Trei dintre cartile noastre preferate (+ cateva idei de jocuri)
Dupa ce am scris aici despre beneficiile invatarii unei limbi straine de la varste mici am primit multe intrebari despre cartile pe care le folosim noi acasa, asa ca am decis sa scriu mai pe larg despre unele din cartile noastre preferate.
Sunt o fana declarata a editurii Usborne, avem o multime de carti de la ei, unele primite in dar, altele cumparate de la targuri si le folosim cu mult spor. Preferintele lui Bogdan s-au schimbat in timp, am avut diferite carti favorite in functie de interesele lui din anumite momente, iar acum pare ca ne-am focusat pe anumite carticele, pe care vi le prezint cu drag si voua. Ce imi place mult la cartile Usborne este calitatea materialelor, dar si frumusetea ilustratiilor si caracterul interactiv al activitatilor propuse.
Una din marile pasiuni ale lui Bogdan in acest moment sunt vehiculele, asa ca profit de interesul lui ca sa facem activitati pe aceasta tema, iar cartile ne ajuta mult ca momentele noastre de joaca sa devina mai interesante si distractive. Ce am observat din toate momentele in care folosim cartile in activitatile noastre este ca pot imbina simpla folosire a acestora cu alte jocuri care sa il ajute pe Bogdan sa invete lucruri noi mai usor si cu mult drag. Cartile sunt doar primul pas spre invatare, iar prin intermediul lor putem sa deschidem pentru copiii nostri un adevarat univers al cunoasterii pe care ei sa il descopere cu curiozitate si bucurie.
The little book of train stories
Este o carte de povestiri in stilul Usborne, adica frumos ilustrate si cu subiecte inspirat alese. Imi place mult ca pana acum nu am intalnit in cartile Usborne vreo poveste care sa contina aspecte violente sau nepotrivite pentru copii, cum din pacate gasim des in povestile romanesti.
De obicei folosim povestile fie ca un inceput al activitatilor (un fel de introducere in tema), fie ca activitate de final, cand ne linistim inainte de culcare. Cartea contine cateva povestiri cu trenuri, in care personajele principale sunt Mrs Boot, copiii ei Poppy si Sam si catelusul lor Rusty.
Ca sa facem cititul povestilor mai interactiv avem un joc prin care eu si Bogdan ii “citim” unui catelus de plus, care ne asculta cu interes. Prezenta jucariei il face pe Bogdan sa arate diferite lucruri din imaginile cartii si sa fie mai rabdator pana la finalul povestii.
La culcare luam cartea cu noi in pat, citesc o poveste si apoi avem un scurt joc prin care le spunem “pa” personajelor si trenului din poveste. Uneori facem asta de mai multe ori, iar ritualul acesta de despartire il face sa adoarma mai usor, fara sa fie tentat sa se mai ridice din pat in cautare de alte activitati.
Very first book of things to spot
Trebuie sa recunosc ca este cartea mea preferata, pentru ca imi place mult conceptul de a descoperi diferite lucruri in imagini. Principiul este simplu: pe fiecare pagina copilul descopera mai multe imagini si parintele are la dispozitie cateva intrebari prin care cel mic este indemnat sa caute o anumita imagine.
De exemplu pe o pagina cu mai multe broaste testoase, copilul este indemnat sa ocaute pe cea rosie, pe cea care mananca, pe cea care se ascunde in carapace, pe cea care poarta o palarie si pe cei trei pui de broscuta. Bogdan este inca mic pentru toate aceste intrebari, dar le-am adaptat la nivelul lui de acum.
Jocul pe care il folosim impreuna cu aceasta carte este sa extindem “descoperirile” si in afara cartii, atunci cand avem jucarii care se potrivesc. Il rog sa imi arate o masina pe carte, iar apoi sa imi aduca o masinuta dintre jucariile lui. Sau descriem broscutele testoase din carte, iar apoi il rog sa o cautam prin casa si pe broscuta noastra reala, iar el este incantat de joc.
Combinatia dintr-o activitate statica (de “citit” cartea) si o activitate activa (de aducere a jucariei) face ca interesul lui pentru joc sa se pastreze pe o perioada mai lunga de timp si implicit sa invete mai usor lucruri noi. Imi place ca aceasta carte are paginile mari si cartonate, este ideala pentru activitatile noastre si pentru manutele lui curioase, dornice sa rasfoiasca toate filele.
Things that go
Aceasta carte este printre preferatele lui Bogdan, pentru ca este plina de ilustratii cu vehicule, iar el se bucura cand le numim pe fiecare. Cartea este cartonata si are dimensiuni mici, asa ca o putem lua usor cu noi cand plecam undeva.
Jocul cel mai distractiv pe care il facem cu aceasta carte este sa recapitulam vehiculele inainte de plecarea de acasa si apoi pe afara sa incercam sa descoperim exact vehiculele pe care le-am vazut in carte. Acest joc are doua avantaje: putem pleca mai repede de acasa (pentru ca este dornic sa vada ce gasim afara) si drumul este mult mai distractive.
Cartea contine 50 de vehicule, clasificate pe categorii si ilustrate cu culori vesele. Pe noi ne-a ajutat in construirea unui vocabular bogat si chiar daca Bogdan inca nu poate pronunta denumirile vehiculelor observ ca le stie pe multe dintre ele si se bucura cand mi le poate arata pe strada.
Toate cele trei carti despre care v-am povestit le puteti gasi la Maya’s Amazing Bookland, alaturi de multe alte carti frumoase de la editura Usborne pentru copii de toate varstele. Despre cateva dintre carti a scris tare frumos si Cristina pe blogul ei, aici.
Vestea buna este ca daca va plac cartile Usborne veti avea ocazia sa admirati toate colectiile oferite de Maya’s Amazing Bookland in cadrul a doua targuri care vor avea loc in curand:
- Baby Boom Show , desfasurat intre 5 si 8 noiembrie la Romexpo (program 10.00-19.00, exceptand ultima zi, cand targul se inchide la ora 16.00)
- Gaudeamus International, desfasurat intre 18 si 22 Noiembrie la Romexpo (program 10.00 -20.00).
Eu imi propun sa ajung la Gaudeamus. Daca aveti drum la oricare dintre aceste targuri va recomand cu drag sa treceti pe la standul Maya’s Amazing Bookland, sunt sigura ca veti gasi ceva pe placul vostru acolo.
Mai avem o carte tare draga mie tot de la editura Usborne, denumita “My little book of first experiences“, care ne ajuta cu gestionarea unor provocari din viata de parinte si despre care sper sa apuc sa va povestesc in curand. Pana atunci va doresc mult spor la joaca si activitati cu carti, sa va distrati alaturi de cei mici si sa aveti mereu inspiratie pentru jocuri noi!
Ce fain! Nu stiam de prima carte a lucrurilor de descoperit. Eu i-am luat Anei de la Usborne una pe acelasi principiu, dar cu imagini mult mai incarcate si inca e prea mica, isi pierde rabdarea. Si eu dupa un minut de cautat incap sa pufai 🙂 Cred ca o sa fie o provocare pentru ea pe la 5-6 ani.
In schimb a dezvoltat o adevarata pasiune pentru seria de Peep inside, cu bucatele de carton care se ridica si vezi sub ele tot felul de chestii interesante. Ieri ne-am intors din Germania si jumatate din drumul cu avionul si l-a petrecut descoperind dedesupturile unei gradini zoologice 🙂