Cum ne mai jucam la 14 luni
Suntem la etapa in care descoperim lucruri noi, cand fiecare lucru din casa este o jucarie si un prilej de cercetare amanuntita.
Mie imi place sa ma joc cu Bebe, sa il vad fascinat de fiecare noutate, sa il invat sa faca ceva nou, sa ii simt bucuria. In joaca ma las ghidata de el, de preferintele lui si incerc sa nu intervin in calitate de parinte, ci doar in calitate de partener de joaca. Cred ca noi suntem prea tentati sa le “aratam” copiilor cum sa se joace, in loc sa ii lasam sa isi faca propriile jocuri si sa devina mai creativi. Asa ca uneori doar privesc joaca lui, incerc sa inteleg modul lui de gandire si apoi ma implic si eu in joaca, dupa regulile lui.
La jucariile educative incerc sa ii arat cum se face un anumit lucru, de multe ori intelege imediat, alteori sta singurel si incearca pana ii reuseste, alteori nu il intereseaza deloc ce ii arat si se joaca dupa placul lui.
La 14 luni avem cateva jocuri preferate. Ne jucam cu Lego, cu diferite jucarii muzicale, cu seturile de recipiente si cu carticelele. foarte practica este rotatia jucariilor, despre care am scris aici, care face jucariile mereu atragatoare, alunga plictiseala si evita suprasolicitarea.
Jocurile de constructie il atrag mediu. Am observat ca ii plac mai mult seturile de constructie cu piese mari comparativ cu cele cu piese mai mici, probabil pentru ca ii este mai usor sa manevreze piesele. Cel mai mult ii place setul Mega Bloks, desi se joaca uneori si cu Lego Duplo.
In afara de construit folosim piesele Lego ca sa invatam sa strangem lucrurile. Dupa ce ne jucam cu ele pe covor initiez strangerea lor, punand treptat cate o piesa in cutie. Il indemn sa ma ajute si de cele mai multe ori participa si el la strangerea pieselor. Este distractiv si se vede ca ii place sa faca asta.
Jucariile muzicale sunt una dintre atractiile principale, desi recunosc ca mie nu imi plac deloc. Nici nu i-am cumparat decat vreo doua, pe restul le-a primit cadou. Dar este incantat de ele. La antemergator are catea butoane cu melodii, le apasa si apoi se plimba prin camera si aplauda mandru. Mai are o jucarie cu butoane muzicale la fel de indragita. Mai avem trei plusuri care au butoane cu cantecele, mereu se duce la ele si le apasa, iar apoi este incantat sa le asculte. Iepurasul cu cantecele deja a ramas fara baterie, asa de folosit a fost pana acum.
Unul dintre jocurile lui preferate a fost in ultimele doua luni a fost un set de recipiente sub forma de pahare de diferite dimensiuni, care se pot pune fie unele in altele, fie unele peste altele pentru a construi un turn. A fost fascinat de ele de cum le-a primit si i le dadeam regulat sa se distreze cu ele. Acum stie deja perfect sa le puna unele in altele si este mai putin interesat sa se joace cu ele, dar inventam noi jocuri ca sa le putem folosi. Am folosit niste mingiute pe care le puneam in fiecare recipient, ca el sa le scoata si sa le puna la loc.
Acum doua luni era mult mai interesat de carticele si avea parca mai multa rabdare cu ele. Acum este mai selectiv si aloca mai putin timp cartilor. Folosim niste carti cu imagini si ii rostesc denumirea fiecarei imagini, iar el pare interesat de unele dintre imagini. Uneori imi arata el cu degetul o anumita imagine si eu ii spun denumirea.
Ne mai jucam cu creioanele colorate, am gasit unele cerate pe care le folosim cu spor. Nu i le las la indemana, le scot doar cand desenam impreuna. El face doar linii pe foi, imi place ca stie sa le foloseasca doar pe foi, pana acum nu a avut tentative de a colora si alte lucruri.
Am mai incercat sa ne jucam cu plastilina si vopsea pentru pictat cu degetelele, dar fara prea mare interes din partea lui, asa ca le-am pus la pastrare si le vom folosi cand va fi interesat.
Ii plac mult activitatile de tip treasure basket, adica ii pun intr-o cutie diferite obiecte, preferabil noi si cat mai diferite, iar el le descopera treptat si se joaca destul de mult cu ele. Voi scrie mai multe despre asta, pentru ca este un subiect interesant si cred ca multe mame ar fi incantate de acest mod de joaca.
Voi cum va jucati cu bebelusii vostri? Tare mi-ar prinde bine ceva inspiratie.
poti sa incepi sa va jucati tematic deja, intr-o saptamana cu ferma, in alta cu animale marine, in alta cu mijloace de transport, etc. Eu cu Cati asa procedez de cateva saptamani. Rotim cutiile in care avem totul pus pe teme…si are ceva nou in fiecare saptamana. Motivul pentru care fac asta e pentru ca vreau sa ii consolidez vocabularul receptiv mai mult. Raluca
Multumesc mult pentru idee! Voi pregati si eu cateva cutii tematice, chiar ne-ar ajuta mult sa ii pot spune denumirea fiecarui obiect si asa sa contribui putin la dezvoltarea limbajului.