Viata de IT-ist in Silicon Valley (2): Cum a fost mutarea si pentru ce salariu merita sa te muti aici
** Acest articol este scris de Adrian, sotul meu. Am primit deseori intrebari despre viata noastra in Silicon Valley, asa ca l-am invitat pe el sa ne povesteasca cum este traiul aici din perspectiva lui. Asa cum am spus de fiecare data cand am povestit despre viata in strainatate, parerile sunt subiective si tin de experienta fiecaruia si de propria viziune asupra vietii. Chiar si intre mine si Adrian sunt diferente de perceptie legate de viata in America, asa ca ma bucur sa va arat perspectiva lui si sunt curioasa cum o sa vi se para.
Orice feedback este binevenit, pentru ca este prima data cand Adrian scrie o serie pe blogul meu si sunt sigura ca i-ar placea sa afle parerile voastre. **
Inainte sa intru in paine as vrea sa ii multumesc Ralucai pentru invitatia de a imi scrie parerile pe blogul ei. Si de asemenea sa va multumesc voua, cititorilor, fiindca prima parte a acestei serii a generat un interes semnificativ. Cum in ultima vreme emigrarea pare sa fie un subiect de discutie tot mai des intalnit cel putin in cercurile mele de prieteni o sa scriu aici experienta mea legata de mutatul in America si cateva informatii legate de viata locala, salarii si costuri care mi-au fost si mie utile cand am facut pasul. Toate numerele din articol sunt aproximative in functie de ce am reusit sa imi amintesc si trebuie tratate ca atare.
Ce a trebuit sa fac atunci cand m-am mutat America
Social Security Number
Daca vii in America sa lucrezi sau sa devii rezident principalul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti iei un numar de securitate sociala (Social Security Number – SSN).
Pentru asta te duci la un birou al administratiei de asigurari sociale cu pasaportul, viza cu drept de munca si o dovada ca esti angajat la o firma, completezi o cerere si iti vine prin posta dupa cateva zile hartia cu numarul.
Este o bucata normala de hartie care insa este foarte importanta si nu trebuie pierduta. SSN ul este un numar foarte important care trebuie tinut secret si care de multe ori este folosit ca sa te identifici cand comunici la telefon cu banca sau cu autoritati ale statului. De asemenea de SSN se leaga si istoricul tau de credite in cazul in care vrei sa faci un imprumut. In teorie daca cineva iti stie SSN ul poate face o multime de lucruri rele, inclusiv sa ia credite in numele tau.
Permis auto
Al 2 lea si in majoritatea cazurilor ultimul lucru care implica un drum fizic la o autoritate a statului cand te muti in California este permisul auto. Pentru permis auto daca ai peste 18 ani si esti rezident in California te duci la DMV (departamentul de autoturisme) si dai un test teoretic pe care eu am platit din cate imi amintesc o taxa de vreo 35$.
Taxa iti da dreptul sa dai testul de 2 ori, dupa care daca l-ai picat trebuie sa platesti taxa din nou. In teorie poti da testul de mai multe ori in aceeasi zi pana cand il iei, singura limita practica fiind ca trebuie sa stai de mai multe ori la coada.
Testul teoretic este o grila data pe calculator care dureaza vreo 10 minute. La DMV te poti programa online sau prin telefon pentru acest test sau poti veni cand vrei daca nu te deranjeaza sa astepti la coada.
Eu m-am programat dar cum ma simteam pregatit am venit inainte de programare cu cateva zile si am stat cam 1 ora la coada in mod civilizat, cu bon de ordine, pana cand am ajuns la calculator ca sa pot da testul. California este un stat foarte populat motiv pentru care tind sa fie cozi la DMV insa in multe alte state nu m-ar surprinde sa fie pustiu.
Odata luat testul teoretic primesti o hartie cu care poti sa conduci atat timp cat ai in dreapta pe cineva cu permis american. Daca ai insa permis din strainatate cum era cazul meu poti conduce o perioada cu el, ceea ce am facut si eu pana cand l-am luat pe cel american. Pentru a lua permisul trebuie sa vii la testul practic de condus la care poti doar cu programare.
Testul practic se da cu masina personala. Daca nu ai poti veni cu una inchiriata sau cu una a unui prieten. Foarte important este ca atunci cand te prezinti la evaluare sa ai in dreapta un sofer cu permis american fiindca tu te prezinti cu hartia obtinuta in urma testului teoretic. Daca te vede ca stai in masina la volan cu motorul pornit si nu e langa tine o persoana cu permis esti picat pe loc, chiar daca ai permis din strainatate. Persoana care este cu tine se da jos doar atunci cand intra evaluatorul si in acel moment masina trebuie sa fie oprita si cu frana de mana trasa.
Trebuie totodata sa stii foarte bine sa pornesti/opresti toate becurile, semnalizatoarele, avariile, stergatoarele si sa reglezi oglinzile inainte sa pornesti la drum. Te verifica si daca nu gasesti vreun buton intr-un timp rezonabil esti picat pe loc. La fel se intampla daca masina nu este intr-o stare tehnica corespunzatoare, spre exemplu nu merge un bec.
De asemenea trebuie mare atentie la cum opresti la semnele de stop, nu este suficient ca linia de pe sosea sa fie in fata masinii cum scrie in codul ruier ci trebuie sa o vada examinatorul pe parbriz altfel te depuncteaza. La examen nu ai voie sa te folosesti de tehnologie moderna de condus cum este camera de dat cu spatele sau senzorul de masina in unghiul mort. Nu e nimic daca ai tehnologiile astea pe masina (aici le au majoritatea masinilor facute in ultimii ani) dar trebuie sa te uiti in spate cand dai cu spatele si sa te asiguri intorcand capul cand schimbi banda in timpul examenului.
La examenul practic vei fi pus sa parchezi lateral cu spatele. Daca in timpul parcarii atingi bordura esti picat pe loc. Eu am picat prima data testul practic desi aveam permis de aproape 10 ani in Romania si am condus prin toata Europa fiindca la liniile de stop in mod sistematic opream in spatele liniei cum scria in codul rutier dar nu la 2 metri in spate ca sa se vada pe geam linia motiv pentru care m-a depunctat la fiecare stop. Asta este una din regulile nescrise ale examenului care este bine de avut in vedere. Nu iti spune pe loc ce gresesti, afli doar la final. Inarmat cu aceasta informatie din a 2-a incercare am luat testul fara nicio greseala. As putea spune ca testul este usor daca stii sa conduci atata timp cat ai in instinct niste deprinderi de baza cum ar fi sa semnalizezi si sa te asiguri cand schimbi banda.
In urma examenului daca ai trecut primesti pe loc o hartie care tine loc temporar de permis pana cand iti vine prin posta permisul real. Cu acea hartie poti pleca singur cu masina de la DMV.
Cum majoritatea americanilor conduc au si permis auto asa ca permisul tine loc si de buletin. Cand te identifici undeva scoti permisul, altceva nu exista in mod normal. Exista la DMV si optiunea sa ceri un act doar de identificare dar fara drept de conducere daca din vreun motiv nu vrei sau nu poti sa ai permis.
Cum in America esti dependent de masina si conduci cam peste tot au o oarecare toleranta la alcoolemie la volan. In general poti sa bei echivalentul unei beri si sa conduci in mod legal, insa depinde de ce greutate ai si cat de bine proceseaza corpul tau alcoolul pentru a nu atinge limita legala. Ce m-a amuzat este ca legat de aceasta limita la testul teoretic este o intrebare capcana – Care este limita de alcoolemie pe care o poate avea o persoana de 18 ani pentru a putea conduce? Este o intrebare capcana fiindca in America este ilegal sa bei alcool pana la 21 de ani independent de condus.
Poti lua permisul de la 16 ani insa daca ai peste 18 nu trebuie sa faci ore de condus. Daca ai intre 16 si 18 dupa ce iei testul teoretic poti sa conduci cu parintii sau cu cineva care are permis in scaunul din dreapta si trebuie ca acesta sa semneze ca ai facut minim 15 ore (daca tin minte bine) cu el inainte sa te poti prezenta la testul practic. Nu este neaparat sa fie un instructor insa exista si scoli de soferi pentru cei care vor. Pretul orientativ este cam de 100$ pe sedinta pentru orele de condus.
Odata ce ai permisul de conducere poti face cam orice poate face si un american in afara de a vota.
Restul lucrurilor se pot rezolva online sau prin telefon. Inclusiv declararea taxelor la sfarsitul anului se face online si la nivel de stat si la nivel federal.
Cont in banca
Mai trebuie facut un drum initial la o banca pentru a deschide un cont in care sa incasezi salariul insa apoi restul interactiunilor cu banca pot fi facute online sau prin telefon.
Americanii inca folosesc cec-uri. Acestea sunt niste hartii pe care scrie numele tau si numarul contului si pe care scrii cu pixul o suma si un beneficiar si semnezi dupa care dai cec-ul in loc de bani. Banii se trag din cont cand beneficiarul incaseaza cec-ul. In unele locuri ti se cere neaparat cec cum s-a intamplat in cazul meu cand l-am inscris pe Bogdan la gradinita.
Totodata in America nu prea se mai folosesc banii numerar. Peste tot se poate plati cu cardul, cel putin in zonele dezvoltate si in orasele mari. La benzinarii se baga cardul in pompa si se pune benzina fara a fi necesar un drum in interiorul benzinariei.
De multe ori pe un ecran de pe pompa apar reclame in timp ce alimentezi. La restaurante cand lasi bacsis il treci pe bonul fiscal cu pixul si semnezi dupa care este tras de pe card.
Cultura locala si particularitati ale vietii aici
Oamenii din California mi s-au parut foarte relaxati in comparatie cu cei din Bucuresti. Rareori vezi pe cineva grabit, de obicei lumea merge relaxata la munca, oamenii conduc destul de calm si civilizat si rareori vezi pe cineva stresat. Totul pare in mod paradoxal foarte lent desi esti in locul unde se dezvolta unele dintre cele mai noi tehnologii din lume si lucrurile se schimba cu o viteza incredibila.
Totodata este impresionanta linistea. Fiind multa natura si strazi linistite, in zonele rezidentiale este foarte putin zgomot. Cel mult auzi cum bate vantul printre frunzele copacilor insa nimic mai mult. Desigur daca nu se intampla sa locuiesti fix langa o autostrada dar si acestea au ziduri care izoleaza zonele rezidentiale de cele mai multe ori.
In Sillicon Valley sunt adunati oameni din toata lumea, ai sansa sa interactionezi cu oameni din culturi extrem de diferite. Eu am colegi de munca apropiati din tari ca India, Pakistan, Rusia, Nigeria, Columbia, Costa Rica si Romania. Americanii sunt o minoritate cel putin in firma in care lucrez eu. In fine, depinde cum definesti americanii fiindca multi au deja cetatenie asa ca sunt deja americani din punctul legal de vedere, eu ma refer aici ca nu s-au nascut sau nu au copilarit in America si inca iti pot povesti cum era in tara lor de origine.
Unul din lucrurile cu care a trebuit sa ma obisnuiesc este ca preturile afisate in magazine nu sunt preturile finale pe care le platesti la casa.
La ele se adauga diverse taxe locale de vanzare (un fel de TVA local din punctul de vedere al cumparatorului). Asa ca daca vezi un produs de 10$ in magazin te poti astepta sa platesti cu 10-15% mai mult la casa.
Nu inteleg exact de ce nu pun pretul final, se poate ca asta sa fie cultura locala. Insa taxele pe vanzare respective nu sunt unice nici macar la nivel de stat fiind in America peste 10.000 de jurisdictii de taxe de vanzare fiecare cu taxe si reguli diferite. Asa ca se poate sa fie foarte complicat de calculat si afistat pentru fiecare produs taxa corecta la raft si magazinele prefera sa afiseze pretul lor de baza si sa calculeze la casa taxele.
Taxa de vanzare se aplica inclusiv la lucruri cu preturi mari cum sunt masinile asa ca daca vrei sa iti cumperi o masina de 20.000$ trebuie sa fii atent ca vei scoate din buzunar inca 2600$ pe taxa de vanzare (aprox. 13%) si daca nu te astepti la asta te ia prin surprindere fix la semnarea contractului de vanzare fiindca pretul negociat la dealer nu include taxele.
Cand cumperi ceva din America trebuie sa fii foarte atent la pret.
Deseori se poate ca pentru acelasi produs sau serviciu sa fie intr-un loc pret de 4-5 ori mai mare decat in altul apropiat. Motivul nu imi este foarte clar insa se poate pur si simplu ca unii sa spere sa prinda clienti mai neinformati. Un exemplu este benzina care la unele benzinarii poate fi in jur de 3.30$ si in altele poate fi peste 4$.
In Florida langa aeroport am vazut benzina cu 10$ pe galon fiindca turistii care veneau catre aeroport cu masinile inchiriate si trebuiau sa le aduca cu rezervorul plin erau probabil dusi de GPS la acea benzinarie cand o cautau pe cea mai apropiata de aeroport si erau probabil si grabiti. La urmatoarea ca distanta pretul era undeva la 3$. Totodata pentru masina mea am cautat oferte de asigurare si am primit pentru aceeasi masina si acelasi sofer preturi intre 100$ si 800$ pe luna. Surprinzator de multe preturi pot fi negociate mai ales pentru servicii dar si pentru produse in unele magazine.
Alt lucru interesant este cat de dezvoltata e industria comandatului on-line. De pe Amazon poti comanda inclusiv cumparaturile saptamanale care iti vin la usa casei. Poti comanda absolut orice gasesti si in supermarket, inclusiv produse congelate care vin impachetate cu gheata carbonica si cu sticle de apa plata inghetate ca sa le tina reci. Sticlele respective de apa plata pot fi baute dupa ce se dezgheata si sunt oferite gratuit.
Nivelul de confort si comoditate este exraordinar, te invata sa devii putin lenes. Totodata majoritatea complexelor de apartamente au la intrare niste dulapuri speciale in care iti pot veni pachete mai mari si cand ai un pachet primesti mesaj cu codul cu care il poti ridica.
In bucatarie americanii au asa numitul “garbage disposal” – in esenta un fel de masina de tocat electrica sub gaura de scurgere de la chiuveta in care poti arunca resturi alimentare pe care le marunteste si trimite pe teava de scurgere. In acest fel eviti sa le arunci in gunoi unde pot sa creeze mirosuri.
Tot in bucatarie am descoperit cat de mult timp iti poate economisi masina de spalat vasele. Desi exista si in Romania eu nu am vazut la multa lume si nu mi-a venit ideea sa incerc insa aici vine ca echipament standard in mai toate apartamentele de inchiriat. Totodata uscatorul de rufe este mult mai comod si ne-a scapat de intinsul lor pe balcon si astepatul sa se usuce.
Este destul de comun ca unele complexe de apartamente mai ieftine sa aiba sala de masini de spalat si uscatoare comuna si sa nu aiba aceste facilitati in apartament. Poti economisi cateva sute de dolari pe luna alegand un astfel de loc daca te poti adapta la acest stil.
Salarii si costuri
Imi permit un mic comentariu … Aud deseori in emisiuni tv sau la stiri in Romania povesti cum un roman oarecare era nemultumit ca in tara castiga doar sa zicem 2000 RON pe luna (probabil net) si ca nu o ducea bine si ca nu avea nicio sansa sa isi cumpere vreodata o casa. Si cum acest roman s-a dus sa zicem in Londra si acolo uite castiga 1000 de lire pe luna (fara a mentiona daca e net sau brut). Si cum el acum isi poate face o casa.
Ceea ce nu se mentioneaza si cred ca este extrem de important in discutie este ca in Londra cu acea 1000 de lire s-ar putea sa o duca mai prost din multe punce de vedere decat o ducea in Romania cu cei 2000 RON. S-ar putea sa nu isi permita nici macar o chirie de baza in oras si nici nu se pune problema de cumparat o casa. Intr-adevar ceea ce nu se spune este ca el sta acolo in niste conditii de obicei foarte grele si strange tare cureaua cativa ani ca sa poata pune bani deopare sa isi construiasca o casa in Romania unde are de gand sa se intoarca.
In multe locuri din lume cu salariul minim nu iti permiti sa iti cumperi o casa si in zonele dezvolate economic din vest nici macar cu salariul mediu nu ai sanse mari si totusi multi critica Romania pentru acest lucru. Sumele nominale de bani castigate intr-un anumit loc nu sunt relevante si nu ar trebui sa fie determinante in alegerea locului in care sa te muti. De multe ori facilitatile oferite, cultura si stilul de viata pot avea un impact mult mai mare asupra fericirii decat aspectul financiar.
Multi oameni din Romania si cu precadere cei care lucreaza in domeniul IT au impresia ca in strainatate si in particular in Sillicon Valley lumea este bogata avand in vedere salariile. Intr-adevar un inginer incepator la o firma mai necunoscuta poate sa aiba lejer peste 100.000$ pe an in zona aceasta, suma cu care lumea din Romania isi imagineaza ca sta undeva intr-o vila in stilul celor din Beverly Hills si se duce la munca cu un Ferarri sau cu limuzina cu sofer personal.
Lucrurile nu stau chiar asa insa.
In primul rand sumele acestea sunt brute, din ele guvernul federal se infuleca cu pofta fara sa tina cont de costul vietii unde locuiesti si fiind impozite progresive multi ingineri se afla aproape de cele mai mari cote de impozitare. Totodata statul California pune si el impozite pe deasupra asa ca poti ajunge lejer sa platesti peste 40% din ce castigi in impozite si taxe.
Impozitul progresiv face ca diferenta de salariu net intre un inginer specialist intr-un domeniu si cineva mai la inceput de cariera sa nu fie asa de mare cat ar fi spre exemplu la noi unde procentul de taxe e independent de suma. In Romania ca inginer software bun poti sa castigi de 4-5 ori cat salariul mediu din Bucuresti in mana insa aici in zona diferenta este pe undeva pe la 40-50% dat fiind si faptul ca un procent foarte mare din populatie este reprezentat de ingineri si sunt toti bine platiti.
Insa pe termen lung diferenta o pot face actiunile primite la firma la care lucrezi pe care multe firme le ofera si care se tot aculumeaza si daca ai noroc cresc in valoare in timp si produc si dividende. In momentul de fata este foarte greu chiar si pentru un inginer bine platit sa isi permita sa cumpere o casa sau un apartament in zona. Insa daca lucrezi aici cativa ani poti vinde actiunile acumulate de-a lungul timpului pentru o suma cu care ar trebui sa iti poti cumpara o casa in alte zone ale Americii sau intr-un oras nu foarte scump din Europa.
Cum toata lumea castiga foarte mult sunt preturi foarte mari la orice tine de locul respectiv.
Te poti astepta sa dai o buna parte din ce castigi pe chirie, mancarea sanatoasa este foarte scumpa, asigurarile sunt scumpe, gradinitele si scolile sunt foarte scumpe si serviciile medicale au preturi astronomice.
Insa lucrurile facute in alte parti si aduse aici cum sunt hainele, electronicele, masinile si in general produse fizice sunt foarte ieftine raportat la puterea de cumparare. Mancatul la restaurant este ieftin raportat la salarii. De asemenea vacantele in afara Americii par extrem de ieftine inclusiv in Europa din perspectiva cuiva care lucreaza aici. Cand am fost in vacanta in tara vecina, Mexic, facusem un calcul ca era mai ieftin sa locuiesc 1 luna la 4 stele all-inclusive in Cancun – o statiune considerata scumpa – decat ar fi fost sa stau in California si traiesc viata mea normala (incluzand aici toate cheltuielile familiei).
Un avantaj interesant pe care il am si pentru care sunt foarte recunoscator Romaniei este ca nu am datorii catre facultate fiindca am facut-o in Romania. Multi americani pornesc in viata cu o datorie de multe ori de peste 100.000$ catre facultate daca au terminat una buna.
Avand in vedere costurile, cu un salariu de inginer relativ junior, considerat mare in restul Americii trebuie sa locuiesti cu coleg de apartament daca vrei sa nu fii la limita saraciei si daca ai si familie te poti scufunda usor sub prag.
Este foarte interesant cum lucruri care in Romania pot fi vazute ca un lux – haine de firma, apartamente cu piscina, garaj, sala de fitness, masini puternice, vacante luxoase si altele sunt aici extrem de usor de luat cu salariile locale in schimb lucruri pe care lumea de clasa medie din Romania si le permite relativ usor precum mancarea sanatoasa, trimisul copilului la gradinita, acoperisul de deasupra capului, studiile universitare si chiar si serviciile medicale sunt aici considerate luxuri prin prisma preturilor lor.
Calcule financiare pentru mutat
O chirie decenta pentru un apartament cu 2 camere e pe la 2500$ pe luna la care se adauga utilitati in functie de consum – cam 100$ pe luna, electricitate cam 100$ pe luna si internet + TV tot cam 100$ pe luna. In schimbul acestor bani primesti acces la piscina, sala de fitness si o multime de facilitati in complexul rezidential insa nu pentru ca este vorba de un complex iesit din comun de luxos ci pentru ca acesta este stilul tipic pentru zona.
Cu o suma similara poti locui la casa cu curte intr-una din localitatile mult mai indepartate pana la care se face cam o ora pe autostrada. In functie de preferintele si bugetul fiecaruia exista multe solutii pentru locuinte, de la case cu curte unde chiria este in jur de 8-10.000$ pe luna pana la garsoniere (studio) de 1800$ pe luna si poti locui chiar si intr-o rulota intr-un parc special de rulote cu in jur de 1000$ pe luna (inclusiv inchirierea rulotei). Unii stau cu rulota pur si simplu parcata pe strada langa locul unde lucreaza si cumva autoritatile ii tolereaza.
Legat de internet, in Romania eram obisnuit cu internet de 1 Gbps cu echivalentul a vreo 20$ pe luna. Aici in capitala informala a IT ului unde au sediu Google si Facebook printre altele platesti peste 100$ pe luna pe 10Mbps. Adica in Romania era de vreo 500 de ori mai multa banda pe dolar daca am calculat bine.
Nici la telefonie mobila nussta prea bine zona.
Cu vreo 90$ pe luna pentru 2 telefoane abia prinzi 2-3 linii de semnal in majoritatea zonelor, chiar si in centrul oraselor precum San Francisco. Sunt zone langa sediul Apple in Cupertino unde nu ai semnal aproape de loc si unde costa in jur de 8000$ pe luna chiria pe o casa. In schimb la operatorul meu merge telefonul si in Mexic sau Canada fara a fi considerat roaming.
Pentru o familie de 3 oameni chiria pentru 2 camere + utiliati + internet inseamna cam 3000$ pe luna pentru un apartament confortabil intr-o zona buna si cat de cat apropiata de serviciu.
Pentru zone cu scoli publice bune pot fi preturi la chirii semnificativ mai mari.
Mancarea sanatoasa (nu semi preparate care pot fi intr-adevar foarte ieftine) ajunge pe la 1000$ pe luna pentru 3 persoane. Costul de a avea o masina care este absolut indispensabila si care include in cazul meu rata + asigurare + benzina este de aproximativ 500$ pe luna insa poate fi mai mic sau mai mare in functie de masina si de istoricul soferului.
Cu tot cu masina se poate ajunge la 4500-5000$ pe luna cost doar pentru cheltuielile de baza. Pentru a incasa in mana banii astia o familie trebuie sa castige pe undeva pe la 80.000$ pe an brut, un salariu totusi mic in zona pentru ingineri.
Daca insa trebuie trimis copilul la o gradinita, toate sunt private si orientativ pentru gradinita 5 zile pe saptamana de la 8:30 la 15:30 pretul este de 2000$ pe luna fara mancare inclusa. Sistemul de gradinite si scoli nu este extrem de compatibil cu familiile cu copii in care vor sa lucreze ambii parinti si in absenta unor bunici in general trebuie sa stea un parinte acasa si sa traiasca toata familia dintr-un singur venit.
Salariile pot sustine acest stil de viata insa de aceea la calcule nu mentionez posibilitatea unui al 2-lea venit. Desigur pentru cuplurile de ingineri fara copii potentialul financiar este imens avand in vedere ca pot trai mai mult decat confortabil doar din salariul unuia din ei si pot pune deoparte sau cheltui restul.
In general cultura locala este ca un parinte sta acasa cu copiii pe termen lung si isi sacrifica cariera. Si multi vad asta ca pe un lucru bun si perfect normal. Desigur sunt si unele familii care sunt constranse din motive finainciare sa aiba 2 servicii si care in lipsa alternativelor pot gasi centre de ingrijire de zi dar multe din aceste centre nu sunt locuri unde as duce copilul meu fara sa fiu nevoit. Voi detalia subiectul gradinitelor si scolilor in partea a 3-a.
Avand in vedere acestea as recomanda ca o persoana singura sa nu vina aici pe mai putin de 100.000$ pe an brut iar o familie cu un copil sa nu vina pe mai putin de 120.000$ pe an brut pentru a avea o viata confortabila si fara lipsuri. La care as adauga inca minim 20.000$ pe an pe fiecare copil in plus.
Pare a fi extrem de mult insa costurile sunt pe masura si acestea sunt niste salarii sub medie pentru un inginer cu experienta. Orice e in plus poate asigura si placeri mai luxoase precum vacante sau diverse produse exclusiviste pe care unii si le doresc.
Este insa o parere subiectiva si unii oameni isi pot dori mai mult sau se pot multumi cu mai putin.
Orientativ salariul minim aici este de 12$ pe ora adica presupunand angajarea full time vreo 2000$ pe luna si multi din cei care asigura servicii in zona castiga cam atat.
La acest nivel nu prea platesc impozit pe venit insa nici nu isi permit sa stea in zona si fac naveta de la distante mari unde de obicei impart locuintele cu alti colegi daca nu cumva stau cu parintii sau au mostenit o casa. Insa pentru cei care au o casa mostenita acolo ar fi mai rentabil probabil sa o inchirieze si sa se mute.
Mai sunt si cei care sunt studenti si stau in camine si lucreaza ca sa poata obtine un venit in timpul facultatii. Desigur si cu sumele acestea sau chiar cu sume mult mai mari poti avea emotii daca ai vreo problema medicala insa o sa detaliez asta in urmatorul episod…
** Acesta este al doilea articol din seria pregatita de Adrian despre viata in Silicon Valley. Primul episod il puteti gasi aici, iar in curand va urma inca unul despre sistemul medical, cel de invatamant si costurile traiului aici.
Daca aveti orice intrebari pentru Adrian le asteptam cu mare drag! **
Îmi plac mult articolele lui Adrian despre experiența voastră. Super detaliate și sincere. 🙂
Multumim mult, Cristina! 🙂
Extraordinare articolele. Nu am mai citit de mult ceva cu atata placere. Abia asteptam episodul 3 si poate mai faci un sezon :))
M-am bucurat tare mult citind ce ai scris! 🙂 Multumesc mult, sper ca feedback-ul pozitiv sa il incurajeze pe Adrian sa mai scrie!
Foarte detaliat, multumim de informatii. Cifrele seci sunt si pe nombeo.com dar impresiile personale fac diferentza .
O remarca . In conditiile date, nu e si la californieni ca o mama sa ramana acasa cativa ani si sa mai is 2 3 copii in ingrijire ? Se practica in franta, aici sunt si cursuri, autorizari , si au voie maxim 5 copii. Altfel stiu 2 olandeze ce lucrau program redus alternativ si pe rand ramanea una cu copiii. .
Am vazut ca exista centre de tip “daycare” in care o bona are grija de mai multi copii in casa ei. Majoritatea nu mi-au placut, pentru ca mi se pare ca ofereau doar supraveghere si cam atat. Iar pentru copii de peste 4 ani nu sunt deloc o alternativa potrivita, pentru ca nu ofera o componenta educativa de care copiii au nevoie inainte de a merge la scoala (care aici incepe la 4 ani).
Foarte bine documentat articolul. M-am bucurat sa il citesc si sa descopar in el informatii utile. Noi suntem o familie cu 2 IT-isti si ne-am pus deseori intrebarea daca gresim sau nu alegand sa nu plecam (inca) din tara. Asa ca mie una imi e utila orice analiza a vietii de familie, dincolo de ocean. Astept cu mare interes si partea a 3a, pare sa comaseze subiectele care ma intereseaza cel mai mult 😀
Este foarte fain ca sunteti amandoi IT-isti, pentru ca daca va mutati intr-o zona foarte centrata pe industria asta (cum este Silicon Valley) o sa aveti amandoi parte de oportunitati bune in cariera.
Adrian a primit mai multe oferte din Europa inainte de a pleca in SUA si le-am refuzat din cauza ca ni se pareau costurile prea mari comparativ cu salariul. Si noi ne-am documentat mult inainte de a lua o decizie!