Am asteptat cu entuziasm editia de anul acesta a Social Media for Parents, pentru ca se anuntau multe prezentari interesante si mai ales pentru ca imi doream sa ii vad reuniti la un loc pe (mai toti) oamenii importanti din blogosfera de parenting. Este al treilea an in care particip la SMP si aceasta a fost editia mea preferata, asa ca va impartasesc si voua informatiile care mie mi s-au parut cele mai interesante de pe parcursul evenimentului. Am grupat informatiile in doua sectiuni: cea de parenting (care cred ca este de interes pentru orice parinte) si cea de branding si blogging (care este dedicata mai mult oamenilor din blogosfera si celor care isi doresc sa fie activi in blogging si social media).
Sectiunea de parenting – despre nutritie, educatie, joaca si dezvoltare emotionala
In prima sectiune s-au abordat doar teme de parenting si invitatii care au sustinut prezentari au fost Mihaela Bilic (medic nutritionist), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut relational), Mirela Retegan (Antrenorul Parintilor), dr. Sorin Cadar (medic primar ORL) si Oana Moraru (consultant educational). Am strans mai jos pe scurt principalele informatii din fiecare discurs, asa cum le-am primit pe parcursul conferintei, sper sa va fie utile.
Mihaela Bilic despre elemente esentiale in nutritia copiilor
Mihaela bilic a lansat recent noua ei carte “ABC de nutritive”, o carte dedicate alimentatiei copiilor, asa ca ne-a prezentat ideile principale care au stat la baza realizarii acestui ghid de nutritive.
– O alimentatie sanatoasa trebuie sa aiba doua atribute: diversitate si echilibru.
– Intrebari esentiale despre nutritie, mai ales in ceea ce priveste alimentatia copiilor:
- De ce mananci? – Ar trebui sa mancam de foame si sa nu fortam copilul sa manance cand nu vrea sau sa manance mai mult decat vrea.
- Cum mananci? – Mancarea nu trebuie folosita niciodata ca recompensa sau pedeapsa. Noi trebuie sa ii punem la dispozitie o gama variata de alimente sanatoase.
- Unde si cu cine mananci? – Sa ii incurajam pe copii sa acorde atentie mancarii si sa o descopere pe indelete.
- Cand mananci? – In mod normal este in regula sa avem 3 mese principale si o gustare. Nu lasam la indemana copiilor gustari nesanatoase care sa fie “rontaite” in permanenta.
- Ce si cat mananc? – Cantitatea si frecventa alimentelor este importanta, mereu trebuie sa ne gandim la un echilibru. Daca avem un copil activ si dinamic care insa nu mananca mult nu trebuie sa insistam si sa “indopam” copilul.
– Portia copilului nu trebuie sa fie egala cu cea a adultilor. Portia din farfurie ar trebui sa fie ca marime cam cat ar putea cuprinde copilul in palmele lui puse una langa alta.
Oana Moraru despre educatie si ferestrele de oportunitate pentru copiii nostri
De mult timp imi doream sa o ascult pe Oana Moraru, mi se pare unul dintre oamenii cei mai bine ancorati in realitatea educatiei romanesti si unul dintre putinii care lupta cu adevarat pentru a aduce o schimbare in bine.
– Fereastra de oportunitate pentru deprinderea abilitatilor logico-matematice este intre 2 si 5 ani.
– In educatia copiilor nostri ar trebui sa nu uitam niciodata sa pastram un echilibru intre ce-si doreste inima si de ce are nevoie creierul ca sa se dezvolte.
Un articol care dezbate pe larg exact ceea ce a vrut sa ne transmita Oana este cel publicat de ea aici – Tinerii nostri fragili si inculti, este un articol menit sa ne puna pe ganduri si sa ne provoace sa gandim mai profund educatia copiilor nostri. Voi prelua mai jos doar doua citate din acest articol, cu subiecte care au fost mentionate si in timpul conferintei, in rest va invit sa cititi pe larg articolul, eu cred ca merita din plin.
– “Vrei sa ia 10 la matematica în clasa a IV-a? Vrei sa isi petreaca mai mult de un minut cugetand asupra unei probleme? Vrei sa fie in stare sa scrie un rationament in trei pasi pentru punctajul de la examen? Frustreaza-l, atunci! Creeaza spatiu pentru nevoia lui de a incerca! Lasa-l sa simta cat de dificile sunt unele lucruri la inceput si cat de banale dupa ce exersezi!”
– “In societatea noastra, exista o tendinta vizibila a familiilor preocupate de transformarea educatiei, de alunecare catre zona emotionala a confortului copiilor lor și de neglijare a competențelor, a obișnuințelor intelectuale și a traseelor cognitive pe care mintea trebuie să și le însușească la o vârstă sau alta.”
Dr. Sorin Cadar despre homeopatie si beneficiile ei
Doctorul Sorin Cadar mi-a placut pentru ca a avut un discurs echilibrat despre homeopatie, din perspectiva unui medica care o imbina atat cu aleopatia, cat si cu orice alte procedure medicale, care intelege beneficiile ei si mai ales care indeamna la echilibru in tot ceea ce inseamna sanatatea copiilor nostri.
– Exista o singura medicina! Homeopatia este o metoda terapeutica, nu exista o “medicina homeopata”.
– Caracteristicile medicamentului homeopat:
- contine doar ingrediente naturale
- introdus in organism, medicamentul homeopat introduce in organism o sursa de “amenintare” care sa il determine sa lupte pe cont propriu cu boala.
– Ca sa fii un bun homeopat trebuie in primul rand sa fii un foarte bun medic. Medicamentele aleopate se pot combina cu cele homeopate, trebuie doar ca doctorul sa inteleaga bine efectele fiecaruia si sa stie sa le combine eficient.
– Este normal ca un copil sa se imbolnaveasca de 8 ori in sezonul rece, este modul organismului de a-si dezvolta imunitatea. Ne referim aici la afectiuni ale sistemului respirator.
– Pielea este cel mai mare organ al corpului si este cea mai buna oglinda a ceea ce se intampla in interiorul nostru.
Mirela Retegan despre joaca alaturi de copiii nostri
Mirela Retegan a avut un discurs presarat cu emotie, intr-un stil jucaus care i se potriveste atat de bine.
– Joaca este limbajul iubirii dintre parinti si copii.
– Ceea ce facem noi cu copiii nostri este cea mai grea scoala pe care o parcurgem in viata.
– In spatele fiecarui Copil Lumina este un Parinte Soare.
– Am primit de la Mirela si doua recomandari de filme care reflecta bine de cat de putin avem nevoie ca sa le oferim copiilor o copilarie fericita, chiar si atunci cand ne confruntam cu multe lipsuri. Este vorba de “La vita e bella” si “Room”, pe care planuiesc sa le urmaresc si eu alaturi de Adrian cat mai curand. Mi-a placut conceptul din spatele proiectului “Antrenorul Parintilor”, in care Mirela ne invita sa redescoperim joaca si ne aduce inspiratie pentru o relatie vesela si jucausa cu copiii nostri, asa ca il voi urmari cu atentie de acum acolo. Daca v-am facut curiosi puteti afla si voi mai multe detalii pe blogul Mirelei.
Gaspar Gyorgy despre emotii si atasament
Discursul lui Gaspar a fost emotionant inca din primul moment, cand ne-a dezvaluit titlul prezentarii sale: “Pe tine cine te-a purtat in suflet”.
– Legatura dintre adult si copil si atasamentul dezvoltat de copil fata de parinti au un rol esential in dezvoltarea creierului celor mici.
– Se disting 4 tipuri de atasament pe care il pot dezvolta copiii: atasamentul sigur, cel evitant, cel ambivalent si cel dezorganizat.
– Semnele unui atasament sigur sunt curiozitatea, deschiderea si acceptarea manifestate de copil.
– Atasamentul pe care il va dezvolta copilul nu este determinat genetic sau de comportament, ci tine foarte mult de sensul pe care parintele reuseste sa il dea experientelor lui din copilarie. Suna interesant, nu-i asa? Gaspar dezvolta mult aceasta tema a copilului interior pe care cu totii il purtam in interioarul nostrum in cartea sa “Copilul invizibil”, pe care v-o recomand cu drag.
Un articol foarte complet si bine structurat despre prima parte a conferintei, cu multe informatii interesante, puteti gasi pe blogul Ioanei Marinescu: Social Media for Parents – Sesiunea specialistilor.
Branding si blogging
Partea dedicata oamenilor activi in mediul online de parenting a fost impartita in doua parti: cea de branding si cea de blogging.
In partea despre branding au sustinut prezentari Maria Coman (co-fondator mothersandthecity.ro), Ioana Macoveiciuc (Printesa Urbana), Tily Niculae (tilyniculae.eu) si Ana Maria Mitrus (Meseria de Parinte).
Ioana a oferit in prezentarea ei cel mai bine formulat sfat de blogging pe care l-am auzit pana acum: Fa bani ca sa poti scrie, nu scrie ca sa faci bani! Ca sfaturi pentru bloggerii aflati la inceput de drum Ioana a mentionat networking-ul constant cu comunitatea, SEO (desi ea nu il foloseste, ii recunoaste utilitatea si considera ca poate fi un instrument util), promovarea online si chiar stabilirea unei strategii de dezvoltare pentru blogul personal. Ca sa ajungi sa cresti in blogging este necesar sa scrii bine, sa fii original, sa ai rabdare si sa investesti in blog, atat la nivel financiar, cat mai ales la nivel de timp, emotie si energie.
Mi-a placut mult prezentarea Anei Maria Mitrus, care a povestit despre etica in blogging, care din pacate este inca insuficient respectata in blogosfera romaneasca. Sper sa scrie curand si un articol pe blogul ei cu informatiile prezentate, cred ca ar fi de folos pentru ca blogosfera sa devina un spatiu cu mai mult respect pentru munca fiecaruia si poate chiar un spatiu mai prietenos.
Am retinut concluziile formulate de Ana, mi se par un ghid foarte bun pentru oricine vrea sa fie active online:
- sa nu uitam niciodata de cei 7 ani de acasa, chiar si atunci cand suntem “ascunsi” in fata unui ecran
- sa nu spunem in mediul online lucruri pe care nu am fi in stare sa le spunem si intr-o discutie fata in fata
- sa atacam idei, nu oameni (este un principiu deseori incalcat, tare bine ar fi sa ne ghidam cu totii dupa el)
- sa ne ghidam mereu dupa morala si lege, acesta este singurul mod correct de a face un blogging de calitate.
Dupa prezentarile pe tema branding-ului a urmat o dezbatere pe care o asteptam de mult timp, care a pus fata in fata bloggeri si oameni din agentii. Am apreciat mult ca Cristian Manafu si echipa Evensys au inclus-o pe Ioana Macoveiciuc in organizarea evenimentului, din punctul meu de vedere s-a simtit ca ea este un om bine conectat in blogosfera de parenting si a stiut sa construiasca o dezbatere bine ancorata in realitatile acestei nise. M-am bucurat sa le pot asculta in dezbatere pe Ana Brezeanu de la Parenting Ads, care este un om care cunoaste bine abordarea brandurilor din domeniul parenting-ului si care abordeaza in mod profesionist relatia cu bloggerii din portofoliul lor, dar si pe Miruna Ioani, cea care scrie pe siblondelegandesc.ro si care mi s-a parut ca a avut cea mai sincera si autentica atitudine dintre bloggerii prezenti la dezbatere.
Dezbaterea moderata de Ioana i-a reunit pe Monica Jitariuc (Managing Partner MSL Group The Practice), Miruna Ioani (Blogger, Si Blondele Gandesc), Dan Cruceru (Blogger, TatiCool), Daniel Osmanovici (Blogger, tataincepator.ro), Ana Brezeanu (Senior Sales Manager, Parenting Ads) si Emma Zeicescu (Jurnalist, EmmaZeicescu.ro), iar discutiile s-au axat mai ales pe tema colaborarii intre bloggeri si agentii, cu tot ceea ce implica asta: asteptari, comunicare, interactiune, aspect financiare si performante. Sunt curioasa cum au perceput si ceilalti bloggeri aceasta discutie, din punctual meu de vedere mi se pare demn de lauda faptul ca pentru prima data la SMP s-a organizat o dezbatere si sper ca acesta sa fie doar inceputul unei abordari mai atente a relatiilor dintre oamenii care activeaza in mediul online din aceasta nisa.
Pentru mine cel mai mare castig al acestei editii a Social Media for Parents a fost faptul ca am petrecut o zi frumoasa in compania multor oameni pe care ii admir, ca am revazut oameni dragi si am avut sansa sa cunosc personal persoane pe care pana acum le stiam doar prin intermediul mediului online. Mi se pare ca blogosfera de parenting creste frumos, mi-as dori sa o vad tot mai unita si dornica de colaborari prin care oamenii din online sa poata oferi parintilor informatii de calitate, campanii de informare bine documentate si continut care sa inspire cu adevarat.
Tare mă bucur că ne-am cunoscut!
Si eu ma bucur mult! Sper sa mai avem ocazii sa ne revedem!
Și eu mă bucur mult că ne-am întâlnit de-adevăratelea!
Draga Oana, ma bucur mult ca ne-am cunoscut personal! Si ca am cunoscut-o si pe Despina, este tare dragalasa! 🙂
Mi-ar fi placut sa fiu acolo si sa va cunosc. Poate anul viitor va fi posibil!
Mi-ar placea sa ne cunoastem anul viitor! Este un eveniment tare frumos, pentru ca reuneste la un loc atat de multi oameni frumosi din online, pentru mine asta este cea mai mare bucurie la SMP: sa (re)descopar oameni dragi din blogosfera!