Imunitatea copiilor – ce am invatat in ultimele luni
De cand am decis ca Bogdan va intra de mic in colectivitate unul dintre gandurile care ma framantau cel mai tare a fost cel legat de imunitatea firava a unui bebelus care va trebui sa se confrunte cu virusurile tot mai variate de la gradinita.
Apoi a sosit sezonul rece, care este cu atat mai periculos si care mi-a sporit temerile. Asa ca am inceput sa ma documentez, sa incerc sa inteleg cum il pot ajuta sa treaca prin aceasta etapa cat mai usor. Am aflat multe si testul acestei ierni mi-a confirmat / infirmat multe dintre teorii.
In primul rand felul in care se dezvolta imunitatea unui copil depinde mult de mostenirea genetica, pe care nu o putem influenta in nici un fel. Sunt copii care incep cresa la un an si au doar 2-3 raceli pe an, sunt copii care incep gradinita la 4 ani si se confrunta cu boli serioase in fiecare luna. Sistemul imunitar al copiilor se dezvolta treptat si conform multor studii ajunge la o oarecare maturitate dupa 3 ani, varsta dupa care pediatrii recomanda de obicei ca un copil sa fie introdus in colectivitate. Dar asa cum scriam anterior aceasta nu este o regula si varsta de 3 ani sau chiar mai mult nu este o garantie ca sistemul imunitar va tine virusurile departe. De altfel este bine cunoscut faptul ca primul an de colectivitate este cel mai greu din perspectiva bolilor, indiferent care este varsta la care se incepe.
Asta pentru ca sistemul imunitar invata din boli. Acesta este mecanismul lui de dezvoltare si pe masura ce se confrunta cu diferite virusuri el devine tot mai puternic. Intrebarea care ii framanta pe mai toti parintii este cum ii putem ajuta pe copii sa isi intareasca sistemul imunitar, iar aici parerile sunt impartite. Eu nu pot decat sa va scriu despre ce am invatat din tot ce am citit si am trait in ultimele luni, cu speranta ca poate experienta noastra va fi de folos altor parinti.
1. Nu exista remedii minune pentru imunitate.
Veti gasi tot felul de recomandari de siropele cu efect miraculos, dar adevarul este ca nici un sirop nu poate dezvolta sistemul imunitar. Este usor sa cadem in capcana siropelelor atunci cand ne dorim sa ii ajutam pe copii sa nu se mai imbolnaveasca, dar este bine sa pastram o doza de realism si sa incercam sa intelegem cum functioneaza de fapt sistemul imunitar inainte de a da multi bani pe medicamente miraculoase. Un interviu interesant despre sistemul imunitar gasiti aici.
Remediile naturiste pot insa avea efecte benefice asupra organismului, iar un organism puternic este mai bine pregatit sa lupte cu bolile, dar asta nu inseamna ca ele pot actiona direct asupra sistemului imunitar asa cum promit multe dintre reclamele cu care suntem bombardati mai ales in sezonul rece.
2. Totusi cum ajutam sitemul imunitar?
Sunt cateva lucruri pe care orice parinte le poate face pentru a ajuta copilul in lupta cu bolile. Sunt lucruri simple, pe care insa de multe ori le ignoram.
Timpul petrecut in aer liber, inclusiv iarna, este de mai ajutor, cu atat mai mult daca este insotit de miscare. Noi faceam plimbari lungi cu Bogdan in manduca, el statea la caldura sub protectia de iarna, dar se bucura de aerul curat si i se imbujorau obrajorii de la frig.
Dieta sanatoasa este esentiala din multe motive, dar pentru sistemul imunitar conteaza enorm. Fructele, mai ales citricele pe care le gasim din abundenta in sezonul rece, mierea si in general orice este sanatos ajuta in lupta cu bolile. Pentru ca Bogdan nu mananca fructe decat rar ne-am reorientat spre sucurile de fructe pe care le bea cu placere si care ii aduc vitaminele atat de necesare. Important este ca dieta sa fie echilibrata si sa contina o varietate de nutrienti.
Pe mine m-a ajutat enorm alaptatul, sunt sigura ca a contribuit la o gestionare mai usoara a bolilor.
3. Virusurile si locurile aglomerate
De multe ori dam vina pe inceperea gradinitei pentru toata lupta aceasta cu bolile. Dar adevarul este ca multe virusuri sunt luate din alte parti, din parc, din mijloacele de transport, etc. Daca de colectivitate nu putem scapa am putea macar sa evitam sa punem copilul in contact cu ale locuri periculoase.
Iarna am evitat sa il duc pe Bogdan la locuri de joaca indoor dupa ce am luat de acolo un virus care m-a rapus si pe mine. Locurile aglomerate sunt de evitat in perioada virozelor, este mereu de preferat o plimbare in aer liber. Daca a trebuit neaparat sa mergem intr-un loc cunoscut ca fiind aglomerat am incercar macar sa alegem un moment cand sa fie mai putina lume acolo.
4. Reguli la plimbare
Pentru mersul la plimbare, mai ales atunci cand mergem in locuri cu multi copii, am instituit cateva reguli care sa ne tina (macar putin) departe de microbi. In principiu nu mancam la locurile de joaca, pentru ca mainile se murdaresc si daca Bogdan alearga cu un biscuite in mana cu siguranta il va “pasa” din mana in mana cu alti copii si iata cum se transmit o multime de microbi. Pe afara trebuie sa mancam uneori, dar atunci preferam locurile unde putem sta linistiti sau manduca, in care Bogdan mananca fara sa fie distras de alte lucruri. Am mereu servetele dezinfectante la mine, curatam manutele si apoi poate manca in voie.
5. Lupta cu virusurile
Evident ca oricat ne-am luptat noi sa tinem bolile departe acestea sunt inevitabile si tot ne-am confruntat cu ele. Ce am invatat insa de la un doctor pediatru este ca trebuie sa lasam organismul copilului sa lupte cat mai mult cu virusurile si sa intervenim doar daca este cu adevarat necesar. adica nu luam antitermic pentru febra sub 38,5 (de fapt noi nu ii dam nici pentru febra putin mai mare, depinde care este starea lui), nu luam medicamente inutile la primul simptom (la noi mucisorii au devenit o prezenta constanta, intervenim doar daca nasul este infundat si ii da un discomfort sau daca secretiile isi modifica densitatea si culoarea), nu luam antibiotice daca nu ni se dovedeste necesitatea lor (am cazut o data in tentatia asta si este lucrul pe care il regret cel mai mult din felul cum l-am tratat pe Bogdan in lunile acestea). Daca lasam corpul sa lupte singur cu boala il intarim si il ajuta sa isi dezvolte sistemul imunitar. Bineinteles ca nu lasam niciodata copilul sa sufere doar ca sa “invete” sa lupte cu boala, oricand are o suferinta intervenim, dar diferenta o face felul in care alegem sa il ajutam.
Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o in ultimele luni este ca bolile sunt inevitabile, oricat ne straduim noi sa ne ferim copiii de ele. Dar putem sa evitam ca bolile sa se repete tot mereu si putem invata sa gestionam altfel tratarea fiecarei boli, pentru a ne asigura ca ii oferim copilului cel mai util ajutor. Stiu ca suntem doar la inceput, ca mai am multe de invatat si ca ne vom confrunta cu tot felul de boli de-a lungul copilariei lui Bogdan, dar prima iarna de colectivitate este un prim pas si iata ca am trecut de el chiar mai bine decat ne asteptam.
Mare dreptate ai când spui că majoritatea mamelor alege să dea antitermic chiar la stări subfebrile,ceea ce e total greșit. Febra e un mecanism de apărare al organismului. Prin creșterea temperaturii, corpul încearcă să distrugă "intrușii". Până la 38,5-39 se intervine doar cu comprese, temperatură joasă în cameră, dezbracarea copilului și hidratare/alaptare. Îmi cer scuze pentru completarea mea lunga, dar sunt alarmata de ultima reclama la Nurofen, prin care mamele își recomandă una alteia siropul minune, cu multă încredere 🙁
Eu am ceva in general cu recoamndarile de medicamente de la o mama la alta. Adica tratamentele copiilor nu ar trebui decise in discutii intre parinti, ci doar cu recomandarea doctorului pediatru. Si bineinteles dupa ce au fost epuizate metodele naturiste.
In cazul lui Alex al doilea an de colectivitate a fost mai rau din punct de vedere al bolilor. Cred insa ca s-a intamplat asa pt. ca in grupa mini erau doar vreo 4 copilasi in grupa, iar apoi in grupa mica au fost vreo 12. Anul asta, al 3-lea de gradi, la 4 ani a fost cel mai ok pana acum.