Nasterea prin cezariana la Sanador
Am ales sa scriu aici cat mai detaliat despre nasterea la maternitatea Sanador din dorinta de a fi de folos atat femeilor care vor naste aici, cat si celor care vor naste prin cezariana si vor sa stie ce presupune aceasta procedura.
Programasem cezariana cu trei zile inainte, asa ca de dimineata am plecat la maternitate pregatiti pentru ce va urma. Ni s-a spus sa fim cu trei ore inainte acolo ca sa putem trece linistiti prin toate etapele. Internarea a dura putin, am completat cateva formulare si apoi am fost condusi la etajul 4 unde aveam camera. La maternitatea Sanador puteam alege intre rezerva single cu un singur pat si rezerva dubla unde imparteam camera cu inca o persoana. Am ales rezerva simpla din doua motive, pentru ca asa putea sta cineva cu mine peste noapte si pentru ca puteam primi vizitatori care sa stea mai mult in camera.
In salon am primit un halat colorat si papuci ca sa ma schimb si sa ma pregatesc pentru investigatiile care urma. Am cunoscut-o pe moasa, care insa nu a avut un rol atat de important pentru ca am nascut prin cezariana. Au urmat analizele de sange (nu sunt necesare in mod normal, dar din cauza ca eu aveam trombocitopenie au fost obligatorii la internare) si analizele de col, necesare pentru a evita prezenta vreunei infectii care sa afecteze nasterea.
Dupa un timp de asteptare in salon am fost mutata in sala de travaliu, desi in situatia mea nu era vorba de travaliu pentru ca bebe nu cobora in pelvis. Acolo mi s-a montat branula, procedura care doare foarte putin, simti doar o intepatura, iar apoi a fost montata perfuzia de hidratare obisnuita.
In sala de travaliu am asteptat rezultatele analizelor, care au fost aduse de doamna doctor. Nivelul trobocitelor era de 97, mult sub valoarea minima de 150, asa ca anestezistul a fost intrebat daca este de acord sa faca anestezie in aceste conditii. Problema care ar fi putut aparea era o sangerare mare la nivelul intepaturii si formarea unui cheag de sange, dar doctorul a considerat ca nu ar trebui sa apara astfel de complicatii.
Ulterior doamna doctor ginecolog a completat o fisa cu starea mea inainte de cezariana si impreuna am asteptat ca sala de operatii sa fie pregatita. Am intrat in sala cu o intarziere de aproape o ora, pentru ca era o zi foarte aglomerata, cu multe gravide programate.
Am fost dusa in sala de operatie unde l-am cunoscut pe doctorul anestezist, care mi-a inspirat imediat incredere.
Anestezia peridurala
Procedura prin care se face anestezia este scurta si doar putin dureroasa. Initial medicul dezinfecteaza toata zona spatelui cu o substanta care da o senzatie usoara de rece. Apoi se face o mica injectie cu rolul de a anestezia pielea la suprafata si care se simte ca o intepatura mica. Doctorul verifica regiunea lombara pentru a vedea intre ce vertebre este cel mai bine sa introduca acul. Am stat cu umerii stransi si inclinata in fata cat de mult am putut, cu ajutorul asistentei.
La patrunderea in spate a acului se simte o presiune pe locul respectiv, dar fara durere. Dupa introducerea acului medicul introduce pe acolo substanta pentru rahianestezie, iar ulterior se simte o incalzire treptata si amortirea piciorelor. Tot prin acel loc doctorul introduce firul pentru anestezia epidurala, care va fi necesara dupa operatie pentru calmarea durerilor. Apoi capatul firului se aduce peste umar si este lipit undeva pe piept pentru a se injecta anestezic cand va fi nevoie.
Pe spate sa pune un plasture mare care sa acopere zona in totalitate, care va fi scos abia la scoaterea firului.
In total procedura dureaza cel mult 10 minute, se simte un usor discomfort, dar daca anestezistul este bun nu apare durere deloc.
Operatia de cezariana
Dupa ce anestezia si-a facut efectul am fost intinsa pe masa de operatie. Atunci mi-a fost introdusa sonda urinara care a fost pastrata pana a doua zi cand am putut merge singura la baie. Introducerea sondei a fost nedureroasa pentru ca eram deja anesteziata si nu am simtit nimic. In fata mea a fost pus un paravan din material ca sa nu se vada zona unde se opera. Mainile au fost intinse in lateralul corpului, la o mana aveam montata perfuzia si la cealalta aveam un aparat care masura tensiunea la un interval de cateva minute.
Langa capul meu a stat permanent anestezistul care ma intreba cum ma simt si uneori imi spunea ce se mai intampla in burtica.
Chiar daca eram anesteziata simteam inca tactil ce se intampla pe burtica, am simtit cand au dezinfectat locul, dar durere nu se simte absolul deloc.
Prima parte a operatie este efectuarea inciziei prin care se taie pielea, stratul de muschi si ulterior uterul. Taietura se face orizontal, undeva la nivelul pubian. Dupa cel mult 10 minute doctorul ajunge la bebe, care este protejat de sacul amniotic. Apoi doctorita l-a scos de acolo, am auzit primul planset si am simtit o emotie intensa. Mi s-a spus ca este un copilas mare si ca este totul in regula. Apoi bebe a fost preluat de doctorul neonatolog, care a facut procedurile normale despre care voi vorbi separat.
Dupa procedurile elementare asistenta mi l-a adus pe bebe langa mine, l-am pupat pentru prima data si i-am vorbit. Era atat de micut, m-a cucerit imediat si lacrimile au inceput sa imi curga datorita emotiei mari din acele momente.
Apoi bebe a fost dus in sectia de neonatologie, iar eu am ramas in sala de operatie, unde doctorita de ocupa de coaserea operatiei. Aceasta este o procedura care dureaza mai mult, pentru ca trebuie cusute cu atentie toate straturile. In aceasta parte a operatiei am fost partial adormita, imi amintesc unele lucruri pe care mi le spunea doctorita despre bebe, dar in majoritatea timpului am dormit. Timpul a trecut repede si apoi am fost dusa in sectia de terapie intensiva.
Recuperarea la terapie intensiva
Salonul de terapie intensiva era structurat in mai multe portiuni separate cu paravan, unde era plasati pacientii care soseau din salile de operatie. Acolo am avut in continuare perfuzia si aparatul de tensiune montat pe mana, care lua automat tensiunea la intervale stabilite. Pe picioare am avut ciorapi care sa stranga venele si sa ajute la evitarea trombozelor, pe care i-am pastrat pe toata perioada cat am stat in maternitate.
Dupa ce am fost adusa acolo am avut o perioada cu frisoane puternice, tremuram tare si parca se misca patul cu mine. Asistenta a sunat la anestezist care i-a spus ce medicament imi poate da pentru a ma simti mai bine. Efectul a venit destul de repede, iar doctorita ginecolog mi-a adus chiar un ceai cald cand a trecut sa vada cum ma simt. In salon au putut veni pe rand cei dragi, imbracati cu halate speciale, iar asta m-a facut sa ma simt mai bine.
Treptat a trecut efectul anesteziei si am inceput sa imi simt piciorele, iar asistentele mi-au spus sa le misc de indata ce pot. Am stat la terapie intensiva pana a trecut efectul anesteziei, adica doar cateva ore, apoi am fost dusa in salon.
Recuperarea in zilele urmatoare
Imediat dupa operatie am stat in salon, la pat pana a doua zi dimineata, adica in total cam 18 ore, timp in care am folosit optiunile patului, prin care puteam ridica spatarul ca sa stau mai ridicata. Durerea a fost suportabila, daca aveam orice discomfort puteam cere sa mi se dea suplimentar anestezic pe cateterul montat de doctor. Puteam cere calmante prin perfuzie, dar chiar nu a fost nevoie. Cantitatea ceruta de fiecare persoana din anestezic depinde de toleranta la durere, am cerut doar de doua ori sa mi se puna suplimentar, dar sigur as fi putut cere mai mult daca as fi considerat necesar.
In dimineata urmatoare am fost ajutata de asistenta sa ma ridic din pat. Acesta cred ca a fost cel mai dificil moment, pentru ca abia ma miscam si a fost dureros sa ma misc.
La ridicarea din pat se simte durere la locul operatiei si o durere in piept pentru ca organele coboara in abdomen, iar in primele momente am fost destul de ametita. Fiecare persoana trece diferit prin acest moment, pentru unele este mai usor, pentru altele mai greu.
Totusi este important ca mobilitatea sa fie recuperata cat mai repede, este una dintre cele mai bune metode de recuperare. Se pot face scurte plimbari prin camera si pe holul maternitatii, dar cu insotitor preferabil pentru ca pot aparea ameteli. Tot a doua zi mi-a fost verificata operatia si plasturele a fost scos pentru ca rana sa se vindece mai usor la aer. Firul de la anestezie a fost scos tot atunci, a fost desprins plasturele de pe spate, iar asistenta a scos partea care intra intre vertebre. Procedeul inseamna putin discomfort, dar fara durere. In dimineata zilei a treia am facut primul dus, mi s-a spus ca pot uda fara probleme locul operatiei.
In ziua a treia am facut tot posibilul sa ma ocup de bebe singura ca sa ma obisnuiesc cu toate treburile care vor urma. Ridicarile din pat inca erau destul de dureroase, dar cu cat ma miscam mai mult cu atat simteam ca pot fi mai activa. Pentru mine erau grele miscarile in pat, atunci cand trebuia sa imi schimb pozitia si am avut nevoie de destul de mult ajutor ca sa pot face tot ce doream.
Un alt efect mai putin placut al operatiei este incetinirea tranzitului intestinal, care duce la constipatie si balonare. Aveam burta foarte umflata si dureroasa la palpare, iar problema balonarii a disparut doar a treia zi cu ajutorul medicamentelor. In ziua urmatoare urma sa plec acasa si deja ma simteam mai bine, adica am putut sa ma plimb prin maternitate si sa ma ocup de toate formalitatile de plecare.
Pe parcursul internarii durerea este atenuata cu anestezia epidurala in prima zi, iar apoi cu calmante la cerere prin perfuzie care sa elimine cat mai multe dintre discomforturile aparute. La externare am primit de la medic indicatii despre etapele urmatoare pana la vindecarea finala.
Dupa plecarea din maternitate
Durerea dupa operatie se diminueaza dupa primele zile, dar totusi ramane o problema reala. Am avut dureri la ridicarea din pat, la mers si imi era greu sa ma aplec. Am incercat sa fiu cat mai atenta cu tot ce faceam si in prima saptamana ajutorul este important. Am respectat toate indicatiile doctoritei, adica am luat vitamine in continuare (Elevit, ulei de somon, Magne B6), plus cateva medicamente prescrise pentru prima saptamana, unele pentru eliminarea lohiilor (scurgeri de sange prin care se curata uterul dupa nastere), altele pentru diminuarea durerilor, la nevoie, pe care insa nu a fost necesar sa le folosesc prea mult.
Dupa o saptamana de la operatie am fost la control sa mi se scoata firele, procedura care nu doare absolut deloc. Am programat urmatorul control la sase saptamani dupa nastere, cand doctorul va verifica daca procesul de vindecare este incheiat complet.
Locul operatiei trebuie curatat cu betadina in fiecare dimineata si seara, precum si dupa fiecare dus. Lohiile pot continua pana la sase saptamani, dar scad mult in intensitate. Trebuie evitat efortul, iar sport se poate face abia dupa trei luni de la nastere, pentru a fi siguri ca locul este refacut.
Nasterea prin cezariana este totusi o operatie, asa ca trebuie luate in considerare toate elementele negative pe care o interventie chirurgicala le aduce. Trebuie spus cu sinceritate ca momentele de dupa operatie aduc destul de multa durere, dar bucuria de a avea un bebe ajuta enorm la vindecare. Citisem multe povestiri ale unor nasteri din dorinta de a ma informa, dar cu greu am gasit relatari obiective, care sa cuprinda detalii despre operatie si acum am incercat sa prezint totul cat mai clar pentru a fi de folos celor care vor trece prin asa ceva.
Mi se pare important ca orice femeie sa fie pregatita pentru ce aduce aceasta operatie, pentru a trece prin acest moment fara teama, sa fie informata si sa nu fie coplesita ulterior de momentele mai putin placute. Cu ajutorul unor doctori buni nasterea prin cezariana devine un moment usor de depasit si mai ales plin de emotie pentru ca este modul in care bebe ajunge in bratele noastre.
Despre nasterea la Sanador
Pe langa procedurile legate de cezariana as vrea sa scriu separat despre nasterea in maternitatea Sanador, pentru cei care se gandesc sa faca aceasta alegere si vor sa afle mai multe. Pentru mine aceasta a fost cea mai buna hotarare si daca voi mai naste cu siguranta voi alege aceiasi echipa de doctori si aceiasi maternitate.
Maternitatea ofera conditii foarte bune si asistentele sunt amabile, mereu la dispozitia pacientilor. Acolo aveam un telefon prin care puteam suna oricand asistentele pentru mine si personalul de la neonatologie pentru cand bebe avea nevoie de ceva. De fiecare data au venit repede si mi-au oferit ce am cerut.
Pe langa doctorii de la operatie, adica doamna ginecolog si domnul anestezist, care au fost ireprosabili, am admirat profesionalismul doctoritei neonatolog care a fost mereu amabila si dispusa sa ne raspunda la toate nedumeririle.
Lucrurile care ar fi putut merge mai bine:
– asistentele sa imi dea mai multe detalii despre medicamentele care mi se administrau, pentru ca uneori primeam injectii si pastile fara alte informatii si eram nevoita sa intreb care este rolul lor in vindecare
– cazarea pentru insotitor a fost facuta pe un fotoliu extensibil care era destul de incomod, desi in rest mancarea oferita persoanei care a stat cu mine a fost chiar gustoasa
– insotitorul nu a fost lasat sa participe la baita demonstrativa, desi el era cazat in mod oficial in maternitate si cred ca ar fi fost util sa fie acolo
– alaptarea ar trebui incurajata mai activ, adica sa se ofere mai multe informatii si sa fie asistate sesiunile de hranire pentru a se depasi etapele dificile.
Lucruri care mi-au placut:
– conditiile din camera, curatenia intretinuta mereu si mancarea adecvata unei persoane care a trecut prin cezariana, dar in acelasi timp gustoasa
– posibilitatea de a chema oricand asistentele si promptitudinea acestora in a veni atunci cand le chemam
– sfaturile primite de la asistentele de la neonatologie, care ne-au spus cu rabdare ce avem de facut
– doctorii mi-au dat mereu incredere si pe tot parcursul perioadei petrecute acolo am simtit ca sunt cu o echipa de profesionisti care fac tot posibilul sa fie bine pentru bebe si pentru mine, lucru esential pentru a incepe cu bine aceasta noua etapa de viata
– am fost sustinuti in toate formalitatile legate de bebe si la plecare ni s-au spus clar etapele urmatoare pentru a sti ce vom avea de facut.
Daca aveti un doctor bun care lucreaza la Sanador si aveti posibilitatea sa nasteti acolo va sfatuiesc sa faceti asta. Evident doctorul va conta mereu cel mai mult in alegerea unei maternitati, dar cred ca un element decisiv este cel legat de conditiile din maternitate si de felul in care pacientii sunt tratati, cu respect si mai ales cu multa implicare.
Mai multe informatii despre nasterea la Sanador gasiti aici, despre bagajul pentru maternitate puteti citi aici, iar daca aveti intrebari va astept cu drag cu comentarii.
Cu ce doctorita ai nascut la Sanador? Multumesc
Am nascut cu doamna doctor Magda Petrache, cea care mi-a urmarit sarcina pe tot parcursul ei. Pentru mine a fost o alegere de care sunt foarte multumita, totul a decurs perfect din punct de vedere al relatiei cu doctorita.
Foarte detaliat desi ma gandesc daca ai uitat sa scrii despre bebe sau chiar abia a treia zi l-ai vazut?! Multumim mult pentru informatii desi sper sa fie totul bine, sa nasc natural si IAR sa fie totul bine 😀 Sanatate multa va doresc! Alina
Ai dreptate, acum imi dau seama ca se intelege ca l-am vazut pe bebe abia a treia zi. 🙂 M-am concentrat sa descriu toate procedurile legate de cezariana si de asta am facut mai putin referire la bebe. Pe el mi l-au adus in salon imediat dupa ce m-am intors de la terapie intensiva, cand l-am alaptat pentru prima oara. Apoi a stat cu noi mereu ziua, pana pe la ora 23, cand il luam in sectia de neonatologie si il primeam inapoi de dimineata, pe la ora 8, dupa vizita doctorului neonatolog. Asa ne-au recomandat ei sa facem si noi am fost de acord, ca sa ma pot reface noaptea, dar ei il lasa pe bebe cu parintii oricat le ceri, poate sta mereu in salon sau poate sta mai mult in sectia de neonatologie, care oricum este aproape si are un perete de geam prin care iti poti privi mereu bebelusul daca vrei. A doua zi eu inca ma miscam greu dupa operatie, asa ca Tati statea mai mult cu bebe, iar eu eram responsabila doar cu alaptarile. Din a treia zi m-am putut ocupa singura de tot si atunci am preluat toate responsabilitatile de mamica.
Iti doresc sa poti naste natural, dupa parerea mea este cea mai buna alegere, daca se poate din punct de vedere medical. Iti doresc o nastere asa cum iti doresti si un bebe sanatos care sa iti aduca multa bucurie!
si eu am nascut prin cezariana acum 4 ani.durerile dupa operatie au fost suportabile,dar asta tine de fiecare persoana in parte asa cum ai spus si tu.pentru mine constipatia si balonarea au fost mai greu de indurat .in afara toate maternitatile efectuaeaza procedeul de clisma,mai ales in cazul cezarianelor.inainte si dupa operatia de cezariana se face obligatoriu clisma.in ro am inteles ca se face numai la cerere si nu oriunde.poate ca medici din ro ar trebui sa se gandeasca la acest lucru.multa sanatate.
Asa este, la noi se evita clismele in maternitati, mai ales in cele private. Sunt insa maternitati de stat unde sunt obligatorii inainte de nastere. Problema balonarii dupa cezariana aduce un disconfort mare, mai ales in combinatie cu durerile normale de dupa operatie. Tin minte ca in primele doua zile simteam ca am un balon in burta, iar fiecare palpare a doctoritei (care verifica starea uterului) era dureroasa. Eu am insistat in maternitate sa mi se dea medicamente care sa rezolve problema, am primit ceva pastile, dar clisma nici nu mi-a fost propusa ca alternativa. Probabil ca multe mame sunt reticente fata de aceasta metoda si de asta in clinicile private personalul nici nu o mai aduce in discutie. Dupa parerea mea ar fi o dovada de normalitate sa fie propusa ca solutie atunci cand apar astfel de probleme si apoi sa fie lasata fiecare pacienta in parte sa decida. De multe ori lipsa de informare duce la zile lungi de chin cauzat de balonare, care ar putea fi usor evitat.
Buna. Ne poti spune cat te a costat nasterea la Sanador ?
Buna! Pe mine nasterea prin cezariana m-a costat cam 6.100 lei, din cate tin minte (nu sunt complet sigura de suma, dar cam asa a fost), dar pretul ar fi fost mult mai mic daca ar fi fost nastere naturala si daca as fi avut mai putine pretentii: de exemplu am nascut cu un medic primar (daca era medic specialist ar fi fost mai ieftin), am vrut o rezerva single (la cea cu doua paturi costurile sunt mai mici).
In rest nu au fost costuri suplimentare "ascunse", cum ma temeam inainte sa inchei contractul. Am mai platit suplimentar pentru persoana care a stat peste noapte cu mine si pentru ca am ales un anume medic anestezist care este doar colaborator. Gasesti aici cam ce cuprinde pachetul de nastere la ei: http://www.sanador.ro/spital/specialitati/specialitati-chirurgicale/obstetrica-ginecologie. Sunt perioade de promotii, daca inchei contractul din timp, ca sa mai reduci din costuri.
Ai avut vreo reducere de la vreun targ? Deoarece , din aprilie, cezariana cu medic primar , in cam single costa 8200..
Am avut o reducere, atunci aveau o promotie la ei pe site si daca incheiai contract intr-o anumita perioada primeai reducere 20% din pret. Am vazut la targuri ca au mai multe oferte. Daca mai ai ceva timp pana la nastere cred ca ar fi mai bine sa astepti un targ, sa beneficiezi de o promotie, la un pret asa mare se va simti sigur reducerea.
Sarcina usoara iti doresc!
La inceput de oct ar trebui sa nasc, poate prindvreun targ in sept. Multumesc mult!
Ce frumos, eu tot in octombrie am nascut. 🙂 Sper sa gasesti la targ ce iti doresti, mai este putin si il vei cunoaste pe bebe. Iti doresc o nastere usoara, cu emotii frumoase si bucurie!
Raluca multumim de informatii; imi poti spune ce medic anestezisc ai avut?
Mie mi-a fost recomandat dr Steriade, cu el face operatiile de obicei doctorita mea. A trebuit sa platesc suplimentar ca sa se ocupe el de mine (400 lei parca), dar am fost tare multumita. Anestezia a fost facuta perfect, nu am simtit decat o mica intepatura, iar dupa operatie a fost atent la nevoile mele. Mi se pare un doctor profesionist si implicat.
Iti doresc o nastere usoara si un bebe sanatos si fericit!
Buna!Cautand info despre nasterea la Sanador,am dat peste blog-ul tau,care imi pare foarte util.As avea si eu intrebare privind costurile…Am inteles ca exista posibilitatea decontarii nasterii de catre stat(CASMB),aducand adeverinta de salariat sau de la medicul de fam(aici sunt in ceata),stii ceva legat de asta?si daca da,ce trebuie facut mai exact?
Buna! Preturile pe care le dau clinicile in oferta lor sunt gandite deja cu decontarea inclusa. Adica ei iau partea decontata de stat (care este o suma fixa) si tu trebuie sa platesti separat cat scrie in oferta lor. Statul nu deconteaza decat o anumita suma, daca nasti la privat nu iti este de prea mare ajutor, pentru ca oricum suma pe care trebuie sa o platesti tu este destul de mare.
La semnarea contractului iti vor cere ei sa aduci o adeverinta de salariat, care sa confirme ca iti sunt platite contributiile si o adeverinta de la medicul de familie care sa confirme sarcina. Iti vor da ei detalii cu siguranta la semnarea contractului. Nastere usoara!
Salut. Ai spus ca te-a costat operatia 6100, dar aceasta suma este cu reducerea de la casa de asigurari sau fara? Cum functioneaza partea cu casa de asigurari? Multumesc mult!
Buna! Am scris putin si in comentariul anterior despre asta. Suma platita de mine este cea platita suplimentar fata de decontarea de la casa de asigurari. Adica la mine casa de asigurari a transferat banii din decontare direct catre clinica, iar eu am platit restul (cam 6.100 lei) catre ei in transe, conform contractului.
Pentru a beneficia de decontare iti cer ei cele doua adeverinte despre care am scris in comentariul de mai sus si se ocupa clinica de formalitati.
Buna! In acest pret au fist recoltate si celulele stem?
Nu, acesta a fost doar pretul nasterii. Noi nu am recoltat celule stem. Daca vroiam trebuia sa incheiem un contract separat cu o firma de depozitare de celule stem. Stiu ca exista unele firme care au parteneriat cu Sanadorul, ti le recolteaza gratuit la nastere, dar trebuie sa platesti depozitarea lor. Din pacate nu stiu mai multe detalii.
Si eu am nascut a doua fetita la Sanador! Mi s-au parut ok cu incurajarea alaptarii, insa sectia de neonatologie mai are nevoie de experienta cred. Prima oara am nascut la Filantropia si acolo erau brici, eu am simtit o diferenta si ca info si ca pregatire.
Eu nu am avut cum sa fac o comparatie, pentru ca nu stiu cum este la un spital de stat. Cred insa ca la partea de experienta oamenii de la stat cu siguranta sunt mai pregatiti, pentru ca vad mult mai multe cazuri, unele cu adevarat complicate. Ce nu imi place mie la un spital de stat este ca depinzi mereu de "disponibilitatea" oamenilor de acolo, unii sunt draguti, altii decid sa te ignore si din pacate nu prea ai ce face.
Mie la Sanador mi-a placut mult doctorita neonatolog care s-a ocupat de bebe, in schimb asistentele se vedea ca nu au foarte multa experienta, dar erau mereu amabile.
Buna, ai avut un pachet pe perioada sarcini? Daca nu atunci in mare la cat te-au dus analizele la ei? Ms frum
Am avut un pachet platit de firma unde lucrez, care cuprindea monitorizarea sarcinii, asa ca am beneficiat de multe reduceri. Mai multe detalii despre cat am platit pe diferite analize si ecografii gasesti aici – http://sufletdemamica.blogspot.de/p/buget-de-sarcina.html.