Mini ghidul gradinitelor este un proiect prin care incerc sa le aduc parintilor aflati in cautarea unei gradinite informatii cat mai detaliate despre variantele pe care le au la dispozitie, cu speranta ca alegerea locului potrivit pentru copilul lor sa fie ceva mai usoara.
Asa cum scriam aici, am elaborat un formular cu intrebari pentru gradinite, gandite impreuna cu mai multe mame, pentru a acoperi cat mai multe puncte de interes ale parintilor. Acest formular a fost transmis pe email cat mai multor gradinite, iar multe dintre acestea s-au implicat in acest proiect si au completat datele solicitate in formular.
Pentru ca sunt multe gradinite si informatii destul de detaliate voi prezenta acest ghid in mai multe etape, aici pe blog, iar la sfarsit voi consolida toata lista intr-o singura postare, care sa cuprinda toate datele obtinute. Voi incepe astazi prin prezentarea unor gradinite cu sisteme alternative de educatie, Montessori si Waldorf, doua sisteme care abordeaza educatia intr-un mod diferit de cel traditional si care sunt pe placul tot mai multor parinti.
Sper ca informatiile sa va fie de folos.
* Toate informatiile furnizate despre gradinite sunt obtinute de la reprezentantii acestora, iar eu nu am verificat sau modificat in nici un fel datele transmise de acestia. Daca va place ce cititi despre o anumita gradinita va sfatuiesc sa programati o vizita acolo in care sa va convingeti personal ca tot ceea ce promite acea institutie este transpus in practica. *
1. Numele gradinitei: Waldorf Christophori
Sector: 1
Zona: Cismigiu
Tipul de servicii oferite: gradinita
Varsta minima de primire: 2 ani
Alte conditii de primire:
Nu exista criterii de selectie in privinta comportamentului copilului. Situatiile de diagnostic sau comportament deosebit se discuta si se hotarasc impreuna cu parintii.
Detalii despre programul scurt: 8.00 – 13.30, tarif 1.300 lei
Detalii despre programul lung: 8.00 – 18.30, tarif 1.800 lei
Autorizare din partea Ministerului Educatiei: da
Numarul de copii din grupa: 20
Personalul pentru fiecare grupa: doua educatoare dimineata si o educatoare dupa-amiaza
Perioada de acomodare:
Parintii sunt rugati sa partcipe la activitatile de la grupa, impreuna cu copiii in perioada de acomodare estimata, pe baza experientei, pe o perioada cuprinsa intre 2 – 6 saptamani.
Este recomandat un program scurt, in functie de disponibilitatea copilului pentru participarea la activitati, in perioada de acomodare.
Parintii se retrag usor, treptat, la inceput pentru interval scurte, apoi mai mult, petrec timp in apropierea salii, astfel incat poate fi disponibil la nevoie. Copilul are nevoie de o perioada sa-si insuseasca obiceiurile noii vieti, acomodaraea cu spatial, oamenii, activitatile si are nevoie de o perioada sa traiasca experienta despartirii si a regasirii parintilor fara ca aceasta sa se transforme in trauma abandonului. Educatoarele se preocupa in mod special de aceasta perioada astfel incat sa fie sigur atat pentru copii cat si pentru parinti. Copiii au nevoie sa preia de la parinti increderea pe care acestea o transfera educatorului.
Mancare oferita: bucatarie proprie
Loc de joaca in aer liber: da
Supraveghere video: nu
Asistenta medicala: exista medic pediatru homeopat prezent in fiecare dimineata la gradinita si asistent medical pe perioada programului normal al gradinitei
Transport: nu
Organizarea spatiului: fiecare grupa are doua sali, una de joaca si una de somn
Vacante pe parcursul anului:
o saptamana de Paste
doua saptamani de Craciun si Anul Nou
o saptamana in luna august
Limbi straine: engleza, germana
Modul de comunicare cu parintii:
Gradinita noastra este administrata de Asociatia Waldorf Educatie pentru Libertate, organizatie non-profit ai carei membri sunt parinti si educatori implicati in activitatea obisnuinta si viata gradinitei.
Comunitatea parintilor este una din fortele care fac ca viata gradinitei sa fie frumoasa, si buna.
Proiectul ” Gradinita Parintilor” are activitati curente de parenting, socializare, dezvoltare personala, ateliere, si entertainment impreuna cu copiii si pedagogii.
Activitati desfasurate: desen, modelaj, pictura, lucru gospodaresc, lucru manual, iesiri in natura, muzica si miscare, euritmie, engleza/germana
Optionale: –
Metode alternative de educatie: Waldorf
Date de contact:
Timoficiuc Daniela – manager
0724.232.100
contact@gradinitachristophori.ro
Alte informatii:
Daca un copil a putut sa se daruiasca lumii inconjuratoare cu intreaga sa fiinta plina de iubire, atunci el va fi capabil, in sarcinile serioase ale vietii sale de mai tarziu, sa se dedice lumii cu incredere si putere Rudolf Steiner
Site-ul gradinitei: www.gradinitachristophori.ro
Sector: 1
Zona: Aviatiei, Cartierul Francez
Tipul de servicii oferite: cresa, gradinita
Varsta minima de primire: 7 luni
Alte conditii de primire: Sa se cunoasca principiile Montessori si sa fie integrate in educatia copilului
Detalii despre programul scurt: 8:30 – 16:30, tarif 1.850 lei
Detalii despre programul lung: 8:30 – 18:30, tarif 2.000 lei
Autorizare din partea Ministerului Educatiei: nu
Numarul de copii din grupa: 15
Personalul pentru fiecare grupa: o educatoare si doua ingrijitoare
Perioada de acomodare: 6 saptamani
Mancare oferita: catering
Loc de joaca in aer liber: da
Supraveghere video: nu
Asistenta medicala: exista o asistenta medicala care este prezenta zilnic in gradinita
Transport: nu
Organizarea spatiului: fiecare grupa are doua sali, una de joaca si una de somn
Vacante pe parcursul anului:
Paste – 1 saptamana
Craciun – 2 saptamani
August – 1 saptamana
Limbi straine: engleza, franceza
Modul de comunicare cu parintii:
Abordam relatia cu parintii din perspectiva unei familii in care toata lumea are un obiectiv comun – Binele copilului. Astfel, comunicarea cu parintii este continua. Zilnic sunt furnizate informatiile legate de mancare, somn, toaleta, sanatate, saptamanal sunt transmise informatii legate de interactiunea cu colegii, evolutie, trimestrial sau la cerere sunt organizate intalniri 1:1 cu parintii, semestrial sedinte.
Activitati desfasurate:
Activitatile desfasurate zilnic tin de curriculum Montessori – copiii au un mediu pregatit in care au la dispozitie toate ariile necesare dezvoltarii lor: Viata practica, Art&Craft, Muzica, Biblioteca, Dezvoltare senzoriala, Limbaj. Zilnic au loc si activitati de gratie si curtoazie (bunele maniere in limbajul comun). Dupa amiaza predomina activitati de Art&Craft si muzica si tot in a doua parte a zilei ies si afara la locul de joaca, moment in care hranesc si animalele de aici, iar vara ingrijesc plantele din gradina. Exista si o serie de optionale pe care le pot accesa copiii: inot, limba franceza, Learn with Music, Dezvoltare semzoriala (creativitate,art&craft)
Metode alternative de educatie: Montessori
Date de contact:
contact@kidsatwork.ro
www.facebook.com/kidsatwork.ro
0723.357.063
Cristina Suschevici
str. Ghiozdanului, nr 6, sector 1
Alte informatii:
Punem foarte mare accent pe educatia in sanatate, de aceea alimentatia de care beneficiaza copiii este un subiect tratat cu foarte mare seriozitate. Nutritionistul cu care colaboram este Cornelia Marin, mancarea vine direct din bucataria ei.
Copiii parte din Kids at work mananca zilnic alimente organice, combinate cu atentie astfel in cat sa asigure o digestie rapida, absorbtie usoara si timp putin in colon. Nu exista alimente prajite, se folosesc doar indulcitori naturali, procesarea nu se face la temperaturi ridicate pentru a pastra cat mai multi nutrienti din alimente. Alimentatia acopera o gama foarte larga de nutrienti necesari zilnic, meniul este lacto-ovo-vegetarian, alimentatie alcalina.
Sector: sector 6
Zona: Basarab,Victoriei
Tipul de servicii oferite: cresa, gradinita
Varsta minima de primire: 1.5 ani
Alte conditii de primire: Copilul trebuie sa poata merge singur in picioare.
Detalii despre programul scurt: 8:00-13:00, tarif 1.350 ron
Detalii despre programul lung: 8:00-18:30, tarif 1.650 ron
Autorizare din partea Ministerului Educatiei: nu
Numarul de copii din grupa: 17
Personalul pentru fiecare grupa: 2 educatoare si o ingrijitoare pentru cresa si 2 educatoare pentru gradinita
Perioada de acomodare:
Noi incurajam acomodarea alaturi de o persoana de incredere pentru copil, mama/bona si prin cresterea treptata a numarului de ore.
Mancare oferita: bucatarie proprie
Loc de joaca in aer liber: da
Supraveghere video: nu
Asistenta medicala: exista o asistenta medicala care este prezenta o data pe saptamana in gradinita
Transport: nu
Organizarea spatiului: fiecare grupa are doua sali, una de joaca si una de somn
Vacante pe parcursul anului: 2 saptamani care includ sarbatorile de iarna si 3 saptamani vara, ultima din iulie si primele doua din august.
Limbi straine: engleza, germana
Modul de comunicare cu parintii: Aplicatie online care ofera lunar date despre activitatile si evolutia copilului.
Activitati desfasurate:
Copiii beneficiaza de pedagogia Montessori si de materialele didactice specifice metodei si fiecare copil lucreaza cu ele in functie de interesul din perioada respectiva sub atenta indrumare si observare din partea pedagogului.
Optionale:
Limba germana
Inteligenta emotionala
Learn with music
Metode alternative de educatie: Montessori
Date de contact:
Ioana Dascalu
0726.152.551
Ioana.dascalu@creative-minds-kindergarten.ro
Alte informatii:
In prepararea mancarii nu se foloseste zahar sau faina alba. Pastele si orezul sunt integrale. Carnea este de curcan sau vita. Painea este cu maia.
Site-ul gradinitei: www.gradinitacreativeminds.ro
4. Numele gradinitei: Centrul Educational Montessori Land
Perioada de acomodare:
– Gradinita Echilibria Montessori
– Gradinita Montessori Edu
– Gradinita Casa Montessori
– Gradinita Montessori Kindergarten of Bucharest
– Gradinita Copiii Montessori
– Gradinita Montessori Kindergarten Orizonturi Libere
Astazi am transmis formularul si catre aceste 5 gradinite, in masura reprezentatii lor imi voi raspunde sper sa va pot oferi detalii si despre ele. Pana atunci gasiti aici linkurile catre site-urile lor, unde sa gasiti macar o parte din informatiile pe care le cautati.
Mini ghidul va continua cu noi gradinite prezentate detaliat in urmatorul articol din aceasta serie.p.s. Daca mai sunt gradinite care ar dori sa fie incluse in mini ghidul de pe blog, dar care nu au primit formularul de la mine pe email, am rugamintea ca un reprezentant al lor sa ma contacteze pe email (sufletdemamica @ gmail.com) pentru a le transmite formularul.
Multumim de informatii, utile:). Mai este si: Montessori Kindergarten Orizonturi Libere.
Deasemenea, alte gradinite cu sistem waldorf mai exista in Bucuresti?
Am adaugat si gradinita Orizonturi Libere, multumesc pentru informatie.
Din cate stiu singura gradinita privata Waldorf din Bucuresti este cea mentionata in articol. Mai este o gradinita de stat cu clasa Waldorf, gasesti mai multe detalii aici – http://waldorf.ro/unitati-scolare/bucuresti/ .
Cand te referi la autorizatie te referi la autorizatia temporara sau la acreditare?
Initial cand am adaugat intrebarea in formularul pentru gardinite ma gandeam la acreditare, dar apoi fiecare dintre gradinitele care au raspuns au interpretat in felul lor intrebarea, deci unele se refera la autorizatia temporara.