Sfaturile pediatrului pentru diversificare – etapa a doua
Am scris despre primele sfaturi primite de la pediatra despre diversificare aici, iar apoi am detaliat aici care a fost programul nostru de diversificare in prima luna.
Dintre alimentele pe care ni s-a spus initial sa le introducem le-am folosit pe aproape toate, mai putin carnea de vita (doar pentru ca mi-a fost mie mai comod sa folosesc pui si curcan) si branzica de vaci facuta din calciu lactic (pe care am evitat sa o introduc pentru ca am preferat sa mai aman momentul). La vizita lunara la pediatru am primit indicatii pentru perioada urmatoare, despre alimentele pe care trebuie sa le introducem.
Dupa mar vom prepara piureuri din mai multe fructe, in aceasta ordine: banana, para, portocala, mandarina. De asemenea putem introduce sucul de morcovi si combinatia dintre mar si morcov.
Piureul de fructe se va combina cu branza de vaci facuta in casa sau cu cereale care se dizolva in lapte, initial fara gluten. Branza de vaci se va adauga treptat de la cantitatea de o lingurita pana la 8 lingurite adaugate in piure de fructe. Reteta este urmatoarea: se fierbe 1 litru de lapte (3,5% grasime, UHT), apoi se opreste si se adauga 8 tablete de calciu lactic (de la farmacie) sau zeama de la o lamaie. Se strecoara putin si se poate manca cel mult 2 zile, cu stocare la frigider.
La piureurile de legume vom putea introduce mazarea si fasolea verde.
Ulterior vom introduce galbenusul de ou, adaugat in piureul de legume fara carne, se va porni de la un sfert de galbenus, apoi jumatate si ulterior un galbenus complet. Oul se fierbe tare si se paseaza impreuna cu toate legumele.
Apoi putem introduce ficatei de pui, pe care mai bine ii fierbem in lapte, ca sa aiba gust mai bun. Ficateii se paseaza impreuna cu piureul de cartofi.
Un alt aliment care va fi inclus in alimentatie este iaurtul cu n procent normal de grasime (se evita cele degresate), care va fi servit cu cereale care se dizolva in apa.
Pentru ca avem inca alaptari pe timpul noptii si pediatra considera ca trebuie eliminate, am fost sfatuiti ca la masa de la 17:30 sa introducem cereale care se dizolva in lapte, treptat crestem cantitatea de la o treime la jumatate si apoi la portie completa. Pana ajungem la toata portia se va completa cu lapte matern.
Acestea au fost sfaturile pentru a doua etapa de diversificare, speram sa includem repede alimentele si sa fie bine primite.