Locurile de joaca indoor – Pro sau contra?
Iarna vine cu atractia catre locurile de joaca indoor, care par de multe ori singura alternativa pe care o avem pentru copiii plini de energie in zilele friguroase. Ei se bucura de jucarii, noi avem putin timp in care copilul este ocupat cu altceva.
Dar pana la urma cat de bune sunt de fapt aceste locuri de joaca? Va invit sa ne gandim putin la asta, sa vedem lucrurile pro, dar si cele contra acestor locatii apparent ideale pentru momentele cu vreme rea.
PRO
Locurile de joaca sunt pline de jucarii, unele dintre ele de interes pentru copii, pe care cei mici le descopera cu placere. Bogdan este incantat sa vada jucarii noi, il atrag piscinele cu bile si toate lucrurile cu butoane.
Astfel de locuri sunt un prilej de socializare, lucru valabil mai ales pentru copii mai mari, care sunt dornici de joaca in compania altora.
Locurile indoor sunt disponibile indifferent de vreme, iar acesta probabil este principalul avantaj cautat de parinti. Iar pentru copii mai mari probabil ca are un rol important si timpul liber obtinut de parinti, care pot avea cateva ore libere, in timp ce copilul se joaca supravegheat.
multitudinea de oferte de distractie ii oboseste pe copii si le consuma mare parte din energie, ceea ce de multe ori este benefic, mai ales in perioadele cand statul acasa ocupa majoritatea timpului.
CONTRA
Pentru mine principalul inconvenient al locurilor de joaca indoor este riscul mare de imbolnaviri. Eu nu sunt o mama exagerata, iar faptul ca Bogdan merge la cresa oricum il expune multor virusi, deci sunt constienta ca racelile sunt inevitabile. Dar din perspectiva unei mame care a luat o boala cu simptome mai mult decat neplacute de la un loc de joaca va spun ca aceste locatii sunt unele dintre cele mai incarcate de riscuri pentru sanatatea noastra. Locurile nu sunt aerisite bine (sau deloc), aceleasi jucarii sunt atinse / bagate in gura de zeci de copii si igienizarea este de multe ori superficiala.
Proasta organizare mi-a displacut in mai multe locuri, mai ales in ceea ce priveste impartirea pe varste. Este greu de manageriat o situatie in care trebuie sa explici unui copil ca nu poate merge la saltelele gonflabile situate chiar langa jucariile de bebelusi, pentru ca este pericol de accidentare din cauza aglomeratiei de copii mari. Se ajunge la frustrare si inevitabil sederea la locul de joaca devine mai neplacuta. Copiii mici sunt mai mereu atrasi de activitatile celor mai mari si daca nu exista o impartire eficienta a spatiului apar nemultumiri de ambele parti. Cei mici se supara ca nu pot merge la jucariile care li se par mai interesante, iar cei mari se simt nevoiti mereu sa ii fereasca pe cei mici in propriul spatiu de joaca.
De multe ori am intalnit reguli stupide, pe care ingrijitoarele se incapatanau sa le aplice cu copii sub 3 ani, evident debusolati de abundenta de interdictii. La unul din locurile de joaca era organizata o bucatarie de jucarie si se pare ca nici unul dintre lucrurile de acolo nu puteau fi scoase din acel spatiu mic, desi erau disponibile mai multe carucioare similar celor din supermarket, pe care copiii nu aveau cum sa le miste intr-un spatiu asa mic. Va puteti imagina reactia mirata a lui Bogdan, pe care mereu il opream sa iasa de acolo cu caruciorul, fara ca macar mie sa mi se para ca ar avea vreo logica o astfel de regula.
Cred ca din tot ce am scris v-ati dat seama ca sunt mai cu seama impotriva timpului petrecut la astfel de locuri de joaca, mai ales pentru copiii mici, care nu au imunitatea buna si care nu constientizeaza bine pericolele din anumite spatii de joaca. Intr-adevar pe vreme friguroasa este greu sa gasim alternative, dar parca locurile supra aglomerate din mall-uri nu sunt tocmai alegerea potrivita.
Ce alternative avem?
Aici depinde mult de varsta copilului. Pentru copii mai mari cred ca parcurile raman o varianta buna. Mi se pare o exagerare ca pe temperature de 2-3 grade sa vad parcurile goale. Conform recomandarilor medicale frigul nu este o contraindicatie pentru timpul petrecut afara. Intr-adevar nu trebuie sa iesim pe vant puternic sau pe ger intens, dar in rest iarna nu presupune retragerea completa in casa.
Pentru copii mai mici, cum este si Bogdan, noi am gasit urmatoarele alternative:
– Plimbarile in manduca, cu protectia de iarna sunt mereu binevenite. El sta in bratele mele, la caldura, dar respira aer curat si se bucura sa priveasca tot ce se petrece pe strada.
– Joaca in casa, cu geamul larg deschis, este o alta varianta pe care o folosim cand nu putem sta mult pe afara. Il imbrac putin mai gros, deschid larg geamurile si ne jucam pe covor. Chiar daca pare o schimbare mica fata de varianta obisnuita de joaca in casa, am observant ca se simte diferenta. Bogdan prinde culoare in obraji, se bucura de racoarea care umple casa si somnul de dupa este mult mai linistit.
– Escapadele prin parc, de fiecare data cand avem prilejul, indiferent de vreme. Chiar in zilele cele mai friguroase tot prindem un moment fara vant puternic si putem iesi putin in parc. Am iesit chiar si pe zapada mare, cand parcul era pustiu. Ne-am intors cu mainile inghetate toti trei, dar eram bucurosi si incantati de joaca prin parc.
– Locurile de joaca mai linistite sunt o varianta atunci cand ne dorim neaparat un spatiu in interior. Sunt mai multe variante de locuri linistite, trebuie doar sa gasiti locul potrivit undeva aproape de casa. depinde mult de ora la care alegeti sa mergeti, am observat ca diminetile sunt mult mai linistite si uneori puteti avea norocul de a gasi locul de joaca liber.
O ultima varianta pe care sunt tot mai tentata sa o incerc sunt playdate-urile organizate acasa. Adica sa chem la noi 3-4 bebelusi cu mamele lor, sa ii lasam pe cei mici sa se joace in camera lui Bogdan si noi sa ne bucuram sa ii privim. Este o varianta homemade a locurilor de joaca indoor, dar mi se pare mai potrivita si cu mult mai putine riscuri. Mi-as dori sa facem asta o data pe saptamana, sunt curioasa cum ar fi pentru Bogdan si daca i-ar placea sa aiba musafiri de varsta lui.
Voi ce parere aveti despre locurile de joaca indoor? Le-ati incercat, v-au placut, le considerati o alternativa potrivita pentru voi?
Nu stiu cum se procedeaza in alte locuri dar pot sa-ti spun ca la noi (stii tu unde, nu dau numele ca sa nu se interpreteze ca fac reclama), facem desinfectie cu firma specializata in acest sens care acopera o arie foarte mare de boli. Apoi, dupa fiecare eveniment, jucariile si elementele de joaca sunt igineizate cu produse speciale, fara clor, asta inseamna ca uneori sunt iginenizate si de 2 ori intr-o zi. Stiu ca spatiile pentru copii pot fi uneori periculoase din punct de vedere al igienei, dar tocmai pentru ca am si eu un copil, privesc lucrurile intai prin prisma unei mame si apoi ca afacere.
Nico, la voi nu se pune problema ca ar fi ceva in neregula. Noi am venit mereu cu incredere la Funny Land si niciodata nu am avut nemultumiri. Chiar asteptam cu drag sa mai fie vreun eveniment acolo, potrivit pentru noi si venim cu mare drag. 🙂
si eu sunt de parere ca plimbarile în parc si joaca în casa sunt suficiente pentru un copil prescolar. Bogdanel al tau nu va simti lipsa companionilor de vârsta lui, atâta vreme cat mamica, taticul sau bunicii ii vor acorda atentia de care are nevoi. Acum, universulul lui se reduce la câteva persoane. Va îmbratisez si va trimit pupici ♥
Si noi te imbratisam cu drag, Carmen! Sunt bucuroasa ca a venit vremea calda si sper sa fac tot mai multe plimbari prin parc cu Bogdan, sunt cele mai potrivite locuri de explorat si de joaca.
De la ce varsta sunt oare potrivite aceste locuri de joaca?
Depinde de loc. Cele din malluri le-as recomanda dupa ce copilul merge bine si oricum copiii pana la 3 ani stau acolo impreuna cu parintii. Totusi asa cum scriam si mai sus, nu cred ca sunt tocmai potrivite in sezonul racelilor.
Noi am mai mers cu Bogdan inca de la 7 luni la Funny Land, au un spatiu de joaca la ultimul etaj si este oarecum cu circuit inchis, adica mergeam cand era rezervat pentru cursuri si intalniri de mamici. Erau mai putini copii, majoritatea micuti si ne-am simtit mereu bine.
Andrei (6 ani) alearga si la locurile de joaca, alearga si afara.
Un lucru bun este faptul ca (asta pentru copiii mai mari) unele locuri de joaca organizeaza diverse cursuri.
In plus, locurile de joaca sunt bune petru petreceri (asta daca nu doriti sa le faceti acasa sau la un restaurant, de exemplu).
Eu, cautand pentru Andrei, am gasit multe locuri de joaca. De aici a fost doar un pas pana la a realiza un catalog online cu locurile de joaca (site-ul din semnatura).
Nu am de ce sa-i fac reclama, pentru ca nu-si scoate banii, inscrierea in catalog a locurilor de joaca este gratuita.
In plus, este si pe primele locuri in Google.
Daca doriti, puteti sterge sau edita acest comentariu (daca vi se pare reclama).
Este bine de stiut ca exista un catalog al locurilor de joaca, de multe ori parintii sunt in cautarea unui loc in apropierea casei lor si nu stiu ce sa aleaga.
Pentru copii mai mari, peste 5 ani, cred ca sunt distractive multe locuri de joaca si oricum ei au imunitatea mai puternica, deci multe dintre riscuri dispar.
Am fost o singura data luna aceasta cu baietelul de un an si noua luni si spun sincer ca nu voi mai merge.De ce?Pentru ca cei mari raman cu supraveghetoarea care se uita pe pereti,a fost lovit intentionat de mai multe ori de catre un alt baietel mai mare caruia i-am atras atentia si imi pare rau sa spun dar nu parea dornic sa coopereze,dupa care oriunde mergea micutul meu aparea si copilul violent luandu-i mereu jucariile,impingandu-l,etc.Si noi facem intalniri acasa e mult mai amuzant asa sau mergem in vizite si afara de doua ori pe zi exceptand zilele cu ceata.
Si noi am avut la un moment dat un "conflict" cu un baiat mai violent si supraveghetoarele clar nu stiau sa gestioneze problema. De asta am ajuns si eu sa prefer fie intalnirile restranse, fie playdate-urile de la noi de acasa, sunt mult mai distractive pentru toata lumea.