Mi se pare fascinant cat de repede se obisnuiesc cei mici cu tehnologia digitala si cat de natural par a se descurca atunci cand descopera un nou gadget. Tot mai multi copii stiu sa foloseasca telefonele inteligente si tabletele inca de la varste mici, reusind cu rapiditate sa dobandeasca tot mai multe abilitati in acest domeniu. Multi parinti se feresc sa ii lase mult pe copii sa se joace in fata ecranelor, dar din fericire in curand vor exista tot mai multe materiale educative in format digital, care sa le dea sansa ca timpul petrecut pe tablete sa fie cu adevarat folositor.

Marti seara am participat la un eveniment care a insemnat un pas inainte in schimbarea felului in care tehnologia va face parte din viata copiilor nostri: lansarea manualelor digitale Samsung. Ascultand prezentarea reprezentantilor companiei ma gandeam ca peste cativa ani, cand Bogdan va incepe scoala, probabil ca modul de invatare si activitatile scolare vor arata altfel decat imi imaginez acum. Manualele digitale ofera o alta perspectiva asupra felului in care copilul are contact cu materia predata, iar intreaga experienta a invatatului devine interactive si mult mai placuta.

Daca aveti copii in clasele intai si a doua merita sa incercati aceste manuale, se poate sa reusiti astfel sa schimbati perceptia copilului asupra a ceea ce inseamna temele si sa le transformati dintr-o activitate obligatorie intr-una care sa se poata face intr-un mod distractiv in familie.

Noile manuale digitale sunt disponibile pe Smart TV-urile Samsung din 2014 si 2015, precum si pe tabletele lor. Cuprind manualele de limba romana, matematica si limba engleza, sunt acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si au fost dezvoltate impreuna cu Ascendia Design. Vestea buna este ca ele vor fi disponibile gratuit incepand cu luna octombrie in Smart Hub (pe televizoare) si in Galaxy Apps (pe tablete), continutul educativ fiind conceput de editura Ascendia Design si editura Edu.

La eveniment manualele au fost prezentate de reprezentantii Samsung, Ana Maria Pasculescu (Head of Product Management) si Roxana Grigorean (PR Manager), care au oferit detalii despre felul cum au fost gandite aceste materiale si au raspuns intrebarilor parintilor. Eu m-am bucurat sa aflu ca lansarea acestor manuale digitale este doar o etapa dintr-un proiect mult mai amplu in domeniul educational. In ruma cu patru ani Samsung a inceput acest program cu o caravan educationala denumita Trends of Tomorrow, apoi incepand cu 2013 a inaugurat patru clase digitale “Smart Classroom” pentru elevi si doua spatii de tip “Innovation Lab” pentru student. Aceste dotari au fost completate de lansarea unor software-uri educationale si organizarea de cursuri de tehnologie. De asemenea se pare ca oferta de manuale digitale va fi completata treptat pe parcurs ce generatia care este acum in clasele intai si a doua va creste si vor trece la alte materiale educationale.

„Ultimele studii ne arata nu doar ca televizorul este prima alegere a utilizatorilor din Romania ca sursa de informare si de relaxare pentru familie, ci si ca romanii isi doresc din ce in ce mai mult continut educational. Noile manuale digitale sunt atractive, interactive si reprezinta o modalitate noua de invatat, bazandu-se pe implicarea sporita a copiilor. Mai mult, temele pentru acasa se pot transforma intr-o activitate placuta, la care poate participa intreaga familie.” – Ana Maria Pasculescu

„In spatele acestei initiative punctuale se afla un program mai vast derulat de Samsung, atat la nivel european, cat si in Romania, de a sustine dezvoltarea si consolidarea aptitudinilor digitale ale tinerilor. Manualele digitale pe Smart TV-uri si tablete sunt o oportunitate pentru copii si parinti de a folosi tehnologia pentru a-si dezvolta abilitatile digitale si de a dobandi noi cunostinte care sa le fie de folos pentru meseriile viitorului.”

„Manualele digitale pe Smart TV-uri si tablete sunt, deci, o oportunitate pentru copii si parinti de a folosi tehnologia pentru a-si dezvolta constant abilitatile digitale si a dobandi noi cunostinte care sa le fie de folos in viitor.” – Roxana Grigorean

Am plecat de la evenimentul Samsung cu gandul la ce mult a evoluat tehnologia in domeniul educational si la cat de diferita va fi scoala pentru Bogdan comparativ cu felul in care a fost cand eram noi scolari. Totul arata altfel, iar posibilitatile de dezvoltare sunt incomparabil mai mari. Eu sunt o mare sustinatoare a integrarii tehnologiei in activitatile copiilor nostri (poate si pentru ca Tati este un IT-ist pasionat), trebuie doar sa fim atenti cum alegem sa integram lumea digitala in ceea ce fac ei, sa o facem in mod responsabil si sa ne asiguram ca selectam doar lucrurile benefice in interactiunea lor cu tabletele si alte gadget-uri similare.

Sunt curioasa cum va evolua acest segment al resurselor educationale digitale pe parcursul anilor si ce impact va avea pe termen lung folosirea acestora in activitatile scolare. Sper doar ca sistemul scolar romanesc sa aiba suficienta deschidere pentru a adopta astfel de alternative si a le da sansa copiilor sa invete intr-un mod diferit, adaptat societatii in care vor creste. Primul pas este deja facut, depinde de noi sa stim cum sa folosim tehnologia in favoarea noastra atat in mediul scolar, cat si in cadrul activitatile educative facute acasa cu cei mici. 

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: