De ce am ales sa nu mintim deloc in legatura cu Mos Craciun
M-am gandit mult daca sa scriu despre subiectul acesta pentru ca stiu ca poate starni controverse. Insa tocmai am citit o serie de comentarii foarte dure la adresa cuiva care a facut o alegere similara cu a noastra si simt nevoia de a scrie despre asta.
In primul rand, nici nu cred ca subiectul acesta ar trebui sa fie motiv de controversa. Nu cred ca exista vreo varianta “corecta” de a proceda, nici macar nu cred ca este un subiect care sa merite atata atentie. Pur si simplu este o chestiune de alegere si fiecare este liber sa aleaga ce i se potriveste mai bine.
Sunt doua lucruri care mie nu imi plac la “povestea cu Mos Craciun”.
In primul rand, nu imi plac conditionarile legate de venirea Mosului. La fel cum nu cred in pedepse si recompense, nu cred nici ca ar fi o idee buna sa ii spun copilului meu ca Mosul vine (sau nu vine) in functie de cum se poarta el. Pur si simplu nu s-ar potrivi cu modul in care imi doresc eu sa il cresc.
Apoi, nu mi-am dorit ca Mos Craciun sa fie “centrul atentiei” de sarbatori. Imi doresc ca Bogdan sa stie ca Craciunul nu este doar un moment in care primim o multIme de cadouri, ci un moment in care ne bucuram de prezenta celor dragi, in care daruim si incercam sa fim mai buni cu cei din jur.
Ce i-am spus lui Bogdan despre Mos Craciun
Una din criticile pe care le-am auzit cel mai des in legatura cu aceasta abordare de a nu spune copilului “povestea cu Mos Craciun” este ca ar rapi bucuria Craciunului.
Sincer, mie ideea asta mi se pare similara cu cea care sustine ca daca nu ii dam dulciuri copilului ii rapim bucuria copilariei. (da, am auzit asta de mai multe ori)
In cazul nostru, Bogdan stie ca Mos Craciun este un personaj de poveste. Si il indrageste la fel cum indrageste multe alte personaje din carti.
Daca il vede pe “Mos Craciun” undeva stie ca este un personaj exact ca Minnie si Mickey de la Disneyland. Asta nu inseamna ca nu se bucura sa il vada sau ca nu este incantat sa mearga la evenimente cu tematica de Craciun.
Citim povesti cu Mos Craciun, cantam cantece despre el, facem activitati despre el. Singura parte pe care nu o includem este cea legata de cadourile de la Mos Craciun si conditionarea lor in functie de comportament.
Ce ii spunem despre cadourile de Craciun
Bogdan stie povestea cu Mos Craciun care vine cu sania si aduce cadouri. Insa stie ca este o poveste.
I-am spus ca darurile de sub brad sunt de la oameni care il iubesc si care pastreaza traditia lui Mos Craciun. Stie ca la randul nostru pregatim daruri pentru oamenii dragi si ii surprindem de Craciun.
Stie ca exista “noaptea in care vine Mos Craciun”, dar stie ca este o traditie si ca darurile vin de la oameni care tin la el.
Nu cred ca se bucura mai putin de cadouri pentru ca stie adevarata lor provenienta. Orice daruri il bucura si surpriza de a le descoperi in dimineata de Craciun este la fel de mare.
I-am povestit ca traditia lui Mos Craciun exista pentru a ne aminti cat de important este sa fim buni si darnici si sa ne gandim la cei din jur. Ca povestile sunt menite sa ne aduca magie si bucurie in zilele de sarbatoare. Ca a crede in Mos Craciun inseamna a crede in puterea de a aduce bucurie in vietile celor din jur si de a face fapte frumoase pentru ei.
Ce simt acum despre alegerea aceasta
Sincer m-am temut putin cand am luat decizia asta pentru ca nu cunosteam pe nimeni care sa mai fi facut asta.
Intre timp am cunoscut mai multi parinti cu abordari similare, insa ceea ce mi-a confirmat ca nu am gresit este felul in care Bogdan se bucura de Craciun.
Nu simt ca faptul ca nu i-am spus povestea clasica despre Mos Craciun ii rapeste vreun pic din bucuria si magia sarbatorilor.
Din contra, pentru noi a fost o alegere buna. Simt ca sarbatorile nu sunt atat de orientate spre a primi cadouri ci mai mult spre a ne bucura de tot ceea ce tine de atmosfera de Craciun.
Nu cred ca varianta noastra este mai buna sau mai rea decat varianta de a spune copiilor ca Mos Craciun exista. Este o alegere pe care fiecare parinte o face pentru copiii lui.
Am scris aceste randuri doar pentru a prezenta modul nostru de a aborda povestea cu Mos Craciun si ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa starnesc o controversa pe tema asta.
Sper doar ca vor fi parinti care sa se regaseasca in ceea ce am scris si nu doar oameni care sa judece alegerea noastra.
Indiferent ce ati ales sa le spuneti celor mici despre Mos Craciun, sunt sigura ca ei se vor bucura din plin de toate momentele frumoase pe care le planuiti pentru ei de sarbatori!
Și noi am mers după aceeași abordare, deși am avut dubii la un moment dat. Acum, la 5 ani, singura parte mai neplăcută din aceasta direcție e ca majoritatea copiilor din jur sunt învățați cu moșul în mod tradițional și ne străduim sa nu deranjam cu abordarea noastră. Și asta presupune uneori ca fetita mea sa tina un secret fata de prietenii ei..
Si eu ma gandesc la asta, pentru ca va fi mai greu cand Bogdan va fi mai mare si va avea altfel de interactiuni cu prietenii lui. Eu am incercat sa ii explic cum stau lucrurile si ca este decizia parintilor fiecarui copil sa le spuna sau nu despre Mos Craciun, dar am ceva emotii sa nu spuna vreodata ceva care sa afecteze un alt copil care cred in Mos Craciun…
Asta ma gandeam si eu: cum facem sa nu suparam copii care cred ca Mos le aduce darurile? Cum facem ca el sa nu sufere ca nu primeste daruri de la Mos?
Anyway, fericirea lui va fi atunci cand copiii cresc si nu mai cred nici ei in Mosul, aveia vor trai o dezamagire, iar el va fi recunoscator ca a stiut mereu adevarul.
Internetul din ziua de azi face oricum ca magia
Lui Mos Craciun sa dispara foarte devreme…
Si mie mi se pare ca magia lui Mos Craciun dispare mult prea devreme in ziua de azi… Mall-urile sunt pline de “Mosi”, peste tot domina aspectul asta “comercial” al sarbatorilor si este mult mai greu sa pastrezi atmosfera aia autentica a Craciunului. Cand eram noi mici lucrurile erau mult mai simple. 🙂
Si eu am temerea asta in legatura cu alti copii, pentru ca nu vreau sa afle lucruri diferite de ceea ce stiu de la parintii lor. De asta am incercat sa am mereu grija la ce ii spun lui Bogdan. Nu am folosit niciodata exprimarea “Mos Craciun nu exista” tocmai ca el sa nu o repete. Folosim exprimari ca “vine Mos Craciun in noaptea de Ajun” sau “darurile de la Mos Craciun” tocmai ca lucrurile sa nu ii sune ciudat atunci cand discuta cu alti copii. Stie si ca sunt copii care cred ca Mos Craciun vine doar daca sunt cuminti si ca noi respectam ceea ce cred ei si nu incercam sa ii convingem ca nu este asa. Deocamdata nu am avut probleme, sper sa nu apara nici cand va fi mai mare.
In rest, Bogdan primeste daruri de Craciun chiar daca stie ca nu sunt de la Mos si nu cred ca il deranjeaza deloc faptul ca stie ca nu sunt de la el. Din contra, el este incantat de orica daruri, cu atat mai mult de cele de Craciun, pentru ca le asteapta cu nerabdare. 🙂
Multumesc mult ca ai impartasit experienta voastra. Micul P. e inca mic, dar si eu sunt foarte preocupata de acest subiect 🙂
Noi nu am abordat asa situatia. Fetita mare are 9 ani si cea mica 4. Fetita cea mare este la varsta la care isi pune intrebari, dar desi aude pe la scoala ca nu ar exista Mos Craciun, ea nu este convinsa ca e adevart. Noi parintii ii spunem ca unii copii nu cred in Mos Craciun si ca este alegerea ei daca sa creada sau nu si prefera mereu sa creada. Fetele adorm in dupa-masa de Craciun langa brad, iar cand se trezesc descopera cadourile. Este o bucurie pe care nu pot sa o descriu in cuvinte si am vrea sa paastram mereu aceasta magie. Practic nu le mintim niciodata, iar cand o sa fie pregatite sa afle mai mult le vom spune ca Mos Craciun exista, caci asa si este, dar este in fiecare dintre noi. Mos Craciun nu este un om, este un sentiment, o bucurie, o magie in seara de Craciun.
Sunt 100% de acord, nici eu nu as vrea sa ii torn fetitei placa cu Mos Craciun din atat de multe motive (incluzandu-le pe toate cele mentionate de tine)… Doar ca taticul ei considera ca restul lumii ca i-as rapi bucuria copilariei daca as face asta, sper sa ne punem de acord pana la urma. Momentan are doar 5 saptamani, primul ei Craciun a fost magic pentru ca l-a petrecut la mami in brate, dar vin si anii in care va constientiza ce se intampla in jurul ei.
Printre altele imi amintesc de mine in clasa 1 cand primeam de la “mos” ce isi puteau parintii mei permite… Si ajungeam la scoala si toti se laudau cu tot felul de nebunii vazute de mine doar in reclame. Nu imi pot imagina copilul venind acasa si intrebandu-ma de ce ea a primit o jucarie, o carticica, hainute iar colegii au primit tablete de ultima generatie, masinute electrice sau mai stiu eu ce. Sa ramana cu ideea ca pentru unii mosul aduce mai multe si sa nu inteleaga de ce, sa o framante ideea asta cum ma framanta pe mine cand eram mica…
Am fost un copil intelegator si empatic, pricepeam bine valoarea banului si eforturile parintilor si m-as fi bucurat mult mai mult de daruri stiind ca sunt de la cei ce ma iubesc (mama si tata in special) decat stiind ca sunt de la un mos fantastic care intra pe gaura cheii (stateam la bloc, n-aveam horn :)) ) si lasa cadourile sub brad la milioane de copii. Si ce mos e ala daca unora le aduce daruri de nu incap sub brad iar alti copii abia de primesc o portocala?
Multumesc pentru articol, mi-ai dat curaj! Si cateva idei 🙂
Un articol extraordinar, MULTUMESC! Abia la 8 ani ai baiatului meu, am inteles ca tot Mitul despre Mos, pe care l-am alimentat personal cu frumoase surprize si magie, doar complica viata si copilaria si rapeste bucuria adevarata de Craciun. Am simtit efectul la propriu pe baiatul meu. Sunt bucuroasa ca anul acesta din intamplare aflase adevarul; daca nu se intampla, ii ziceam eu cu siguranta. Insa toata experienta aceasta m-a facut mai ferma cu privire la decizia mea de a nu mai alimenta acest mit in cazul copilulului cel mic (4 ani). Iar aceasta postare m-a facut mai increzuta sa urmez aceasta abordare.
In primul rand, vreau sa-ti multumesc pentru idei si pentru curajul acordat…si eu as vrea sa merg pe aceeasi cale ca si tine in privinta lui Mos Craciun, dar mi-era groaza de ce s-ar putea intampla la gradinita..
Cred ca povestea lui Mos Craciun este si despre parintii care trebuie sa se abtina sa iti atribuie meritele cadourilor… iar Mosul vine mereu, semn ca ingaduie multe. Craciunul este despre nasterea lui Isus, despre iubire. Asumarea propriilor fapte (constientizarea lor ) este un alt proces in care mosul poate fi parte. Magia isi are rostul ei…
Sa va fie bine!