Update: De la 1 iulie 2016 intra in vigoare noile norme pentru acordarea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei. Puteti sa gasiti toate detaliile despre modificari si lista de acte necesare aici – Noile norme pentru concediul de crestere a copilului (inclusiv prelungirea sau reluarea CIC).
Dupa nastere apar tot felul de formalitati care trebuie indeplinite si deci o serie de acte care trebuie pregatite de catre parinti. Am reunit aici liste cu actele necesare pentru aceste formalitati, sper sa le fie de folos mamicilor care trec prin toate aceste proceduri birocratice.
Lista de acte necesare – Declararea bebelusului
Se face dupa nastere in termen de 14 zile la starea civila de care tine maternitatea la care ati nascut.
1. Daca parintii sunt casatoriti actele necesare sunt:
– certificatul medical constatator al nasterii (eliberat de maternitate, il primiti la externare, trebuie sa verificati ca este completat corect)
– actul de identitate al mamei si al tatalui (original + copie)
– certificatul de nastere al mamei si al tatalui (original + copie)
– certificatul de casatorie (original + copie)
– cerere tip completata la biroul de stare civila.
Bebelusul poate fi declarat de oricare dintre parinti.
2. Daca parintii nu sunt casatoriti, dar tatal recunoaste bebelusul, actele necesare sunt:
– certificatul medical constatator al nasterii (eliberat de maternitate, il primiti la externare, trebuie sa verificati ca este completat corect)
– certificatul de nastere al mamei si al tatalui (original + copie)
– declaratie tip de recunoastere a bebelusului completata de tata in fata ofiterului de stare civila, unde se mentioneaza numele de familie pe care il va avea bebelusul
– cerere tip completata la biroul de stare civila.
Bebelusul trebuie declarat de catre ambii parinti impreuna, deci va trebui ca mama sa mearga la starea civila la participe la formalitati.
3. Daca parintii nu sunt casatoriti, iar mama este singura, actele necesare sunt:
– certificatul medical constatator al nasterii (eliberat de maternitate, il primiti la externare, trebuie sa verificati ca este completat corect)
– actul de identitate al mamei (original + copie)
– certificatul de nastere al mamei (original + copie)
– cerere tip completata la biroul de stare civila.
Bebelusul trebuie declarat de mama si va avea numele ei de familie.
Lista de acte necesare – Obtinerea concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului
Dosarul trebuie depus incepand cu ziua din care se termina concediul de maternitate in termen de cel mult 60 de zile. Dosarul se depune la directia de protectie sociala de la primaria de domiciliu al parintilor.
Actele necesare sunt:
– cerere tip (gasiti formularul aici)
– actul de identitate al mamei si al tatalui (original + copie)
– certificatul de nastere al copilului (original + copie)
– certificatul de casatorie (pentru parintii casatoriti, original + copie)
– adeverinta eliberata de angajator care sa indice veniturile obtinute in ultimele 12 luni (este un model de adeverinta pe care angajatorii il cunosc, gasiti modelul aici)
– decizia de suspendare a activitatii de la locul de munca
– dosar cu sina
– declaratia celuilalt parinte (se completeaza in fata functionarului de la primarie)
– extrasul de cont bancar pentru plata in cont.
Daca parintii nu sunt casatoriti trebuie facuta o ancheta sociala. Procedura se schimba putin, adica inainte de depunerea dosarului mentionat anterior parintii trebuie sa depuna o cerere la directia pentru protectia copilului de la primaria unde au domiciliul. Daca au domicilii diferite se va depune la primaria unde are mama domiciliul, daca ea va fi cea care va beneficia de indemnizatie. Cei de la directia de protectia copilului vor contacta telefonic parintii si vor stabili o vizita la domiciliu, unde vor constata situatia cuplului si vor pune o serie de intrebari pentru completarea unui formular necesar pentru completarea dosarului de indemnizatie si care va fi eliberat in termen de cateva zile dupa aceasta discutie. Formularul completat se adauga la actele mentionate anterior si dosarul complet se depune la directia de protectie sociala de la primarie.
Dupa ce dosarul este studiat de functinari se elibereaza o decizie care va mentiona acceptarea platii si cuantumul acesteia, pe care o veti primi prin posta. Apoi indemnizatia va fi virata in contul ales. Trebuie sa luati in considerare o intarziere de cam trei luni pana cand veti primi indemnizatia, iar la prima plata veti primi suma retrospectiv pentru lunile de intarziere avute.
Lista de acte necesare – Obtinerea alocatiei pentru copil
Dosarul se va depune la directia de protectie sociala de la primaria unde parintii au domiciliul.
Actele necesare sunt:
– cerere tip (gasiti formularul aici)
– actul de identitate al mamei si al tatalui (original + copie)
– certificatul de nastere al copilului (original + copie)
– dosar cu sina
– extrasul de cont daca plata se va face in cont.
Daca parintii nu sunt casatoriti se va trece prin ancheta sociala despre care am mentionat atunci cand am scris despre indemnizatie. Procedura este comuna pentru ambele dosare.
Sunt multe lucruri birocratice, dar cu putina rabdare le veti parcurge repede. Daca aveti intrebari va astept cu drag cu un comentariu. Mult spor la pregatit acte si sa va descurcati usor printre atatea hartii.
♥ Pentru a afla primii despre noile articole de pe blog, va invit cu drag sa urmariti pagina noastra de Facebook si sa va abonati la newsletter adaugand adresa voastra de email in formularul de mai jos. Eu m-as bucura sa va am alaturi! 🙂
Buna,
Locuim cu chirie in Bucuresti, insa nu avem mutatia facuta. Ce documente trebuie in acest caz pentru obtinerea alocatiei copilului?
Merci!
Buna! Conform legislatiei trebuie sa depui actele la primaria unde ai domiciliul de pe buletin, chiar daca locuiesti in alta parte. Lista de acte este aceiasi, doar locul unde depui trebuie sa fie acolo unde ai adresa in acte.
Eventual poti incerca sa mergi la primaria de care apartii acum, din Bucuresti, sa intrebi daca te pot ajuta cumva, sa verifice ei actele si sa le transmita cumva spre primaria de la domiciliu. Asta va depinde probabil de bunavointa functionarilor. Din pacate din cate stiu alte variante nu ar mai fi, dar cel mai bine intrebi direct la primarie.
Multa bafta!
buna ziua! am si eu o intrebare am copilu pe numele tatal lui cum fac sai mut alocatia la domicilu unde stau daca nu mai suntem inpreuna copilu este la mine el profita de alocatia la copil
Acelasi comentariu adaug si eu!asteptam raspuns!
Trebuie sa va adresati Agentiei de Plati de care apartineti si sa solicitati aceasta schimbare. Ei va vor spune ce documente sunt necesare si cum puteti proceda.
Buna ziua, am un bebe de 6 luni si de curând m am despărțit de tatăl copilului care are indemnizație de creștere copil in valoare de 9000 lei , nu are domiciliul împreuna cu noi si refuza sa ne dea vreun ban
Menționez ca mai avem împreuna un copil de 7 ani
Care este procedura legală prin care pot obține de la el banii care sunt de drept ai copilului ?
Eu pot face documentație de creștere copil ( Menționez ca si eu am servici) in condițiile date?
Va mulțumesc anticipat!!!
Cred ca doar in urma divortului puteti castiga dreptul de a muta indemnizatia pe numele dumneavoatra! Cel mai bine consultati un avocat care sa va sfatuiasca. Multa bafta!
Buna ziua !va rog sa ma ajutati cu o nelamurire in privinta alocatiei copilului!Am nascut in 13 sept ,sotul meu a mers de vreo luna sa depuna actele pentru alocatie si cele de la primarie ia spus dupa ce imi depun actele pentru indemnizatie sa merg la ele cu actele …Eu mai am conccediu de lauza pana in 6 decembrie …Vreau sa merg la sfarsitul luni sa imi depun actele pentru indemnizatie….O sa imi vina din urma alocatia?
Merci pentru raspunsul prompt! Actele se pot depune ori de mama, ori de catre tata, indiferent? Sau trebuie sa fie depuse la primaria de care apartine mama? Amandoi suntem din orase diferite, insa mi-ar fi mai usor sa se ocupe soacra, care ii cunoaste pe cei de la primarie. Merci din nou! Oana
Alocatia poate fi primita ori de mama, ori de tata, dupa cum alegeti voi. Daca va este mai usor asa, se poate ca tatal sa incaseze alocatia si atunci va trebui sa duceti extras de cont de la contul lui (daca vreti sa se faca plata in cont) si restul actelor mentionate, iar dosarul va trebui depus la primaria din orasul lui de domiciliu.
Trebuie doar sa te mai interesezi la primaria de acolo daca se poate ocupa soacra de depunerea actelor. De exemplu in Bucuresti in sectoare diferite se procedeaza altfel: la sectorul 5 poate depune o ruda dosarul in locul mamei sau al tatalui, la sectorul 6 nu se poate decat in baza unei procuri facute la notar. Noi a trebuit sa facem procura ca sa poata merge o ruda si asta inseamna mai multe complicatii: drum la notar cu tatal si soacra in acelasi timp si bani cheltuiti. Dar sunt multe primarii unde nu se pun conditii si poate depune ruda dosarul. Cel mai bine te interesezi daca poate depune soacra si daca se poate asa, pregatiti dosarul pentru primaria din localitatea tatalui. Sper sa poti rezolva usor si sa primiti repede alocatia.
Merci frumos pentru detalii! 🙂 Se poate, Slava Domnului, si nu trebuie sa mai alergam noi.
Ma bucur mult ca s-a rezolvat! 🙂 Numai bine!
Buna seara.am si eu o intrb daca se poate:urmează sa nasc luna viitoare si as vrea ca indemnizatia sa o trec pe numele tatălui desi noi nu suntem casatoriti.eu am oprire pe medical in urma unor datorii si vreau sa trec indemnizatia pe numele tatălui pentru a nu avea surpriza ca îmi vor opri bani si din indemnizatie.se poate trece indemnizatia pe numele tatălui desi nu suntem casatoriti??multumesc
Buna dimineata! Din cate stiu tatal poate lua indemnizatia doar daca este el cel care sta acasa cu bebelusul. Adica ar trebui ca el sa stea in concediu de crestere copil si atunci ar putea lua si banii, altfel nu cred ca se poate.
Daca el intra in concediu poate lua banii si daca nu sunteti casatoriti, nu ar fi o problema. Dar daca vrei sa stai tu acasa cu bebelusul (cum probabil este situatia) nu cred ca se poate sa ia tatal indemnizatia. Dar cel mai bine mai intrebi la directia de asistenta sociala de care apartii, ca sa fii sigura.
Iti doresc o nastere usoara si sa rezolvi usor cu indemnizatia! Numai bine!
Buna, as vrea sa stiu unde anue pot gasi o Declaraţie tip pt. alocaţia de stat, dacă părinţii nu sunt căsătoriţi. Suntem impreuna, locuim impreuna, taticul a recunoscut copilul insa am inteles ca trebuie aceasta declaratie. Se aplica si la indemnizatie din moment ce nu avem livretul de familie.
Buna! Iata aici documentele utile, sa stii ca sunt aceleasi pentru parinti casatoriti si necasatoriti, la documentele acestea nu este nici o diferenta.
Adeverinta pentru indemnizatie – http://www.protectiacopilului6.ro/Files/formulare/serviciul-alocatii-indemnizatii/2012/Adeverinta%20indemnizatie.PDF (trebuie completata la serviciu)
Cerere pentru alocatie – http://www.protectiacopilului6.ro/Files/formulare/serviciul-alocatii-indemnizatii/2012/Cerere%20acordare%20alocatie%20stat.PDF
Cerere pentru indemnizatie impreuna cu declaratia celuilalt parinte – http://www.protectiacopilului6.ro/Files/formulare/serviciul-alocatii-indemnizatii/2012/Cerere%20pentru%20acordarea%20unor%20indemnizatii,%20ajutoare,%20stimulente%20s.pdf .
Detalii poti gasi pe site-ul primariei sector 6 (aici – http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm), mi se pare cel mai complet ca informati. Dar trebuie sa verifici si la primaria de care apartineti voi ca sa nu fie diferente.
Bafta multa!
Buna! Imi puteti spune unde trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatie daca locuiesc in sectorul 5?
Buna! Dosarul trebuie depus la directia de protectie sociala sector 5, din pacate site-ul lor nu functioneaza si nu am gasit nicaieri adresa. Eu am depus in sectorul 6, deci nu stiu exact cum este in alte sectoare.
Cel mai bine suni la primarie si iti spun ei exact unde sa mergi. Bafta!
Buna ziua, in cazul parintilor necasatoriti, copilul fiind recunoscut de catre tata, poate beneficia mama de ultima luna de concediu de ingrijire copil, fiind considerati familie monoparentala? Multumesc
Sigur, daca copilul este recunoscut de tata, ambii parinti au dreptul la concediu de ingrijire copil. Poate sta mama 11 luni si apoi tatal o luna sau invers, oricum decideti voi. Trebuie doar sa completati cu atentie dosarul de acte, ca sa anuntati de la inceput intentiile voastre. Bafta multa!
Multumesc, cand s au completat actele tatal a refuzat sa intrd in concediu, era mai bine din punct de vedere financiar, dar stiu ca Sunt a numite institutii in care daca parinti sunt necasatoriti , mama are dreptul la intreg concediul!
Acum mi-am dat seama ca am inteles gresit intrebarea initiala, imi cer scuze. 🙂
Din pacate mama nu poate lua ultima luna in locul tatalui, chiar daca sunt necasatoriti. Aceasta a fost situatia noasdtra, pentru ca eu si tatal lui bebe nu suntem casatoriti, m-am interest daca pot sta eu acasa in locul lui si nu s-a putut. Si la noi tatl a refuzat sa stea acasa, asa ca am avut doar 11 luni de concediu, in care am stat eu acasa.
Multumesc!
Buna ziua!In cazul parintilor necasatoriti,copilil fiind recunoscut de catre tata dar nu avem dimiciliu comun,adica eu am adresa in buletin la tara iar el la oras,alocatia de 200 de lei o iau la tara insa nu am primit supliment!Bebe are deja 8 luni si nu am stiut ca pot beneficia de supliment!Se mai poate face ceva?Si ce acte mi.ar trebui?Va Multumesc
Nu imi este clar exact la ce va referiti. Daca este vorba de stimulentul de insertie, acela il puteti obtine din momentul in care ati revenit la serviciu si pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.
Actele necesare sunt o cerere tip, cartea de identitate (original + copie), cartea de identitate a tatalui (original + copie), certificatul de nastere al copilului (original + copie), adeverinte tip obtinuta de la angajator, dec;aratia tatalui completata in fata angajatului primariei, eventual extras de cont daca va doriti plata in contul bancar. Actele se depun la Directia de Protectie Sociala a primariei de care apartineti.
Buna ziua…In ultimele 12 luni anterioare nasterii am avut 3 locuri de munca. Recent am facut si cununia civila si am schimbat buletinul. Adeverinta banuiesc ca trebuie ceruta de la toti 3 angajatorii. Influenteaza cu ceva faptul ca am schimbat buletinul chiar inainte sa nasc?
Si inca o intrebare: ar putea vreunul din angajatori sa refuze sa mi dea aceasta adeverinta? ma refer la unul din ei la care am lucrat destul de putin si nu ne-am despartit in termeni tocmai buni.
M-ar ajuta mult raspunsul d-voastra, multumesc!
Buna ziua! Nu m-am confruntat personal cu asa o situatie, insa m-am interesat si se pare ca trebuie sa luati adeverinte de la toti cei 3 angajatori, care sa confirme fiecare veniturile din perioada in care ati lucrat la ei. In principiu nu ar avea cum in mod legal sa va refuze emiterea adeverintei.
In legatura cu schimbarea buletinului cel mai bine intrebati direct la locul unde veti depune dosarul, sa va spuna daca trebuie ceva suplimentar, desi nu cred, Multa bafta!
Multumesc frumos pentru raspuns!
mentionez la comentariul anterior ca am verificat la registrul de evidenta si vechime in munca si acolo totul este in regula 🙂
Buna ziua.as dorii sa imi spuneti daca alocatia de stat pt copil prin posta este pe numele tatalui si noi nu suntem casatoriti,pe numele meu este indemnizatia care este pe card bancar,as putea sa trec si alocatia care este pe numele tatalui pe cardul meu ????cum se procedeaza si ce acte am nevoie??? Astept raspuns
Se poate modifica de pe numele tatalui pe numele mamei, iar plata se poate face pe cardul bancar. Trebuie sa mergeti la agentia de plati de care apartineti si sa solicitati modificarea. Cel mai probabil va vor solicta un extras de cont de pe contul in care vreti sa primiti banii, dar cel mai bine intrebati direct acolo ce acte sunt necesare.
Buna ziua as dori sa stiu daca mamicile care au lucrat in alta tara membra ue poate sa beneficieze de indemnizatie si daca da in ce conditii, acte necesare, va multumesc!
Din pacate nu stiu sa iti dau un raspuns, am incercat dupa ce am vazut comentariul tau sa aflu mai multe, dar fara prea mult noroc. Te sfatuiesc sa te duci la Agentia de plati de care apartii si sa intrebi acolo exact cum trebuie procedat.
Bafta multa!
Mulțumesc mult!!!!
Daca in ultimi 2 ani cel mai mic salariu a fost de 6 mil in medical si in rest am luat 10/15/17/20/13/14/mil pe luna si optez pt 1an oare cati bani iau pe luna?
Nu pot sa fac un calcul, acesta poate fi facut doar de cei de la Agentia de Plati. Vezi ca acum s-a eliminate necesitatea de a allege intre un an si doi ani, poti sta doi ani cu copilul cu aceiasi indemnizatie!
Buna ziua,
Sunt salariata dar sunt si PFA. Ce acte imi sunt necesare ca PFA pentru depunerea dosarului pentru a beneficia de indemnizatie si daca este necesar sa-mi suspend activitatea ca PFA? Se face dosar separat pentru PFA?
Va multumesc
Buna ziua! Nu stiu exact ce acte trebuie pentru PFA, stiu doar ca este necesar sa faceti dovada veniturilor pe ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.
Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa suspendati activitatea PFAului pe durata concediului.
Pentru alocatie, este un termen limita pentru depunerea dosarului?
Multumesc
Termenul recomandat este de 12 luni de la nasterea copilului. Adica daca depui pana la acest termen vei beneficia de alocatie si retroactiv (adica pentru toate lunile trecute de la nasterea copilului).
Daca depasesti acest termen vei beneficia de alocatie doar incepand cu momentul depunerii.
Multumesc frumos pentru raspuns
Buna ziua! Sunt insarcinata in 29 saptamani si beneficiez de indemnizatie de somaj. Urmeaza sa intru in concediu prenatal+postnatal incepand cu saptamana 31 de sarcina. Intrebarea mea este cand trebuie sa intru in
CCI ? Dupa terminarea celor 126 de zile de concediu, chiar daca imi raman mai mult de 63 de zile postnatal? Sau
Buna ziua! Conceduiul de crestere copil incepe imediat dupa terminarea concediului de maternitate, adica dupa toate cele 126 de zile.
Sarcina usoara!
Buna.Cum pot sa schimb banca unde imi intra bani de cresterea copilului.Multumesc
Buna.Cum pot schimba banca pt banii cresterea copilului.Multumesc
Buna! Din cate stiu trebuie sa mergi la Agentia de Plati cu o cerere si un nou extras de cont. Cel mai bine dai un telefon inainte ca sa te asiguri ca asta este tot ce iti trebuie. Bafta!
Buna ziua! Sunt insarcinata in 27 de saptamani dar nu sunt casatorita cu tatal copilului si desi locuim impreuna avem domicilii diferite. Eu nu am un loc de munca dar taticul are. Se poate sa beneficieze el de indemnizatie/stimulent de insertie si sa lucreze in continuare. Daca raspunsul este DA, atunci cum trebuie procedat in conditiile in care avem domiciliul in acelasi Judet dar eu il am la oras si el la tara.
Buna ziua! Din cate stiu nu este posibil ca el sa beneficieze de indemnizatie si sa lucreze in continuare. Indemnizatia se acorda doar parintelui care intrerupe munca pentru a sta acasa cu copilul, iar stimulentul de insertie se acorda parintelui care revine la munca dupa ce a fost in concediu.
Adica mai intai ar trebuie sa intre in concediu de crestere copil, sa depuna actele pentru indemnizatie iar apoi daca hotaraste sa se intoarca la munca inainte ca bebele sa implineasca un an poate cere stimulentul de insertie pana la varsata de 2 ani a copilului?
Si inca o intrebare 🙂 In cazul in care nasc inainte cu 2 saptamani ca tatal sa faca 12 luni lucrate consecutiv mai avem dreptul sa cerem indemnizatia dupa ce se implinesc alea 12 luni? sau nu mai putem beneficia de indemnizatie din cauza acelor 14 zile ? Multumesc!
Adica eu am DPN pe 11.10.2015 (dar pot sa nasc si in septembrie) si taticul are contractul semnat de pe 12.10 2014.
In primul rand este bine sa verifici daca sotul poat eintra in concediu daca tu nu ai un loc de munca, cei de la directia de protectie sociala iti pot spune.
Legea spune ca este obligatoriu sa fi avut venituri impozabile in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, nu am gasit detalii despre situatia in care perioada ar fi mai scurta. Tot cei de la directia de protectie sociala de care apartii te pot sfatui. Scuze daca raspunsul nu este ceea ce cautai, dar prefer sa nu spun lucruri de care nu sunt sigura ca sa nu te incurc mai mult. Cel mai bine ii intrebi direct pe cei care se vor ocupa de dosarul de indemnizatie, ei sunt cei mai in masura sa iti dea un sfat. Multa bafta!
Buna Raluca.
Cand ai depus dosarul, ti-au cerut si livretul de familie?
si eu tot in 6 stau.
Multumesc
Buna! Nu, nu mi-au cerut livretul de familie deloc.
Buna ziua, am si eu o nelamurire…din cele 127 de concediu prenatal si postnatal mie dupa nastere mi-au ramas 96 de zile, eu cand trebuie sa depun actele pentru indemnizatie? Dupa cele 96 de zile sau dupa cele 42 de zile obligatorii?
Buna ziua! Dosarul cu actele trebuie depus in termen de cel mult 60 de zile de la terminarea concediului postnatal, deci dupa cele 96 de zile.
Daca viitorii parinti nu sunt casatoriti, mama nu are un loc de munca doar tatal, acesta poate beneficia de concediul de crestere al copilului?
Din pacate nu stiu sa iti dau un raspuns la aceasta intrebare, trebuie sa verifici la Directia de asistenta sociala de care apartii, poti obtine informatia si telefonic si este singura sursa sigura. Multa bafta!
Buna! Eu am terminat liceul anul asta si luna aceasta am bagat dosarul de somaj, eu sunt insarcinata in 33 de saptamani…as dori sa stiu ce trebui sa fac pt indemnizatia de crestere copil. Multumesc!!!
Buna ziua! Fetita mea a implinit 2 ani, imi puteti spune daca alocatia fetitei o sa imi intte in continuare pe cardul pe care primeam imdemnizatia sau trebuie sa facem alte acte, cereri etc. Va multumesc!
Buna ziua! As vrea daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.
Sunt insarcinata in 27 saptamani, iar sotul meu urmeaza sa plece din tara exact in perioada cand urmeaza sa nasc (inceput de decembrie) . Cum se procedeaza in acet caz cu declararea copilului si declaratia “celuilalt parinte” (care trebuie completata in fata functionarului de la primarie) in cazul concediului si indemnizatiei de crestere a copilului?
Multumesc pentru ajutor!
Buna ziua! Raspund cu intarziere, pentru ca m-am documentat putin despre aceasta situatie. Se pare ca tatal poate lasa o procura facuta la notar prin care sa delege pe altcineva sa se ocupe de aceste formalitati in locul lui. Cred ca daca mergeti la un notar el va poate sfatui mai bine si puteti face acolo un act care sa va fie de folos pentru a rezolva cu actele.
Multa bafta!
Buna ziua,
daca alocatia se varsa in contul tatalui dar mama se ocupa exclusiv de cresterea copiilor,este posibila trecerea alocatiei in contul mamei si cum? Multumesc,
Lacramioara
Buna ziua! Se poate schimba contul in care se primeste alocatia. Este necesara o cerere facuta la Directia de protective sociala de care apartineti, impreuna cu un extras de cont de pe noul cont, obtinut de la banca. Multa bafta!
Buna ziua
Care este procedura de urmat pentru depunerea dosarului de indemnizatie de catee tatal copilului pentru sectorul 1? Mentionez ca am nascut pe 19.08.2015, concediul prenatal a inceput pe 01.08.2015 si urmeaza ca tatal sa intre in concediu crestere copil. Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii? Eu o sa revin la job incepand cu 01.10.2015. Inteleg ca dosarul se depune dupa terminarea concediului de maternitate…
Multumesc!
Buna ziua! Din cate stiu concediul de maternitate este obligatoriu, cel putin stiu ca trebuie sa fie respectate minim 42 zile dupa nastere. Pentru depunerea dosarului de catre tata nu este nici o diferenta fata de documentele mentionate mai sus.
Reiau aici lista, ca sa o aveti la indemana:
– cerere tip (gasiti formularul aici)
– actul de identitate al mamei si al tatalui (original + copie)
– certificatul de nastere al copilului (original + copie)
– certificatul de casatorie (pentru parintii casatoriti, original + copie)
– adeverinta eliberata de angajator care sa indice veniturile obtinute in ultimele 12 luni (este un model de adeverinta pe care angajatorii il cunosc, gasiti modelul aici)
– decizia de suspendare a activitatii de la locul de munca
– dosar cu sina
– declaratia celuilalt parinte (se completeaza in fata functionarului de la primarie)
– extrasul de cont bancar pentru plata in cont.
Buna ziua am si eu o antrebare nu sunt cununata cu sotul am un baietel de 5 ani pe 8 sept 2015 am nascut o fetita ea este anca an spital pt ca la doua zile a av nevoie urgenta de o operatie la intestine operatia a reusit multumesc lui dz anca e an spital ca a fc si o complicatie la plamani apa la ambi plamani .eu si sotul av acelasi domiciliu el lucreaza eu nu am lucrat .ambi copii sunt recunoscuti de el.antrebarea mea este daca el poate lua indemnizatia de crestere a copilului.avem o cerere pt acordarea indemnizatiei de crestere a copilului dar nu stim cum so completam .astept un raspuns cum se completeaza.
Buna ziua! Din pacate nu stiu sa va raspund exact la intrebare. In mod normal tatal are dreptul la indemnizatie, dar nu stiu daca acest lucru mai este valabil atunci cand mama nu lucreaza. Cel mai bine intrebati la Directia de protectie sociala de care apartineti, ei va pot da un raspuns sigur.
Numai bine!
Buna seara , as dori si eu un raspuns va rog , noi nu suntem casatoriti , ne am despartit avem o fetita impreuna , eu fiind tatal si sunt in ue ..mama este in tara si doreste sa ia alocatia pt copil de la stat , ce acte I ar trebui pt alocatie…
Am uitat sa spun noi am fost in italia , ia a ales sa se intoarca in romania, eu am ales alta tara… Fata i mi poarta numele si are 5 ani certificat de nastere romanesc… Doreste sa primeasca alocatia din romania.. Ea nu lucreaza.
Daca fetita nu a primit alocatie in alta tara, atunci mama poate depune dosarul pentru a primi alocatia in Romania. Lista de acte necesare este cea mentionata in articol.
Bună ziua as dori dk se poate eu nu sunt căsătorit legitim cu soția. Pot lua concediu prenatal. Eu
Buna seara , da fetita a primit alocatie in italia pana anul trecut… Acuma fiind in tara vrea sa ceara alocatia pt romania , ce acte in plua ar trebui?
Din cate stiu ar trebui o dovada de la autoritatile din Italia ca nu ii mai este acordata alocatia de acolo, dar nu stiu exact cum ar trebui sa arate acest document. Cel mai bine suna la directia de asistenta sociala de care apartine ca sa i se spuna exact ce document trebuie sa aduca.
Multa bafta, sper sa rezolvati usor!
Buna ziua! Am si eu o rugaminte mare la dumneavoastra,daca ma puteti ajuta! Sotia mea este insarcinata in 36 de saptamani si nu mai beneficiaza de asigurarea de sanatate,neavand loc de munca! Intre timp am luato ca si coasigurat dar din pacate prea tarziu pentru a fi valabil si pe luna decembrie! Intrebarea ar fi: ce ar trebui sa fac pentru a beneficia totusi de asigurarea de sanatate pana in luna ianuarie cand ar trebuie sa devina coasigurat! Va multumesc mult
Din cate stiu ea isi poata plati singura contributiile la sanatate si fondul de pensii, chiar daca nu este angajata. Nu stiu insa sa va dau detalii, cel mai bine sunati la Casa de Asigurari, ei pot oferi informatii telefonic ca sa va lamureasca despre cum ati putea proceda. Multa bafta!
Unde as putea sa ma interesez si eu pentru o alocatie care nu a venit de doua luni
Ar trebui sa contactati Agentia de Plati de care apartineti si sa ii rugati sa verifice ce s-a intamplat cu plata alocatiei.
Buna ziua…ma poate ajuta si pe mine cineva va rog? Ce pot face daca sotul meu este in.germanis si nu.am buletinul lui in.original? Vad ca peste tot se cere…este ok.si copie legalizata? Pt declarare nastere..alocatie…etc
Din cate stiu este necesara o procura prin care sa va imputerniceasca sa il reprezentati in formalitatile pentru obtinerea documentelor. Poate face procura in Germania si sa v-o trimita aici ca sa o puteti folosi. Multa bafta!
Buna ziua ma numesc corina am o intrebare ce acte am nevoie pt a schimba alocatia copiiilor de pe numele tatalui pe numele mamei noi nefiind casatoriti
Buna ziua! Cel mai bine intrebati direct la Agentia de Plati de care apartineti, ii puteti contacta telefonic. Din cate stiu trebuie o cerere si un extras de cont pentru noul cont, dar este bine sa verificati la ei.
Buna,
Johanis tocmai a promulgat Legea 66/2016 pentru indemnizatia lunara privind cresterea copilului, care va intra in vigoare la1 iulie 2016.
Am nascut in Ianuarie 2016, fara sa fi fost angajata pe perioada cat timp am fost insarcinata. Dupa noua lege care prevede ca ai dreptul sa aplici ptr indemnizatie daca ai avut venituri timp de 12 luni din ultimele 24 luni, anterior nasterii copilului, m-as incadra pentru indemnizatie dar as dori sa stiu daca mai pot depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil, incepand cu 1 iulie 2016. Am tot auzit ca dosarul se depune in max 60 de zile de la terminara concediului de maternitate. Se mai poate depune dupa aceasta data, sa zicem, la 6 luni de la nasterea copilului?
Va rog foarte mult sa ma ajutati, intrucat mai am o sansa sa depun acest dosar datorita noii legi care va intra in vigoare.
Din cate stiu trebuie respectat termenul de maxim 60 de zile, nu cred ca puteti depune dosarul mai tarziu. Cel mai bine mergeti pana la Agentia de plati de care apartineti si le explicate situatia, poate va pot sfatui ei cum sa faceti ca sa beneficiati de indemnizatie! Multa bafta!
buna ziua,va rog sa imi spuneti si mie (mai pe intelesul nostru)sunt in urmatoarea situatie sotia mea a nascut pe 15.04.2016 gemeni si as vrea sa intru eu in concediu crestere copil dar am urmatoarele nelamuriri: 1- daca depun actele de concediu in data de 09.05.2016 din momentul ala intru in concediu sau trebuie sa mai astept un timp si 2- se acorda 85%din salariu pentru amandoi copii adica in cazul meu undeva la 4900lei timpde 2 ani ???
mentionez ca mama nu a cotizat 12 luni inainte de nastere. va rog mult sa imi dati un raspuns cat mai simplu adica DA sau NU fara articole din lege sau alineate. VA MULTUMESC ANTICIPAT
Buna ziua! Puteti intra in concediu de crestere copil dupa ce sotia termina concediul de maternitate.
Valoarea indemnizatie nu este dubla daca aveti doi copii, dar exista un spor pentru ce de-al doilea copil. Nu stiu insa sa va spun exact suma, despre asta trebuie sa va interesati la Agentia de plati sau sa cititi in lege.
Revin cu o completare pe care am scris-o si in comentariul de mai jos.
Iata ce informatie am gasit, sper sa iti fie utila: “Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe langa indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepand cu al doilea copil.”
Este preluata de aici – http://www.wall-street.ro/articol/Social/197508/iohannis-a-promulgat-legea-privind-indemnizatiile-mamelor.html#ixzz48FjknaSI, gasesti in articol si alte informatii utile.
Buna ziua imi puteti spune daca se oferta Un sup liment pt al 3 copy multumesc
Iata ce informatie am gasit, sper sa iti fie utila: “Astfel, mamele care au gemeni sau mai multi copii din aceeasi sarcina primesc un bonus, pe langa indemnizatie de 85 % din salariul minim brut pe tara pentru fiecare copil incepand cu al doilea copil.”
Este preluata de aici – http://www.wall-street.ro/articol/Social/197508/iohannis-a-promulgat-legea-privind-indemnizatiile-mamelor.html#ixzz48FjknaSI, gasesti in articol si alte informatii utile.
Cum se mai poate face plata, in afara de card?? MULTUMESC
Din cate stiu plata se poate face si prin mandat postal.
Buna ziua. Eu am ultimul medical cu data de 31.05.2016 si as putea sa depun dosarul pt indemnizatia copilului pt 2 ani începând cu 01.06.2016. Daca depun dosarul cu data de 01.07.2016 de cand intra in vigoare noua lege a indemnizatiei se va calcula dupa noua lege sau nu? Plata indemnizatiei se va calcula cu data de 01.06.2016? Sau depasesc cele 60 de zile?
Inca nu sunt publicate normele de aplicare ale noii legi, asa ca nu este inca foarte clar cum se vor desfasura lucrurile. Dar tu poti depune normal cererea la 01.06 si sa intri in concediu de crestere a copilului, iar apoi sa soliciti aplicarea noii legi. Legea noua se aplica tuturor mamelor care sunt in concediu la 01.07, deci tu vei fi oricum inclusa.
buna ziua …se poate lua prenatal daca mama e eleva si tatal inca nu are un an pe cartea de munca da totusi lucreaza ?
Din pacate nu stiu sa va raspund la intrebare, dar puteti suna direct la Agentia de plati de care apartineti si va vor lamuri ei.
Buna ziua am si eu o intrebare am nascut in italia daca vine sotu in romania singur cu toate actele noastre poate sa depuna de alocatie de nou nascut fara sa fiu si eu in tara copilu are doar 2 luni va multumesc astept raspunsu dimneavoastra mentionand ca in it.am facut acte de bonus bebe
Din cate stiu sotul va trebui sa aiba o procura ca sa va poata reprezenta aici in tara. De asemenea trebuie sa aduceti toate actele care sa dovedeasca faptul ca ati nascut copilul acolo. Se poate sa nu poata beneficia de alocatie in tara daca ia deja bani de alocatie in Italia, dar nu stiu sigur sa va lamuresc in legtura cu acest subiect. Cel mai bine intrebati direct la Agentia de plati, ii puteti contacta telefonic.
Buna Raluca,te-as ruga frumos sa imi dai mai multe detalii referitor la ancheta sociala ,prin care ar trebuii sa treaca parintii necasatoriti.As dori sa inteleg in ce consta.
De ceva timp a aparut o schimbare in legislatie si ancheta sociala este necesara doar daca drepturile (indemnizatie, alocatie) sunt solicitate de tata. (gasesti anuntul aici – http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm)
Daca drepturile sunt cerute de mama (cum probabil este si in cazul vostru) ancheta sociala nu se mai face.
buna..am si eu o problema, avem un baetel de 1an si 5luni, e trecut an acte pe numele sotului… acum e plecat an afara..intreba
rea e….ce pot face sa pot lua alocatia…astept raspuns va rog frumos
Trebuie sa va adresati la Agentia de plati si sa solicitati schimbarea contului in care se face plata alocatie. Se poate sa va ceara o procura din partea sotului ca sa puteti face aceasta schimbare, cel mai bine sunati direct la ei ca sa intrebati si sa stiti exact ce documente va trebuie.
Buna eu am adresa pe buletin in bucuresti dar de cativa ani stau la tara am doi copii si al treilea e pe drum ,as dori cand ii fac la al treilea alocatia sa fac si suplimentul pentru toti trei si asa vrea sa stiu daca se poate avand alt domiciliu,alocatia la copii este pe numele meu nefiind căsătorită cu acte ,iar alocatia este bagata pe card as dori sa stiu daca se poate sa fac suplimentul pe numele meu si daca pot sa il bag pe card ,va întreb stiind ca se face anchetă socială si nu stiu daca se poate solicit raspuns urgent va multumesc. .
Daca tu vei fi cea care primeste indemnizatia, nu mai se solicita ancheta sociala. Insa pentru a depune dosarul pentru indemnizatie trebuie sa mergi la Agentia de Plati de la domiciliu (adica in Bucuresti) sau sa iti schimbi domiciliul la locul unde stai acum.
Vreau sa depun actele pentru alocația de stat. pe numele meu.fiind tatăl. Buletinul soției este expirat. Dar nu suntem căsătoriți legitim.este ăsta o problema? ?
Din cate stiu trebuie actele de identitate ale ambilor parinti, deci va trebui sa isi innoiasca buletinul.
Daca sunt eleva primul semestru am frcventat scoala pana la 5 luni jumate si pe semestrul 1 am mediile incheiate am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului. Luna asta implinesc 18 ani. Va rog astept raspuns va multumesc .
Nu stiu exact cum se procedeaza in aceasta situatie. Cel mai bine suni la Agentia de Plati de care apartii si intrebi direct acolo, ei sigur stiu ce sa iti raspunda. Multa bafta!
Daca mai am.2 copii si
Alocația este pe card acum la.al 3 lea nu am.mai dus extras de cont intra banii pe card sau
Ii aduce posta
In mod normal trebuie sa depui extras de cont, altfel vin prin mandate postal.Poti face insa o cerere sa ii puna pe card si sa le duci extrasul de cont.
buna ziua,
Spuneti-mi, va rog, daca am depus dosarul de indemnizatie pentru cresterea copilului in orasul in care am avut domiciliul, iar acum m-am mutat si mi-am schimbat buletinul, trebuie anuntat in noua localitate sau trebuie depus un alt dosar?
Multumesc!
Nu stiu cum se procedeaza intr-o astfel de situatie, cel mai bine sunati la Agentia de Plati si ii intrebati direct, sa va spuna daca trebuie sa faceti ceva anume.
Buna ziua, nevasta mea a nascut pe 13-04-2016 si nu am depus inca dosarul pentru indemnizatie si pentru alocatie, care este termenul de depunere a dosarului ? Mentionez ca nu inteleg explicatia cu “60 de zile inainte de terminarea concediului de maternitate” in plus ar mai dura inca o luna pana sa putem depune actele.
Multumesc anticipat
cred ca nu mai raspunde nimeni pe aici
In mod normal sotia dumneavoastra a fost in concediu prenatal si apoi postanal, numite concediu de maternitate. Termenul pentru depunerea actelor este de 60 de zile inainte de terminarea acestui concediu. Daca nu le-ati depus pana acum puteti merge acum sa le depuneti, alocatia sigur o primiti, la indemnizatie nu stiu exact. Insa alocatia o veti primi doar din momentul in care depuneti dosarul, deci cred ca ar trebui sa va grabiti cu depunerea actelor.
Buna seara! Am si eu o intrebare,imi doresc sa raman insarcinata in urmatoarele luni dar eu si cu viitorul meu sot nu suntem casatoriti. Eu sunt angajata de 1 an si cateva luni. Pot beneficia de indemnizatie postnatala chiar daca nu suntem casatoriti?
Sigur, important este sa aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului.
Buna, Raluca! As vrea sa stiu daca contul in care vor fi virati banii pentru indemnizatie trebuie sa fie obigatoriu pe numele meu deschis, sau pot sa il dau pe al sotului.
Si as mai vrea sa te intreb daca in actele dosarului pentru indemnizatie, mai trebuie dusa si vreo adeverinta de la casa de pensii. Multumesc
Contul trebuie sa fie pe numele tau daca tu esti cea care va sta in concediu.
Din cate stiu, nu este necesar nimic de la casa de pensii, dar poti suna sa mai intrebi ca sa fii sigura.
Buna ziua am si eu o intrebare eu am alocatia pe numele meu si copilu ii la mine ca suntem departii, si fosta ma amenita ca face alocatia pe numele ei se poate face asa ceva daca copilu este la mine si certificatul copilui este tot la mine
Nu ar trebui sa poata face asta fara acordul tau. Daca observi cumva ca nu iti mai este virata tie alocatia poti merge la Agentia de Plati sa ii rogi sa clarifice situatia, dar nu cred ca va fi nevoie, in mod normal ei nu vor muta alocatia fara sa stii.
Buna. Am nascut o fetita (acum 1 an) in uk. Timp de 9 luni am fost in concediu de maternitate , iar in tot acest timp de cand s-a nascut fetita , pana acum , primesc alocatie. Ne-am mutat inapoi in Romania , doar eu si fetita deocamdata (alocatia o voi opri acum ft curand). Pot sa aplic aici pentru alocatie si indemnizatie ? Care ar fi pasii de urmat ?
Alocatia o poti primi, trebuie sa dovedesti ca ai interrupt alocatia de acolo si sa depui actele mentionate in articol.
Pentru a obtine indemnizatie trebuie sa fi obtinut venituri impozabile in Romania cel putin 12 luni in ultimii 2 ani inainte de nasterea fetitei. Ca sa fii sigura insa poti suna la Agentia de Plati sa vezi daca exista si o alta varianta.
Buna ziua, in situatia in care mama locuieste in bucuresti iar tatal este in spania care sunt procedurile pt alocatie? Nu suntem casatoriti , iar copilul are numele de familie al tatalui .cu procura in care tatal isi da acordul sa depun actele se poate? Multumesc
Daca tatal face o procura la notar prin care va imputerniceste, va puteti ocupa singura de obtinerea alocatiei. Multa bafta!
Buna ziua,
In situatia in care tatal este din Braila dar are viza de flotant in Sectorul 2 iar mama este din Giurgiu, se pot depune actele pentru optinerere alocatiei la Sectorul 2? mai trebiesc si alte acte suplimentare?
Multumesc
Din cate stiu puteti depune la sectorul 2, dar mai bine dati un telefon inainte ca sa fiti sigur.
Buna seara,am aflat de curand ca sunt insarcinata iar eu nu lucrez doar partenerul cu care nu suntem casatoriti,poate beneficia el de indemnizatia de crestere a copilului daca recunoaste copilul fara a fi cununati? Va multumesc frumos!
Buna ziua! In aceasta situatie cel mai bine va adresati direct Agentiei de Plati ca sa obtineti un raspuns sigur. In mod normal tatal are dreptul la indemnizatie, chiar daca nu sunteti casatoriti, dar inainte de aprobarea dosarului se face o ancheta sociala.
Buna ziua,
In speranta ca voi gasi un raspuns care sa ma ajute putin,am decis sa va scriu dvs.
Am nascut in data de 15 martie 2016,si greseala mea cea mai mare este ca,am lasat chestiunea intocmirii dosarelor pt.indemnizatie si alocatiei de stat pt.copil in seama contabilului.
Se pare insa ca acest lucru nu a fost destul de serios pt dumnealui,intrucat am aflat acum,la 5 luni de la nastere ca nu s.a ocupat de dosare,cu alte cuvinte nu mi.a intocmit actele necesare si nu mi.a suspendat nici contractul de munca.
Este tarziu acum sa intocmesc actele si sa depun dosarele?Se mai poate face ceva?Va multumesc foarte mult.O zi buna!
Din cate stiu dosarele se pot depune si mai tarziu (cel putin cel de alocatie sigur se poate depune ulterior), singura diferenta este ca nu veti mai primi banii pe lunile anterioare, ci doar de acum inainte. Cel mai bine sunati direct la Agentia de Plati ca sa va confirme exact cum trebuie procedat.
Buna ziua. Sunt in aceeasi situatie.Ati rezolvat cumva? Multumesc
Buna ziua,
as vrea si eu mai multe detalii despre ancheta sociala in cazul parintilor necasatoriti. Aveti idee ce contin acele intrebari si ce exact vor sa stabileasca? La urma urmei stam impreuna ca un cuplu normal fara sa ne casatorim pentru ca nu ne dorim si nu credem in asa ceva nu vad de ce se fac aceste diferente si este necesara o ancheta sociala.
Multumesc.
Buna ziua! Conform noii legi ancheta sociala se mai face doar daca tatal este cel care primeste indemnizatia sau alocatia. Daca in cazul vostru vei primi tu banii nu mai trebuie sa treceti prin ancheta.
Si mie mi s-a parut o procedura total inutila, dar se pare ca asa este cu birocratia in tara noastra.
Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie si vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
Din aprilie 2012 si pana in ianuarie 2016 am lucrat fara intrerupere la o societate in baza unui contract de munca, initial de 2 ore, apoi de 4 ore si din decembrie 2015 opt ore. In ianurie 2016 am decis, de comun acord cu angajatorul, sa demisionez. Ulterior am ramas insarcinata, iar in noiembrie urmeaza sa nasc. Mentionez ca din ianuarie si pana in prezent nu am reusit sa ma reangazez si nici nu am avut dreptul sa intru in somaj.
Sotul meu nu doreste sa intre in concediu de crestere a copilului intrucat nu ii este recunoscuta perioada concediului la pensionare.
Ce se poate face in situatia de fata?
Va multumesc foarte mult. 🙂
Cu respect,
Alexandra
Alexandra, conform noii legi trebuie sa fi avut venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii 2 ani. Asadar daca nasti in noiembrie ar trebui sa ai 12 luni lucrate intre decembrie 2014 si noiembrie 2016, iar in cazul tau (daca ai lucrat pana in ianuarie 2016) se indeplineste aceasta conditie si poti beneficia de indemnizatie, din punctul meu de vedere. Cel mai bine mai suni la Agentia de Plati ca sa fii sigura si sa poti sta linistita. Multa bafta!
Si in cazul in care parintii nu sunt din acelasi oras ?! Multumesc!
Actele trebuie depuse la autoritatile de care apartine cel care cere drepturile (alocatie, indemnizatie).
Buna ziua, as vrea si eu o interebare, daca eu lucrez in tara si sotul in italia, eu as vrea sa nasc in italia…as putea sa beneficiez de indemnizatia de cresterea copilului ( avand 12 luni lucrate)? Daca da, in cat timp ar trebuii sa vin sa depun actele , ar trebui sa fie si sotul prezent? Multumesc!
Din cate stiu poti beneficia de drepturi chiar daca nasti in Italia. Sotul ar trebui sa iti faca o procura notariala ca sa poti depune actele fara el, iar termenul este de 60 zile de la terminarea concediului de maternitate.
Buna,
Am si eu o intrebare, urmeaza sa nasc peste o luna, stau impreuna cu tatal copilului dar nu suntem casatoriti, si daca vreau ca copilul sa fie pe numele tatalui si el nu ii angajat poate sa beneficieze de indemnizatie daca eu am lucrat in ultimele 24luni dar nu suntem casatoriti? sau numa daca trec pe mine copilu beneficiez de indemnizatie?. multumesc
Tatal il poate recunoaste pe copil si tu sa beneficiezi de indemnizatie.
Daca sunt in prenatal am dreptul la un mini geob de 2 ore ??
Din cate stiu eu, nu ai voie in mod legal.
Buna ziua!Sunt insarcinata in 29 saptamani ar trebui sa nasc pe la sfarsitul lui noiembrie,sotul este plecat in germania si nu poate sa ajunga cand nasc eu o sa ajunga la craciun in romania.Eu pot sa merg singura sa fac certicatul la copil?Suntem casatoriti dar eu am luat numele lui si mi-am pastrat si numele meu.Si pt dosarul de indemnizatie la fel nu o sa fie in romania.Cum procedez?
Va multumesc!
Buna ziua! Pentru toate formalitatile tatal va poate da o procura notariala prin care sa va imputerniceasca sa il reprezentati, iar atunci prezenta lui nu mai este necesara!
Buna ziua, daca ma puteti ajuta ar fi super.
Sunt casatorie legal si in Romania si in Bulgaria, unde si locuiesc. Am intrebari legate de indemnizatia pentru nou nascut. Eu vreau sa nasc in Romania, dar indemnizatia o pot lua din Bulgaria?
Va multumesc
Din pacate nu stiu sa va raspund la intrebare, cel mai bine contactati direct institutiile din Bulgaria, doar ele va pot da un raspuns sigur. Multa bafta!
Buna ziua, urmeaza sa nasc la inceputul lui decembrie. Nu sunt casatorita(motive birocratice), tatal este cetatean sirian. Va recunoaste copilul la nastere, prin urmare, care este procedura de depunere a dosarelor, in cazul meu. Trebuie sa mentionez ca Certificatul lui de nastere se elibereaza doar la cerere in Siria, si are valabilitate 3 luni. Multumesc, Daniela
Din pacate nu va pot ajuta cu informatii, nu cunosc cum se procedeaza in astfel de situatii. Cel mai bine contactati telefonic autoritatile romane si ii intrebati direct, ca sa aflati din sursa sigura.
Buna ziua!Cred ca nu ne raspunde nimeni pe aici!
Bună ziua! Va rog sa ma informați și pe mine dacă eu în noiembrie fac 12 luni la locul de munca și în noiembrie vine pe lume bebelușu am dreptul la indemnizație?
Buna ziua! Daca aveti 12 luni in care ati contribuit la bugetul de stat cu contributiile aferente salariului atunci aveti dreptul la indemnizatie. Noua lege sustine ca trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani.
Buna ziua sunt mama necasatorita si copilul nu este recunoscut de tata …nu am nici acte doveditoare ca am muncit sau am avut alte venituri …aceasta ancheta sociala pentru alocatia copilului in ce consta in cazul meu …
In cazul dumneavoastra nu se va face nici o ancheta sociala, pentru ca oricum copilul nu este recunoscut de tata, deci doar dumneavoastra aveti dreptul la alocatia lui.
Si daca suntem casatoriti, dar nu avem acelasi domiciliu, cum procedam? Agentia de plati Galati nu poate lucra dosarul din acest motiv.
Nu am mai auzit de problema asta. Teoretic dosarul trebuie depus la Agentia de Plati de care apartine parintele care cere sa incaseze indemnizatia sau alocatia. Cel mai bine le scrii un email si le ceri sa iti raspunda in scris, nu cred ca au voie sa te refuze din acest motiv.
Bună ziua. Eu și copilul suntem la tara tatăl în București. Copilul este recunoscut de tata.alocatia. alocația este pe numele tatălui. Ďe 5 luni nu a mai trimis alocația băiatului
Ce sa fac și cum sa fac pentru a muta domiciliul la tara.cum sa fac
Mulțumesc.
Cel mai bine contactati Agentia de Plati de care apartineti (o puteti face si telefonic sau pe email) si ii rugati sa va sfatuiasca cum trebuie sa procedati.
Ne-ai indus putin in eroare in ceea ce priveste ancheta sociala, care se face doar in cazul in care tatal intra in concediul de crestere a copilului si nu se aplica tuturor cuplurilor necasatorite.
In rest, foarte utile informatiile. Multumim.
Cati, cand am scris articolul ancheta sociala se facea pentru toti parintii necasatoriti. De exemplu in cazul nostrum s-a facut, desi indemnizatia am luat-o eu. Intre timp s-a modificat legea si se face asa cum ai spus tu, am mentionat si eu asta in comentariile anterioare, cand am mai fost intrebata de procedura. 🙂
Buna ,Raluca eu am lucrat cu carte de munca 5 ani, apoi am încetat lucrul pe o perioadă de de încă 5 ani,acum snt angajată de 3 luni cu contract ,eu snt însărcinată în3saptamani ,crezi ca as putea beneficia de indemnizație .,mulțumesc
Ca sa beneficiezi de indemnizatie trebuie sa ai 12 luni lucrate in ultimii doi ani, deci nu stiu daca te incadrezi, conteaza mult data la care vei naste. Daca pana atunci se vor strange 12 luni lucrate, atunci vei primi indemnizatia. Multa bafta!
Buna seara am si eu o intrebare sunt despartita de fostul sot nj avem acte dar problema e ča alocatia copilului vine pe numele lui će ar trebui sa fac sa imi vina a locatia pe numele meu astept un raspuns multumesc frums!
Trebuie sa va adresati Agentiei de Plati de care apartineti pentru a face aceasta schimbare.
Eu sant inca casatorita dar nu mai locuiesc cu sotu el este plecat din tara si eu am nascut cum fac sa fac alocatia copilului daca nu ami da o copie
Buna ziua,de la 1 dec urmeaza sa incep la dosarul pt indemnizatie,pana atunci ,am ramas cu o nelamurire de la contabila mea care este momentan in concediu,am intrebat-o ce acte imi trebuie pentru ei sa imi elibereze si zice sec ,citez “Cand nu mai ai CM faci cerere de concediu crestere copil, trimiti copie certificat nastere copil si adeverinta pentru a o complete salarizarea.”
Cererea ce zice ea trebuie din cate stiu la DGASPC,nu la ei…Cred ca se referea la cea de incetare contract…dar de adeverinta…nu am nici o banuiala! Ma ajutati ,va rog…
INTRE timp am rezolvat cu neclaritățile. Mersi!
Buna seara . am nascut in luna august si nu am reusit sa ajung cu dosarul ptr alocatie in orasul unde am domiciliul . este termen pentr depunerra dosarului ?
Si eu sunt la fel ca tine, eu am născut în septembrie, ma duc zilele acestea sa depun actele de indemnizatie, odată cu cele de alocație. Din cate știu, avem de pierdut banii, ii da de cand am depus actele… Și eu aveam impresia ca da din urma de când s-a născut copil…
Alocatia nu se plateste retroactiv, doar din momentul in care depuneti dosarul.
sotia a nascut de 3 zile si nu a lucrat ce benefici are?
Nu stiu sa va raspund exact, cel mai bine sunati la Agentia de Plati de care apartineti si intrebati daca poate beneficia de vreo suma de bani.
Buna. Am făcut dosarul ptr alocație bebe . Și a venit înapoi respins de două ori . Spune ca , cauza este buletinul soțului. E din tm dar are domiciliul în Arad , și spune că nu este in regula și că are nevoie de ceva transfer . Nu înțeleg ce anume , din moment ce domiciliul îl are tot aici de unde sunt eu . Ma puteți ajuta ?
Din pacate nu va pot ajuta. Trebuie sa cereti un raspuns scris de la cei care va resping dosarul in care sa va explice clar ce este in neregula si ce acte asteapta de la dumneavoastra.
Buna ziua am si eu o intrebare mai am de stat 51 de zile de concediu pt indemnizatie si copilul are aproape o luna.. eu bag actele dupa ce termin cu concediu din cate am inteles intrebarea mea este prenatalul can imi intra imi intra decand e nascut copilul adica si pe decembrie sau de cand bag actele cum functioneaza am cautat si nu am gasit nici un raspuns atept ras poate aici imi ras cineva.multumesc mult…
Nu stiu daca am inteles corect intrebarea. Daca va referiti la indemnizatie, aceasta va fi calculata incepand cu momentul in care s-a terminat concediul postnatal.
Buna ziua!copilul meu are 4 luni jumatate si nu am aplicat inca pt alocatie.Am inteles ca este necesar certificatul de nastere pe care eu inca nu il detin deoarece ma aflu intr-un proces de stabilire a paternitatii si a numelui copilului.Ce as putea facs in acest caz sa pot primi alocatia?Detin doar o hartie de la primarie in care spune cnp-ul si data nasterii cat si numele mic al copilului.Multumesc
Trebuie sa contactati directia de protectie sociala de care apartineti ca sa vedeti cum va sfatuiesc ei sa procedati in acest caz si ce documente sunt necesare pentru dosarul de alocatie.
BUNA ZIUA.AM O INTREBARE,AM O FETITA DE 9 ANI SI SUNT DESPARTITA DE 7 LUNI DE SOTUL MEU DAR FETITA E LA MINE SI NU SUNT DIVORTATA CARE TATAL BENEFICIAZA DE ALOCATIE SI E PE NUMELE LUI.CE POT FACE SA TREC ALOCATIA PE NUMELE MEU? VA MULTUMESC.
Trebuie sa sunati la Agentia de Plati de care apartineti pentru ca ei sa va ghideze despre cum puteti proceda.
As dori sa va întreb dacă mama poate beneficia de luna de concediu de creștere copil în locul tatălui, în cazul în care tatăl este angajat în Germania, a realizat venituri numai în Germania și are reședința acolo?
Mama este angajata in Romania si cu domiciliul in Romania.
Va mulțumesc
Din cate stiu, mama nu poate beneficia de luna afarenta tatalui. Ca sa fiti sigura, puteti suna la Agentia de Plati sa cereti o parere si de acolo.
Dacă alocația este pe numele tatălui și părinți sun despărțiți se poate muta de pe numele lui pe numele mamei ?? Fără ca el sa știe nimic
Nu cred ca se poate schimba fara acordul tatalui, insa cel mai bine sunati la Agentia de Plati si cereti de acolo o opinie avizata.
Buna, daca am lucrat timp de 1 an si 3 luni la 3 firme diferite, primesc indemnizația de creștere a copilului. menționez ca sunt mama singura si nu am cu cine sa las copilul cand se va naște, asta fiind in aprilie.
Te rog, am nevoie sa stiu deoarece sunt într-o situație peste puterile mele
Daca in ultimele 24 de luni inainte de nastere ai macar 12 luni in care ai lucrat, chiar si la firme diferite, atunci vei beneficia de indemnizatie.
Daca mama este cu domiciliul in Galati, copilul de asemenea, insa tatal este cetatean roman cu domiciliul in Republica Moldova, cum pot proceda pentru a obtine alocatia? M-am lovit de un refuz la organele abilitate motivand ca nu este posibil acest lucru, ceea ce se intampla doar la Galati, m-am documentat si in alte judete nu se pune aceasta problema, insa din punctul meu de vedere legea este aceeasi pentru toti si nu poate fi interpretata dupa bunul plac al fiecaruia… Va multumesc anticipat.
Buna ziua daca nu suntem casatoriti sotul poate primi stimulentul in ce consta ancheta sociala am intrebat la primarie si a zis k pot fara casatorie dar sa duc livretul de familie este adevarat
Din catev stiu, daca nu sunteti casatoriti si sotul va fi cel care incaseaza banii, atunci este necesara o ancheta sociala. Insa daca oamenii de la primarie nu va cer asta, atunci poate stiu ei mai bine.
La noi ancheta sociala a constat intr-o vizita la domiciliu din partea unui asistent social, care ne-a pus cateva intrebari. A fost totul foarte rapid, nu am avut nici o problema,
ai uitat sa specifici un lucru foarte important care te pote induce in eroare complet,cel putin pe mine ma indus si mia dat batai de cap
“in situatia in care parintii copilului nu sunt casatoriti dar copilul a fost recunoscut,indeplinirea conditiilor pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului se demonstreaza prin efectuarea Anchetei sociale,NUMAI IN SITUATIA IN CARE DREPTURILE SUNT SOLICITATE DIRECT DE CATRE TATAL COPILULUI!!!!!!!!!!!!!!!!”
La momentul in care am scris articolul legea era alta, abia apoi s-a schimbat si acum este asa cum spui tu. O sa actualizez si in articol!
Buna…tatăl copilului meu a recunoscut copilul dar încă este căsătorit cu altcineva….in situația asta poate sa rămână in concediu de creștere a copilului????
Da, daca este tatal copilului atunci poate beneficia de drepturi.
BUNA AM O ANTREBARE AN CAT TIMP DUREAZA SA APROBEZE ALOCATIA …AM DEPUSO AN OCTOMBRIE ANUL TRECUT 2016 ””
Ar fi trebuit sa fie aprobata deja. Cel mai bine sunati la directia unde ati depus dosarul si va interesati ce s-a intamplat.
Buna ziua . Daca domiciliuk e in sectorul 2 si resedinta in jud ilfov , pot depune actele la primaria ilfov , respectiv adresa de resedinta ?
Adica ma
Intereseaza sa obtin indemnizatia pe adresa de resedinta , nu de domiciliu .
Multumesc !
Din cate stiu actele se depun la institutia de care apartineti ca domiciliu. Cel mai bine mai sunati la primarie ca sa va dea un raspuns sigur.
Bunã seara. Copilul mei in varsta de 6 luni nu a fost declarat de tatål sau. As putea primi niste bånuti in plus si unde trebuie sa vorbesc si ce sa vb la primaria comunei. Eu sunt minorå am 17 ani si 7 luni. Ce as putea primi de la stat.
In principiu poti primi indemnizatie doar daca ai fost eleva pana inainte de nastere. Sau tatal poat primi indemnizatie daca a lucrat, insa trebuie sa va inresati exact la primarie!
Buna…eu am lucrat in germania 9 luni si concubinul meu lucreaza in romania pot benificia de imdenizatie daca le impreunez lunile mele cu ale lui concubinul
Nu se pot combina lunile, trebuie ca parintele care va beneficia de indemnizatie sa aiba 12 luni complete lucrate.
Buna vreau sa imi spuneți eu nu sunt căsătorită niki logodita am un copil cu prietenul meu la recunoscut pe copil si este trecut pe numele lui vreau sa imi spuneți poate sa mil ea de lângă mine pentru ca eu nu mai vreau sa am nici o legătură cu el vreau sa il cresc singura pe copil va rog ajutatima nu vreau sa mil ea de lângă mn
Buna ziua! Din pacate nu ma pricep sa va dau un raspuns, cel mai bine intrebati un avocat care va poate da informatii corecte.
Buna ziua ! Am si eu o intrebare sunt casatorita si astept un copilas, eu sunt in Romania si sotul meu lucreaza legal de 3 ani in Italia . Poate lua el indemnizatie pt copil cu contractul de munca , daca depun actele in tara. Va multumesc din suflet ,astept raspuns
Sotul poate obtine indemnizatie doar daca a platit contributiile fiscale in Romania, ceea ce de obicei nu se intampla in cazul celor care lucreaza in strainatate.
Bună ziua! Eu sunt elevă în clasa a 12 a și am născut în aprilie ce acte îmi trebuie sa pot face indemnizație ( fara tata)
Buna ziua! Pentru dosarul de indemnizatie trebuie sa ii contactati pe cei de la Directia de Plati de care apartineti care va vor comunica ce acte sunt necesare pentru a demonstra ca ati fost eleva.
Locuim in Bacau, domiciliu in Prahova, sotia nu are venit , dar a terminat facultatea exact acum un an. Am observat ca trebuie sa depuna “declaratia celuilalt parinte (se completeaza in fata functionarului de la primarie” . Oare cum reusesc eu sa trec acest pas, daca sotia nu se poate deplasa pana in Prahova? Si ce trebuie exact sa fac, daca ma poate ajuta cineva?
Buna seara as avea si eu o intrebare …. daca 2 părinți au un baietel de 1 an si sunt necăsătorit, iar mama este minora are 17 ani și 8 luni si tatăl este adult si are 26 de ani, când copilu so născut am facut actele ca sa putem beneficia de prenatală la copil …. pana la 2 ani de zile pana face copilu ….. am facut prenatalu lam luat 10 luni de zile …. dar din pacate tatal copilului o fost srestat la puscarie pe 13.01.2017 anu acesta ….. intrebarea mea este pot ca sa trec prenatalu pe numele meu …. daca eu nu am lucrat si am si 17 ani și 8 luni ….. ca sa pot sal iau in continuare pana face copilu 2 anișori….
Buna seara as dori sa va fac si eu o intrebare …..daca lucrez de 8 luni cu contract si sunt insarcinata in 7 luni as putea sa platesc eu cele 4 luni ce imi mai trebuie sa pot obtine indemnizatia de crestere a copilului ….unde se poate face si cat ar trebui sa platesc?
Buna ziua!
Eu am nascut in Dubai copilul, cetatean roman, in varsta de 1 anisor. Sotul meu inca lucreaza acolo dar eu m-am mutat impreuna cu copilul de 6 luni. M-am angajat aici(in Romania) dar nu mai am ajutor si as dori sa aplic pt maternitate pana cand face copilul 2 ani. Pot?
Buna ziua pentru gemeni se plateste pentru ambii copii indemnizatia sau pentru unul
Buna ziua . De ce formular am nevoie din Italia pentru a primi indemnizația de creștere copil in Romania. Am lucrat in Italia 6 luni iar acum lucrez in Romania . Sunt însărcinată și am inteles ca am nevoie de un formular din Italia pentru a imi fi recunoscută perioada lucrată acolo la calculul indemnizației in Romania. ..va rog sa ma ajutați. Mulțumesc
Buna ziuă. Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns?
Tatal poate beneficia de indemnizația creștere copil in cazul in care mama nu lucreaza si sunt necăsătoriți?
Buna seara,
In curand trebuie sa imi depun dosarul pt indemnizatia de crestere a copilului. Lucrez in bucuresti si am buletin de bucuresti, dar rec
ent am aflat de la munca faptul ca angajatorul mi-a platit contributiile, inclusiv sanatatea in sibiu (la momentul angajarii aveam buletin de sibiu). Dintr-o discutie a sotului cu o proaspata mamica, am aflat ca si ea era in aceeasi situatie si ca a trebuit sa aduca la dosar (in bucuresti) o dovada din localitatea de unde i s au virat cotizatiile de catre angajator. Problema e ca nu a retinut de la ce institutie si despre care cotizatii era vorba (sanatate sau altele). Stie cineva ceva in acest sens?
Sunt la scoala si sunt insarcinata si doctorita de familie nu vrea sa imi deea concediu medical .ce pot sa fac si ce acte imi trebuie ptr prenatal la sc?
Bună ziua vreau sa va întreb și eu ceva luna aceasta fac 7 luni nu am născut trebuie sa îmi bag alea 60 de zile pana nasc și după ce nasc mai am voie la 60 de zile ce trebuie sa fac unde trebuie sa bag actele și ce acte ii trebuie