Ghidul meu de babywearing – Cu drag despre purtarea celor mici
Acesta este un articol lung, pe care mi-l doresc un ghid de babywearing pentru toti cei care isi doresc sa isi poarte copiii in brate folosind un sistem de purtare sanatos. Am impartit articolul in mai multe sectiuni pentru ca sa puteti gasi usor exact ceea ce este de interes pentru voi. Iata sectiunile pe care le veti gasi mai jos: Cum alegem un sistem de purtare ergonomic, Tipurile de sisteme de purtare ergonomice (tot ce am testat noi si nu numai), Cum alegem sistemul de purtare potrivit, Cum imprietenim copilul cu sistemul de purtare si Beneficiile babywearing-ului. Sper ca toate aceste informatii sa va fie de folos!
De mult mi-am dorit sa scriu pe indelete despre sistemele de purtare, pentru ca pentru noi au fost o descoperire care ne-a facut viata mai frumoasa si mai plina de libertate. Am vrut sa strang la un loc cat mai multe informatii despre purtarea bebelusilor, dar si a copiilor mai maricei, cu speranta ca acestea le vor fi de folos parintilor care isi doresc sa isi poarte copiii si cauta indrumare pentru a face o alegere cat mai buna. De cand sunt mama am citit mult despre babywearing, m-am documentat despre beneficiile lui, am incercat multe sisteme si mai ales am avut sansa de a-mi purta copilul aproape in fiecare zi. Chiar si acum, cand Bogdan are 2 ani si 8 luni, il duc la gradinita in fiecare dimineata in sistemul de purtare, asa ca ne este tare drag si probabil il vom mai folosi ceva timp de acum inainte. Am strans in acest articol toata experienta mea de cand am inceput sa il port pe Bogdan, cand el era un bebelus mic, cu dorinta de a face un mic ghid pentru toate mamele care vor sa incerce babywearing-ul si isi doresc sa gaseasca un sistem de purtare pe care atat ele, cat si cei mici sa il indrageasca.
Cum alegem un sistem de purtare ergonomic
Atunci cand vorbim despre babywearing este esential sa facem diferenta dintre sistemele de purtare ergonomice si cele daunatoare pentru dezvoltarea celor mici. Un sistem ergonomic ii permite copiluli sa aiba o pozitie sanatoasa si corecta din punct de vedere anatomic.
Asadar un sistem de purtare bun:
– trebuie sa aiba o fasie de material care sa ajunga de la un genunchi la altul (NU sa aiba forma de “chilotel” cu picioarele atarnand)
– sezutul copilului trebuie sa fie la un nivel mai jos decat genunchii (astfel apare acea forma de M)
– sa permita spatelui copilului sa formeze curbura naturala (similara literei C), mai ales in cazul bebelusilor, a caror coloana nu este inca pe deplin dezvoltata (NU alegeti un sistem de purtare in care copilul sta cu spatele la parinte, pentru ca acestea nu permit realizarea acestui curburi si sunt daunatoare pentru dezvoltarea corecta a coloanei).
Pentru ca pe piata sunt destul de multe sisteme contrafacute, va recomand ca atunci cand cumparati un astfel de sistem sa fiti atenti si la acest aspect. Incercati sa cumparati sistemul dintr-un magazin de incredere sau daca alegeti varianta de a cumpara unul folosit de o alta mama folositi ca sursa doar grupurile de Facebook verificate, care va feresc de eventuale inselatorii.
Tipurile de sisteme de purtare ergonomice
Odata ce v-ati decis sa incercati un sistem de purtare ergonomic veti vedea ca variantele dintre care puteti alege sunt foarte variate, asa ca voi incerca sa descriu pe scurt fiecare tip de sistem, pentru a va face alegerea mai usoara.
Wrap-ul elastic
Wrap-ul elastic este un sistem de purtare realizat dintr-un material elastic, care se muleaza perfect pe corpul bebelusului si astfel poate fi folosit inca de la nastere. Datorita materialului moale legaturile se fac usor si poate fi un bun inceput atunci cand sunteti la primul sistem de purtare.
Desi sunt testate sa reziste pana la greutati de 15 kg, de obicei se recomanda folosirea pana cand bebelusul are cam 9 kg, pentru ca apoi devine destul de incomod. Sunt multe tipuri de wrap-uri elastice, mie mi-au placut cele de la Manduca (facut din bumbac organc), Poarta-ma si Boba, mi se par foarte comode si usor de folosit.
Pentru bebelusii mici, mai ales cei nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere, o alternativa foarte benefica pentru primele luni de viata este tricoul de tip Kangaroo Care, care permite contactul piele pe piele, extrem de util pentru ca bebelusii sa se acomodeze mai usor la viata extrauterina.
Wrap-ul tesut
O alternativa la wrap-ul elastic pe care o puteti folosi un timp mai indelungat este wrap-ul tesut, realizat din bumbac rezistent, care poate sustine greutati de pana la 20 kg. Noi nu am folosit niciodata un wrap tesut, asa ca nu va pot recomanda un anume model, dar este un sistem de purtare pe care mereu l-am admirat la alte mame si pe care daca reusiti sa invatati sa il folositi este foarte util si in acelasi timp arata minunat.
Atunci cand cumparati un wrap tesut trebuie sa alegeti cu atentie marimea, sa imblanziti materialul si apoi puteti incepe treptat sa invatati o multime de legaturi, gasiti pe internet multe tutoriale utile.
Sling-ul (cu inele si fix)
Tot de la nastere puteti folosi si slingul cu inele, un sistem de purtare realizat dintr-o bucata de material (similara celor de la wrap-uri tesute) si doua inele pentru reglare, ce poate fi folosit conform instructiunilor pana la 15 kg, desi dupa parerea mea de la 11 kg in sus este destul de dificila purtarea pe un singur umar. O alta alternativa este sling-ul fix, care nu necesita reglaje si se poate monta foarte repede. Acest sistem se poate purta de la varsta de 4 luni si se potriveste si copiilor mai maricei, pentru ca se poate pune / scoate usor atunci cand copilul oscileaza intre momente cand vrea sa mearga pe jos si cele in care vrea sa stea in brate.
Pentru perioada verii exista si sling-uri cu inele pentru apa, care sunt ideale pentru vacantele la mare. Puteti intra cu ele in apa sa va bucurati in voie de valuri alaturi de bebelus, iar apoi materialul se usuca foarte usor.
Marsupi Plus
Un alt sistem de purtare ideal pentru bebelusi este Marsupi Plus, care ofera o sustinere foarte buna si poate fi folosit de la 4 luni. Este un sistem mic, gandit pentru primele luni si este o initiere foarte buna inainte de trecerea la un SSC, despre care vom vorbi mai pe indelete mai jos. Mie imi place ca Marsupi Plus se poate purta usor si de tati, pentru a-i imprieteni si pe ei cu babywearing-ul. 🙂
Mei tai si wrap tai
Sistemele de tip mei tai si wrap tai mi se par o combinatie foarte buna intre lejeritatea oferita de materialul unui wrap si confortul unui SSC. Parctic sistemul este format dintr-un corp dreptunghiular cu bretele si o bucata de material cu diferite sisteme de prindere in functie de model. Poate fi folosit de la 4 luni pana la varste mai mari, chiar si pentru toddleri.
SSC-urile (Soft Structured Carrier)
Am lasat la final sistemele mele de purtare preferate, pentru a putea vorbi pe indelete despre ele. Sistemele SSC sunt formate dintr-un corp dreptunghiular cu bretele, care se regleaza cu catarame atat in talie, cat si pe umeri. Este preferabil sa fie folosite dupa varsta de 6 luni si au avantajul de a fi foarte comode si practice, astfel incat cu siguranta le veti folosi timp indelungat.
Exista doua mari categorii: SSC-uri pentru bebelusi (de la 6 luni) si SSC-uri pentru toddleri (ce se pot folosi la varste mai mari, cand puntea SSC-ului de bebelus ramane mica). Majoritatea marcilor ofera atat variante baby, cat si toddler. Am strans mai jos detalii despre sistemele SSC pe care noi le-am testat, am avut sansa sa incercam multe modele si va impartasesc cu drag din experienta noastra.
Manduca – a fost prima noastra mare dragoste in materie de babywearing si am folosit-o aproape zilnic pana cand i-a ramas mica lui Bogdan, asa ca ne leaga multe amintiri frumoase de ea. Este produsa in Germania si are o structura foarte confortabila atat pentru copil, cat si pentru mama. Panoul se poate extinde cu ajutorul unui fermoar, iar la sistem se poate atasa o gluga care sa sustina capul copilului atunci cand doarme. Are 3 pozitii de purtare: in fata, pe sold si in spate, iar cataramele permit atat reglarea in functie de purtator, cat si alaptarea discreta in sistem.
Boba – este un sistem de purtare asemanator cu Manduca, multe dintre partenerele mele de plimbari cu bebelusi au folosit cu drag acest sistem. L-am incercat si noi si ne-a placut, dar eram deja prea atasati de manduca ca sa mai renuntam la ea. 🙂 Are si o varianta ideala pentru vara, numita Boba Air, care se potriveste perfect in zilele calduroase. Se poate purta in fata si in spate si are de asemenea gluga pentru momentele de somn.
Lenny Lamb – Noi am incercat direct varianta toddler, dar o varianta si pentru bebelusi. Mi-a placut mult faptul ca materialul este de wrap tesut, se simte imediat calitatea si materialul se muleaza perfect pe corpul copilului. Poate fi purtat atat in fata (cu bretelele paralele sau in X), cat si in spate. Atat cataramele, cat si gluga sunt reglabile, ceea ce face purtatul foarte confortabil.
Gasiti multe modele aici, noi am testat in vacanta un Lenny Lamb Toddler modelul Forest Meadow si am atras multe priviri admirative peste tot pe unde ne-am plimbat. 🙂
Emeibaby – Tot in vacanta am testat si un Emeibaby Toddler, care a fost o surpiza foarte placuta. Mi-a placut ca este gandit sa creasca odata cu copilul, asa ca dimensiunea panoului si a puntii sunt reglabile. Sistemul este facut din bumbac organic si ofera posibilitatea de purtare atat in fata, cat si in spate. Eu l-am folosit doar in spate si a fost foarte confortabil, am putut sa il port si pe distante lungi. Spre deosebite de Lenny Lamb, modelele nu sunt la fel de atractive din punct de vedere al designului, dar compenseaza prin comoditate si usurinta de folosire. De asemenea culorile neutre sunt ideale pentru tati, care uneori sunt reticenti sa poarte design-uri prea colorate.
Bumbo – Timp de un an am folosit constant SSC-ul Bumbo Toddler si mi se pare una dintre cele mai bune variante ca raport calitate-pret, pentru ca ofera confort la un pret mai accesibil decat alte marci similare. Exista si varianta Bumbo Baby, la fel de practica. Se poate purta atat  in fata (cu bretelele paralele sau in X), cat si in spate. Este un sistem de purtare fabricat in Romania si vine la pachet cu gluga detasabila si un saculet pentru transport, ceea ce il face usor de luat peste tot. Noi l-am folosit de multe ori pe distante lungi si greutatea este bine distribuita pe umeri, asa ca este o varianta pe care cred ca merita sa o incercati.
Tula – Am lasat la final noua noastra descoperire, un sistem pe care l-am folosit cu mare drag in ultima luna. Tula este din punctul meu de vedere unul dintre cele mai confortabile sisteme de purtare. Modelele sunt absolut superbe, cu tot felul de culori vesele si design-uri jucause. Puteti sa le admirati pe toate aici, noi am optat pentru un model simplu, gri, pentru ca Bogdan este purtat atat de mine, cat si de tati, asa ca este important sa ni se potriveasca amandurora. Sistemul de purtare include o gluga detasabila, poate fi purtat atat in fata, cat si in spate, iar cataramele mi se par cele mai rezistente si bine realizate dintre SSC-urile pe care le-am incercat pana acum. Pe centura are un mic buzunar care este foarte practic la plimbari. Sistemul este realizat din bumbac si se spala usor la masina de spalat, fara a deteriora materialul.
Alte sisteme SSC – In afara de aceste sisteme noi am mai testat SSC-ul Isara, dar nu ni s-a potrivit deloc, cumva nu reuseam niciodata sa il reglez asa cum mi-as fi dorit. Am mai incercat pentru putin timp SSC-urile Fidella, care mi-au facut o impresie foarte buna; pe langa faptul ca arata minunat ca design, mi s-au parut confortabile si usor de folosit. De asemenea, multe feedback-uri bune am auzit despre SSC-ul Luna de la Poarta-ma, iar eu sunt incantata ca exista sisteme de purtare de calitate facute in tara noastra.
Cum alegem sistemul de purtare potrivit
Dupa cum ati putut citi mai sus, sunt multe variante de sisteme si uneori alegerea pare foarte dificila. Primesc des intrebari despre sisteme de purtare si chiar daca impartasesc deseori experienta mea, niciodata nu recomand un anume sistem. Fiecare mama are preferintele ei, iar ce mi se potriveste mie nu neaparat este pe gustul altora. Asa ca atunci cand va hotarati sa alegeti un port-bebe in primul rand va recomand sa va asigurati ca este unul ergonomic si potrivit pentru varsta copilului. Apoi pasul urmator este sa testati tot ceea ce va place.
Iata cateva modalitati de a testa:
– daca aveti prietene care au sisteme de purtare le puteti ruga sa vi le imprumute un timp – ideal mi se pare sa le testati 4-5 zile, mi se pare un timp optim pentru a va da seama daca vi se potriveste
– puteti testa sistemele prin intermediul unui magazin online – eu am testat recent mai multe sisteme cu sprijinul magazinului Scutecila.ro si mi se pare una dintre cele mai usoare metode de a incerca sistemele de purtare. Procedura este simpla: vi se livreaza sistemul de purtare in schimbul unei garantii de 100 lei care va este returnata la finalul perioadei de testare. Daca la final va hotarati sa cumparati sistemul nu trebuie sa platiti nimic pentru testare; daca nu, trebuie sa achitati doar o taxa de uzura de 25 lei. Cei de la Scutecila au una dintre cele mai variate game de sisteme de purtare, asa ca sigur aveti de unde alege. Gasiti lista tuturor sistemelor pe care le puteti testa aici, alaturi de toate detaliile despre cum puteti proceda ca sa le incercati.
– daca sunteti dintr-un oras in care exista un grup de babywearing puteti participa la intalnirile organizate de grup, sa vedeti acolo multe sisteme si sa inchiriati contra cost ce va place mai mult. Pentru Bucuresti va recomand grupul Babywearing Bucuresti, eu am participat cu drag la intalnirile grupului in perioada cand am stat in concediu de crestere a copilului.
Cum imprietenim copilul cu sistemul de purtare
Stiu multe mame care si-au dorit sa isi poarte copiii, dar au renuntat pentru ca bebelusii nu au vrut sa stea in sistem. Sunt bebelusi care sunt mai reticenti la inceput, dar am convingerea ca lucrurile se pot rezolva cu rabdare si cateva jocuri de imprietenire. Asa cum unii bebelusi sunt reticenti sa stea in scaunul de masina sau sa ne lase sa le schimbam scutecul, dar cu perseverenta reusim sa depasim aceste dificultati, sunt convinsa ca putem face la fel si cu sistemele de purtare.
Iata cateva sfaturi care va pot fi de folos:
– Nu va grabiti sa il imprieteniti pe copil cu sistemul de purtare si nu il obligati sa stea in el impotriva vointei lui. Inceputul este esential pentru ca bebelusul sa indrageasca sistemul, asa ca este important sa nu il speriem pe copil si sa nu il fortam in nici un fel.
– Incepeti in momente cand copilul este odihnit si linistit, este mult mai probabil ca el sa fie receptiv in aceste momente.
– Faceti tot felul de joculete in timpul punerii in sistem, mai ales daca aceasta etapa dureaza mai mult, asa cum este in cazul wrap-urilor. De exemplu puteti canta un cantecel aparte care sa il linisteasca, puteti dansa in timp pe montati sistemul, puteti face tot felul de sarituri si rotiri care sa faca momentul mai placut.
– Folositi sistemul in momente placute pentru copil. Este important ca la inceput copilul sa relationeze timpul petrecut in sistem cu momente placute, asa ca mergeti la plimbare, duceti-l intr-un loc care sa ii placa, dansati impreuna. Pe masura ce copilul se imprieteneste cu sistemul veti putea sa il folositi apoi si in timpul treburilor casnice si veti vedea cat de mult va fi usurata munca voastra.
– Faceti o schimbare atunci cand simtiti ca nimic altceva nu functioneaza. Uneori se poate ca pur si simplu sistemul respectiv sa nu vi se potriveasca voua sau copilului (noi am patit asa cu slingul si Isara), asa ca o schimbare poate fi benefica. Sigur veti gasi sistemul ideal pentru voi, trebuie doar sa va acordati timp pentru a incerca.
Beneficiile babywearing-ului
Purtarea bebelusilor inca de la nastere are multe beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil. In primul rand bebelusul se afla in bratele mamei, locul in care el se simte iubit si protejat, ceea ce conteaza enorm pentru dezvoltarea lui emotionala. Pe de alta parte, mie mi se pare minunata libertatea pe care sistemele de purtare o ofera mamelor, care pot imbina timpul petrecut cu copilul cu treburile casnice, dar si cu activitati care sa le faca placere. Datorita sistemului de purtare eu am putut sa ma plimb foarte mult alaturi de Bogdan, sa merg la o multime de evenimente, sa vizitez multe locuri noi in vacante si sa rezolv orice treburi apareau de facut prin oras.
De asemenea sistemele de purtare usureaza alaptarea in public si pot fi o solutie ideala pentru mamele care vor sa alapteze oricand, dar intr-un mod discret. Babywearing-ul poate fi un real ajutor in perioada colicilor sau in cazul bebelusilor care se confrunta cu reflux gastroesofagian, pentru ca le permite sa stea cat mai mult intr-o pozitie verticala. Sistemul de purtare ajuta mult si atunci cand copilul este agitat si obosit, pentru ca va ajuta sa il adormiti mai usor.
Purtarea celor mici formeaza o legatura aparte intre mama si copil, iar momentele acestea de apropiere sunt cu adevarat magice. Este dovedit ca bebelusii purtati plang mai putin si au toate sansele sa dezvolte o relatie de atasament sigura cu parintii lor. Suna minunat, nu-i asa? Sunt sigura ca orice mama care iubeste babywearing-ul intelege foarte bine bucuria cu care vorbesc de fiecare data despre aceste sisteme, mi se par una dintre cele mai bune investitii pe care un parinte il poate face in primii ani de viata ai copilului.
La final nu pot decat sa va incurajez cu tot dragul sa va purtati copiii, atat cat sunt bebelusi, cat si cand mai cresc putin. Mie mi se pare incredibil ca au trecut deja vreo 28 de luni de cand imi port copilul si sincer sper ca aceste momente sa mai tina putin, pentru ca imi sunt incredibil de dragi.
Pentru ca ultimele sisteme au ajuns in viata noastra datorita magazinului Scutecila.ro, care ne-a dat sansa sa testam SSC-urile toddler pe care ni le doream si totul a decurs foarte usor, va recomand sa ii incercati si voi. Au o multime de sisteme pe site, practic orice v-ati putea dori 🙂 si aveti oportnitatea sa le incercati inainte de cumparare, ceea ce conteaza mult. Magazinul apartine unei mame pasionate de produse naturale si sanatoase pentru copii, care anul acesta a devenit si consultant acreditat de babywearing, ceea ce inseamna ca va poate oferi sfaturi competente pentru a face cele mai bune alegeri. Daca vreti sa cunoasteti mai bine oferta magazinului o puteti face pe site sau pe pagina lor de Facebook.
Va doresc tuturor sa va purtati copiii in brate cu multa dragoste, sa le oferiti mereu atentia si protectia voastra si mai ales sa va bucurati din plin de momentele in care ii aveti pe cei mici atat de aproape de voi, in bratele voastre!
[mc4wp_form id=”8407″]
sursa foto: scutecila.ro
Multumesc mult pentru acest articol! Foarte util si fain scris ?
Cu mare drag, m-as bucura tare sa fie util cat mai multor mame! 🙂
Exista ssc-uri care merg si mai devreme de 6 luni. Eu am folosit boba 4g de cand avea fetita 6-7 saptamani si ceva mai putin de 4 kilograme. Stiu ca si cei de la ergobaby au ceva care merge tot asa, mai devreme. Au niste insert-uri care ajuta la pozitionarea potrivita varstei.
Stiu ce spui, si manduca avea insert de nou-nascut si producatorul il recomanda de la 4 kg. Dar este o recomandare controversata si contrazisa de unii consultanti in babywearing, asa ca am preferat sa nu mentionez nimic despre asta in articol, ca sa nu risc sa ofer vreo informatie gresita. 🙂
Voi cum va intelegeti cu Boba, inca o mai folositi?
Nu stiu cum e cu contradictiile. Nu am intrebat pe nimeni. A fost documentare pe cont propriu. Copilul a stat foarte bine. Inca mai folosim boba 4g cu insert-ul desfacut si astept sa ajunga la 7 kg sa iesim mai des si cu boba air.
Articolul este foarte util. Am insa rugamintea Daca ne puteti impartasi experienta de baby wearing pe timpul iernii. Fetita mea implineste 4 luni, varsta recomandata pentru purtare, la jumatatea lui octombrie si am o dilema: sa incepem purtarea sin aceasta perioada de iarna sau sa o lasam pentru primavara? Multumesc anticipate pentru sfaturi.
Eu as spune sa incepeti din octombrie, cu cat mai devreme cu atat mai bine! 🙂 In plus, in timpul iernii este de multe ori incomod sa iesi cu caruciorul pe afara, prin zapada, iar sistemele de purtare sunt o alternativa foarte buna!
Cand Bogdan era bebelus foloseam pe timp de iarna manduca impreuna cu protectia de iarna, din polar si protectia de ploaie. In anul urmator am avut o protectie de ploaie si frig, ambele variante sunt foarte bune. Poti gasi aici o comparatie intre protectiile de iarna, poate te ajuta – http://ralucaloteanu.ro/2015/01/15/mam-vs-poarta-ma-comparatie-intre.
Eu iti doresc un inceput cat mai frumos in purtarea fetitei tale si sa va bucurati de muuulte plimbari in sistemul de purtare!
Buna ziua! Multumesc pentru articol! Am vazut ca mai este un comentariu mai sus, legat de purtare de la nastere (fetita mea are 4 saptamani azi, 3.6 kg). Am comandat un sistem Ergobaby 360, recomandat cu insert inca de la nastere. Desi putin cunoscut in Romania, in afara este foarte apreciat si multe mamici il folosesc inca de la cateva saptamani. Care sunt argumentele impotriva folosirii unor SSC-uri, recomandate de producator de la nastere, in favoarea, de exemplu, a sling-urilor? Multumesc mult!
Exista o abordare in babywearing care sustine ca SSC-urile nu sunt potrivite decat dupa 6 luni, pentru ca nu permit acea curbura naturala a spatelui nou-nascutului, asa cum se intampla in cazul sistemelor de purtare de tip wrap sau sling. O sa caut exact un articol despre acest subiect si daca gasesc revin cu link.
Sunt si consultant in babywearing care considera ca SSC-ul este ok si mai devreme, asa ca parerile sunt impartite si fiecare are o alta abordare!