O provocare de parenting pentru 2017 si o invitatie pentru voi
La finalul anului 2016 m-am tot gandit ca trebuie sa profit cat mai mult de perioada in care voi sta acasa cu Bogdan si asa a aparut ideea unui plan care sa ma ajute pe tot parcursul anului sa ma concentrez pe relatia noastra si sa gasesc mereu activitati frumoase pe care sa le facem impreuna. As vrea ca in anul 2017 sa pot sa construiesc o relatie mai puternica intre noi, sa il ajut sa invete lucruri noi si sa devina un copil tot mai independent si mai sigur pe el. Citisem de mai demult despre ceea ce inseamna un “parenting challenge” (prefer sa folosesc acest termen, pentru ca “provocare de parenting” mi se pare ca nu suna prea bine) si mi s-a parut mereu o idee frumoasa care sa ma ajute sa raman concentrata pe ceea ce imi doresc pe o perioada lunga de timp si sa fie un mod dragut de a tine o evidenta a activitatilor de peste an.
Am tot cautat o provocare de parenting care sa ni se potriveasca, dar nu am gasit nimic pe gustul meu, asa ca am decis sa creez chiar eu una pe care sa o urmez pe tot parcursul anului. Mi se pare o metoda minunata de a face activitati structurate in fiecare luna si de a gasi inspiratie pentru ca acest an sa fie unul plin de momente frumoase pentru Bogdan.
Am decis sa scriu si pe blog despre asta, pentru ca sper ca ideea mea sa inspire si alti parinti care isi doresc ca noul an sa le aduca o relatie mai frumoasa cu cei mici. Imi doresc sa scriu aici despre ceea ce vom face noi in fiecare luna si m-as bucura sa va alaturati si voi acestei provocari si sa gasiti aici inspiratie pentru cat mai multe activitati alaturi de copiii vostri.
Ideea provocarii de parenting este foarte simpla: fiecare luna este dedicata unei alte teme si va include idei de activitati pe care noi le vom incerca si care sper sa va placa si voua! Eu voi pregati in fiecare luna un plan de activitati pentru noi si il voi scrie si aici pe blog, cu speranta ca va veti alatura si voi acestei idei.
Activitatile noastre sunt adaptate varstei lui Bogdan (care are acum 3 ani si 3 luni), dar pot fi usor modificate pentru a se potrivi si altor varste, asa ca daca aveti copii prescolari cu siguranta veti gasi aici idei care sa vi se potriveasca. Voi scrie mai jos temele pentru fiecare luna si apoi voi reveni cu idei in fiecare luna, pe masura ce ma documentez pentru activitatile noastre. Este un plan pe care imi doresc mult sa il duc la indeplinire in acest an si m-as bucura tare sa va inspire si pe voi! Mi s-ar parea minunat ca unii dintre voi sa mi se alature in aceasta initiativa si sa reusim impreuna sa facem acest an mai frumos si mai plin de momente frumoase pentru copiii nostri.
Pentru ca am lansat provocarea si pe blogul meu in limba engleza (aici: My parenting challenge for 2017) voi scrie idei pe ambele bloguri si sper sa nu va deranjeze sa cititi unele articole si in limba engleza. Voi posta toate articolele legate de aceasta provocare de parenting pe pagina de Facebook a blogului, ca sa va fie mai usor sa le urmariti de-a lungul timpului.
Daca decideti sa va alaturati noua in aceasta provocare, sa stiti ca imi puteti scrie oricand aveti intrebari despre activitatile noastre sau vreti sa imi impartasiti ideile voastre, eu m-as bucura sa am feedback din partea voastra si sa stiu ca ideile noastre ajung in casele voastre si aduc bucurie cat mai multor copii. 🙂
Iata care este planul nostru pentru fiecare luna:
Ianuarie – Timp de conectare (prima luna este dedicata unor activitati de conectare care sa ne ajute sa punem bazele urmatoarelor activitati; noi chiar simtim nevoia unor activitati care sa ne ajute sa ne conectam mai bine dupa finalul agitat al anului trecut si cred ca astfel de activitati sunt modul ideal de a incepe provocarea de parenting si de a incepe sa construim acea relatie minunata pe care mi-o doresc)
Februarie – Art & craft (vom face tot felul de activitati creative impreuna)
Martie – Carti si povesti (ne vom concentra pe cititul de povesti si activitati facute pe baza unor carti)
Aprilie – Muzica si dans (planuiesc sa fac cateva activitati bazate pe muzica si dans in fiecare zi)
Mai – Natura (in aceasta ne vom concentra pe descoperirea naturii si invatarea unor lucruri noi despre mediul inconjurator)
Iunie – Joaca pe afara (am ales o luna calduroasa care sa ne permita sa petrecem cat mai mult timp pe afara si planuiesc o multime de activitati dragute in are liber)
Iulie – Geografie (aceasta tema este importanta pentru noi, pentru ca noi calatorim des si Bogdan este mereu curios sa afle despre locurile in care mergem, asa ca m-am gandit ca daca facem o luna de activitati bazate pe descoperirea geografiei el va intele mai bine lucurile pe care le vede in calatoriile noastre)
August – Viata practica (este o idee inspirata de filozofia Montessori, asa ca planuiesc multe activitati in care sa il invat pe Bogdan diferite aspecte ale vietii practice, mai ales in ceea ce priveste treburile pe care le poate face in casa)
Septembrie – Stiinta si corpul uman (vom face experimente stiintifice, dar vom citi si carti despre corpul uman, un subiect care l-a pasionat mult in ultimul timp)
Octombrie – Excursii si iesiri in oras (planuiesc sa organizez mici excursii pentru mine si Bogdan, ca sa ne bucuram de timp impreuna si sa descoperim locuri noi)
Noiembrie – Luna lucrurilor favorite ( aceasta luna va fi dedicata lucrurilor lui favorite; in primele 10 luni va avea sansa sa descopere multe tipuri de activitati, asa ca in noiembrie va putea alege chiar el ce fel de activitati sa facem in fiecare zi)
Decembrie – Activitati de sarbatori (luna va fi dedicata mai ales activitatilor legate de sarbatorile de iarna, un mod tare dragut de a incheia provocare pentru anul acesta).
O provocare pentru tati: Eu am decis sa ii lansez o provocare si lui Adrian pe parcursul anul si el se va ocupa sa ii arate lui Bogdan o multime de sporturi in timpul anului. Este ceva ce lui Adrian chiar ii place sa faca si cred ca este o metoda buna ca ei doi sa aiba parte de momentele lor aparte, ca intre baieti. 🙂
Cam asa arata planul nostru, noi deja ne-am apucat de activitatile din prima luna si in curand va voi povesti despre ele (este aproape gata articolul, il voi publica in curand pe PlayfulNotes.com). Abia astept sa vad cum va decurge fiecare luna si sper ca la finalul anului sa pot privi in urma si sa descopar multe momente frumoase petrecute impreuna cu Bogdan.
Daca va place ideea si vreti sa incercati si voi aceasta provocare de parenting, va invit cu mare drag sa fiti alaturi de noi! Este o idee care mie imi este tare draga si care chiar cred ca poate fi o modalitate frumoasa de a construi o relatie puternica si iubitoare cu cei mici! M-as bucura sa imi dati de veste daca v-ar placea sa va alaturati provocarii si mi-ar prinde bine orice idei de la voi, sa le includem pe lista de activitati din fiecare luna! 🙂
Eu deja abia astept sa descopar noi activitati alaturi de Bogdan si sa va povestesc despre ele! Va doresc un an plin de momente minunate in familie si sper sa va inspiram si noi pentru cateva dintre ele!
p.s. Voi folosi hashtag-ul #2017ParentingChallenge pentru a posta idei pentru provocarea de parenting, daca va este mai usor puteti urmari postarile cu acest hashtag. De asemenea, il puteti folosi si voi cand postati ceva legat de provocare, mie mi-ar placeasa citesc postarile voastre sau sa vad poze ale voastre de-a lungul provocarii, sa simt ca mai sunt si alti parinti si copii alaturi de noi in initiativa asta!
Eu ma alatur ? super-initiativa!
Ma bucur ca esti alaturi de noi! 🙂
Minunat! Si eu sunt aici, cu mandrele mele 🙂
Ce bine, ma bucur sa va am alaturi! 🙂
Foarte bun plan! Ceva asemanator avem in practica si noi acasa cu biletelul zilei ascuns intr-un borcanas, biletel cu activitati care urmareste sa respecte teme asemanatoare cu cele prezentate in articol.
Foarte draguta ideea cu borcanasul, o vom incerca si noi!
foarte frumoasa lista!
Nu am, dar zau ca ar trebui una, ca mi se amesteca ideile in cap.