Cum putem gestiona crizele de furie ale copiilor: 9 lecturi utile pentru parinti
Am scris aici despre cea mai intensa criza de furie cu care m-am confruntat pana acum, care m-a cam pus pe ganduri si mi-a dat de inteles ca am intrat intr-o noua etapa, in care va trebui sa gestionam cat mai bine frustrarile copilului nostru, care creste si isi doreste sa ne expuna tot mai clar nemultumirile lui. Scriam acolo ca am citit mai multe despre acest subiect si iata ca dupa acel eveniment m-am pus pe cautat cateva din lucrurile citite, pe care acum le-am salvat undeva la indemana, sa le recitesc atunci cand trec prin momente mai dificile.
Voi trece aici o lista scurta a linkurilor pe care le consider cele mai utile pe aceasta tema, din dorinta de a fi sursa de inspiratie si pentru alte mame. Internetul este plin de articole care ne sfatuiesc sa ignoram copilul, sa practicam time out-ul in timpul crizelor, sa il pedepsim cand are tantrumuri ca sa il “invatam” cum sa se comporte “frumos”, sa fim duri si sa nu ne lasam “manipulati” de copil. Toate aceste articole uita parca faptul ca vorbim aici de relatia cu copilul nostru si ca ar trebui sa gestionam totul cu dragoste si rabdare. De asta ma gandesc ca este important sa avem la indemana abordari empatice ale crizelor de furie, sa ne ghidam dupa ele si sa reusim sa cladim o relatie frumoasa cu copiii nostri, mai ales in aceste perioade dificile.
Iata lista mea, cu cateva citate. Din punctul meu de vedere toate aceste articole merita din plin citite. Va doresc spor la citit!
1. Helping children with tantrums and emotional moments in public – un articol in engleza publicat de Hand in Hand Parenting despre tantrumuri in public si modul in care le putem gestiona si eventual chiar evita uneori
“Petrece timp one-on-one cu copilul tau inainte de a-l duce intr-un loc public, ca tu si el sa fiti conectati unul cu altul pe drumul spre o situatie potential dificila. Apoi ramaneti conectati. Foloseste contact vizual, atingeri, vocea ta si scurte momente in care sa ii captezi atentia pentru a-l tine pe “orbita” dragostei tale. Acest contact este profund linistitor si poate uneori dezamorsa situatii pe care copilul le considera dificile.”
Tot pe site-ul Hand in Hand Parenting am descoperit un fisier mai pe larg (aici), care cuprinde multe informatii interesante.
“Am fost invatati ca un copil nu ar trebui sa aiba tantrumuri, desi orice copil sanatos incearca in mod repetat sa elimine frustrarea in acest fel.”
“Un copil care este suparat sau inflexibil isi va reveni din sentimentele sale de suferinta daca un adult iubitor intervine cu dragoste si il asculta in timp ce el isi exprima supararea.
“Luam sentimentele copilului intr-un mod personal, ca si cum copilul nostru ne-ar spune ca am facut ceva gresit ca parinti. Interpretarile noastre ale tantrumurilor si indignarii sunt puternice si negative si ne trebuie o strategie pentru a gestiona ce se intampla inauntrul nostru.”
“Copiii ai caror parinti i-au ascultat in acest fel nu vor intra in adolescenta fiind coplesiti de orice frustrare. Ei au profitat de acest mod de exprimare in timpul copilariei si au castigat multa flexibilitate si incredere pe parcurs.”
2. Understanding tears and tantrums – un articol in engleza scris de Aletha Solter, autoarea cartii “Lacrimi si crize de furie”, care contine mai multe informatii interesante, mai ales despre plans, rolul acesta in dezvoltarea copilului si gestionarea crizelor de furie
Despre cartea Alethei am spus mai multe aici, imediat dupa ce am citit-o, dar atunci am scris mai multe despre plans si mai putine despre tantrumuri, probabil pentru ca atunci inca nu ne confruntam direct cu ele.
3. Cat dureaza perioada cu crizele de plans? – articolul are ca titlu o intrebare pe care cred ca aproape oricare parinte si-o pune la un moment dat, iar mie mi-a placut mult tot ce a scris Otilia pe aceasta tema
4. Crizele de furie – un articol cu multe sfaturi utile scris de Printesa Urbana, pe mine m-a ajutat sa il citesc
5. Vorbeste cu copilul tau despre furie – o recomandare de carte menita sa le usureze parintilor discutarea frustrarilor cu copiii, dar evident se potriveste copiilor mai maricei, cu care se poate purta un dialog pe baza povestirii din carticica
6. Copii furiosi, parinti calmi – un articol despre gestionarea crizelor de furie, din perspectiva unei mame care s-a confruntat cu tantrumurile si a invatat din ele.
7. Teribila varsta de doi ani – un articol care nu vine cu solutii, ci doar cu o viziune frumoasa asupra acestei perioade dificile, cu care fiecare parinte se confrunta
“Nu există soluţii universale pentru depăşirea crizei de la doi ani. Ca şi în celelalte momente ale vieţii lui, îl putem ajuta înţelegând ce i se întîmplă, explicându-i chiar şi copilului transformările prin care trece. Dacă am reuşi să înţelegem ce pas minunat în dezvoltarea copilului este revolta de la doi ani, dacă am ajunge să apreciem independenţa şi caracterul care se clădeşte acum, vom găsi cu siguranţă resurse nebănuite de răbdare pentru a face faţă chiar şi crizelor de furie de la supermarket.”
8. Cum sa eviti izbucniri si crize de nervi de fata cu copiii. Strategii pentru parinti furiosi – un articol de pe blogul Mamicii Urbane, care pe mine m-a ajutat sa invat sa controlez momentele mele de nervi ceva mai bine. Crizele de furie ale copiilor sunt momente dificile pentru parinti si de multe ori riscam sa ne incarcam cu energie negativa si sa avem un comportament nepotrivit fata de ei, care nu face decat sa inrautateasca situatia.
9. Medicament pentru crizele de furie – un articol pe care l-am descoperit chiar in timp ce scriam aceasta lista de linkuri si in care am descoperit multe lucruri utile. Este scris de o mama care a participat la unul din seminariile Otiliei Mantelers, din care se pare ca a avut ce invata.
Cateva notite suplimentare pe care le-am strans pe parcurs, le scriu si aici, poate va sunt utile.
Trebuie sa urmarim tantrumurile care se repeta, pentru a identifica acele sursa de frustrare pe care le putem evita, de exemplu daca observam crize de furie repetate de fiecare data cand mergem la cumparaturi cu copilul putem incerca sa reducem pe cat posibil frecventa si durata cumparaturilor.
Uneori tantrumurile sunt mai frecvente in anumite perioade ale zilei, cand se acumuleaza mai multa oboseala si frustrare. Aceste momente pot fi dimineata, cand copilul se pregateste de gradinita, sau seara, la revenirea acasa. Motivul crizelor de furie din aceste momente este faptul ca atunci copilul nu are control asupra a ceea ce I se intampla si trebuie sa se supuna unui program care poate nu ii convine.
De multe ori copiii cauta un factor declansator care sa le permita sa elimine frustrarea. Daca un copil incalca in mod repetat o regula clar definite, desi adultul ii este alaturi cu explicatii se poate ca de fapt copilul sa necesite un factor declansator al crizei. Atunci adultul poate continua sa impuna ferm regula (vorbim aici doar de reguli care chiar trebuie impuse din motive de siguranta, de exemplu cea de a nu se apropia de cuptor), iar copilul va incepe o criza de furie menita de fapt sa alunge frustrarea acumulata.
Copiii tind sa aiba crize de furie in public pentru ca acolo se simt mai putin conectati cu parintii, pentru ca acestia se preocupa de tot felul de alte treburi, iar copilul se simte de multe ori ignorat si nelasat sa isi exprime dorintele.
Sa ascultam criza de furie a copilului este o misiune dificila de multe ori. Doua reguli care sa ne ajute sa trecem mai usor prin acele momente:
– sa ramanem aproape de copil, fara sa incercam sa oprim tantrumul, doar sa ne asiguram ca miscarile haotice, tavalitul pe jos si orice alt mod de manifestare nu ii pun in pericol siguranta
– daca suntem intr-un loc public putem sa ducem copilul intr-un spatiu mai linistit unde sa isi poata exprima frustrarea fara a devein deranjant pentru alti oameni.
Un concept interesant despre care am citit recent este “listening partnership” (parteneriatul de ascultare), care consta intr-o discutie intre parinti, purtata undeva unde cei doi pot fi singuri si linistiti. In aceasta discutie fiecare spune ce anume merge bine si ce anume este dificil in misiunea lui de parinte. Daca avem oportunitatea de a ne concentra pe lucrurile care ni se par complicate, cele care ne fac sa ne pierdem rabdarea si ne epuizeaza psihic, facem un prim pas spre eliminarea sentimentelor negative pe care la randul nostru le acumulam.
Oho, cat am scris si eu pe subiectul asta si inca mai avem de invatat https://mamicaactiva.wordpress.com/2014/07/14/din-nou-despre-crize-la-copiii-mici-descarcare-sau-rasfat/
Uf, este un subiect despre care citesc cu bucurie orice pareri si sfaturi, sa reusesc cumva sa gasesc cea mai potrivita metoda pentru a gestiona crizele. Simt ca am ataaat de multe de invatat!
Multumesc pentru link!
Am avut noroc pana acum deoarece nu m-am confruntat cu astfel de probleme. Felicitari pentru ca ai ajutat atatea persoane postand articolul ce abordeaza un subiect inca delicat pentru mamici. Spor in tot ce faci!