Infectiile respiratorii la copii – mituri, adevaruri si sfaturi practice
Miercuri seara am fost la primul eveniment din seria “Maraton de sanatate“, in care s-a discutat despre infectiile respiratorii la copii, un subiect de mare interes pentru mine si cu siguranta si pentru multi alti parinti.
La eveniment a fost invitata dr. Valeria Herdea, care pe parcursul discutiei a oferit raspunsuri la intrebarile celor prezenti si ne-a dat mai multe sfaturi despre cum putem gestiona mai bine perioadele in care ne confruntam cu infectii respiratorii. Mi-a placut stilul ei deschis si faptul ca a demontat multe mituri care circula des printre parinti, ar fi fost tare bine ca mesajul ei sa ajunga la cat mai multa lume care inca mai cred ca un copil raceste de la “current” sau de la iesitul afara iarna.
Va impartasesc si voua cateva dintre informatiile primite in cadrul Maratonului de sanatate, sunt sigura ca va vor fi de folos in lupta cu infectiile respiratorii care parca iarna asta au fost mai dese ca oricand.
Infectiile respiratorii se impart in mai multe categorii, in functie de partea sistemului respirator care este afectata:
- rinita, faringita, rinofaringita (atunci cand sunt afectate mucoasa nazala si faringiana)
- laringita (cand este afectat laringele)
- traheobronsiolita, bronsiolita (cand sunt afectate bronhiile si traheea)
- pneumonie (cand sunt afectati plamanii).
O alta clasificare a infectiilor respiratorii, in functie de localizare si durata, arata cam asa:
- infectii respiratorii superioare acute: rinita, amigdalita, sinuzita, otita medie, faringita și laringita, gripa
- infectii respiratorii acute inferioare: bronsita, pneumonia, emfizemul pulmonar acut
- infectii respiratorii cronice: bronsita cronica, bronhopneumonia obstructiva cronica, astmul bronsic, bronsita obstructiva cronica, emfizemul pulmonar cronic.
Aceste infectii sunt des intalnite, iar statisticile arata ca 25% din copiii sub un an si 18% din copiii cu varste intre 1 si 4 ani au parte de afectiuni respiratorii recurente. Este deja un lucru considerat normal din punct de vedere medical ca un copil sa faca pe parcursul unui an 5-8 episoade de infectii respiratorii, iar in cazul copiilor aflati in colectivitate numarul acestora creste.
Infectiile respiratorii sunt mai frecvente in anumite perioade, cum ar fi:
- atunci cand copilul are intre 6 si 12 luni, cand resursele imunitare de la nastere se termina
- la intrarea copilului in colectivitate
- in perioadele de tranzitie, adica primavara si toamna.
Printre simptomele obisnuite ale infectiilor respiratorii se regasesc:
- nasul infundat, stranutul
- durerea de gat
- febra
- tuse
- lipsa poftei de mancare
- probleme digestive
- dificultati in respiratie
- dureri de cap, dureri de urechi.
Mituri si adevaruri despre infectiile respiratorii
Printre parinti circula multe mituri legate de infectiile respiratorii, majoritatea neadevarate si chiar periculoase, pentru ca se intampla des ca tocmai aceste mituri sa contribuie la imbolnaviri.
1. Copiii nu se imbolnavesc pentru ca “umbla prea dezbracati”. Un copil trebuie imbracta conform temperaturii, iar infofolirea nu face decat sa il faca pe copil sa transpire si sa se simta inconfortabil.
2. Copiii nu racesc pentru ca “stau in curent”. De altfel din punctul meu de vedere “curentul” nu exista si suntem una dintre putinele tari din lume unde am auzit de un astfel de concept. Doamna doctor a confirmat asta la eveniment si ma bucur sa aud medici care sustin asta, sper sa contribuie la desfiintarea definitiva a acestui mit.
3. Copiii nu racesc pentru ca “am stat cu geamul deschis”. Din contra, doamna doctor a subliniat important aerisirii camerelor indifierent de anotimp. Aerisirea contribuie la alimentarea corecta a sistemului respirator si deci este benefica. De asemenea un mediu inchis si neaerisit este profilic pentru virusuri si bacterii, deci un motiv suplimentar sa deschidem geamul.
4. Copiii nu racesc pentru ca “au iesit afara”. Unul dintre cele mai daunatoare mituri mi se pare acela care ii determina pe parinti sa isi tina copiii in casa mai tot sezonul rece. Imunitatea este stimulata de timpul petrecut la aer, asa ca efectul este chiar invers: daca scoatem copiii afara avem sansa sa ii ferim de raceli. Doamna doctor a confirmat ca putem scoate copiii afara oricand, pana la temperatura pe pana la -10 grade, exceptie o fac doar fenomenele meteo deosebite (de exemplu un vant foarte puternic).
Adevarul este simplu: infectiile respiratorii sunt cauzate de virusuri si bacterii, iar tratamentul se face in functie de recomandarea pediatrului.
Ma bucur ca doamna doctor a subliniat in repetate randuri ca antibioticul se da doar atunci cand analizele arata ca este o infectie bacteriana. Antibioticul nu are nici un efect in cazul infectiilor virale, chiar din contra poate slabi sistemul imunitar si deci inrautati situatia. Este foarte important ca intre doctor si pacient sa fie o relatie de incredere reciproca, pentru binele copilului, astfel incat acesta sa primeasca un tratament corect si evolutia bolii sa fie urmarita atent.
Cum putem preveni infectiile respiratorii?
Cu siguranta orice parinte si-ar dori sa poata preveni cumva aceste infectii, mai ales atunci cand ele sunt recurente si devin o reala problema pentru intreaga familie. Desigur ca nu exista un remediu miraculos impotriva lor, nici vreun sirop care sa intareasca imunitatea atat de tare incat sa uitam de orice boli.
Sunt insa lucruri care pot ajuta, trebuie doar ca parintele sa fie correct informat si sa isi doreasca sa se implice in tot ceea ce presupune preventia si intarirea sistemului imunitar. Unele dintre sfaturi par simple si de bun simt, dar din pacate sa intampla de multe ori sa nu le respectam in totalitate.
O lista de lucruri utile in stimularea imunitatii si prevenirea imbolnavirilor ar arata cam asa:
1. alimentatia corecta si echilibrata (fara pufuleti, dulciuri procesate si tot felul de alimente care nu ii ofera copilului nici un aport nutritional)
2. miscarea in aer liber (daca se poate sa iesim pe afara in fiecare zi ar fi perfect pentru dezvoltarea armonioasa a copilului)
3. practicarea unui sport (ajuta la intarirea organismului)
4. consultul profilactic la pediatru (chiar si atunci cand copilul este sanatos)
5. profilaxia corecta a afectiunilor, mai ales in perioadele de risc, adica la schimbarea de anotimpuri.
Un alt lucru de adaugat pe lista ar fi folosirea unui produs de stimularea a imunitatii. Am lasat separate acest sfat, pentru ca stiu ca sunt multe pareri despre aceste produse. Personal nu cred in solutii miraculoase, dar cred ca sunt lucruri care pot ajuta.
Noi am folosi iarna asta un sirop de vitamina C (acesta), are un gust bun si este usor de administrat. Am folosit si miere in lapte sau ceai, pentru ca mi se pare un aliment binevenit in sezonul rece. Dupa discutia de miercuri cu doamna doctor sunt tentata sa mai incerc inca un produs natural pentru imunitate, macar acum la inceput de primavara. Am citit brosura produselor Secom si ma gandesc sa incerc unul de acolo, in functie de ce ne va recomanda si pediatra.
Discutia de miercuri a fost una utila si plina de recomandari utile, mi-a prins bine sa o ascult pe doamna doctor vorbind despre infectiile respiratorii, mai ales ca ne-am confruntat si noi cu cateva relative recent.
Maratonul de sanatate este o initiative care se va concretiza intr-o serie de workshop-uri pe teme de sanatate organizate de Secom avand-o ca partener pe Mamica urbana, cea datorita careia am ajuns si eu miercuri seara acolo. Astept cu interes si urmatoarele teme dezbatute, mi se pare un proiect binevenit pentru ca informarea pe teme medicale sa se faca intr-un mod asumat si responsabil.
In sfarsit inteleg si eu ce inseamna toate afectiunile astea respiratorii. Chiar imi doream o clasificare si explicatie pentru fiecare, asa cum apare in articol.
Imi place din ce in ce mai mult blogul tau 🙂
felicitari!
Madalina, iti multumesc pentru cuvintele frumoase! 🙂 Ma bucur ca articolul ti-a fost util, si eu am invatat multe la eveniment si mi-a prins bine sa o ascult pe doamna doctor.