Gandirea Montessori are tot mai multi adepti printre parinti. Citind despre aceasta metoda am descoperit cele 10 reguli ale initiatoarei acestui tip de educatie, pe care vi le impartasesc aici. Aceste principii erau afisate mereu in institutiile Montessori deschise de aceasta si erau considerate fundamentele educatiei promovate de ea.

1. Niciodata nu atinge copilul decat daca esti invitat de el (intr-un fel sau altul).

2. Niciodata nu vorbi de rau copilul in prezenta sau absenta lui.

3. Concentreaza-te pe dezvoltarea si intarirea a ceea ce este bun in copil pentru ca aceste parti bune sa lase tot mai putin loc pentru ce este rau.

4. Fii activ in pregatirea mediului. Ai grija de el in mod meticulos si constant. Ajuta copilul sa stabileasca relatii constructive cu el. Arata-i locul unde sunt tinute materialele si demonstreaza-i modul corect de folosire a lor.

5. Fii mereu pregatit sa raspunzi chemarii unui copil care are nevoie de tine si asculta si raspunde mereu copilului care ti se adreseaza.

6. Respecta copilul care face o greseala si care poate atunci sau mai tarziu sa se corecteze singur, dar opreste ferm si imediat orice folosire gresita a mediului si orice actiune care pune in pericol copilul, dezvoltarea lui sau pe ceilalti.

7. Respecta copilul care se odihneste sau ii priveste pe altii lucrand sau reflecteaza asupra a ce a facut sau va face. Nu il chema si nici nu il forta sa inceapa o alta activitate.

8. Ajuta-i pe cei aflati in cautarea unei activitati si nu gasesc activitatea potrivita.

9. Fii neobosit in a prezenta copilului ce a refuzat mai devreme, in a-l ajuta sa dobandeasca o abilitate pe care inca nu o are si in a depasi imperfectiunile. Fa asta prin animarea mediului cu grija, retinere si tacere, cu cuvinte plande si o prezenta iubitoare. Fa-ti prezenta simtit apentru un copil care cauta ceva si ramai ascuns pentru un copil care deja a gasit ce cauta.

10. Intotdeauna trateaza copilul cu cele mai bune maniere si ofera-i ce este mai bun in tine si la dispozitia ta. (sursa aici)

Tot din aceiasi sursa am descoperit 8 principii Montessori interesante, pe care va invit si pe voi sa le cititi.

1. Miscarea si gandirea sunt strans legate, iar miscarea poate incuraja gandirea si invatarea.

2. Invatarea si starea de bine sunt imbunatatire cand oamenii au un simt al controlului asupra vietilor lor.

3. Oamenii invata mai bine atunci cand sunt interesati de ce invata.

4. Legarea unei recompense extrinsece de o activitate (bani pentru note mari) impacteaza in mod negativ motivatia de angajare in respective activitate atunci cand recompense este retrasa.

5. Colaborarea poate fi foarte motivanta pentru invatare.

6. Invatarea in context sugestive este deseori mai profunda si mai bogata decat invatarea in contexte abstracte.

7. Anumite forme de interactiune cu adultii sunt associate cu rezultate mai bune ale copilului.

8. Ordinea din mediul de lucru este benefica pentru copii.

Tagged on:

2 thoughts on “Cele 10 reguli ale Mariei Montessori

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: