Ieri am primit un infografic care mi-a dat mult de gandit. Seara stateam pe canapea si ma gandeam la relatia mea, la cum a evoluat ea in timp si la cum am putea indrepta lucrurile care merg mai putin bine, ca pe termen lung sa nu avem de suferit.
Va impartasesc si voua infograficul, pe mine m-au uimit unele informatii si cred ca toate cuplurile (dar mai ales cele care se confrunta cu probleme) ar trebui sa se gandeasca putin la toate aceste aspecte, poate asa ar gasi motivatia de a incerca sa schimbe lucrurile in bine.
“In relatiile sanatoase raportul de apreciere si critica este de 5:1, in timp ce in relatiile bolnave raportul este 0,8:1.”
“Cele patru carii care distrug orice relatii sunt critica, dispretul, defensiva si blocajele in comunicare.”
“In medie un cuplu asteapta 6 ani pana sa ceara ajutor pentru problemele maritale.”
Mai multe informatii regasiti in infograficul de mai jos.

Daca tot ce ati citit v-a dat de gandit va aduc si o veste buna: Otilia Mantelers (expert in parentig, trainer de Playful Parenting) si Gaspar Gyorgy (psiholog clinician, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie) vor sustine in octombrie prima conferinta despre “Puterea relatiilor. Calatoria de la vina catre vulnerabilitate si vindecare“.
Conferinta isi doreste sa ne invete sa ne vindecam de vina si sa trecem cu bine prin procesul de vulnerabilitate. Iata cum descrie Gaspar conceptul pe care il vor prezenta: “Filosofia noastră este aceea de a porni de la propria persoană atunci când ne este greu și a descoperi rănile care s-au activat în noi înșine. Această perspectivă este valabilă și dacă apar probleme în relația de cuplu sau relația parentală. Este timpul să îndrăznim să fim vulnerabili să ne acceptăm limitările, durerea, traumele, momentele de imaturitate și să alegem să ne cultivăm lumea interioară prin tehnicile vindecării sufletești”.
Unul din modurile in care ne putem vindeca este sa scoatem la iveala duerile ascunse ale copilariei si sa incercam sa le vindecam, asa cum explica Otilia: “Când suntem mici, în funcție de perspectivele care vin din partea adulților responsabili din jurul nostru, învățăm ce este acceptabil și ce este de ascuns. Ajungem astfel să avem un <sine fals>, să fim ceea ce vor ceilalți să fim, fără să îndrăznim să ne asumăm ceea ce suntem sau simțim cu adevărat. Iar pentru a depăși aceste limitari psihologice avem nevoie să le înțelegem de unde vin și cum ne-au afectat. Acesta este demersul prin care începem să ne cultivăm prețuirea autentică de sine, să vedem de unde am pornit și unde am ajuns”.
Cel mai probabil ii stiti deja pe Otilia si Gaspar din multele proiecte din sfera de parenting in care au fost implicati, dar daca vreti sa ii cunoasteti si mai bine va invit sa ii descoperiti din declaratiile pe care le fac unul despre celalalt.
Gaspar despre Otilia: “Otilia Mantelers este considerată una dintre cele mai apreciate experte naționale în parenting și sănătate relațională. Specializată în tehnici de lucru focusate pe joc și conectare emoțională, Otilia a reșit să readucă echilibrul în multe familii din România, iar conferințele sale au devenit o sursă de inspirație pentru numeroși specialiști în educație, psihologie și psihoterapie. Soție și mamă implicată, reușește să îmbine într-o manieră excelentă echilibrul dintre viața de familie și cariera profesională, iar cei trei copii îi sunt o sursă inepuizabilă de creativitate și reinventare personal.”
Otilia despre Gaspar: “Gaspar Gyorgy, fondatorul și președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, este apreciat drept unul din cei mai de renume psihologi și psihoterapeuti de familie din România, care pornește noi trenduri în sănătatea relațională la noi în țară. Munca lui vindecatoare cu persoanele și familiile pe care le-a călăuzit în procesul terapeutic, studiile sale neîncetate în domeniul relațiilor interpersonale, conferințele cu specialiști internaționali pe care le-a organizat, l-au făcut să fie specialistul de referință în domeniul psihologiei în România. Gaspar este unul din cei mai ardenți promotori ai mindfulness-ului relațional, al terapiei IMAGO de familie și crede cu tărie în puterea relațiilor interumane de a vindeca ființa umană și de a crea o lume mai bună.”
Suna interesant, nu-i asa? Eu abia astept conferinta, care se anunta a fi o sursa de inspiratie pentru orice cuplu care doreste sa isi imbunatateasca relatia, sa se conecteze mai autentic si sa construiasca o legatura care sa reziste pe termen lung.
Evenimentul va avea loc pe 10 octombrie, va dura patru ore si va fi structurata in doua parti. Detalii despre conferinta puteti gasi aici, iar activitatea celor doi o puteti urmari pe pagina lor de Facebook, pe care au lansat-o de putin timp.

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: