Aparitia dintisorilor
Unul dintre evenimentele importante pentru orice bebelus este aparitia dintisorilor, o etapa care dureaza o perioada destul de lunga de timp si care aduce ceva emotii parintilor. La noi a aparut primul dintisor la 5 luni, iar acum avem doi dintisori, incisivii de jos.
Pentru ca sa fim pregatiti pentru cresterea dintisorilor m-am documentat despre ce schimbari apar in aceasta etapa. Am descoperit multe informatii, pe unele le-am discutat cu pediatra. pe altele le-am verificat in cartile de pediatrie, iar asa am gasit multe mituri care apar mai ales pe internet si despre care parintii ar trebui sa stie ca sunt neadevarate. Informarea in surse de incredere este importanta, pentru a putea sa il ajutam pe bebelus sa treaca usor peste aceasta perioada.
1. Cand apar dintisorii?
Primii dinti ar trebui sa apara intre 4 si 7 luni, dar perioada este doar orientativa, ei pot aparea mai devreme sau mai tarziu, fara sa fie o problema. Daca pana la un an nu apare nici un dinte este bine ca parintii sa discute cu pediatrul.
Dintii incep sa creasca inca din uter, atunci apar radacinile si se pun bazele danturii. Pana la varsta de trei ani bebelusul ar trebui sa aiba totii dintisorii de lapte.
2. Care sunt simptomele aparitiei dintisorilor?
Principalele simptome sunt: salivarea abundenta, umflarea gingiilor, iritabilitatea, obiceiul de a roade obiectele. Iritabilitatea se poate manifesta prin tulburari de somn, pentru ca bebelusul devine mai agitat. Totusi se tinde ca parintii sa exagereze simptomele si sa puna orice plans din aceasta perioada pe seama aparitiei dintilor. Bebelusul are mai multe nemultumiri, deci nu trebuie sa credem ca orice nemultumire este cauzata de cresterea dintilor.
Unele surse mentioneaza pe lista simptomelor diareea, lipsa apetitului si febra usoara, dar multi pediatrii contrazic aceasta teorie.
3. Care este ordinea de aparitie a dintilor?
Ordinea este de obicei aceiasi, dar pot aparea diferente fara sa fie o problema. La momentul aparitiei sunt multe diferente, deci lunile mentionate sunt doar orientative. Informatiile sunt doar pentru a ghida parintii pe parcursul acestei etape.
incisivii centrali de jos – la circa 6 luni
incisivii centrali de sus – la circa 8 luni
incisivii laterali de sus – la circa 10 luni
incisivii laterali de jos – la circa 10 luni
molarii primari – la circa 14 luni
caninii – la circa 18 luni
molarii secundari – la circa 2-3 ani
4. Cum putem face ca perioada dintisorilor sa fie mai usoara?
Pe bebelus il putem ajuta sa scape de neplacerile aparitiei dintilor prin jucariile de dentitie, pe care sa le poata roade atunci cand il vrea sa isi maseze gingiile care il dor.
Atunci cand se poate, dupa ce diversificarea a ajuns la aceasta etapa, bebelusul poate primi mancare solida pe care sa o rontaie.
Unele surse recomanda folosirea medicamentelor, mai ales paracetamolul, dar este bine sa folosim aceasta metoda doar daca neplacerile cauzate de dinti sunt mari sau daca bebelusul face febra mare. De multe ori febra nu este legata de cresterea dintilor, dar parintii tind sa creada ca este o legatura si pun singuri un diagnostic gresit. Din acest motiv este bine ca la febra mare sa mergem la pediara si sa ne asiguram ca nu este vorba de o infectie, pe care poate ca trebuie sa o tratam cu alte medicamente.
5. Cum facem igiena dintisorilor?
Chiar daca sunt doar cativa dintisori, acestia trebuie spalati in fiecare zi, cel putin o data la bebelusul mic si cel putin de doua ori apoi. Sunt periute create pentru bebelusi, noi am cumparat un set cu trei periute: una pentru gingii, una pentru primii dintisori si una normala pentru atunci cand dintisorii vor mai creste.
A mea a lansat primii dinti la apa la 11,5l cand deja bunicii erau panicati. :))
De la 11,5l si pana la 16,5l au iesit 12!!! Si acum, la aproape 17l, ne pregatim de doi canini care deja au umflat gingia.
Bineinteles, in perioada de eruptie dentara nu ma lasa sa o spal pe dinti. Dar accepta sa se “spele” ea. Impreuna cu mine. Daca ratez, imi intinte autoritara periuta mea de dinti si se uita interogativ asteptand sa execut acelasi lucru. 😀
Astept sa iasa toti si sa o pot peria normal. 🙂
Wow, ce evolutie accelerata a dintisorilor! 🙂 Bogdan este inca uneori reticent la spalatul pe dinti, in unele perioade refuza categoric sa il spal, alteori imi cere chiar el sa mergem la baie sa spalam dintisorii. Eu abia astept sa preia el task-ul asta si sa se ocupe singurel de igiena dintisorilor. 🙂