Gradinita Nicoland – educatie cu blandete pentru cei mici { interviu }
Primesc deseori emailuri sau mesaje de la parinti aflati in cautarea unei gradinite pentru copiii lor si stiu cat de dificila este gasirea unui loc potrivit, care sa intruneasca toate conditiile pe care ni le dorim pentru cei mici.
Am trecut de mai multe ori prin cautarea unei gradinite pentru Bogdan, atat in tara, cat si dupa ce ne-am mutat in California, asa ca inteleg foarte bine cat de plin de framantari poate fi acest proces.
Tocmai pentru ca stiu cat de importanta este aceasta alegere, am spus intotdeauna ca nu pot face recomandari de gradinite. Tot ce pot face este sa impartasesc pareri sau experiente personale, dar niciodata nu pot spune ca recomand o anumita gradinita.
Iata cateva dintre motivele pentru care am ales sa nu fac recomandari de gradinite:
- Este imposibil sa cunosti pe deplin o gradinita daca nu ai avut o experienta personala acolo. Asa ca chiar daca vizitez o gradinita si imi place sau aud lucruri foarte bune despre ea, nu pot face o recomandare doar pe baza acestor impresii.
- Chiar si in cazul unei experiente personale, este foarte greu sa faci o recomandare, pentru ca fiecare parinte are criterii diferite. Fiecare parinte are alte criterii pe care le considera esentiale, fie ca este vorba de activitati, meniu, felul cum arata gradinita, modul de acomodare, educatoare sau alte aspecte. Asa ca un loc care imi place mie poate sa nu fie pe placul altor parinti si invers.
- Pe de alta parte, chiar si in cadrul aceleasi gradinite pot fi diferente intre abordarile educatoarelor. Asa s-a intamplat in cazul uneia dintre gradinitele unde a fost Bogdan, la care educatoarea lui era foarte pe placul nostru, dar erau si alte educatoare care foloseau abordari care mie nu mi se pareau potrivite.
- Din experienta personala a cautarii unei gradinite, pot spune ca de multe ori recomandarile primite de la prieteni sau cunoscuti nu ni s-au potrivit si noua. Fiecare parinte are un stil diferit de a-si creste copilul si asta se reflecta si in felul in care percepe educatia oferita de gradinita.
Din aceste motive am ales mereu sa ma feresc sa fac recomandari. Insa pentru ca stiu ca sfaturile altor parinti sunt foarte utile pentru a descoperi gradinite bune (si chiar a le evita pe cele nepotrivite), am incercat mereu sa impartasesc atat experienta mea, cat si pareri auzite despre diferite gradinite de la parinti care impartasesc aceleasi valori ca si noi.
Despre gradinita Nicoland
Asa a aparut si ideea acestui interviu. In urma cu cateva luni, Bianca David, una din fondatoarele gradinitei Nicoland, mi-a scris un email si mi-a impartasit povestea lor. Mesajul ei mi-a atras atentia imediat pentru ca ideea aparitiei gradinitei a venit dupa desfiintarea Funny Land, un loc minunat care a disparut dupa moartea Nicoletei Botan, o persoana pe care eu am admirat-o foarte mult.
In timpul vacantei noastre din iulie in Romania, am mers sa vizitez Nicoland ca sa am ocazia sa descopar personal locul inainte de a va povesti despre el. Mi-a facut placere sa discut cu Bianca si mi-au placut valorile promovate de gradinita, asa ca vreau sa va invit si pe voi sa cunoasteti acest loc prin intermediul interviului de la jos.
– Buna, Bianca! In primul rand, as vrea sa te rog sa ne povestesti cum a aparut ideea de a deschide gradinita Nicoland. Care este povestea din spatele acestei decizii?
Hotararea infiintarii unei gradinite noi este urmarea unui cumul de factori obiectivi (gradinita fetitei mele s-a inchis, sotul urma sa plece in strainatate cu serviciul, iar eu ma vedeam nevoita sa acomodez un copil de 3 ani la o noua gradinita, avand langa mine un alt copil de 9 luni), dar si subiectivi (am refuzat ideea ca ar putea exista o gradinita la fel de potrivita pentru fetita mea asa cum a fost Funny Land, ca as putea gasi in alta parte educatori iubitori, blanzi si respectuosi cu copilul si parintii, mancare sanatoasa, iesit afara cat de mult se poate, activitati interactive in care interesul copilului este superior completarii fiselor).
Iar din momentul in care am spus Da, avem nevoie de un alt spatiu in care sa refacem gradinita copiilor nostri, continuarea a ceea ce am cunoscut noi ca inseamna o gradinita, am mers inainte si am atras alaturi de noi oameni care sa ne sprijine in acest demers (educatorii, parintii, colaboratorii pentru atelierele optionale, teatru, firma de catering).
– Care sunt valorile de baza pe care le-ati avut in minte atunci cand ati infiintat Nicoland si de ce sunt ele importante pentru voi?
Cand am infiintat Nicoland am preluat tot ceea ce mi-am dorit si am gasit ca parinte la fosta gradinita a fetitei mele. Si am incercat sa rezum totul in 6 valori care se ne conduca in calatoria noastra alaturi de copiii pana la 6 ani: educatie cu blandete, respect fata de copil, incurajarea descoperirii talentelor copiilor, alimentatie sanatoasa, multe carti, fara televizor.
– Un lucru care mi-a placut in legatura cu gradinita voastra este ca voi, parintii care ati infiintat-o, aveti copiii inscrisi in cadrul gradinitei. Din perspectiva aceasta de mama, ce i-ai spune unui alte parinte despre gradinita voastra? Ce crezi ca este cel mai important sa stie un parinte care se gandeste sa isi inscrie copilul la gradinita Nicoland?
Ce dovada mai buna exista ca aceasta gradinita e potrivita pentru un copil daca nu faptul ca ai nostri copii sunt primii care au intrat in acest spatiu si ultimii care pleaca in fiecare seara? Sunt omul din birou, dar si cel care primeste copii dimineata si cel care le spune Pa! cand pleaca.
Ud florile impreuna cu ei, ii dau cu crema de soare cand iesim afara, ghicim ingredientele din farfurie. Sunt printre ei si ma comport cu ei la fel cum ma port si as dori sa se poarte cineva cu copiii mei: cu blandete si respect, cu stabilirea limitelor si explicarea regulilor, cu zambete si incurajari.
Intrebari si raspunsuri despre gradinita Nicoland
– In urma cu mult timp, am publicat pe blog o lista de intrebari pentru vizitele de alegere a gradinitei, cu scopul de a le fi de folos parintilor aflati inaintea unei astfel de decizii. Asa ca mi-as dori ca acum sa te rog sa parcurgem impreuna aceasta lista si sa imi spui foarte pe scurt care ar fi raspunsurile tale in legatura cu Nicoland.
Sunt sigura ca raspunsurile tale le vor fi utile parintilor aflati in cautarea unei gradinite potrivite pentru copiii lor.
1. Care este programul gradinitei si cum arata o zi normala acolo?
Gradinita este deschisa de la ora 08.00 pana la ora 19.00. Rutina zilnica incepe cu mic-dejunul la ora 09.00. Pana la ora 11.00 sunt activitati educationale in limba romana si engleza, respectiv germana.
Urmeaza gustarea de fructe, apoi pauza de joaca pana la masa de pranz. Dupa masa de pranz, copiii se spala pe dinti, se schimba in pijamale si asculta povestea, apoi somnul de pranz.
Cand se trezesc iau gustarea, iar cei care vor participa la atelierele optionale. Ziua se incheie cu o gustare si joc liber pana la sosirea parintilor.
2. Care este numarul de copii din fiecare grupa si cate persoane se ocupa de ei?
Fiecare grupa va avea 10-12 copii si doi adulti, un educator si un asistent educator, care se va ocupa de copii.
3. Cum se face acomodarea copiilor?
Acomodarea copiilor este blanda, in ritmul lor. Prima oara facem cunostinta cu copilul in cadrul unei vizite scurte.
Dupa ce a interactionat cu copiii si educatorii, copilul revine si sta exact atat timp cat isi doreste. Parintele poate sta la gradinita sau poate reveni atunci cand copilul simte nevoia.
Perioada de acomodare depinde foarte mult de copil, de varsta lui si de cum a fost pregatit pentru intrarea in comunitate. Stim ca procesul de acomodare poate fi dureros, insa ne dorim copii care sa revina a doua zi zambind la gradinita.
4. Cum arata un meniu?
Unul dintre cele 6 principii ale noastre este alimentatia sanatoasa, asa ca meniul, asigurat de o firmă de catering, respecta necesarul caloric specific varstei prescolare (3 mese principale, 1 gustare de fructe, 1 gustare dulce/sarata).
Gustarea dulce este indulcita doar cu miere, curmale, sirop de agave, foarte rar cu zahar brun.
5. Cat de mult timp petrec copiii in curte, la joaca?
Copiii petrec mult timp afara. Pana in pranz ies o data afara aproape o ora, iar dupa amiaza, dupa atelierele optionale ies afara pana la sosirea parintilor. In plus, iesim ocazional si in parcurile din apropierea gradinitei.
6. Exista un sistem de supraveghere video?
Avem un sistem de supraveghere video extern, pentru curte. Insa, momentan, nu avem un sistem intern. Avem in vedere instalarea unuia daca parintii vor dori acest lucru. Pe grupul de discutii, in schimb, parintii pot vedea filmulete si fotografii de la activitatile zilnice.
7. Ce tip de asistenta medicala este disponibila?
Ne-am propus triaj medical zilnic, ceea ce inseamna un medic o data pe saptamana si in celelalte zile un asistent medical. Totodata parintii cunosc regulile de intrare in comunitate si mizam pe responsabilitatea lor pentru a nu aduce la gradinita copii bolnavi.
8. Cum arata salile gradinitei? (Exista sali separate pentru joaca, masa si somn? Copiii sunt grupati in functie de varsta sau exista grupe mixte?)
Gradinita este amenajata in patru sali de grupa, o sala de masa si o sala de somn. Copiii sunt grupati in functie de varsta insa nu acesta este singurul criteriu in functie de care facem impartirea pe grupe.
Evaluarile de la inceput de an scolar si discutiile cu parintii si psihologul gradinitei ne ajuta sa hotaram unde este locul cel mai potrivit pentru un copil.
9. Care sunt zilele in care gradinita este inchisa pe parcursul anului?
Gradinita este deschisa pe tot parcursul anului cu exceptia zilelor de sarbatori legale si a doua saptamani în luna august (anuntate din timp). Pentru zilele libere prin hotarare de guvern, gradinita este deschisa daca sunt prezenti minim 10 copii
10. Care este modalitatea de comunicare cu parintii?
Comunicam cu parintii in fiecare zi, dimineata cand sosesc copiii si dupa-amiaza, cand vin sa ii iau acasa. Oferim feed-back, raspundem la intrebari. Comunicam si online, pe grupul de Facebook dedicat. De acolo afla detalii despre activitatile saptamanale, meniu, activitatile extracurriculare, aniversarile copiilor.
11. Ce activitati se fac regulat si care sunt optionalele (daca exista)?
Centrul nostru educational isi coordoneaza activitatea dupa programa Ministerului Educatiei. In plus, in prima parte a zilei, zilnic, copiii de peste 3 ani descopera germana si engleza. Engleza, de doua ori pe saptamana, cu educatorul, si germana, de trei ori pe saptamana, cu un profesor.
Iar dupa-amiaza, in fiecare zi se bucura de arte creative, gatit sanatos, Zumba kids, dezvoltarea inteligentei emotionale si programul I can Be de la Eematico.
12. Care sunt conditiile de primire? (de exemplu varsta minima, folosirea olitei, mersul singur, mancatul singur, etc)
Ne-am dori ca ai nostri copii sa petreaca cat mai mult timp alaturi de parinti si sa ajunga cat mai tarziu la gradinita, insa suntem pregatiti si pentru aceia care sunt nevoiti sa se intoarca la serviciu mai devreme decat si-ar dori. In aceste conditii, varsta minima este de 1 an si 6 luni.
– Cum pot proceda parintii care sunt interesati sa afle mai multe detalii despre gradinita si sa va viziteze? Va pot vizita oricand sau doar in cadrul Zilelor portilor deschise? Care este cea mai usoara modalitate ca parintii sa va contacteze?
Parintii care cred ca Nicoland este un loc potrivit pentru copiii lor pot afla mai multe detalii pe pagina noastra www.nicoland.ro, pe pagina de Facebook si putem stabili la telefon (0753 029 029) o vizita. Ne pot vizita oricand, iar pe 9 septembrie organizam o noua zi a portilor deschise.
Asa cum spuneam si la inceputul articolului, este imposibil sa fac o recomandare de gradinita, insa ma bucur sa va pot prezenta gradinite care promoveaza valori in care cred. Daca sunteti in cautarea unui loc potrivit pentru copiii vostri, poate ca interviul va inspira sa treceti Nicoland pe lista de gradinite pe care sa le vizitati.
De asemenea, daca mergeti sa vizitati locul sau daca decideti sa va inscrieti copilul acolo eu astept cu drag sa impartasiti parerile voastre in comentarii pentru a oferi o imagine cat mai completa despre gradinita.
Eu va doresc sa aveti norocul de a gasi o gradinita pe placul vostru, un loc in care cei mici sa fie tratati cu dragoste si respect si care sa devina o a doua casa pentru ei in timp ce voi sunteti la serviciu.
credit foto: gradinita Nicoland