Acum ceva timp am primit o provocare de la mamele din asociatia WAHM: sa scriu despre stereotipurile cu care se confrunta o mama care lucreaza de acasa.
Recunosc ca raspunsul a venit greu, pentru ca eu nu sunt pe deplin o mama care lucreaza de acasa, adica am un serviciu clasic si de acasa fac doar activitatile care tin de blog si alte proiecte online. Desi m-am confruntat si eu de-a lungul timpului cu unele stereotipuri, m-am gandit ca ar fi mult mai bine sa cer parerea unor mame cu mai multa experienta in domeniul asta.
Asa ca am rugat cateva mame care lucreaza de acasa sa ma ajute si sa imi spuna parerea lor despre acest subiect. Eu am avut de invatat din raspunsurile lor si va invit si pe voi sa le descoperiti.
Carmen Mihaiu este mama Mălinei (11 luni) si este WAHM din martie 2015, cand a initiat proiectul Cool Mama:
Am inceput proiectul www.coolmama.ro la putin timp dupa ce am devenit mama. Cu copilul in brate, am vizitat ateliere de croitorie, am scormonit prin depozite de materiale, am negociat contracte si am povestit la cafele cu oameni din industria textilelor si a designului vestimentar. Sigur ca au fost momente in care mi-a disparut orice urma de concentrare insa, de cele mai multe ori, faptul ca am avut copilul cu mine mi-a adus mai degraba beneficii. Asa se face ca am primit un discount puuutin mai mare pe ochi frumosi de copil, am beneficiat de multa intelegere cand am intarziat la o intalnire, am fost mult mai apreciata cand m-am dus undeva cu temele facute. Pe de alta parte, sa lucrezi de-acasa cu un copil in preajma, presupune multa putere de concentrare si abilitati multitasking. Nu exista data sa deschid laptopul si fie-mea sa nu fie peste mine sa-si puna ea degetelele pe tastatura. La fel cum nu exista convorbire telefonica neintrerupta de “stai putin, mami” sau “Mălina, te rog, ai grija cu aia”. De multe ori, scriu un email de pe 3 device-uri pana sa-l trimit. Asta tot pentru ca, orice as avea in mana, copilul trebuie sa-mi ia, sa verifice si sa cerceteze. Seara, dupa ce el merge la culcare, am cele mai productive cateva ore din zi. Din pacate, raman putine ore de somn si a doua zi o luam de la capat cu “statul acasa” in care munca nu se termina niciodata.
Alexandra PinteaVarnava este mama lui Ionut si de aproape un an este jumatate din echipa Mame de Poveste:
Întrebarea care-mi dă târcoale cel mai des e “Ce faci toată ziua?” încoronată cu preferata mea “Nu te plictisești?” De ele m-am ciocnit de la început, de ele nu mi-e dat să scap.
Am ajuns să fiu work at home mom nu neaparat pentru că am ales ci pentru așa s-a nimerit. Am schimbat o țară, am luat-o de la zero (când am ajuns aici nu știam o vorbă!) și am devenit mamă, moment în care mi s-au reorganizat toate prioritățile. Am vrut să-mi cresc copilul dar în același timp să nu uit complet de mine. Balanța vânată de toată lumea. Echilibrul.
Singurul lucru care mi-a venit în cap în momentele acelea în care-mi căutam drumul, a fost scrisul. Mi-am împărțit ziua între activități casnice (Doamne, multe-s!), activități cu piticul și scris. Încet, încet mi-am reluat și viața socială. Și uneori, doar uneori mi-e un dor teribil să mă plictisesc.
Am început cu o carte de povești pentru copii, apoi colaborări cu diverse site-uri, reviste și de aproape un an sunt jumătatea echipei Mame de Poveste. Un proiect drag, foarte drag mie care pregătește daruri așa cum mi-aș dori să primesc și cum îmi place să fac: o jucărie de pluș cusută cu drag, cu a ei poveste tipărită, împachetate într-un săculeț de pânză.
Numele meu este Raluca, am 29 ani si sunt mama lui Matei din tei de 2 ani. Nu am stiut ca voi fi o mama care lucreaza de acasa. Initial am vrut sa stau doar un an cu micutul acasa, ulterior mi-am dat seama ca nu ma voi putea intoarce la servici cand el este inca un bebe, asa ca am optat sa stau 2 ani. Inca de cand eram gravida am inceput sa mesteresc martisoare, bijuterii din fimo, asa imi umpleam timpul si aveam comenzi de la prieteni. 🙂 Apoi dupa cel mic a venit pe lume, din dorinta de a mai face ceva creativ si prenu ca el ma inspira in fiecare zi, am inceput diverse proiecte care au luat amploare pe zi ce trecea. Lucram cat el dormea, sau noaptea, cateodata pana a devenit mergator, chiar si cat el se juca pe jos cu jucariile. 🙂
Aproape de 2 ani ai micutului am vrut sa ma intorc la servici, insa am avut norocul ca multinationala la care lucram sa nu vrea sa ma primeasca asa ca am luat-o ca pe o provocare si am dezvoltat in continuare proiectul la care lucram. Matei era deja inscris la cresa, asa ca merge la cresa cat eu muncesc de acasa, ne permitem sa dormim pana mai tarziu, cresa fiind peste drum, daca micutul nu se simte bine il pot tine acasa cu usurinta, ne permitem sa “chiulim” ca sa mergem la strand sau la plimbari si pot sa il iau devreme in fiecare zi.
Cel mai intalnit stereotip este desigur “Dar ce faci tu? Muncesti de acasa? Adica stai, nu?“ – din punctul meu de vedere asta este cel mai greu, sa muncesti de acasa, sa tii si casa si sa te ocupi si de proiectul tau. Recunosc ca nici acum nu imi impart corect timpul, deoarece oricat as avea de munca pentru proiectul meu mereu se gaseste ceva de facut prin casa /pentru casa (rufe de spalat/intins, o mancare de gatit, oridine dupa taifunul Matei etc). Deci da, noi mamele care lucram de acasa stam foarte mult … degeaba. 🙂 Noi mamele care lucram de acasa nici cand stam, nu stam degeaba, noi planuim, facem liste, to do list-uri, incercam sa ne organizam timpul intre familie, copii, casa si proiectul pe care il avem. Este nevoie de un foarte bun time management ca sa iti imparti timpul intre toate lucrurile de facut. Insa o data cu experienta lucrurile incep sa se aseze si sa vina de la sine, procesele se imbunatatesc si astfel este mai usor de gestionat fiecare task in parte.
Recunosc, si acest articol este scris cu Matei in brate la dragalit si iubit. 🙂 Am norocul ca totusi toti apropiatii si cunoscutii nostri imi cunosc munca si o apreciaza si ma incurajeaza sa fac in continuare ceea ce fac.
Andrada Marcu este mama a doi baieti si lucreaza de acasa ca traducator de peste 2 ani, fiind implicata in tot mai multe proiecte:
Sincer nici nu imi amintesc cum am inceput sa lucrez de acasa. Pur si simplu nu imi imaginam viata mea de mama cu un program de 8 ore la birou, departe de ei. Asa a aparut lucratul de acasa, intai timid, apoi cu tot mai mult curaj, pana cand mi-am dat seama ca pot trai asa, fara sa mai trebuiasca sa ma angajez undeva.
Am auzit de multe ori afirmatii cum ar fi “Ce noroc ca stai acasa si nu trebuie sa mergi la munca”, probabil de la oameni care nu inteleg ca faceam traduceri cu copiii pe langa mine sau in toiul noptii, cand ei dormeau, numai ca sa reusesc sa livrez lucrarile la timp. Ei privesc lucratul de acasa ca o distractie, cand de multe ori este mai greu decat daca as fi ales munca la birou. Am mai auzit si varianta “Cand stai acasa nu poti face bine nici una, nici alta, nu o sa reusesti sa te ocupi nici de copii, nici de traduceri”, dar aici contra argumentele sunt vizibile si nici nu simt ca ar trebui sa mai explic ceva. Faptul ca pot sta cu copiii mei aproape mereu conteaza enorm si asta ma ajuta sa mai uit de oboseala care s-a tot acumulat in ultimii ani.
Daca ar fi sa dau un sfat unei WAHM la inceput de drum i-as spune sa se tina departe de stereotipurile astea, sa ignore comentariile care le deranjeaza si sa isi aminteasca intotdeauna motivul pentru care au ales acest drum, adica sa poata sa le daruiasca copiilor cat mai mult din timpul lor.
Le multumesc mult mamelor care mi-au impartasit experientele lor, eu le admir pentru ca reusesc sa pastreze acel echilibru intre munca si cresterea copiilor, imi inchipui ca este o provocare continua, dar sunt sigura ca realizarile sunt pe masura. Mult spor in continuare, pentru mine sunteti adevarate surse de inspiratie!
Acest articol face parte din actiunea: Flashmob online, organizat de Asociatia Work at Home Moms.
In cadrul proiectului mai scriu despre acest subiect Oana, Adriana, Cristina, Oana, Ana, Alina, Irninis, Alina, Paula, Andrada si Laura, va invit sa cititi si articolele de pe blogurile lor.
Flashmob-ul organizat anterior de Asociatia WAHM il gasiti aici.
Leave a Reply