Povesteam zilele trecute ce ne-a ajutat cel mai mult pentru acomodarea la scoala (offline si online) si mentionam rutinele care ne-au ajutat mult anul trecut, in primul an de scoala al lui Bogdan.
Noi am folosit afise cu imagini pentru rutinele de dimineata si de seara inca de cand Bogdan era mic si mereu ne-au fost foarte utile.
Oferindu-le copiilor o lista draguta cu lucrurile pe care trebuie sa le faca dimineata sau seara puteti evita multe certuri inutile sau negocieri epuizante, iar in plus ii invata pe cei mici sa devina mai independenti si responsabili.
Cum am implementat noi rutinele pentru scoala
Atunci cand Bogdan a inceput scoala anul trecut mi-am dorit sa gasim o modalitate de a face diminetile si dupa-amiezele mai putin haotice si mai placute pentru intreaga familie.
Asa ca am modificat rutinele pe care le foloseam cand Bogdan era la gradinita, le-am adaptat la programul de la scoala si am reinceput sa le folosim zilnic.
In afara de rutina de dimineata (la care am adaugat cateva elemente) si de seara (care a ramas neschimbata), am adaugat o rutina de dupa-amiaza, pe care sa o urmam la intoarcerea de la scoala.
In multe zile Bogdan ajungea acasa obosit (mai ales ca stateam la joaca dupa scoala si alerga mult timp cu copiii), asa ca era destul de necooperant cu orice il rugam sa faca.
Rutina de dupa-amiaza l-a ajutat sa faca toate activitatile de dupa scoala fara sa ii tot reamintesc eu ce are de facut.
Cu toate rutinele, atunci cand vad ca Bogdan uita sa se ocupe de ce are de facut (sau se apuca de cu totul altceva), il intreb doar “Ce este pe lista ta acum?” in loc sa ii spun eu ce sa faca.
Abordarea asta a mers foarte bine in cazul nostru, pentru ca lui Bogdan nu ii place deloc sa i se spuna ce are de facut si este mult mai cooperant cand simte ca are mai mult control asupra programului.

Ce facem cand copilul refuza sa urmeze rutinele
“Secretul” pentru ca aceste rutine sa devina un obicei este consecventa. Este nevoie de rabdare si implicare din partea parintelui la inceput, dar dupa un timp lucrurile devin mult mai usoare si rutinele acestea devin o parte normala a zilei.
Desigur, chiar daca le folosim de mult timp, uneori apar momente cand Bogdan refuza sa urmeze rutinele sau trage de timp intentionat ca sa nu faca lucrurile pe care le are de facut.
Cand se intampla asta, incerc sa evaluez starea lui emotionala inainte de a aborda problema. Daca observ ca refuzul lui este doar o lipsa de chef de moment, ii reamintesc ca este important sa urmeze rutina si il intreb daca are nevoie de ajutor. Uneori simplul fapt ca il ajut cu ceva ne ajuta sa ne reconectam si restul rutinei se desfasoara mult mai repede si usor.
Altadata insa, observ ca starea lui emotionala este de fapt motivul din spatele comportamentului. Uneori observam ca Bogdan era foarte obosit sau era furios ca eu ii acord atentie bebelusului in timp ce el avea treburi de facut sau era suparat din cauza a ceva ce se intampla la scoala.
In aceste situatii prefer sa ii ofer ajutorul meu pentru ce are de facut in loc sa insist ca “trebuie” sa urmeze rutina respectiva. Nu ar ajuta cu nimic sa fac presiuni, ci doar ar face situatia mai greu pentru ca am deveni si mai deconectati.
Atunci cand el vede ca eu sunt dispusa sa il sprijin cand are nevoie il ajuta sa isi schimbe atitudinea (in cele mai multe cazuri). In plus, imi da mie ocazia sa ma conectez cu el si sa aflu mai multe despre lucrurile care il supara cu adevarat ca sa il pot ajuta sa le depaseasca.

Cum arata rutinele noastre pentru zilele de scoala
Noi am folosit aceste rutine anul trecut, inainte de pandemie, cand Bogdan mergea la scoala. Acum invata de acasa, asa ca avem un program diferit si nu mai folosim aceleasi afise.
In cazul nostru, dupa vreo luna de folosit afisele, nici nu prea mai era nevoie sa se uite pe ele ca sa fie ce are de facut si le mai mentionam doar ocazional.
Cu siguranta atunci cand va reveni la scoala in mod “normal”, vom reinstitui aceste rutine pentru a-l ajuta sa se acomodeze la schimbarea de program.
Pana atunci insa, am tradus rutinele noastre pentru voi (noi le-am folosit in limba engleza) si sper sa va fie de folos pentru micii vostri scolari!
Rutine pentru scoala: Cum poti descarca afisele de printat
Daca esti deja abonat al blogului, gasesti fisierul de descarcat in sectiunea dedicata comunitatii, la numarul #16 de pe lista. Parola de acces o gasesti la finalul emailurilor primite de la mine.
Daca nu esti inca parte din comunitatea blogului, ni te poti alatura folosind formularul de mai jos. Dupa abonare vei primi un email cu link-ul catre materialele de printat si parola, iar fisierul il vei gasi acolo, la numarul #16 de pe lista.
Dupa abonare vei primi acces si la alte materiale in sectiunea privata a blogului si vei afla noutati de la mine pe email.

Daca nu vrei sa te abonezi, dar iti doresti sa descarci fisierul te rog trimite-mi un email la contact @ ralucaloteanu.ro, spune-mi ce fisier ai vrea si si ti-l trimit ca raspuns la emailul tau.
Sper sa le placa afisele copiilor vostri si sa le folositi cu placere!
Mai multe idei pentru parinti si copii:
Super articolul, multumesc pentru recomandari 😉