De la 1 iulie 2016 intra in vigoare noua lege privind concediul de crestere a copilului,  cu multe prevederi in favoarea mamelor. Pentru ca sunt inca multe nelamuriri despre aceasta lege, m-am documentat impreuna cu o prietena care va reveni in CIC in curand si am strans la un loc mai multe informatii care sper sa va fie utile.

Noua lege se aplica incepand cu 1 iulie si este valabila pentru:

 • mamele care sunt in concediu de crestere a copilului
 • mamele care sunt in concediu fara plata (cu un copil cu varsta de pana la 2 ani)
 • mamele care sunt in perioada de primire a stimulentului de insertie.

In primul rand, iata care sunt principalele modificari aduse de noua lege:

– indemnizatia se acorda acum pe o perioada de 2 ani (inainte exista varianta de a alege intre 1 an si 2 ani cu venituri diferite, acum parintii pot obtine indemnizatie calculate ca pondere din venituri pentru o perioada de 2 ani)

– valoarea indemnizatiei este de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni lucrate din ultimii 2 ani (inainte se luau in considerare doar ultimele 12 luni si nu erau premise intreruperi in acest interval)

– plafonul maxim al indemnizatiei, care pana acum era de 3.400 lei, se elimina; plafonul minum este de 85% din salariul minim brut pe tara (in acest moment asta ar insemna un plafon minim de 1.062,50 lei)

– pentru mamele cu sarcina multipla indemnizatia se va majora pentru al doilea copil cu 85% din salariul minim brut pe tara (in acest moment asta ar insemna un bonus de 1.062,50 lei)

– stimulentul de insertie isi modifica valoarea la 50% din plafonul minim al indemnizatiei (adica 50% din 85% din salariul minim brut pe tara – in acest moment asta ar insemna o valoare de 531,25 lei)

– stimulentul de insertie se va acorda pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului, cu conditia ca parintii sa obtina venituri supuse impozitarii cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Modificarile se vor face astfel:

– mamele aflate deja in CIC vor primi de la 1 iulie un nou cuantum al indemnizatiei, conform noii legi (cele care sunt in CIC pe perioada de 1 an pot opta acum pentru prelungirea concediului pe o perioada de 2 ani, facand o cerere in acest sens si aducand o adeverinta de la angajator care sa arate perioada pentru care si-au suspendat contractul de munca)

– mamele aflate in perioada de primire a stimulentului de insertie si care nu vor sa revina in CIC vor primi de la 1 iulie noul cuantum al stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani

– mamele aflate in concediu fara plata sau in perioada de primire a stimulentului de insertie, care au un copil cu varsta sub 2 ani, pot alege sa revina in CIC, depunand o cerere si actele doveditoare la Agentia de Plati de care apartin.

Cererile pentru prelungirea sau reluarea CIC impreuna cu actele doveditoare se pot transmite in 3 moduri:

 • prin email la adresele comunicate de agentiile teritoriale
 • prin posta sau curier la sediul agentiilor teritoriale, cu mentiunea pe plic “prelungire / reluare drepturi ICC”
 • prin depunerea directa la sediul agentiilor teritoriale.

Iata detaliate cele 5 situatii si actele pe care trebuie sa le depuneti in fiecare situatie:

1. Daca sunteti in CIC (varianta de 1 an) si doriti prelungirea duratei concediului pana la 2 ani trebuie sa depuneti la agentia teritoriala de plati de care apartineti urmatoarele documente:

 • cerere pentru prelungirea CIC
 • acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la varsta de 2 ani a copilului eliberate de angajator.

Daca sunteti in CIC (varianta de 2 ani) si vreti sa primiti noul cuantum al indemnizatiei nu trebuie sa faceti nimic, acest lucru se va face automat.

2. Daca sunteti in concediu fara plata si aveti un copil cu varsta de pana la 2 ani si doriti prelungirea duratei concediului pana la 2 ani trebuie sa depuneti la agentia teritoriala de plati de care apartineti urmatoarele documente:

 • cerere pentru prelungirea CIC
 • acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la varsta de 2 ani a copilului eliberate de angajator.

3. Daca va aflati in perioada de primire a stimulentului de insertie si vreti sa reluati CIC pana la 2 ani trebuie sa depuneti la agentia teritoriala de plati de care apartineti urmatoarele documente:

 • cerere pentru reluarea CIC
 • acte doveditoare privind suspendarea activitatii pana la varsta de 2 ani a copilului eliberate de angajator.

4. Daca va aflati in perioada de primire a stimulentului de insertie si vreti sa il primiti in continuare pana la varsta de 3 ani a copilului nu trebuie sa faceti nimic, acest lucru se va face automat.

5. Daca va aflati in CIC si doriti sa va reluati activitatea si sa primiti stimulentul de insertie (pana la 3 ani) trebuie sa depuneti la sediul primariei sau al directiei de asistenta sociala si de protectie a copilului de care apartineti urmatoarele documente:

 • cerere pentru acordarea stimulentului de insertie
 • acte doveditoare privind reluarea activitatii eliberate de angajator.

Puteti gasi aici un tabel foarte util cu diferite situatii si ce trebuie sa faceti in fiecare dintre ele. Cererea tip pentru prelungirea sau reluarea CIC o puteti gasi aici.

M-as bucura ca informatiile acestea sa va fie de folos si sa va ajute sa puteti sta mai mult alaturi de copii in concediu, mi se pare o sansa minunata de care sper sa profitati din plin.


♥ Pentru a afla primii despre noile articole de pe blog, va invit cu drag sa urmariti pagina noastra de Facebook si sa va abonati la newsletter adaugand adresa voastra de email in formularul de mai jos. Eu m-as bucura sa va am alaturi! 🙂

16 thoughts on “Noile norme pentru concediul de crestere a copilului (inclusiv prelungirea sau reluarea CIC)

 • Pingback: Liste de acte necesare (declarare nastere, indemnizatie crestere copil, alocatie) – Raluca Loteanu

 • 29/06/2016 at 12:22 pm
  Permalink

  Iti multumesc tare mult pentru articol! Foarte util, clar si actionabil! Nu reusesc insa sa gasesc raspuns pentru urmatoarea intrebare: exista reglementari cu privire la felul in care mama si tatal pot “imparti” CIC? cat din cei 2 ani pot sta eu, cat sotul meu? Multumesc din suflet!

  Reply
  • 19/07/2016 at 10:42 am
   Permalink

   Nu am gasit in lege precizari clare, dar conform legii anterioare mama si tata isi pot imparti oricum concediul atata timp cat amandoi au obtinut venituri in perioada de dinainte de concediu. Asadar puteti imparti concediul cum credeti ca este mai bine pentru voi. Ca sa fii 100% sigura cel mai bine intrebi inca o data cand depui dosarul, ca sa nu apara probleme mai tarziu. Multa bafta!

   Reply
 • 01/07/2016 at 1:03 pm
  Permalink

  Multumesc de asemenea pentru articol. Foarte frumos realizat. Dar ca un copil, cu inima entuziasmata… vreau sa intreb, daca se poate: Am un copil de 1 an si 3 luni, primesc indemnizatia minima de 600 de lei, pana la 2 ani ai lui… Vrei sa imi spui ca incepand cu luna Iulie 2016 voi primi in jur de 1000 lei automat?!

  Reply
  • 19/07/2016 at 10:42 am
   Permalink

   Da, asa ar trebui sa se intample. 🙂
   Chiar sunt curioasa sa ne confirmi daca asa a fost, cred ca este o informative utila si pentru alte mame.

   Reply
 • 03/07/2016 at 2:08 am
  Permalink

  Bună ziua. Sunt însărcinată in saptamana 33 si as vrea sa știu dak pot sa iau indemnizație pt bebe, am lucrat la o firma 4 ani si 3 luni neintrerupt pana anul trecut adica dupa data de 3 mai 2011 pana pe13 iulie 2015 , apoi mi-am dat demisia cu drept de somaj si dupa 4 noiembrie 2015 pana pe 4 decembrie 2015 am mai lucrat o luna la o alta firma. Oare pot face ceva pt a obține indemnizația???? Menționez k trebuie sa nasc undeva pe 10 august 2016, din calculul meu reiese ca as avea cele 12 in ultimi 2 ani anterior nașterii. Va rog sa ma lamuriti din tot sufletul. Mulțumesc aștept răspunsul dvs.

  Reply
  • 19/07/2016 at 10:44 am
   Permalink

   Daca veti naste in jur de 10 august trebuie sa aveti 12 luni lucrate in perioada 10.08.2014-09.08.2016, asa ca ar trebui sa va incadrati conform noii legi. 🙂

   Reply
 • 08/08/2016 at 10:49 pm
  Permalink

  Bună,vreausă intreb dak e nevoie să mă întorc la acelaș loc de muncă ,ca să beneficiez de stimulent de inserție ,sau pot să primesc și dak ma angajez în altă parte mai repede de împlinire a 2 Ani a copilașului.multumesc.

  Reply
  • 19/08/2016 at 4:47 pm
   Permalink

   Buna! Nu trebuie sa te intorci la acelasi loc de munca, oriunde te intorci vei avea dreptul la stimulent de insertie.

   Reply
 • 24/09/2016 at 1:52 pm
  Permalink

  Bună ziua, as avea și eu o întrebare,.în primul rand mă numesc Ionela am 35 de ani și sunt însărcinată în luna a 9, la sfârșitul lunii septembrie ar trebui sa nasc.intrebarea este urmatiarea:începând cu anul 2011, luna mai, și pana în 2015 luna aprilie am lucrat la o firma se menaj interior, cu carte de munca, în luna aprilie , mai exact pe 26 aprilie 2015, am suferit o intervenție chirurgicala de urgenta, fiind ulterior nevoită sa îmi dau demisia de la firma, menționez și faptul ca firma respectiva nu plătea concediile medicale.in decursul anului 2015, am mai lucrat în 2 locuri cu contract, dar perioade mici, începând cu ianuarie 2016, m-am angajat din nou la o alta firma unde am rămas pana în prezent , din 25 Iulia am intrat în concediu matern, as dori sa știu dacă pot beneficia de cei 85% din salariu, dat fiind ca nu am cele 12 luni lucrate, și ce pași ar trebui sa urmez.va Mulțumesc și aștept răspuns!

  Reply
  • 27/09/2016 at 3:31 pm
   Permalink

   Buna ziua! Ca sa beneficiate de indemnizatie trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani. Deci daca veti naste in septembrie 2016 trebuie sa aveti 12 luni lucrate in perioada septembrie 2014 – august 2016. Cel mai bine calculati exact lunile lucrate, daca sunt 12 aveti dreptul la indemnizatie. Multa bafta!

   Reply
 • 12/11/2016 at 4:54 am
  Permalink

  Buna ziua! Intrebarea mea este urmatoare si sper din tot sufletul sa ma lamuriti: din moment ce am cele 12 luni lucrate in ultimele 24 ,mentionez ca mi sa desfacut contractul de munca din cauza neprezentarii la lucru a trebuit sa plec de urgenta in strainatate pentru niste probleme personale iar acolo am descoperit ca sunt insarcinata . Din acel moment nu am mai lucrat dar tin sa mentionez ca ma incadrez cu cele 12 luni lucrate din 24 ,acum eu am intrebat la primarie unde sunt eu domiciliata daca pot primii indemnizatie pt cresterea copilului iar doamna de acolo mi-a raspuns ca trebuie sa am un contract activ. Eu sunt foarte confuza ..fetita mea trebuie sa se nasca acum in luna decembrie 2016..beneficiez de indemnizatie sau nu? Mai exact unde sa merg sa mi se spuna clar ,avand in vedere ca cei din primarie sunt prea flegmatici si parca ii deranjezi daca inccerci sa iti aflii drepturile .Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns

  Reply
 • 22/05/2017 at 2:06 pm
  Permalink

  Buna ziua eu am o situatie putin mai ciudata si nici nu stiu unde sa merg sa ma interesez ce am de facut. Eu am lucrat din 1septembrie 2011 până in 31martie 2017 in ibvatamant ca invatatoare suplinitor din 1 aprilie si până in 1 iunie sunt preluata de casa de asigurari de sanatate .. Problema mea este ca eu nasc abia in octombrie si am intrerupere 4 luni ( si nu as vrea in astea 4 luni sa intru in somaj ca mi-ar scadea idemnizatia) intrebarea mea este oare daca am intrerupere astea 4 luni mai iau idemnizatie pt bebe ? Scuzati romanul asta si multumesc frumos daca mi-ati spune unde sa merg sa ma interesez.

  Reply
  • 26/05/2017 at 3:34 am
   Permalink

   Buna ziua! Da, puteti lua indemnizatia daca in ultimele 24 de luni inainte de nastere veti avea un total de 12 luni in care ati platit contributiile.

   Reply
 • 28/05/2017 at 2:28 pm
  Permalink

  Una ziua am și eu o întrebare dacă am un copil ce face 2ani în ianuarie și soțul e plecat i n străinătate am auzit ca pot sa fac o cerere de prelungire a concediului de maternitate în baza unei declarații cum ca nu am cu cine sa las copilul

  Reply
  • 03/06/2017 at 6:16 pm
   Permalink

   Din pacate nu va pot da un raspuns exact pentru situatia aceasta. Cel mai bine sunati la Directia de Plati de care apartineti si intrebati direct acolo. Ei va pot da un raspuns avizat.

   Reply

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: