De cand sunt mama am avut prilejul sa rasfoiesc multe carti adresate parintilor. Pe unele le-am studiat pe rafturile librariilor si nici macar nu am simtit impulsul de a le cumpara, pe altele le-am cumparat sau le-am primit si le-am citit pe indelete. Putine insa m-au impresionat cu adevarat si m-au facut sa simt ca vreau sa le recomand si altor parinti.
“Un copil invata de la toate persoanele care il inconjoara în primii ani de viata, acesta fiind un produs comun al tutror oamenilor care s-au implicat in cresterea lui.”
“Educatia emotionala si iubirea sunt, fara doar si poate, cele mai importante mosteniri pe care le lasi copilului tau si pe care el le va transmite mai departe.”
“Iubirea neconditionata inseamna a-i da copilului libertatea de a fi el insusi, in acelasi timp acceptandu-l pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce ar putea fi.”
“Curajul vine si din puterea de a renunta. Sa ai curajul sa renunti la un lucru care simti ca nu te face pe deplin fericita, sa iesi din zona de confort si sa te indrepti spre necunoscutul care iti ofera noi posibilitati.”
“Puterea exemplului este cea mai buna maniera de a-l inspira pe copilul tau.”
“O buna comunicare nu este definita prin lipsa conflictelor, ci prin gestionarea acelor situatii conflictuale intr-un mod constructive si nu distructiv.”
“O cauza frecventa a agresivitatii copiilor si a oamenilor, in general, este aparitia sentimentului de deconectare de ceilalti, de separare. Agresivitatea este o modalitate prin care copilul vrea sa iti atraga atentia ca ceva este in neregula, ca nu simte ca primeste suficienta atentie, ca nu i se vorbeste in limbajul sau de iubire si ca rezervorul lui emotional este fisurat sau gol.”
La fel de interesante mi s-au parut jocurile pentru dezvoltarea mental-emotionala a copiilor, impartite in mai multe categorii: jocuri pentru dezvoltarea creativitatii, pentru exprimarea emotiilor, pentru stapanirea maniei, pentru cresterea increderii in sine, pentru imbunatatirea capacitatii de decizie si pentru dezvoltarea capacitatii de rezolvare a problemelor. Mi se par instrumente esentiale pe care orice parinte ar putea sa le foloseasca in relatia cu copilul, transformand joaca intr-o unealta ideala pentru dezvoltare si conectare.
“Cel mai mare dar pe care i-l poti face unui copil este sa te joci cu el, sa imparti putin din universul tau si sa privesti lumea prin ochii lui.”
“Jocul poate fi o unealta extraordinara prin care il poti ajuta pe copil sa se dezvolte atat intellectual, cat si emotional, pentru ca acesta este principalul limbaj in care el se exprima si intelege.”
“De cele mai multe ori, jocul este cea mai usoara cale catre sufletul unui copil si catre sufletul nostru de copil.”
“Pentru ca ceea ce am constatat, nu numai de la fiul meu, ci de la toti copiii cu care interactionez, este ca ei ne iubesc pe noi asa cum suntem: grasi, slabi, perfecti, mai putin perfecti. Copiii isi iubesc parintii si cand sunt alcoolici si cand sunt pedepsiti fizic de catre acestia. Trec foarte multi ani pana cand copiii incep sa ne judece. Aceasta este o lectie foarte importanta, pentru ca noi incercam sa-i schimbam pe ei si nu-i acceptam asa cum sunt, dar ei ne iubesc asa cum suntem.”
- Vei afla care sunt propriile tipare parentale mental-emoționale moștenite, dacă acestea îți sunt benefice sau nu și vei decide dacă dorești să le transmiți mai departe copilului tău.
- Vei afla care sunt cei 7 precursori ai succesului – valorile omului de succes.
- Vei înțelege care este originea comportamentelor manifestate în relaționarea cu copilul.
- Vei înțelege nevoile emoționale ale copilului tău și care sunt cei 3 factori declanșatori ai unui comportament nedorit.
- Vei afla ce poți face pentru a modela comportamente precum: furie, agresivitate, lacrimi și crize, temeri nejustificate, timiditate.
- Vei cunoaște teoriile a 7 experți de renume mondial.
- Vei citi sfaturi și direcții de urmat, oferite de cei 24 de specialiști de renume național și internațional intervievați pentru această carte: psihologi, terapeuți, coach, traineri din domeniul parentajului, actrițe, mame, profesori, autori de carte. (sursa)
La final va fac si o invitatie: Pe data de 25 iunie Adriana Mitu lanseaza aceasta carte in Bucuresti. Lansarea va avea loc la Connect Hub si va cuprinde o conferinta gratuita sustinuta de Urania Cremene, Oana Nicolau, Oana Mihailescu si Luminita Baltaretu. Temele abordate mi se par de mare interes pentru orice parinte:
- Nevoile emotionale ale copilului
- Plans si crize de furie, agresivitate, temeri nejustificate, timiditate
- Limbajul comportamental al copilului
- Rivalitatea intre frati si conflictele generate de aceasta
- Modelul parental si tiparele mental-emotionale pe care le urmam
- Copilul – simptom al familiei din care provine
- Conflicte in relatia parinte-copil
- Disciplina democratica si beneficiile sale.
Buna acesta comparatie – o investitie intradevar!