Recomandari child friendly pe Valea Prahovei – obiective, cazare si restaurante
Scriam aici lista noastra de escapade pentru 2016, cu speranta ca vom putea transforma in realitate cat mai multe dintre ele. Iata ca am reusit sa punem in practica una dintre dorinte, iar dorinta noastra de a merge cu Bogdan la Sinaia intr-o scurta escapade de weekend s-a transformat intr-o mini vacanta pe Valea Prahovei, in care am mers la Sinaia si Busteni, dar si putin pana la Brasov. Inainte de a pleca ne-am documentat despre ce am putea face acolo impreuna cu copilul, ne-am facut o lista de locuri child friendly si am reusit sa ajungem la multe dintre ele.
Noi am mers in timpul saptamanii, este mult mai bine asa ca sa evitati traficul aglomerat de pe drum, dar si aglomeratia in statiuni. Pentru noi a fost un mare avantaj sa fie liber peste tot, am scapat de timpii de asteptare de la obiective sau de la restaurante, iar asta conteaza mult cand ai un copil nerabdator.
Daca va doriti o vacanta pe Valea Prahovei impreuna cu cei mici poate va inspira ideile stranse de noi. 🙂 Am adunat doar idei de locatii child friendly atat pentru obiectivele de vizitat, cat si pentru cazari si restaurante, pentru ca sunt sigura ca acestea pot face diferenta intr-o vacanta alaturi de copil, pentru ca toata lumea sa se simta bine si sa se bucure de timpul petrecut la munte.
Locuri de descoperit impreuna cu copilul
Am mers mai intai in Sinaia, unde am petrecut jumatate de zi, timp in care am vrut sa ii aratam lui Bogdan cateva locuri frumoase care stiam ca ii vor place.
Manastirea Sinaia
Prima oprire a fost manastirea Sinaia, unde loc linistit, cu o curte interioara in care cei mici pot alerga in voie. In incinta manastirii exista si un muzeu cu carti vechi, icoane si alte obiecte bisericesti, pe care noi insa nu l-am vizitat, am preferat doar sa intram putin in biserica si sa ne bucuram de linistea din curte.
Castelul Peles
Dupa vizita la manastirea Sinaia am parcat masina undeva in spatele manastirii si am pornit pe jos pe drumul spre Peles. Drumul este tare frumos, lui Bogdan i-a placut sa se plimbe la umbra brazilor si sa descopere casutele cu suveniruri de pe margine.
Castelul Peles este cu siguranta cel mai cunoscut obiectiv turistic din Sinaia si este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Noi nu am vrut sa il vizitam cu Bogdan, pentru ca stiam ca el nu are inca rabdare pentru un tur, asa ca am optat doar pentru o plimbare pana acolo, ca sa admiram castelul si curtea acestuia. Daca vreti sa vedeti si interiorul castelului, informatii despre programul de vizitare si preturi puteti afla de pe site-ul oficial al castelului. De asemenea puteti vizita si castelul Pelisor, un castel mai mic, dar cu la fel de mult farmec.
Muzeul trenuletelor
Daca la manastire si castel mai mersesem de multe ori, o data chiar cu Bogdan, de data aceasta am adaugat un obiectiv nou pe lista: muzeul trenuletelor situat chiar in gara Sinaia. Lui Bogdan ii plac mult trenurile, asa ca muzeul ni s-a potrivit perfect. Sala muzeului este mica si cuprinde un sistem de mini trenuri electrice, care se plimba printr-un oras in miniatura, care este realizat foarte frumos si cu multa atentie la detalii.
Bogdan a admirat trenuletele din bratele mele, a stat in Bumbo si asta a fost un mare avantaj, pentru ca altfel ar fi trebuit sa il ridicam noi mereu. Un dezavantaj al muzeului este ca nu are paravan peste tot si este dificil sa ii explicit unui copil mic ca nu are voie sa puna mana pe trenulete, masinute si toate celelalte obiecte care fac parte din decor. Pe de alta parte, pentru copiii mai mari muzeul are o masa amenajata unde cei mici se pot juca cu trenulete in timp ce parintii beau o cafea la mica cafenea din incinta. Mie mi-au placut mult trenuletele, lui Bogdan la fel, asa ca puteti trece muzeul pe lista obiectivelor de vizitat alaturi de cei mici. Este deschis zilnic pana la ora 18, iar biletul de intrare pentru un adult este de 10 lei.
Alte obiective din Sinaia
Pe lista noastra mai aveam doua idei de locuri potrivite pentru o vizita cu cei mici, pe care insa nu am mai apucat sa le vizitam, poate va sunt de folos voua: Casa Memoriala “George Enescu” (am vazut-o in drumul spre restaurantul Kuib, dar nu ne-am mai oprit) si parcul din centrul orasului. Este un parc foarte frumos, noi doar am trecut prin el in drum spre masina, eram prea obositi sa ne oprim. Insa este un loc bun pentru mers impreuna cu cei mici, vara are chiar o terasa unde parintii pot bea un suc in timp ce copiii se joaca. O lista cu mai multe obiective din Sinaia gasiti aici.
Seara ne-am cazat in Busteni, iar a doua zi am fost prin statiune sa o descoperim pe indelete.
Castelul Cantacuzino
Ne doream de ceva timp sa vizitam castelul Cantacuzino si am avut norocul sa avem parte de un tur privat, pentru ca am fost singurii vizitatori. Ghidul a fost tare amabil, nu a fost deranjat de faptul ca Bogdan se plimba pe podea cu o masinuta, asa ca a fost o vizita foarte placuta. Castelul este mic, nu este mult de vizitat, dar asta mi se pare ideal pentru vizitele cu copiii, pentru ca nu vor apuca sa se plictiseasca. Au o curte frumoasa, noi ne-am plimbat putin pe acolo si am admirat privelistea superba asupra statiunii.
Daca mergeti acolo trebuie sa cititi programul de vizitare, intrarea se face din ora in ora. Va sfatuiesc sa intrati cu masina pe domeniul castelului, parcarea costa 5 lei, dar este mult mai comod asa, pentru ca altfel trebuie sa urcati pe jos, ceea ce este obositor mai ales cand sunteti cu cei mici. Intrarea costa 20 lei pentru un adult, pentru copiii mici nu se plateste nimic.
Alte obiective turistice in Busteni
O alta activitate interesanta de facut cu cei mici in Busteni este o plimbare cu telecabina pana la Babele, noi nu am mai apucat sa mergem de data asta. Cand este vreme frumoasa se poate face o drumetie pana la cascada Urlatoarea, traseul este relativ usor si cred ca se poate face impreuna cu copiii, mai ales cu cei mai maricei. De asemenea un alt obiectiv frumos este manastirea Caraiman, aflata chiar la poalele muntilor. O lista cu mai multe obiective turistice din Busteni gasiti aici.
Gradina Zoologica din Brasov
Din Busteni am plecat cu masina pana in Brasov, cu gandul de a face o mica plimbare prin centru, sa vedem Piata Sfatului si imprejurimile. Planurile s-au schimbat cand Bogdan ne-a anuntat ca nu vrea la plimbare, asa ca am venit cu o alta propunere: sa mergem la gradina zoologica. Propunerea a fost primita cu entuziasm, asa ca am avut ocazia sa vedem cum arata gradina zoologica din Brasov. Mie nu imi plac gradinile zoologice din tara, majoritatea imi provoaca tristete. In Brasov mi s-a parut trist ca animalele trebuiau sa indure frigul, dar in ansamblu locul arata bine. Este o locatie mica, nu sunt multe animale, dar pentru copiii mici este un loc bun pentru a petrece cateva ore. La intrare este un fel de cofetarie cu un decor vessel, iar in mijlocul gradinii este un loc de joaca in aer liber, unde ne-am distrat in voie.
ca sunteti doar in trecere prin Brasov si vreti sa faceti o oprire distractive pentru copii gradina zoologica mi se pare o idee buna. Tot pentru opririle in Brasov cu cei mici va recomand o plimbare prin Piata Sfatului si o vizita la cetatea Brasovului, de unde veti avea o priveliste superba asupra intregului oras.
Cazari child friendly in Sinaia si Busteni
Pentru noi o cazare child friendly inseamna un loc unde sa ne simtim bine cu totii, Bogdan sa se poata juca in voie, iar locatia sa fie gandita pentru a face sederea celor mici cat mai placuta. Noi am ales sa ne cazam la Casa Freya in Busteni. Am gasit pensiunea pe booking.com (aici) si mi-a placut ca aveau loc de joaca in curte si in general parea un loc linistit. Ne-am simtit bine acolo, iar cel mai mult mi-a placut ca intreg personalul a avut o atiutudine prietenoasa cu noi si nu a fost deranjat de momentele mai galagioase ale lui Bogdan, care a alergat peste tot.
Puncte forte:
- am avut un pat de copil in camera
- la restaurant am primit imediat scaun de masa pentru copil, iar personalul a fost mereu amabil
- in curte se afla un loc de joaca mic, dar care ne-a placut
- am fost ajutati cu orice solicitare, iar Bogdan a fost intampinat cu zambete de fiecare data
- camera a avut un balcon micut cu priveliste frumoasa, era minunat dimineata sa admiram muntii
Puncte slabe:
- camera este cam mica pentru un copil dornic de miscare, dar pe noi nu ne-a deranjat, pentru ca nu am stat mai deloc in camera
- la intrare sunt multe scari, nu stiu cat de comod ar fi pentru cineva care are de carat un carucior, noi nu am fost in situatia asta
In ansamblu am fost multumiti de timpul petrecut acolo, daca mergeti la Busteni cu copiii sunt o optiune buna de cazare. Au si un catel care ne-a fost tare drag, sigur copii il vor indragi. 🙂
Alte doua variante de pe lista noastra, ambele inspirate de blogul Adrianei, sunt Vila Camelia din Sinaia (am trecut prin fata vilei si intr-adevar curtea este foarte frumoasa) si Vila Leonida din Busteni (am fost acolo la restaurant, au un loc de joaca dragut in curte, doar accesul cu masina mi s-a parut mai dificil iarna).
Restaurante child friendly in Sinaia si Busteni
Ca sa fim pregatiti pentru mesele din timpul mini vacantei noastre ne-am documentat inainte si am decis sa mergem doar in locatii testate, ca sa evitam momente neplacute. Ne-am ghidat dupa articolul Adrianei despre locuri unde sa mananci cu copiii pe Valea Prahovei si am avut parte de mese linistite si gustoase. Gasiti pe blogul ei o multime de detalii utile, eu voi reveni doar cu un update despre situatia de acum, sper sa va fie de folos.
Restaurant Kuib din Sinaia
Restaurantul este situat in cadrul complexului Piatra Soimului, in Sinaia. Am avut norocul sa gasim restaurantul aproape gol, asa ca servirea a fost rapida. Bogdan a primit o plansa de colosat si creioane, iar personalul a fost amabil si nu a parut deranjat de faptul ca el s-a jucat printre mese. Mancarea a fost delicioasa, au inclusiv meniuri pentru copii, ne-a placut mult tot ce am mancat.
Restaurantul are un loc de joaca in interior, dar arata foarte neingrijit cand am fost noi, asa ca nu am putut sta acolo. Locul de joaca de afara este insa minunat si am stat acolo destul de mult dupa masa. Dezavantajul locului de afara este ca nu este chiar langa restaurant, trebuie sa iesi din cladire si sa intri in curte, deci un parinte trebuie sa mearga acolo cu copilul, inclusive pentru copiii mai maricei, pentru ca de la masa nu se vede deloc curtea.
Restaurantul din cadrul pensiunii Casa Freya
Asa cum am scris mai sus, am fost cazati la pensiunea Casa Freya din Busteni, asa ca in prima seara am decis sa mancam acolo. Meniul nu este foarte variat, dar mi-a placut servirea rapida si faptul ca mancarea a fost gustoasa. Personalul a fost prietenos cu Bogdan, la o masa alaturata mai erau doi copii care de asemenea pareau sa se simta bine acolo. Singurul dezavantaj pentru familiile cu copii mici este ca in restaurant este un semineu de care trebuie mereu sa feresti copilul, pentru ca este periculos atunci cand este pornit. Nu au un loc de joaca in interior, dar atunci cand restaurantul este gol este loc pentru joaca printre mese.
Restaurantul La Cerdac
Restaurantul se afla in cadrul Vilei Leonida din Busteni si are o priveliste foarte frumoasa asupra statiunii. Este decorat cu stil si locatia este una deosebita, intr-o cladire veche cu o curte mare si primitoare. Meniurile pentru copii din pacate nu mai exista, dar am putut comanda ciorba de vacuta si piure, ambele gustoase si am rezolvat problema. Servirea a fost prompta, mai ales ca eram singuri in restaurant, dar cumva atmosfera nu mi s-a parut prea primitoare pentru un copil mic, pentru ca spatial este destul de mic. Clatitele insa au fost delicioase, abia ne-am abtinut sa nu cerem portie dubla. 🙂 Pentru copii mai mari cred ca locul este mult mai potrivit, mai ales daca ei se pot juca singuri in curte in timp ce parintii stau la masa.
Acestea sunt recomandarile noastre, sper sa va fie utile in planificarea vacantei pe Valea Prahovei. Recunosc ca Valea Prahovei nu este o destinatie care sa imi placa in mod deosebit, dar este o solutie usoara pentru o escapada de cateva zile cu copilul, asa ca am profitat din plin de timpul petrecut acolo si a fost totul frumos.
Daca aveti alte recomandari pentru noi le asteptam cu drag, sa le adaugam pe lista.
[mc4wp_form id=”8407″]
O idee mai sus de Kuib , in Sinaia, recomand Cumpatu.
Au o super curte si loc joaca frumos. Noua ne-a placut. Camerele mari si super faine. Restaurantul..mmm…bun. Mai greu cu timpul de servire, dar mancarea buna si varaiata si meniu special pt copii. Drept sa spun nu stiu daca au si scaune bebe, cred ca au, noi nu mai folosim si n-am bagat de seama…
La cat mai multe calatorii. Frumoase. 🙂
Si eu tocmai achit azi avansul pentru mare…inca nu-mi vine sa cred, dar mergem in…Mamaia.:))) Mamaia Nord, e drept, adica nu la semintzari si cocalari….
Dar, nah, eu n-am mai fost in Mamaia de …de cand aveam anii lui fi-miu:)))))
Dar e child friendly si asta-mi cam doream…Plus ca planuiesc sa mergem la Delfinariu, sa ne plimbam cu telegondola (lui sigur o sa-i placa), sa mergem la acvariu, si la aquamagic, si-n satul de vacanta…adica sa bifam cam tot ce e pentru copii in zona. 🙂
Noi am fost anul trecut la Mamaia intr-o minivacanta, dar in luna iunie cand era mai liber si ne-a placut. Am fost la delfinariu si ne-am plimbat prin gradina zoological din spatele lui. Sunt curioasa cum vi se va parea voua. Spor la planificare! 🙂
La Cerdac si Cantacuzinilor sunt si pe lista noastra de restaurante kids friendly preferate! In Sinaia noi adoram Forest – kidsclub-ul este foarte la indemana iar crama superba! Am si ramas peste noapte ca sa aprofundam subiectul 😉 Salutari londoneze ca sa zicem asa!