sa stii ca nici Andrei nu avea 2 gustari la 1 an. Nici nu m-am agitat sa le aibe. Acum..incercand sa-mi amintesc ce manca el la un an..mi-e tare greu, desi au trecut doar 2 ani. Zici ca au trecut o suta. Oircum, la 1 an manca mai multe decat mananca acum:))). Pe lista celor consummate atunci, refuzate acum: avocado, mamaliguta, iaurt (dupa care era absolut lesinat, iar acum nu vrea sa-l vada!), supa crรจma de linte (rar mananca supa crema, dar pe asta chiar o refuza fara drept de apel), mar copt (sa nu-l vada!), piure de cartof dulce- ii placea acum nu mai vrea..si sigur mai sunt, dar mi-e greu sa mi le amintesc pe toate.
Pestele mi l-a luat bine mereu. Si pastrav si somon si dorada si crap. Din astea i-am dat, dar nu mai stiu exact pe care la ce varsta i le-am introdus.
Seara -pe la varsta aia- eu ii dadeam ceva ce cu greu ar putea fi numita cina. Caci erau chestii foarte usoare: iaurt si banana sau gris cu lapte sau mamaliguta cu branzica de vaci (smantana eu i-am dat dupa 2 ani, la fel si telemea)..Din astea.
Bine, la noi chiar si la 3 ani se respecta chestia asta "seara nu mancam ca..spartii.":) Daca mananca chestii mai greu de digerat imi doarme rau.
Ah, uite ce-i ami faceam eu de mult si fac sia cum, caci mananca cu placer: friptura de vita cu sos de rosii si usturoi. E ceva ce n-ar refuza never:)
Mmm.. suna delicios friptura de vita, mi-ai facut pofta. ๐
Sper ca Bebe sa isi pastreze apetitul de acum si peste cativa ani, desi am citit si eu ca pe la 2 ani incep sa aiba preferinte mult mai stricte. Iaurtul este si pentru noi acum pe lista de alimente preferate, sunt curioasa daca va ramane asa.
Imi poti spune te rog de ce nu i-ai dat smantana si telemea mai devreme de doi ani? Este vorba de intoleranta la lactoza sau sunt alte motive?
Te intreb pentru ca poate gresesc eu cand ii dau si este bine sa invat.