8 recomandari de carti pline de inspiratie pentru parinti
Mai demult prietenii de la PaginadePsihologie.ro mi-au oferit un voucher de reducere pentru cititori, despre care ma pregateam sa va anunt pe Facebook.
Uitandu-ma in magazinul lor mi-am dat seama ca gasiti acolo multe carti foarte bune pentru parinti (si nu numai), asa ca m-am gandit sa profit de ocazie ca sa va fac cateva recomandari din cartile pe care le-am citit sau pe care le am pe lista de recomandari primite de mine de la alte mame (unele deja cumparate, ma asteapta rabdatoare sa apuc sa le citesc 🙂 ).
1. Inteligenta parentala. Disciplina dincolo de drame si haos emotional, de Tina Payne Bryson si Dan Siegel
Pentru mine conferinta sustinuta anul acesta de Tina Bryson a fost una dintre cele mai bune lectii de parenting in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa ne disciplinam copiii, cu argumente pertinente si multe exemple practice. Cartea scrisa de Tina Bryson si Dan Siegel este o sursa foarte buna de inspiratie pentru a pune in practica o disciplina blanda si eficienta pentru cei mici.
O recomand tuturor parintilor, indiferent de varsta copiilor, pentru ca, asa cum spunea chiar autoarea cartii la conferinta, nu este niciodata prea tarziu sa schimbam in bine modul in care ne disciplinam copiii. Despre abordarea Tinei Bryson am scris pe larg aici – Un ghid despre disciplina eficienta si blanda.
2. Lacrimi si crize de furie, de Aletha Solter
Este cartea care m-a ajutat sa inteleg altfel plansul atunci cand Bogdan era bebelus si sa invat sa fiu cu adevarat alaturi de el in momentele de suparare sau furie.
Am scris pe larg despre carte aici (Lacrimi si crize de furie – cum le gestionam cu rabdare si dragoste), o recomand mai ales pentru parintii de bebelusi, le va fi de mare folos in primii doi ani de viata ai copilului.
3. Retete de jocuri, de Lawrence Cohen
Aceasta este o carte despre care am citit doar lucruri bune si mi-a fost recomandata de multe mame, asa ca neaparat imi propun sa o cumpar si sa o citesc curand.
Despre autor si despre conceptul de Playful Parenting (pe care eu il consider minunat!) a scris mai multe Otilia pe blogul ei, aici.
4. Copilul invizibil, de Gáspár György
Din punctul meu de vedere Gáspár este unul dintre specialistii care, alaturi de Otilia Mantelers, au adus cele mai multe schimbari in tara noastra in ceea ce priveste abordarea emotiilor, a relatiilor si a descoperirii de sine.
Pe blogul Adelei Moldovan gasiti un interviu cu Gáspár in care veti putea cunoaste mai bine abordarea lui si cred ca parerile sale va vor convinge ca merita din plin sa ii cititi cartea. Este un volum pe care il recomand oricarui parinte, dar si celor care nu sunt inca parinti, pentru ca este un prilej bun de descoperire de sine, un exercitiu pe care ar trebui sa il facem cu totii.
“Copilul invizibil” ii invita pe parinti sa descopere metodele esentiale prin care isi pot ajuta copiii sa creasca frumos — punand accent pe intelegerea de sine a parintilor. Unul dintre cei mai relevanti predictori ai dezvoltarii unui copil provine din maniera in care parintele sau cauta, avand mintea deschisa, conexiunea emotionala cu propriul sau copil interior. Aceasta carte se bazeaza pe stiinta si e plina de sfaturi practice, menite sa-i ajute atat pe copii, cat si pe parinti, sa evolueze.–Dr. Daniel J. Siegel
5. Creierul copilului tau, de Dan Siegel si Tina Payne Bryson
Daca tot am incheiat descrierea cartii lui Gáspár cu un citat al lui Dan Siegel, nu pot sa nu va vorbesc despre cartea scrisa de el impreuna cu Tina Bryson.
Este o lectura pe alocuri mai greoaie, pentru ca este prezentata o abordare stiintifica, dar volumul contine foarte multe informatii interesante care ne pot ajuta sa intelegem mai bine ce se petrece in creierul copiilor nostri. Despre Dan Siegel si abordarea sa a scris foarte frumos Ana (Mamica Urbana) pe blogul ei, aici.
6. Nevoile esentiale ale copiilor, de T. Berry Brazelton si Stanley I. Greenspan
Este o carte pe care am citit-o cand Bogdan era bebelus si mi-a prins tare bine, mai ales ca sa am incredere in instinctele mele si sa combat repetatele “avertismente” cu “se invata in brate”.
Sunt si cateva mici aspecte cu care nu sunt pe deplin de acord, dar in rest mi se pare o carte ideala pentru parintii aflati la inceput de drum, pentru ca le poate oferi multe raspunsuri la framantarile legate de nevoile celor mici.
Un articol minunat care cuprinde ideile principale puteti citi pe blogul Ioanei, aici.
7. O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Aceasta este prima carte a Printesei Urbane si este un volum plin de emotie, scris cu mult talent si cu stilul acela frumos de a scrie cu care ne-a obisnuit Ioana pe blogul ei. Nu este o carte de sfaturi, dar cu siguranta veti avea de invatat din experientele de mama ale Ioanei, eu m-am regasit in multe dintre lucrurile impartasite de ea.
Este o lectura pe care o recomand cu drag oricarui parinte, sunt sigura ca o veti indragi.
8. Inteligenta erotica, de Esther Perel
Pe Esther Perel am ascultat-o anul acesta la conferinta sustinuta de ea la Bucuresti, gasiti mai multe detalii aici – Cum putem construi o relatie fericita de cuplu (sfaturi de la Esther Perel). Inca nu am apucat sa citesc cartea ei, dar este pe lista mea de lecture si sper sa apuc sa o parcurg in curand.
Mi-a placut abordarea prezentata de autoare la conferinta si cred ca poate aduce multe revelatii bune in relatia de cuplu. Cartea poate fi citita de oricine isi doreste sa isi consolideze relatia de cuplu, nu este o carte pentru parinti.
Mai sunt si alte carti de parenting foarte bune despre care imi propun sa scriu curand, deocamdata le-am reunit doar pe cele care mi-au placut de pe site-ul Paginii de Psihologie, ca sa le puteti comanda impreuna de pe site-ul lot.
Spor la cumparaturi si mai ales lecturi cat mai placute si mai utile!
Multumim pentru sfaturi!
Cu mare drag! Lectura placuta! 🙂