Alaptarea si mersul la serviciu, o combinatie posibila si benefica
Toate colegele de la serviciu care au devenit mame inaintea mea si-au intarcat bebelusii inainte sau imediat dupa intoarcerea la munca. Asta era “reteta” pe care o stiam de la ele, ca este mai bine sa intarci copilul cand te vrei sa reincepi serviciul si cumva credeam ca si eu voi face la fel.
Treptat insa dupa nastere si in lunile de concediu am inceput sa ma conving cat de benefica este alaptarea si cat de importanta poate fi pentru relatia dintre mama si copil.
Atunci am decis sa ma informez si sa vad daca nu se poate si altfel, daca nu as putea continua alaptarea si in timp ce lucrez. Am descoperit martusirile unor mame care au facut asta si am prins curaj.
Am decis atunci sa il ascult pe copilul meu, sa ma las ghidata de el si sa nu intrerup alaptarea doar pentru ca reincep serviciul.
Am revenit la birou cand Bogdan avea 11 luni, iar el a inceput treptat sa mearga la cresa de la 10 luni. Acum are un an si 9 luni si este inca alaptat la cerere, la aproape un an de la momentul in care majoritatea celor din jurul meu ma sfatuiau sa il intarc.
Privind la toata perioada asta va marturisesc sincer ca a fost cea mai buna alegere si daca ar fi sa o iau de la inceput as face la fel.
Asta nu inseamna ca a fost usor, as minti sa spun ca in timpul asta nu am simtit de mai multe ori ca nu mai pot, dar cumva am trecut peste toate greutatile, spre bucuria mea si mai ales a copilului meu. De asta vreau sa scriu astazi aceste randuri pentru toate mamele care se pregatesc sa revina la serviciu si poate se gandesc daca sa intarce copilul sau sa continue alaptarea.
Nu imi permit sa dau sfaturi, fiecare mama este libera sa faca asa cum simte, dar as vrea doar ca ele sa se informeze bine inainte de a lua hotararea. Sunt multe mituri care circula printre mame, unele sustinute cu inversunare de cei din jur si care din punctul meu de vedere sunt total nefondate.
1. Copilul va invata sa adoarma cu altcineva chiar daca este in continuare alaptat.
Multe mame se tem ca nimeni nu va putea adormi copilul in lipsa lor daca pana atunci copilul era obisnuit sa adoarma la san. Bogdan este un copil caruia ii place sa adoarma la san, aproape de mine. Cat eram in concediu si stateam acasa cu el la somnul de pranz adormea de obicei alaptat.
Daca plecam de langa el se trezea in cel mult 30-40 minute, daca stateam langa el se trezea de mai multe ori, il alaptam si adormea la loc.
Asa dormea chiar si 3 ore legat si eu reuseam sa ma odihnesc langa el. Cand a inceput cresa eram framantata de gandul ca nu va adormi deloc fara mine, dar nu a fost asa. A fost greu la inceput, desigur, dar treptat a inceput sa doarma tot mai mult singurel si in timp a ajuns la program comun cu ceilalti copii.
Acasa inca adoarme la san de multe ori, dar stie sa faca diferenta intre momentele cand este cu mine si cele cand este cu altcineva, asa ca acum adoarme la fel de bine la cresa sau la bunici.
2. Copilul va manca treptat solide chiar daca este alaptat.
O alta framantare pe care o regasesc frecvent la mamele care se intorc la serviciu este ca “din cauza” alaptatului copilul nu mananca bine si deci nu va manca nimic cu bona sau la cresa. Recunosc ca eu nu am avut problema asta,
Bogdan a fost un mancacios inca de cand stateam cu el acasa si a continuat sa fie asa si dupa revenirea la serviciu. Dar stiu multe cazuri de mame cu copii nemancaciosi care au reusit perfect sa combine alaptarile (atunci cand mama este acasa) si mesele de solide (atunci cand copilul sta cu altcineva).
Copiii au un instinct aparte, ei fac diferenta intre persoanele cu care stau si se adapteaza in functie de ce le poate oferi fiecare. Daca aveti incredere in copil veti vedea ca treptat se va ajunge la un echilibru, iar alaptarea nu va fi o piedica in relatia copilului cu mancarea solida.
3. Copilul nu este mai dependent de mama daca este alaptat, ci chiar are mai multa disponibilitate spre autonomie.
Asa cum scriam si intr-un alt articol, alaptarea contribuie la o legatura emotionala puternica intre mama si copil, la o conectare adevarata si plina de iubire. Alaptarea il va ajuta pe copil sa treaca mai usor peste despartirea de mama atunci cand ea revine la serviciu.
Mie mi se pare o greseala suprapunerea intarcarii cu momentul intoarcerii la serviciu pentru ca practic il punem pe copil sa treaca prin doua momente dificile emotional simultan. Pe langa pierderea companiei mamei peste zi el va pierde si posibilitatea de a fi alaptat, iar asta poate fi o trauma pentru copil.
Pe mine alaptarea m-a ajutat mult cand Bogdan a inceput cresa. De indata ce il luam de acolo el cerea sa fie alaptat, probabil ca o confirmare a iubirii mele.
Primele saptamani au fost mai grele, pentru ca noptile erau mai agitate. In primele nopti statea aproape non-stop la san, avea permanent dorinta asta de conectare care sa il echilibreze dupa despartirea de peste zi si eu il lasam sa faca asa cum isi doreste.
Cred ca acesta este un alt moment dificil pentru mame, pentru ca oboseala isi spune cuvantul, Stresul de la serviciu combinat cu noptile agitate poate duce din nou la ideea de intarcare.
Din fericire perioada asta trece de indata ce lucrurile intra intr-un ritm normal si copilul incepe sa se obisnuiasca si el cu schimbarile. Alaptarea este o modalitate simpla de a-i transmite ca suntem acolo, ca il iubim la fel de mult chiar daca trebuie sa mergem la serviciu si ca mama este disponibila pentru el oricand isi doreste.
Un copil alaptat capata mai usor incredere in el si este mai dispus sa faca pasul spre independenta, pentru ca are o baza de atasament sigura. Pe mine alaptarea m-a ajutat sa raman conectata cu Bogdan si sa il ajut sa treaca mai usor peste schimbare.
Sfatul meu general pentru orice mama care se pregateste de revenirea la serviciu este sa nu asculte de parerile celor din jur, ci doar de instinctul lor de mame si de ceea ce le transmite copilul lor. Asa vor sti cel mai bine ce sa faca si vor lua cea mai buna decizie pentru ele.
Alaptarea si mersul la serviciu sunt o combinatie nu doar posibila, ci chiar recomandata.
Pe mine alaptarea m-a ajutat sa ma conectez mai bine cu copilul meu dupa perioadele de absenta, sa gestionez mai bine momentele de boala si sa ajung treptat la un echilibru interior.
La final mi se pare important sa stiti ca mamele care alapteaza la locul de munca au dreptul la doua ore pauza pe zi pentru alaptare pana la implinirea varstei de un an a copilului, conform OUG 96/2003 actualizată în 2015, art. 17, alin. 1. (eu am beneficiat de aceasta facilitate, am avut program redus la 6 ore cu salariu integral pana la varsta de un an a copilului, ca sa obtin reducerea am facut o cerere la serviciu insotita de o adeverinta de la medicul de familie / pediatru ca inca alaptez).
Indiferent daca alegeti sa folositi o pompa de san si sa stocati laptele sau daca lactatia se regleaza singura dupa noul program, important este sa stiti ca alaptarea poate continua dupa revenirea la serviciu si ca poate fi cea mai buna alegere pentru copilul vostru.
Sustin cu tarie acest lucru si de fiecare data cand intalnesc o mama care se pregateste pentru acest moment simt dorinta de a-i impartasi ca se poate sa isi alapteze copilul in continuare si ca efortul ei va fi recompensat cu siguranta.
Daca aveti dubii in legatura cu alegerea cea mai buna pentru voi ascultati-va mai intai instinctul de mama, iar apoi eventual discutati si cu un consultant in alaptare care sa va ajute pe parcursul primelor saptamani de serviciu.
Vor fi si momente dificile, dar vor fi mult mai multe momente minunate care va vor face sa fiti fericite ca nu ati renuntat la alaptare si ati continuat sa ii oferiti copilului cel mai bun lapte si mai ales dragostea voastra exprimata in acest proces natural si plin de tandrete.