In luna ianuarie am initiat un mic proiect pentru a strange informatii despre gradinitele private din bucuresti, din dorinta de a oferi parintilor aflati in cautarea unei gradinite cateva informatii esentiale despre cresele si gradinitele dintre care pot alege.
Cand am parcurs noi etapa alegerii gradinitei stiu cu cate framantari ne-am confruntat si daca pot face cumva sa ajut alti parinti sa faca aceasta alegere mai usor m-as bucura sa o fac. Asa a aparut ideea unui mic ghid al gradinitelor, pe care sa il public aici pe blog, cu speranta ca informatiile sa ajunga la cat mai multi parinti.
Primul pas a fost intocmirea unui formular prin care sa strang aceste informatii si recunosc ca aici am cerut sfatul multor mamici atat online, cat si personal, pentru a sti ce anume ar fi bine de stiut pentru parinti, in afara de informatiile pe care la randul meu le-am solicitat cand am cautat o gradinita pentru noi. Le multumesc pe aceasta cale tuturor mamelor care m-au ajutat cu idei si promit sa revin in zilele urmatoare cu mini ghidul gradinitelor, care sper sa fie util si cat mai plin de informatii.
Iata informatiile solicitate in formular, le adaug aici pentru ca sunt o lista utila de informatii pe care orice parinte ar fi bine sa le ceara atunci cand se documenteaza despre o gradinita pe care se gandeste sa o aleaga.
– locatia (este util ca gradinita sa fie aproape de casa sau de serviciul parintilor, pentru ca timpul pierdut pe drum sa fie cat mai putin)
– tipul de servicii oferite (cresa, gradinita, after school)
– varsta minima de primire
– alte conditii de primire (de exemplu sa mearga singur la baie, sa manance singur, etc)
– detalii despre programul scurt, cel lung si cel de after school (orar si tarife, in functie de ce va intereseaza)
– autorizare din partea Ministerului Educatiei (ati fi surprinsi cate gradinite sunt fara autorizare, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca gradinita este mai putin pregatita)
– numarul de copii din grupa
– personalul pentru fiecare grupa (educatoare, ingrijitoare)
– detalii despre perioada de acomodare (o etapa esentiala pentru adaptarea acolo)
– mancarea oferita (bucatarie proprie / catering)
– loc de joaca in aer liber
– supraveghere video
– asistenta medicala (daca au asistenta medicala si pediatru, cat de des sunt disponibili acestia)
– transport
– organizarea spatiului (mai ales daca copiii dorm in aceiasi camera in care se joaca)
– vacante pe parcursul anului (este bine de stiut daca gradinita este inchisa in timpului anului, ca sa fim pregatiti sa gasim o alternativa pentru acea perioada)
– limbi straine
– modul de comunicare cu parintii (este esential si de asta ar fi bine sa stim de la inceput la ce sa ne asteptam de la respectiva gradinita)
– activitati desfasurate
– optionale
– metode alternative de educatie (daca sunt)
– date de contact.
Cam aceasta este lista intocmita de mine cu inspiratie de la alte mame, veti descoperi curand si raspunsurile primite. Mie unele chiar mi-au placut si este bine sa descopar locuri in care copiii sunt primiti cu drag si dedicare.
p.s. Daca mai sunt gradinite care ar dori sa fie incluse in mini ghidul de pe blog, dar care nu au primit formularul de la mine pe email, am rugamintea ca un reprezentant al lor sa ma contacteze pe email (sufletdemamica @ gmail.com) pentru a le transmite formularul.
[…] din sectorul 1, sper sa nu fi uitat nimic. Spre deosebire de gradinitele private, care au completat un formular detaliat, pentru gradinitele de stat nu am putut obtine decat cateva informatii. Pentru mine este util […]