Similar Posts

21 Comments

  1. Foarte bine spus. Fetita mea s-a molipsit cu un puisor de scarlatina la sfarsitul lunii decembrie. Am fost intr-un centru comercial si a participat la un atelier organizat acolo. S-a nimerit foarte prost pentru ca pe 1 ianuarie am fost nevoiti sa mergem la urgenta. Cand am avut urmatoarea experienta neplacuta cu un alt copil adus bolnav adus in parc mi-am luat copilul si am plecat.

    1. Foarte bine punctat. Chiar ma gandeam..eu azi sunt la munca pt ca se pare ca nu se putea lipsi seful de mine, dar am 38 febra si imi vine sa zac si atat. Nu dau randament, abia daca imi aud gandurile.. Pai si copilul e la fel…cum sa-l duci asa…??

  2. Sa clarificam putin ce inseamna bolnav si contagios. De ex. boli ca tuberculoza, scarlatina, varicela etc etc sunt contagioase de dinainte de manifestare a primelor simptome. Nici macar copilul nu a apucat sa zica: mami, ma ca doare burta si eu deja am luat e-colii de la ea (am o sensibilitate la asta si m-am ferit cat pot, si de fiecare data am facut cu fata viroze gastro intestinale, eu mai puternic ca ea). Tuberculoza din perioada de incubatie (adica 3 saptamani) apoi incepe sa se manifeste cu forme de oboseala, paloare, nimic care sa ingrijoreze, astfel un om cu tbc ajunge sa circule si sa lucreze si sa pupe vecinii si paharul la crasma timp de luni de zile.
    Apoi, functie de boala, unele din momentul eruptiei nu mai sunt contagioase (la bube); la varicela la 7 zile de la primele bube (cand incep cojile), la scarlatina la 2 zile de la inceperea tratamentului cu antibiotice.

    Apoi, pt muci aposi, ochi curgand, stranut, tuse usoara, atrag atentia ca sunt forme de alergie. 20% din persoanele din orase au alergii mai mici sau mai mari. Nu e contagios.
    Sunteti medic? atunci stiti ca e foarte greu de separat o alergie de o raceala cu un screening complet (pana la analize), d-apoi asa, din goana ochiului prin parc.

    Eu am tratat asta cu senin si calm, copilul cocolosit nu e un copil sanatos ci tinut in eprubeta. De 5 ani pot zice ca nu am mai trecut pe la farmacie, toata casa. De la cateva sapt. am iesit in parc si piete, copilul fiind membru la activitatile noastre de afara, si de 2 ori pe zi la loc de joaca in parc, etc. In continuare cred ca imbolnavirile se leaga si de starea psihica a familiei, de conflicte etc.

    1. Desigur ca imbolnavirile pot aparea si ca somatizari ale unor suferinte emotionale, dar asta nu inseamna ca este ok sa fim expusi in mod inutil la tot felul de boli!

  3. Nepotul meu de 5 ani a avut scarlatina. Este un copil ffff energic, activ, neastamparat, nu neaparat in sensul rau, dar are nevoie sa-si consume energia. Pentru ca nu a mai rezistat sa stea in casa (asa cum il tinea mama lui de cateva zile bune), a sarit pe geam afara in gradina blocului. (stau la parter, slava Domnului), in timp ce mama pregatea masa la bucatarie.

    Stiu, pare un banc, pare ca tratez cu amuzament cazul, dar inclin sa cred ca si eu am in casa un copil cam pe acelasi stil (momentan are doar 2 ani), care este ff greu de tinut numai in casa sau numai cu activitati statice. Chiar daca facem jocuri fizice (ne luptam, ne calarim etc), se vede ca are nevoie de joaca in aer liber. Credeti-ma, am incercat sa-l duc la pas pe stradute, merge si treaba asta, dar nu zile in sir…

    Va scriu cu inima stransa, poate ma veti judeca… Sunt perfect de acord cu ce ati scris, si eu imi feresc puiul in parc de copii care au semne vizibile de boala, insa copiii sunt atat de diferiti. Iar parintii uneori efectiv nu mai stiu ce sa faca, sunt obositi, stresati, poate si ei bolnavi, nu au energia necesara sa mai inventeze jocuri de interior…
    Si asa cum spuneam, copiii sunt fff diferiti. Poate ca nu au rabdare sa stea la o masuta sa deseneze, sa se joace cu plastilina sau sa se uite pe carti, nu acorda prea mare atentie pom-pom-urilor, etc. Chiar am incercat cu puiul meu, dar el prefera pietre, bete, tobogane, sfori de catarat, orice il stimuleaza sa faca miscare, sa se catere. Iar cand nu vede copiii din parc 2-3 zile se vede ca e ca un leu in cusca…

    1. Noi pentru consumat energia preferam sa mergem intr-o drumetie intr-un loc mai retras sau sa alergam pe stradute mai ferite si pana acum a functionat de fiecare data. Clar fiecare copil este diferit, dar cred ca treptat le putem explica de ce nu au voie in parc atunci cand sunt bolnavi.

  4. Articolul mi se pare exagerat. Nu am vazut in parc copii care sunt in faza acuta a bolii. Faptul ca exista in parc copii carora le curge nasul sau tusesc nu inseamna ca sunt contagiosi. Ai tu certitudinea ca un copil se imbolnaveste de la ei? Poate se imbolnaveste in drum spre parc sau la iesirea din parc, avand in vedere ca virusii exista si se transmit pe calea aerului, nu pot fi restrictionati la un anumit perimetru(cand bate vantul mai ales se raspandesc foarte usor). Vad in fiecare zi in parcuri mame din astea disperate.N au alta grija decat sa studieze copiii din parc sa vada in ce stare de sanatate se afla.

    1. Noi mergem rar in parc si cu siguranta nu sunt o mama disperata, incerc sa ii las copilului cat mai multa libertate si in principiu nu ma intereseaza ce fac restul oamenilor din parc in afara de cei care interactioneaza direct cu copilul meu. Am scris si in articol ca virusurile se pot lua de oriunde, dar mersul bolnav in parc poate fi evitat, dupa parerea mea.

  5. Și mie mi se pare exagerat articolul. Când un copil este bolnav, are nevoie de aer curat, de mișcare, să se joace, să uite un pic de suferința prin care trece, iar în orașele mari parcurile sunt singurele locuri care oferă așa ceva. Să ții copilul închis în casă nu este opțiune prea bună pentru evoluția bolii lui (asta dacă nu cumva doctorul recomandă izolare la domiciliu), să îl duci în mall-uri nici nu se discută, deci copilul are nevoie de aer curat pe care îl găsește în parc. La fel cum spunea cineva mai sus, ceea ce este contagios poate fi contagios și înainte să se manifeste ca atare. Poți să ai simptome abia la câteva săptămâni după ce ai contractat un virus. Copiii au nevoie să meargă în parc, fie sănătoși, fie cu muci și tuse. Să învățăm să fim buni și să ne bucurăm de lucrurile care le fac bine copiilor noștri și atunci când sunt sănătoși, dar mai ales atunci când sunt bolnavi.

    1. Eu nu am spus sa tinem copilul in casa, ci doar sa evitam sa intre in contact cu copii mai vulnerabili, bebelusi, femei insarcinate si orice alti oameni pentru care o boala contagioasa (cum sunt bolile copilariei, de exemplu) poate insemna probleme reale.

  6. Noi am fost la un loc de joaca din parc. Toate bune si frumoase pana cand am auzit o bunicuta care ii ruga pe ceilalti copii sa ii lase nepotelul primul pentru ca este bolnavior. Neputand sa imi stapanesc grija insa si curiozitatea am intrebat ce are micutul. Raspunsul primit a fost: ” vomita, face scaune moi de 8 zile si a slabit foarte mult”. Intrebarea mea pertinenta a fost: Analize ati facut? Raspuns “Nu”……I-am explicat bunicii ca trebuie neaparat dus la doctor si facut analize deoarece ce are este foarte contagios..si copiii mei au avut si o luna i-am tinut departe de colectivitate. Unde Doamne iarta-ma le este mintea parintilor???????????? (de permis isi permiteau …mititelul era imbracat cu haine foarte scumpe)

  7. Nu cred ca Raluca se gandea la cei care sunt in perioade de incubatie si, nah, apartinatorul habar nu are, asa ca il duce in parc, la joaca…
    Cred ca se referea fix la ce spune Oana mai sus, cazuri din astea am intalnit si eu in parc. Consider ca este lipsa de respect fata de cei din jur, fata de ceilalti parinti, fata de ceilalti copii. Si, de ce nu, nu in ultimul rand!!!, si fata de propriul copil, pt ca un copil deja bolnav si in tratament are imunitatea scazuta si are toate sansele sa mai ia ceva de la ceilalti peste ceea ce are deja.

    Nu sunt adepta ideii “stat in casa izolat” decat atunci cand medicul recomanda asta, dar poti iesi cu el la plimbare sau in parc, fara sa-l duci la loc de joaca. In functie de varsta copilului, cand e mai maricel, ii poti explica si te poti intelege cu el. Si, cred eu, asta il si responsabilizeaza: il inveti un model in care iti pasa si de ceilalti.

    Am dat de mama care si-a scos fiica de 4 ani, cu 39 febra, la locul de joaca din parc…se vedea pe bietul copil ca avea ochi de licurici si abia isi tara picioarele…Cand am intrebat-o de ce, a zis “pai in casa murim de cald” (era perioada de canicula). Ok, de ce nu iesi pe o banca la umbra cu ea? Copila oricum nu avea zvac de joaca..maraia si plangea nonstop..ce sa zic, numai minunat nu se simtea..
    Am de de mama care a iesit cu fiul ei cu enteroviroza…am aflat asta cand fiul ei a vomitat pe trotineta alui meu…
    Daca voua vi se pare normal sa se intample asta..ah, well, sper doar sa nu nimerim in aceleasi parcuri!!!!

    Caci poate ca eu nu vreau sa-mi imunizez asa fiul!!!!

    Si, da, eu va resepct pe voi. Nu-l tin pe fi-miu in casa decat cand imi recomanda pediatrul, dar cand e contagios sau cand inca nu stiu ce are (de ex astept rezultate de analize, sunt printre “nebunele” care nu dau tratament dupa ureche ci dupa rezultate de analize, cand situatia o cere!) ies cu el si stam pe bancuta sau ne plimbam… Cu o carte, cu jucarii, cu creta, cu orice vrea el.. Stam la aer, dar nu in mijlocul copiilor. Si uite ca si un copil de 4 ani si ceva poate sa inteleaga asta si nu se da cu curu de pamant pt ca nu-l duc la locul de joaca..
    p.s.
    Nu, nu sunt medic pediatru, dar am in familie, asa ca asta este opinia imprumutata de la cineva care stie ce spune.

  8. p.s.
    Inca ceva, care va face multe mamici sa se revolte: cred ca, de multe ori, parintii aleg sa faca asta pt ca LOR LE ESTE MAI USOR. E mai simplu sa-l lasi la loc de joaca/gradi decat sa-i dedici 100% timpul tau, sa inventezi tu jocuri, sa fii acolo doar pt el, nu??!!!???

  9. Ce te faci cu copiii care nu sunt vizibil contagiosi si care au cate o boala a carei perioada de incubatie este de cateva zile si se manifesta din a treia zi de boala (deci nu stie nici doctorul ca e bolnav). Cred ca putem comenta de locurile inchise de joaca unde parintii platesc ca sa isi lase copilul o ora sa se distreze dar nu e cazul sa extrapolam la parcul din aer liber ca pana la urma eu daca vin cu copilul de la cabinetul doctorului si ne intersectam la trecerea de la semafor si ai ghinionul sa stai la rosu e cam aceeasi treaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *