Pentru ca la finalul anului trecut am reamenajat camera lui Bogdan, am cautat tot felul de variante care sa se potriveasca stilului nostru. Sunt o adepta a stilului Montessori in ceea ce priveste aranjarea casei, pentru ca mi se pare ideal ca in casa lucrurile sa fie la indemana copilului si sa ii ofere independenta cat mai multa. De cand ne-am mutat in casa noua, acum un an si jumatate, am ales sa amenajez camera lui Bogdan in stil Montessori si sa aduc elemente ale acestui stil si in restul casei, pe cat posibil. Avem si lucruri care nu sunt conforme filosofiei Montessori, pentru ca incerc sa iau doar ce ni se potriveste din orice sistem de crestere a copilului, pentru ca asa ne simtim cel mai bine.
Marea mea provocare a fost sa gasesc la noi in tara elemente similare modelelor de camera din care m-am inspirat. Din toate cautarile mele cea mai apropiata de acest stil a ramas tot Ikea, de unde am facut cumparaturile si pentru prima amenajare a camerei. Si pentru ca am primit mai multe intrebari dupa publicarea articolului cu modele de camere in stil Montessori revin acum cu o lista a lucrurilor pe care le gasiti la Ikea si le puteti folosi pentru a face casa un loc mai placut pentru copil, un loc care sa il incurajeze sa descopere mereu lucruri noi si sa isi castige treptat independenta.
Camera copilului
A. Elementele de baza ale camerei
a. Patul – pana acum am ales varianta unei saltele puse direct pe podea, care sa ii permita lui Bogdan inca deĀ mic sa se urce si sa se coboare din pat singur, fara sa se simti captive intr-un pat clasic de bebelus. Am avut ceva emotii cu gandul ca ar putea fi frig daca salteaua este la nivelul podelei, dar avem noroc de o casa calduroasa si nu am avut nici o problema cu asta. Acum am schimbat salteaua cu un pat de junior, pentru ca zona de dormit sa fie mai bine delimitata.
b. Masa si scaunele – cand Bogdan era foarte mic nu aveam deloc masuta in camera, pentru ca ii era inutila si preferam sa aiba spatiu de joaca mai mult. Apoi am cumparat o masa rotunda verde, cu un scaun asortat (nr. 5, 6 din imagini), pe care le-am folosit cu spor. Pentru ca treptat am mutat masa in sufragerie, unde Bogdan face tot felul de activitati in timp ce noi avem alte treburi, am ales sa cumparam o alta masa pentru camera lui si am optat pentru modelul alb cu doua scaunele (nr. 8). Este o masa mai mica, dar se potriveste perfect in camera si nici nu ne trebuie mai mult loc. Faptul ca are doua scaune ne prinde bine, pentru ca poate sta si ursuletul la activitati, langa el. š
c. Spatiile de depozitare – ideal este ca spatiile de depozitare in care se afla lucruri ale copilului sa se afle la nivelul lui, ca el sa poate umbla in ele fara implicarea unui adult. Mi se par ideale sistemele de genul celor din imaginile de mai jos (nr. 4 si nr. 11), pentru ca sunt practice si la indemana lui. Momentan noi nu avem un astfel de spatiu de depozitare, in camera am pus o biblioteca mai mare alba, tot de la Ikea. Pe rafturile de jos sunt lucrurile cu care se joaca Bogdan, iar sus imi tin eu tot felul de lucruri utile care nu vreau sa fie mereu la indemana lui, cum ar fi materialele pentru activitati.
d. Covorul – pana acum cateva luni pe podeaua din camera lui Bogdan era pus un tatami, adica un material cauciucat similar celor de la locurile de joaca, pentru ca mi s-a parut ideal pentru etapele cand el mergea de-a busilea sau cadea des. Acum ca a crescut am decis sa pun un covor in camera lui. Pana la urma avem doua, pentru ca am vrut sa fie mici si sa ma ajute sa delimitez diferite zone din camera. Langa masa avem un covor cu strazi si semafoare (nr. 10), iar in alta parte a camerei avem un covorĀ vesel cu culoriĀ care ii place foarte mult. Am mai vazut cateva modele care mi-au atras atentia, cel albastru cu avion rosu si cel cu cifre (nr. 2 si nr. 15), ambele mi se pare ca ar inveseli o camera de copil.
e. Perdele – deocamdata nu avem deloc perdele in camera lui Bogdan, pentru ca oricum nu este prea luminoasa si nu sunt neaparat necesare. Dar imi plac unele modele (cum sunt cele de la nr. 3) si cred ca suntĀ o completare dragalasa a atmosferei de camera de copil.


B. Spatiul aparte pentru anumite activitati
Un concept care mi-a placut mult in camerele in stil Montessori este existenta unor spatii aparte pentru diferite activitati ale copilului, in functie de pasiunile lui. Poate fi un colt pentru muzica, pentru pictura sau pentru orice alta activitate il atrage pe cel mic. In cazul nostru planul meuĀ a fostĀ sa ii construiesc lui Bogdan un spatiu pentru lectura, asa ca am gasit cateva elemente care cred ca s-ar potrivit perfect cu un astfel de spatiu aparte. Ma gandescĀ sa adaugĀ un baldachin (cum este nr. 13) care sa ne ofere o atmosfera aparte, deocamdata avem o salteluta mica pe care sa putem sta si o perna confortabila (asemanatoare cu nr. 17)Ā pe care sa se poata aseza cand rasfoieste cartile.

C. Coltul de joaca
O alta idee pe placul meu este sa dedic un colt din camera unui obiect de joaca de dimensiuni mai mari. Am gasit trei variante care mi s-au parut potrivite: bucataria de jucarie, sevaletul si masa de lucru de jucarie. Toate trei sunt activitati care cred ca l-ar atrage pe Bogdan, dar astept sa mai creasca putin sa fiu sigura ca aleg ceva pe gustul lui. In imaginea de mai jos am adaugat si bufnita marioneta, noi o avem de mult timp si este una dintre jucariile care m-a ajutat cel mai mult in gestionarea unor situatii in care Bogdan nu voia sa faca un anumit lucru. Daca ii spuneam eu ceva refuza sa asculte, dar daca ii “vorbea” bufnita lucrurile se schimbau radical si devenea mult mai receptiv. š

Pentru ca deocamdata nu avem colt de joaca, pe rafturile de jos ale bibliotecii din camera lui Bogdan se afla jucariile lui. Nu sunt multe, pentru ca cred ca este preferabil ca un copil sa aiba mai putine jucarii la indemana pentru ca joaca lui sa fie maiĀ structurata. Asa ca facem rotatia jucariilor si ii oferim pe rand anumite jucarii pe care le regaseste pe rafturile din camera lui sau din sufragerie.
Am adunat mai jos o serie de jucarii de la Ikea care se potrivesc cu stilul Montessori si care pot dezvolta creativitatea copilului. Noi avem patru dintre cele din imaginea de mai jos, cel mai apreciat cand Bogdan era bebelus a fost jocul cu inele (nr. 23), dar l-a atrasĀ siĀ jocul cu forme (nr. 28).

D. Sisteme de depozitare la indemana copilului
Asa cum scriam si mai sus, unul dintre lucrurile care imi plac cel mai mult la camerele Montessori este ca totul este la indemana copilului. Am incercat sa aplicam asta si la capitolul sistemelor de depozitare atat pentru haine, cat si pentru jucarii si alte lucruri de-ale lui. Cutiutele cu numere (nr. 30) sunt mici si le folosim pentru depozitarea sosetelor, caciulitelor si bavetelelor, sortate in fiecare cos. Mult timp una dintre activitatile lui Bogdan era sa scoata toate lucrurile si sa le puna la loc in cutie

Bucatarie
Noi l-am incurajat mereu pe Bogdan sa manance singur, chiar si cand era bebelus si mancarea ajungea mai mult pe jos decat in burta lui, asa ca intodeauna am avut farfurii, tacamuri si pahare pe masura lui, pe care sa le poata folosi usor. Pe toate le-am luat de la Ikea, au mai multe modele vesele si colorate. Am vazut si un sort dragut care cred ca ar fi potrivit pentru momentele cand gatim impreuna, asa ca l-am pus pe lista de cumparaturi.

Baie
Printre ideile Montessori am descoperit la un moment dat un colt separat pentru copil facut in baie, in care el sa aiba o mica chiuveta, cu prosop si sapun si o oglinda pusa la nivelul lui. Noi nu am reusit sa facem o chiuveta la nivelul lui, dar am cumparat un taburet pentru ca el sa poata ajunge la nivelul chiuvetei mari. Avem si prosopele mici pentru maini, dar si covorul antiderapant pentru cada, care ne-a fost tare util in perioada cand el alerga prin cada. š Oglinda mica a fost pusa un timp in dormitor, cand el era mai mic si ii placea sa se admire indelung, intre timp s-a mutat la oglinda mare din dormitorul nostru.

In afara de obiectele aflate la noi acasa Bogdan mai are si la bunici un cort de joaca de la Ikea in care petrece mult timp cand merge acolo. Tot de la Ikea am luat sistemele de siguranta pentru prize si sertare, care s-au dovedit foarte practice.
Am strans si pe Pinterest cateva imagini cu obiecte Ikea potrivit epentru camerele celor mici, le puteti gasi aici. Tot pe Pinterest am adunat multe idei frumoase de camere Montessori. Sper sa va inspire in decorarea camerelor voastre, eu sunt fascinata de ce frumos arata si mai ales de cat de practice sunt camerele Montessori si le recomand cu tot dragul.
Daca si voi ati adoptat decorarea in stil Montessori primesc cu mare drag recomandari si idei, m-as bucura sa ma inspir de la voi si sa mai aduc imbunatatiri in casa noastra.
p.s. Colajele foto sunt realizate mine folosind imaginile produselor de pe site-ul Ikea din momentul cand planificam noi redecorarea camerei. Intre timp cred ca au mai aparut si alte modele, abia astept sa pot face o vizita mai lunga la Ikea sa vad noutatile.
Tot la ikea se gÄseČte Či acest produs, foarte util Ć®n baie: http://m.ikea.com/ro/ro/catalog/products/art/20324292/
Ce fain arata, nu stiam despre el! Multumesc mult pentru recomandare, o sa il caut si eu in magazin data viitoare cand mergem, mi-ar placea mult sa il avem si noi in casa!