Simturile bebelusului in primele luni
Simturile se vor dezvola treptat cand bebelusul creste si este interesant de stiut ce evolutie are fiecare simt pe parcursul primelor luni.
Vederea bebelusului
La nastere bebelusul vede neclar pentru ca ochii se vor adapta pe parcurs pentru a vedea la distanta si a distinge culorile. Dupa ce se naste bebe vede in nuante de alb si negru, iar cam la 2 luni va putea distinge aproape toate nuantele. In primul an este important sa ii fie stimulata vederea cu obiecte de diferite culori care cu siguranta il vor atrage. Pentru bebelus unul dintre cele mai interesante privelisti este chipul mamei, pe care il priveste atent. Pentru a stimula vederea putem incerca sa folosim mimica pentru a face diferite grimase care ii vor starni curiozitatea si il vor face sa incerce sa le imite. Atunci cand plimbam bebelusul prin casa este bine sa ne oprim in dreptul diferitelor obiecte si sa il lasam sa le observe. Fiecare obiect nou il ajuta sa isi dezvolte vederea si sa se bucure mai mult de tot ce se afla in jurul lui.
Auzul bebelusului
Chiar de pe parcursul sarcinii simtul auzului se dezvolta treptat, iar bebe aude sunetele din jurul uterului si bataile inimii mamei, sunet pe care il va recunoate mai apoi cand se va afla in bratele ei. La nastere bebe va recunoaste vocea mamei, pe care o distinge de celelalte voci feminine.
Muzica clasica ascultata de bebe il ajuta sa isi dezvolte creierul si are un efect de linistire atunci cand este agitat. Noi ii vorbim mereu bebelusului pentru ca stim ca asta il ajuta sa isi dezvolte inteligenta. Este important sa ii vorbim bebelusului pentru ca apoi va vorbi mai usor si va fi stimulat sa comunice. Vorbirea este utila doar atunci cand bebe este atent si eventual gangureste ca raspuns. Daca bebe este obosit faptul ca ii vorbim este o suprastimulare si asta ii aduce un stres suplimentar.
De asemenea jucariile care scot sunete sunt utile si interesante pentru bebelusi, pentru ca ii ajuta sa se obisnuiasca treptat cu toate tipurile de sunete. Cand va creste bebelusul va sti sa faca asocieri intre sunete si diferite evenimente si emotii, ceea ce il va ajuta sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul lui.
Papilele gustative ale bebelusului
Simtul gustului se dezvolta din timpul sarcinii, iar bebelusul va prefera in primele luni gustul dulce, asa cum este laptele mamei. Gustul acrisor este primit cu reticenta, iar gustul sarat se dezvolta dupa 4 luni. Alaptatul este foarte util pentru adaptarea la gusturi, pentru ca alimentatia mamei ii da laptelui un gust usor diferit si bebe se obisnuieste cu aceste diferente.
Simtul olfactiv al bebelusului
Mirosul este simtul cel mai dezvoltat la nasterea bebelusului, care isi va recunoaste mama dupa miros. Din acest motiv este bine ca mama sa nu foloseasca parfum sau creme parfumate in primele luni, pentru ca bebe sa se bucure de mirosul ei natural, care il va face sa se simta in siguranta. Mirosul laptelui ii da bebelusului o stare de multumire, asa ca bebe va fi fericit sa adoarma la san, unde isi va simti mama si in acelasi timp va resimti mirosul atat de cunoscut al laptelui matern.
Simtul tactil al bebelusului
Pielea bebelusului este sensibila si este cea prin intermediul careia putem sa ii transmitem dragostea noastra prin atingeri. Multi bebelusi prefera sa fie mangaiati pe cap si pe spate, iar in perioada colicilor mangaierile pe burtica sunt folositoare pentru a calma agitatia. Unul dintre cele mai bune modalitati de a stimula simtul tactil al bebelusului este masajul, prin care ii putem atinge pielea intr-un mod placut, iar bebe se va bucura sa simta dragostea noastra si va avea parte de momente linistitoare.
Pe parcursul primelor luni este important sa stimulam fiecare simt al bebelusului si sa il ajutam sa isi dezvolte abilitatile cu fiecare dintre aceste simturi. Treptat bebelusul se va bucura sa descopere noi nuante, sunete, mirosuri si noi trebuie sa fim alaturi de bebe pe parcursul acestor descoperiri.