Q&A – Cat timp trebuie sa stea bebe la san in timpul alaptarii?
Sectiunea Q&A a blogului cuprinde pe scurt cateva intrebari si raspunsuri care au aparut pe parcursul “jobului” de mamica, cand imi doresc sa fiu cat mai informata. Cred ca daca voi scrie aici ce am aflat in cautarile mele poate voi fi utila altor parinti care cauta aceleasi raspunsuri.
Timpul petrecut de fiecare bebelus la san difera, pentru ca fiecare bebe este diferit. Nu putem vorbi aici de standarde, dar avem totusi cateva repere pe care le folosim ca ghid. La prima vizita acasa pediatra m-a sfatuit ca in primele luni sa alaptez la interval de 2-3 ore, dupa cum observ ca isi doreste bebe, iar alaptarile sa dureze intre 20 si 40 de minute. Motivatia a fost ca un bebe mic trebuie sa stea 20 de minute pentru a-si lua necesarul de lapte, dar ca perioadele mai mari de 40 de minute nu mai se dovedesc eficiente. Oricum stomacul unui nou-nascut este mic, deci dupa 20-30 de minute de supt activ ar trebui sa fie plin.
Indiferent de durata alaptatului importante sunt urmatoarele: bebe sa fie pozitionat corect la san ca sa poate scoate laptele usor, bebe sa suga activa (adica sa auzim ca inghite des) si sa nu adoarma la san (cel putin sa nu devina un obicei). Putem preveni adormitul prin stimularea nou-nascutului, adica sa il atingem pe obrajior sau pe barbie, iar el in mod normal se va trezi si va continua masa.
La noi in primele 2 luni alaptatul dura mereu 20 de minute, mi se parea ca bebe are un ceas intern care ne cronometra, pentru ca mereu durata era cam aceiasi. Apoi dupa trei luni alaptarile erau mult mai rapide, cam 8-12 minute la interval de trei ore pe parcursul zilei. Noaptea alaptarile sunt doar la cerere si mai rare, iar atunci dureaza mai mult, pana la 20 de minute si de multe ori il las pe bebe sa adoarma dupa masa ca sa il pun la loc in pat pentru somn.
Din tot ce am citit in carti si dupa sfatul pediatrilor importanta este nu durata alaptarii, ci calitatea acesteia. Deci daca bebe se satura si nu mai plange de foame in intervalul urmator, puteti considera ca durata este suficienta. Verificarea se face oricum lunar, la pediatru, cand observa cresterea in greutate, un alt indiciu ca bebelusul primeste lapte suficient la orele de masa. Daca bebe pare ca nu s-a saturat si cere des la san trebuie sa identificam cauza acestui comportament. Uneori sanul este privit ca un loc linistitor si bebelusul cere acolo doar pentru a fi luat in brate, dar nu trebuie sa confundam aceste momente cu cele de masa. De asemenea putem incerca sa prelungim alaptarile, daca alegem un mediu calm, unde bebelusul sa fie distras cat mai putin, ca sa se poata concentra pe mancat mai mult lapte, daca ne dorim acest lucru.
Eu am avut mereu incredere in instintele lui Bebe, l-am alaptat pe ce durata a vrut si chiar daca alaptarile sunt scurte, ia bine in greutate si este satul pentru cel putin trei ore dupa masa. Pana acum, la 5 luni, am invatat ca in alaptare este esential sa ascultam instinctele noastre de mamici si instincele de bebelus, pe care de multe ori le subestimam fara motiv si care se dovedesc mai mereu cea mai buna sursa de a avea un beb fericit si multumit.