Scriam mai demult despre cum putem invata un copil mic o limba straina si mai ales de ce este util sa facem asta, iar intre timp am continuat sa cautam tot felul de carti si materiale care sa ne ajute in activitatile noastre de acasa. In afara de cartile Usborne pe care le folosim cu mare drag am descoperit recent o noua colectie de carti pentru copii dedicate invatarii limbilor straine, pe care le-am indragit la fel de mult. Spre bucuria noastra am observat ca sunt realizate folosind un format Usborne Publishing, asa ca ne-am bucurat sa revedem personaje pe care le cunosteam din alte carti.
Colectia este publicata de editura Niculescu si contine carti pentru invatarea limbii engleze, germane si franceze, toate urmand un format similar si continand atat o carte din care cei mici pot invata primele cuvinte in limba respectiva, precum si o carte de colorat care sa ii ajute sa exerseze notiunile invatate.
Noi am ales sa incercam cartile de limba germana, pentru ca am vrut sa aduc o noua limba in activitatile noastre, ca sa vad care va fi reactia lui Bogdan, care pana acum nu a avut decat carti in limba engleza. Am fost surprinsa sa vad ca i-a placut mult cartea “Primele mele 100 de cuvinte în limba germana“, pe care o rasfoim acum in fiecare zi. 🙂
Pe fiecare pagina se gaseste o imagine mare cu personajele cartii (o familie cu un baietel, o fetita si un bebelus, insotiti de un catelus si o pisica) in diferite ipostaze, insotita de cateva cuvinte in limba germana pe care copilul sa le poata invata usor. Noi parcurgem cartea pagina cu pagina si ne oprim sa povestim despre fiecare imagine. Apoi repetam cuvintele mentionate acolo. Deocamdata Bogdan spune cuvintele in romana, nu vrea sa le spuna in germana, dar ii place sa ma auda pe mine spunandu-le, iar eu nu am insistat in nici un fel sa le spuna si el, pentru ca nu vreau sa il grabesc.
Cartea este atat de indragita incat ne ajuta si atunci cand facem aerosoli si de obicei Bogdan nu are rabdare sa stea linistit cu masca pe fata. Insa de cand avem cartea o folosim cu mare spor, ne uitam la imagini si spunem povesti, incat nici nu simtim cand trece timpul. Acum Bogdan stie si el sa povesteasca despre fiecare imagine si ma surprinde de fiecare data cand il aud povestind in detaliu lucrurile pe care i le-am spus eu despre fiecare personaj.
(mai jos gasiti o galerie cu imagini din carte)
Cartea este insotita de o carte de colorat la fel de frumoasa, pe care o folosim dupa ce parcurgem imaginile si cuvintele noi. Imi place ca in cartea de colorat se regasesc exact aceleasi imagini ca in cealalta carte, doar ca de data asta copilul are ocazia sa le coloreze cum vrea el.
Pentru ca Bogdan nu are rabdare sa coloreze si prefera sa faca linii colorate pe desen am inventat un nou joc: coloram impreuna. El imi spune ce anume vrea sa colorez si ce culoare prefera, iar eu colorez langa el, spre incantarea lui. Acum stam minute in sir la activitatea asta, pentru ca ii place mult sa vada ca fac tot ce imi spune.
Daca vreti sa ii invatati pe cei mici o limba straina va recomand cu caldura aceasta colectie. Puteti alege una dintre cele 3 limbi disponibile (engleza, germana, franceza), iar formatul cartilor va fi cu siguranta de ajutor pentru a-i face pe copii sa indrageasca o limba straina.
(mai jos gasiti o galerie cu imagini din cartea de colorat, inclusiv cateva din “operele” noastre :-))
Mie imi place mult colectia, din mai multe motive:
- imaginile sunt frumoase si atent realizate, cu culori atractive si detalii frumos desenate
- personajele ne insotesc pe parcursul intregii carti si copilul ajunge sa le indrageasca si sa isi doresca sa reia cartea deseori
- imaginile detaliate imi da libertatea de a concepe eu povestea pentru fiecare pagina si sa o modific oricand vreau, iar asta ajuta la mentinerea interesului celor mici pentru carte
- cartea de colorat este o completare minunata, pentru ca ii da sansa copilului sa devina parte din poveste si sa coloreze dupa gustul lui personajele cartii.
Daca stiti cartile in stilul Usborne si le indragiti, va asigur ca aceasta colectia va fi pe gustul vostru si o veti folosi cu mare drag in activitatile cu copiii. Cartile au preturi avantajoase si le gasiti atat online (pe site-ul librariei), cat si in multe librarii. Intreaga colectie Poliglot pentru copii o puteti descoperi aici, veti gasi mai multe variante de carti in functie de preferintele copilului si de varsta acestuia. Eu va recomand sa le incercati, pentru noi au fost un real succes si cred ca multi copii le vor indragi.
Concurs
La final va invit la un concurs dragut organizat impreuna cu editura Niculescu, prin care aveti ocazia sa castigati cea mai recenta aparitie din categoria cartilor dedicate dezvoltarii personale, un volum dedicat mamelor.
Cartea se numeste “Mama fara griji” si este scrisa de Rachel Macy Stafford, autoarea blogului Hands Free Mama, care ofera cititorilor sfaturi si metode simple pentru a renunta la lucrurile neesentiale si de a-si indrepta atentia spre lucrurile cu adevarat importante in viata noastra.
Eu nu am citit cartea, imi doresc sa ajung la lansare (care va avea loc pe 3 martie la Carturesti Verona, gasiti detalii aici) si sa o citesc apoi, pentru ca sunt tare curioasa de abordarea autoarei. Mai multe informatii despre carte gasiti aici, ma bucur ca unul dintre voi va avea ocazia sa o castige in cadrul acestui concurs. 🙂
Pentru inscrierea la concurs trebuie sa urmati doar 2 pasi simpli:
- sa lasati un comentariu aici in care sa imi spuneti ce activitati legate de limbile straine faceti impreuna cu copiii vostri (sau ce activitati planuiti sa faceti)
- sa distribuiti public acest articol pentru ca si alti parinti sa afle despre cartile din colectia de limbi straine pentru cei mici.
Concursul se va desfasura pana pe 7 martie, iar castigatorul va fi ales folosind random.org si anuntat aici si pe pagina de Facebook a blogului. Cartea “Mama fara griji” va fi transmisa direct de editura Niculescu castigatorului.
Va doresc multa bafta si abia astept sa aflu din comentariile voastre despre activitatile cu cei mici, sper sa ma pot inspira pentru cat mai multe activitati noi pe care sa le incercam si noi acasa.
Later edit 11.03: Va multumesc tuturor pentru inscrierea in concurs, m-am bucurat sa citesc raspunsurile voastre. Am avut 20 de participanti (lista o gasiti in poza de mai jos, mi-a fost mai usor sa o scriu pe o foaie), iar random.org a ales norocoasa. Castigatoarea este nr. 15 – Lacramioara C. Felicitari, Lacramioara, te rog sa imi dai cat mai curand pe email detaliile pentru livrare: nume complet, adresa si numar de telefon. Cei de la editura Niculescu iti vor trimite direct prin curier cartea “Mama fara griji”. Am primit si eu cartea recent si ma apuc sa o citesc, sper sa fie o lectura placuta si pentru tine! 🙂
Saptamana viitoare pregatesc cu drag un nou concurs pe blog, sper sa va placa surpriza. Un weekend frumos tuturor!
Vreau sa incep sa-l invat sa numere in engleza, macar pana la 5. (Are 20 luni, azi, si problema e ca nu prea vorbeste. In afara de mama, tata, ham si apa nu prea zice cuvinte cu toate ca pe limba lui vorbeste. Mai mult tipa cand vrea ceva si imi arata cu mana ceea ce vrea sa primeasca, dar nu vorbeste).
Bogdan al meu a vorbit mai mult abia dupa 2 ani si chiar si acum uneori tot pe limba lui vorbeste. Eu ma gandesc ca macar ii prinde bine sa auda cuvinte noi mereu, sunt sigura ca le retine usor chiar daca nu le foloseste inca in vorbire. 🙂
Desi R. are doar 9 luni 🙂 planul e facut 😀 vrem sa-l invatam Engleza si Germana..ambele cu ajutorul carticelelor. Avem deja in biblioteca lui de bebe carticele bilingve 🙂 Ne vom adapta din mers cu cantecele si alte joculete 🙂
Ce dragut, mult spor la invatat! 🙂
Eu momentan recurg la cantecele, poezii, analogii imagine-cuvant si citit povesti, precum si vorbit in limba respectiva (engleza si franceza) pentru ca Andrei (2 ani si 8 luni) sa se familiarizeze cat mai usor si placut cu ea. Se pare ca e incantat! 🙂
Chiar sunt curioasa cum merge invatarea a doua limbi straine in paralel. Eu am avut ceva retineri cu germana, ma gandeam sa nu fie prea mult sa auda romana, engleza si germana de la o varsta asa mica, dar am zis macar sa incercam. Daca spui ca baietelul tau este incantat, sper sa continuam si noi cu cat mai mult spor. 🙂
noi avem un dictionar cu imagini in limba franceza “imagidoux” unde ne uitam la imagini si eu ii spun cuvantul
Am vazut si eu cateva carticele in stilul “imagidoux”, mi se par tare dragute!
Noi ne uitam la filmulete si repetam; poezii si catecele citim si ascultam; avem acum si cateva carticele in engleza cu povesti deja cunoscute. Ne place tare. De curand am fost si la un atelier de germana si ne place cum suna. Eu nu stiu germana si nu pot face acasa cu ea; este si varianta sa mergem amandoua la cursuri ;). Multumim frumos
Frumoasa ideea atelierelor de limba germana! Ma tenteaza si pe mine sa le incercam cand va fi Bogdan putin mai mare.
Buna. Chiar daca au cateva carti in limba engleza mie imi place sa le tot repet. De exemplu daca la micul dejun repetam (putin) cateva cuvinte de baza: paine, gem, cutit, lingura, ceai. Depinde de ce mancam. Sau cand ne jucam. Cu cat joaca este mai interesanta cu atat creierasul lor se deschide si pot acumula informatia. Mai ascultam cantecele pe youtube. Le-au invatat destul de repede. E funny cand fii-mia se spala pe maini si eu o aud din hol cum canta “Humpty Dumpty”.
Imi place ideea cu repetarea cuvintelor la micul dejun! Vom incerca sa facem si noi asa cand stam la masa, mi se pare util si distractiv. Multumesc pentru inspiratie! 🙂
Eu fac un atelier de engleza pentru copii mici si fetele mele au participat inca de la 2 ani, in plus ascultam cantecel in engleza, citim si ne jucam in engleza. Multumim pentru concurs, pare interesanta cartea.
Au noroc fetele tale ca au avut contact de mici cu ateliere in limba engleza, noi inca nu am incercat sa mergem la nici un atelier, am asteptat sa mai creasca putin Bogdan, ca sa fiu sigura ca ne vor fi utile.
Noi ascultam cantecele in engleza si franceza (maj rar cu franceza dar plănuiesc sa fie maj des), denumim lucrurile si in engleza, mai asculta sedintele lui taica-su seara :)), de obicei cel mai mult cu cartile, cantecelele si cardurile cu imagini si deumiri (printre care si cele de la editura gama).
Si Bogdan asculta conferintele telefonice ale lui taica-su, este mirat sa il vada vorbind asa serios in limba engleza. 😀
Multumesc pentru concurs! Fetita mea Irina are 10 luni si deocamdata ma folosesc de cantecele in limba engleza. E tare incantata cand le aude si aplauda 🙂
Ce dragut! 🙂 Mult spor in continuare!
Fetita mea are 3 ani, face engleza la gradinita, dar fiind in primul an de colectivitate lipseste destul de des, asa ca ne jucam si acasa sau cand mergem undeva cu masina spunand in engleza numerele, culorile, animalele, numele diverselor obiecte, o intreb ce vrea sa-i spun in engleza si ea ma intreaba: cum se spune la usa, masa, ochelari etc., eu ii raspund si o rog sa repete dupa mine, uneori spune si ea, alteori doar ma pune sa-i spun alte si alte cuvinte… Iar de curand am cumparat ‘My first reading library’ si citim seara.
Multumim pentru ca ne-ati spus si de aceste carti de la Ed. Niculescu.
Ce frumos ca fetita ta este interesata sa invete cuvinte noi! Bogdan este si el curios, ma asculta atent daca ii spun ceva nou, dar in limba engleza inca nu ma intreaba nimic. Sper ca atunci cand va mai creste sa se schimbe situatia.
Fain concurs! Ca să învețe ușor engleza, i-am expus cât de des am putut la melodii cântate în această limbă, li s-a citit, s-au jucat cu tot felul de cărți cu sunete sau doar cu imagini dublate de informații scrise. Ne plac, apoi, atelierele în care se pot juca si pot invăța limba engleză.
Ps. Cartea aceasta ar putea fi oferi multe idei utile pentru mamele care și muncesc, vor să rămână cât mai aproape de copii și soț, dar iși mai propun și multe altele. Chiar sunt curioasă :).
Si eu sunt curioasa de carte! Am primit-o recent si acum ma apuc sa o citesc. M-ar ajuta mult sfaturi pentru perioadele cand sunt foarte aglomerata cu proiecte si parca nu mai reusesc sa fac fata tuturor treburilor!
Biaetelul meu deja face de 1 an cursuri de germana si acasa repetam cantecele, numaram sau ii dau exemple de diferite culori, obiecte sau animale in limba germana.
Mult spor in continuare! Daca ai idei de cantecele dragute in limba germana m-ar ajuta sa imi dai cateva titluri, te rog. In limba engleza stiu multe, dar in germana nu prea am gasit nimic care sa imi placa.
Izabela face 9 luni pe 7 martie. “Planul” cum zicea cineva mai sus este sa o invatam engleza, germana, farsi, mandarina, spaniola si portugheza.
Toate cu ajutorul carticelelor + youtube. In timp ea va alege ce vrea sa aprofundeze sau nu.
Pentru inceput cuvinte de baza + cantecele youtube.
Wow, ce plan ambitios! 🙂 Sunt tare curioasa ce preferinte va avea si ce limba o va atrage mai mult!
Buna ziua.
Practic nu facem ceva deosebit. Cateva cantece in limba engleza mai ascultam din cand in cand pe la 2 ani, iar eu am mai incercat sa ii vorbesc in engleza. Fara rezultate. Insa la gradinita, desi nu am dorit sa o inscriem la optional, a invatat destul de multe cuvinte in limba engleza:). Probabil mediul, profesoara, colegii…au influentat destul de mult. Chiar eram dezamagita in legatura cu faptul ca nu vrea sa pronunte nimic in engleza. Astfel, din nou, mi s-a demonstrat faptul ca cei mici ne pot surprinde mai mult decat placut.
Multumesc!
Nici Bogdan nu vrea sa pronunte nimic, dar cred ca este o etapa normala. Eu sunt bucuroasa ca ma asculta cand ii vorbesc in engleza, ca este curios sa afle cuvinte noi si ca observ ca stiu denumirile chiar daca nu le spune. Sper ca peste ceva timp sa inceapa si el sa pronunte cuvintele, nu as vrea sa il grabesc in nici un fel.
As vrea sa învețe engleza si germana. Ma gândesc sa incep cu culorile si cu carti care sa ne ajute.
Mult spor! 🙂
Cu S. citesc in engleza de cand s a nascut, acum am ajuns la nivelul unde traduce el cam jumatate din text, iar pe F. Si restul copiilor, desigur, i am expus vorbindu le, cu multe cantecele la tv si auzindu ma pe mine cum vorbesc cu alte persoane. Feicitari pentru concurs!
Eu urmaresc cu drag activitatile despre care scrii pe blogul tau, te felicit pentru tot ceea ce faci! Sper ca peste ani sa ajunga si Bogdan sa faca progrese cu limba engleza (sau germana, depinde ce ii va placea lui). As fi tare bucuroasa sa stiu ca invata cu drag limbi straine, eu fac tot posibilul sa le indrageasca de mic.
Inca din primele zile i-am cantat si in engleza si in franceza, am ascultat muzica in aceste 2 limbi (Alouette, gentille alouette a fost mult timp preferata…)…De cateva luni bune nu prea ii mai place ideea de a asculta muzica…rareori accepta sa ii mai cant pentru nani nani (La La Lu din Doamna si vagabondul). In schimb, intr-o zi, cand tati era plecat in Franta, si anume dupa ce am vorbit cu el pe skype, a vrut sa ne jucam de-a mersul la supermarket (tati ne spusese ca a fost acolo)…eu fiind doamna de la casa si el … monsieur…care cumpara…du lait, de la pain, du fromage….(exact ce ne povestise tata ca cumparase)…Totul a decurs foarte bine….se uita foarte atent la mine…eu vorbeam 80% in franceza…traducandu-i in romana alimentele si folosind de fapt maxim 2-3 propozitii pe care le tot repetam….A cerut de vreo 2-3 ori in aceeasi seara sa refacem jocul….Avem 2 ani si jumatate…Ne mai uitam la desene animate Heroes of the city si Cartea junglei…si dupa vizionare reconstruieste scenarii si vrea in engleza sa-i vorbim….
M-a bucurat mult comentariul tau, baietelul tau este un exemplu ca un copil poate invata de mic limbi straine cu mult drag si ca poate retine cuvinte din mai multe limbi fara probleme! Felicitari si mult spor in continuare!
Baietelul meu de 2 ani si 4 luni a invatat multe cuvinte in engleza de la cantecelele de pe internet. Incerc apoi sa mai repet in activitatile noastre cuvintele invatate. Apoi am inceput cu cartile Usborne. Acum merge si la o activitate pentru copii de 2-3 ani unde invata engleza. Ii pun cantecele si in alte limbi, si le repeta si pe acelea, sunt foarte impresionata. Vreau sa il ajut sa isi dezvolte aceste abilitati.
Sunt tare practice cantecele, copiii le indragesc imediat si parca retin mult mai usor cuvintele de acolo. Si noi folosim metoda asta cu mult spor si ne distram mult: cantam, dansam, ne bucuram din plin. 🙂
La puțin peste doi ani a învățat câteva refrene în engleză (am descoperit ca pentru ea muzica e cel mai bun mod de învățare și conectare). De folos ne-a fost recomandarea unei prietene dragi : Super Simple Learning.
M-ai facut curioasa cu Super Simple Learning, ma voi interesa sa aflu si eu despre ce este vorba. Mult spor in continuare! 🙂
Fetița mea cea mare are 4 ani și de câteva luni merge la grădiniță unde face engleza și germana. Pana acum nu am făcut prea multe cu ea, doar am ascultat cântecele pe care mai apoi le-am tradus, spunandu-I ce însemnă fiecare cuvânt în parte. Merge destul de greu pentru ca nu e prea interesata. Acum o preocupa un singur lucru: vrea sa învețe sa citească. Inentionez sa îi cumpăr niște cărticele si cred ca voi incepe cu cele prezentate de tine. Mulțumesc pentru sfat!
Numai bine, ție și puiului tău!
Sper sa va placa aceste carticele si sa le indrageasca si fetita ta! Mi se pare minunat ca vrea sa invete sa citeasca! 🙂
Ce tare! Multumesc pt concurs! Îmi place sa citesc. Sigur îmi va place a cartea.
Am trimis datele mele.
Am primit, multumesc frumos! 🙂