14 idei de activitati de incercat cu cei mici inainte de Craciun
Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, iar copiii sunt deja in vacanta, asa ca m-am gandit sa impartasesc cu voi cateva idei simple si dragute de activitati pe care sa le incercati cu cei mici zilele acestea.
Noi le-am incercat pe parcursul lunii decembrie si ne-au placut pentru ca sunt usor de pregatit si ne-au dat ocazia sa petrecem timp impreuna.
Sunt idei pe care le puteti adapta usor pentru mai multe varste, asa ca sper sa va placa voua si mai ales copiilor!
1. Felicitari homemade pentru cei dragi
Am folosit:
- foi colorate imparturite in doua (ca sa arate ca o felicitare)
- creioane colorate
- bucati de hartie colorata in diferite forme (triunghiuri, cercuri, stelute, dreptunghiuri), pe care le-am decupat impreuna
- lipici.
Am folosit formele si creioanele ca sa decoram felicitarile, apoi Bogdan a scris mesaje si a adaugat desene in interior.
O alta idee pe care am incercat-o cand am pregatit felicitarile a fost sa folosim desenele lui Bogdan cu tematica de sarbatori, sa decupam parti din ele si sa le lipim pe coperta felicitarii.
Idee activitatii nu este de a face felicitari care sa arate “perfect”, ci de a le da celor mici ocazia de a fi creativi si de a scrie mesaje pentru cei dragi.
2. Ornamente facute de copii
In fiecare an am incercat sa facem un ornament pe care sa il pastram ca amintire si este tare dragut ca atunci cand impodobim bradul sa gasim ornamente facute in anii trecuti.
Pentru ornamentele de anul acesta am folosit:
- globuri de plastic transparente
- acuarele
- tot felul de materiale pentru proiecte creative (pom poms, margele, nasturi, sclipici, paiete, bucati de hartie)
- mici jucarii care sa poata fi puse in interiorul ornamentului.
Am pus toate materialele intr-o cutie si apoi am creat impreuna cateva ornamente. Unele dintre ele au devenit “jucarii” pentru bebe Adrian, care le-a rostogolit prin casa, dar doua au iesit chiar dragute si le-am adaugat la colectia noastra de ornamente homemade.
Daca nu aveti globuri transparente, puteti face decoratiuni din aluat sarat. Noi am incercat in anii trecuti si au iesit foarte dragut.
Sper sa apucam sa mai facem o serie anul acesta, pentru ca mi-as dori un ornament cu amprenta mainii lui bebe Adrian, asa cum am si de cand Bogdan era mic.
Gasiti detalii despre cum sa faceti decoratiunile din aluat pe bogul Cristinei: Ornamente de Craciun din aluat sarat.
3. Creatii din plastilina
Am comandat un set de plastilina foarte dragut in culori “de sarbatori”, asa ca l-am folosit pentru a construi oameni de zapada, pomi de Craciun si reni.
In afara de plastina, am pregatit o cutie cu “accesorii” pe care sa le folosim la decorat, pe care le puteti vedea in poza de mai jos.
Tot folosind plastilina a mai pregatit un “atelier de dulciuri de Craciun”, in care am facut “biscuiti” din plastilina si i-am decorat cu “accesoriile” din cutie.
4. Om de turta dulce (colaj)
Aceasta activitate simpla a fost una din preferatele noastre, pentru ca ne-am distrat impreuna facand “familii” de turta dulce.
Am folosit:
- oameni de turta dulce in doua dimensiuni pe care i-am decupat eu din hartie maro
- materiale pentru decorarea lor (bucati de hartie colorata, stickere, nasturi, decoratiuni colorate)
- creioane si carioci
- lipici.
5. “Vanatoare de comori” cu ornamente
Aceasta activitate este super usor de pregatit si aveti nevoie doar de cateva ornamente de sarbatori.
Strangeti 10-12 ornamente si alegeti o camera in care sa le ascundeti (preferabil o camera unde nu sunt multe alte decoratiuni ca sa nu apara confuzii). Ascundeti ornamentele prin camera, apoi invitati copiii sa le gaseasca.
Pentru copiii mai mari setati un cronometru pentru cateva minute si lansati-le provocarea de a gasi toate ornamentele inainte ca alarma sa sune.
Pentru copii mici puteti face activitatea aceasta mai usoara si mai interesanta daca strangeti ornamentele pe o masa, le faceti o poza si apoi o printati. Foaia printata ii va ajuta pe copii sa stie ce ornamente au de gasit si sa le tina “evidenta” pe masura ce le gasesc.
6. Activitati distractive de printat
Noi am incercat activitatile acestea anul trecut, dar le-am repetat anul acesta si am adaugat si o noua activitate mai potrivita varstei lui Bogdan.
Activitatile de printat includ:
- un joc bingo pe care il puteti juca cu intreaga familie
- un joc “detectiv de sarbatori” pentru copii mici, in care copiii primesc o foaie cu noua imagini ilustrand obiecte cu tematica de Craciun si trebuie sa le gaseasca in timpul unei plimbari prin oras
- un joc “detectiv de sarbatori” pentru copii mai mari, care contine o lista de obiecte de gasit (plus mici imagini care sa faca jocul mai usor)
- un joc de tip “board game” pe care sa il printati si jucati cu cei mici (este un joc usor, menit sa inspire conversatii cu cei mici).
⭐ Puteti descarca activitatile de printat la sfarsitul articolului.
7. Cadouri facute de cei mici pentru bunici
Ideea aceasta a aparut cand Bogdan mi-a spus ca ar vrea sa faca un cadou pentru bunici si m-a rugat sa il ajut sa gaseasca idei.
Am gasit mai multe idei care ne-au placut, asa ca am programat cateva “ateliere de creatie” pe parcursul mai multor zile si le-am pregatit impreuna. Au iesit foarte dragut si cred ca vor fi amintiri pe care bunicii le vor pretui cu drag.
⭐ Puteti gasi toate detaliile despre cadourile pregatite de Bogdan pe blogul meu in engleza: 5 wonderful gifts kids can make.
8. “Ghiceste obiectul” (un joc cu obiecte cu tematica de sarbatori)
Puteti pregati jocul in doua feluri:
- fie folosind o “cizmulita” pentru cadouri
- fie folosind o cutie mica si ceva cu care sa o acoperiti (de exemplu un prosop de bucatarie sau o paturica).
Participantii la joc aleg pe rand cate un obiect cu tematica de sarbatori pe care sa il ascunda (fie in cizmulita, fie in cutie si sa il acopere). Puteti alege globuri, decoratiuni de pom, jucarii mici cu tematica de Craciun, clopotei, etc.
Ceilalti participantila joc (incepand cu cel de la stanga celui care a ascuns obiectul) incearca pe rand sa ghiceasca obiectul doar punand mana pe el, fara sa il scoata sau sa se uite inauntru.
Primul care ghiceste castiga un punct si este randul lui sa ascunda urmatorul obiect.
(Puteti extinde jocul ascunzand jucarii mici de genul figurine de Lego, animale de plastic, masinute, etc.)
9. Puzzle cu tematica de sarbatori
Am folosit:
- betisoare de lemn
- acuarele si carioci
- banda adeziva.
Am pus betisoarele unul langa altul si le-am lipit cu doua randuri de banda adeziva. Apoi le-am intors pe partea cealalta si Bogdan le-a decorat.
La final, am scos banda adeziva de pe spate si puzzle-urile au fost gata!
Micul puzzle poate fi un dar dragut pregatit de copii pentru fratii mai mici. Bogdan a spus ca vrea sa il pastram ca bebe Adrian sa poata rezolva puzzle-ul cand o sa fie putin mai mare.
Alte idei de activitati de incercat cu cei mici inainte de Craciun:
- programati cateva seri de vizionat filme de Craciun impreuna
Noi ne-am uitat la “Singur acasa 2” si la “Christmas Chronicles” pe Netflix.
Un film de Craciun care noua ne-a placut (dar pe care l-am vazut prin iulie) este “Klaus” (disponibil pe Netflix). Este un film care a fost nominalizat la Oscar la categoria “filme de animatie” in 2019.
- pregatiti un picnic in sufragerie, langa pomul de Craciun
Un mod de a face aceasta activitate mai distractiva este sa planuiti picnicul seara, apoi sa urmariti un film impreuna si sa dormiti cu totii in sufragerie peste noapte. Cei mici sigur vor fi incantati de idee!
- faceti o “casa de turta dulce” din hartie si invitati-i pe cei mici sa o decoreze
- mergeti cu masina seara prin oras sa admirati luminile
Puteti face activitatea mai distractiva daca ii lasati pe cei mici sa fie imbracati in pijama in timpul plimbarii cu masina, acultati colinde impreuna si pregatiti niste gustari delicioase pe care sa le savurati pe drum.
- programati o seara de povesti la care sa participe intreaga familie
Cititi povestile de Craciun preferate ale copiilor, apoi povestiti-le amintirile voastre preferate legate de cum sarbatoreati Craciunul atunci cand erati copii. Cei mici se vor bucura sa descopere cum erau sarbatorile in vremea cand voi erati de varsta lor!
Activitati de sarbatori: Cum puteti descarca fisierele de printat
Daca esti deja abonat al blogului, gasesti fisierul de descarcat in sectiunea dedicata comunitatii, la numarul #17 de pe lista. Parola de acces o gasesti la finalul emailurilor primite de la mine.
Daca nu esti inca parte din comunitatea blogului, ni te poti alatura folosind formularul de mai jos. Dupa abonare vei primi un email cu link-ul catre materialele de printat si parola, iar fisierul il vei gasi acolo, la numarul #17 de pe lista.
Dupa abonare vei primi acces si la alte materiale in sectiunea privata a blogului si vei afla noutati de la mine pe email.
Daca nu vrei sa te abonezi, dar iti doresti sa descarci fisierul te rog trimite-mi un email la contact @ ralucaloteanu.ro, spune-mi ce fisier ai vrea si si ti-l trimit ca raspuns la emailul tau.
Sper ca v-a placut lista de idei si ca veti incerca o parte din activitati alaturi de cei mici!
🎄 Va doresc un Craciun linisti si fericit alaturi de copii!