16 idei de activitati de facut acasa impreuna cu cei mici (1-2 ani)
De mult timp imi doresc sa scriu mai pe indelete despre idei de activitati care pot fi facute acasa cu cei mici, asa ca m-am gandit sa adun aici o lista cu idei care sa va inspire in momentele de joaca. Sunt activitati simple, dar distractive pentru cei mici si ideale pentru momente de conectare cu copilul.
Am ales activitati pe care le puteti face usor, fara materiale scumpe, ci in principiu doar cu lucruri pe care le aveti deja in casa sau le puteti cumpara la preturi mici din librarii. Noi am folosit activitatile in perioada 1-2 ani, pe unele inca le folosim. Varsta potrivita pentru fiecare dintre ele depinde mult de copil. La noi Bogdan a avut perioade cand a fost interesat de anumit tip de activitati si le ignora complet pe altele, pentru ca peste cateva luni sa i se schimbe complet preferintele.
Asa ca mereu incerc cate o activitate noua si astept sa vad reactia lui. Daca ii place continuam si caut si alte activitati similar. Daca vad ca este indiferent mai incerc activitatea peste cateva saptamani, sa vad daca atunci este de interes. Am incercat sa includ aici activitati si jocuri cat mai variate, sper sa fie pe placul cat mai multor copii si sa va inspire pentru cat mai multe momente de joaca in familie.
(Veti gasi mai jos link-uri catre mai multe bloguri, unele in limba engleza, mi se pare util sa vedeti de unde ne-am inspirat noi si sa gasiti pentru fiecare activitate mai multe poze care sa va inspire.)
1. Jocuri cu pom poms
Noi cumparam pom poms din librarii sau online de aici si le folosim pentru multe activitati. De exemplu avem o cutie de carton cu mai multe gauri cu marginile colorate in diferite culori, iar copilul poate sorta pom poms cu ajutorul cutiei. O alta activitate o facem folosind paharele de la Ikea, acele seturi cu pahare de mai multe culori, pe care le folosim ca recipiente pentru sortarea pe culori.
O activitate draguta pentru cei mici se poate face folosind pom poms si tuburi de la rolele de hartie. Tuburile se prind pe perete cu scotch, iar copilul introduce pom poms in ele. Jocul este cu atat mai distractiv cu cat reusim sa punem tuburile intr-un fel de traseu prin care sa treaca bilutele, in acest fel este chiar mai interesant pentru copil. Pentru copii mai maricei puteti face tuburi colorate prin care ei sa sorteze bilutele, eu am descoperit ideea aici.
Un joc de dexteritate poate fi facut usor cu o sticla goala si o cutie cu pom poms pe care copilul sa le introduca pe rand in sticla. (idee inspirata de aici)
2. Sticle senzoriale
Pentru noi au fost de interes atunci cand Bogdan avea cam un an si jumatate. Foloseam sticle de 0,5 litri de pe care desprindeam eticheta si pe care le umpleam cu diferite lucruri care sa il atraga. Am folosit multe materiale: margelute, sclipici, pom poms, apa colorata, orez, pietricele, ulei, in principiu orice gaseam prin casa interesant. 🙂 Idei de sticle senzoriale puteti gasi aici.
Pentru copii mai maricei exista varianta de sticle cu diferite lichide prin care copilul sa faca anumite experimente din care sa invete lucruri noi, dar noi inca nu le-am incercat.
3. Jocuri cu betisoare
Alte materiale care ne-au fost de folos in activitati au fost betisoarele de lemn colorate, cum sunt acestea. Le-am folosit mai ales in activitati de sortare. De exemplu am cumparat foi colorate, am decupat cercuri din fiecare culoare si apoi sortam betisoarele pe culori. Uneori foloseam castroanele colorate de la Ikea ca recipiente in care sa punem betisoarele sortate pe culori.
Pentru copii mai mici un joc dragut este introducerea betisoarelor intr-o sticla goala sau intr-un recipient de tip pusculita (practic o cutie cu o gaura de dimensiuni relative mici, noi foloseam cutiile goale de la servetelele umede Pampers – o alta idee similara gasiti aici).
4. Pungi senzoriale
Desi pungile senzoriale sunt de obicei potrivite pentru bebelusi, exista varianta interesante si pentru copii de 1-2 ani, mai ales ca la aceasta varsta puteti construi un sensory bag chiar impreuna cu copilul. Mai multe idei de pungi senzoriale puteti gasi aici.
5. Jocuri cu spuma
Sunt distractive pentru bebelusi, dar in egala masura pentru toddler, mai ales daca reusim sa le facem joaca chiar mai interesanta. O varianta este joaca cu spuma colorata, potrivita in perioada cand copilul invata culorile.
6. Jocuri cu aluat
Cred ca aproape orice copil este incantat de activitatile cu aluat, care sunt un prilej ideal de joaca. Sunt practice mai ales atunci cand vrem sa gatim ceva linistiti, iar copilul sa se poata juca in preajma noastra. Pe blogul Cristinei gasiti o reteta de aluat pentru activitatile senzoriale, este usor de facut, iar distractia este garantata. La aluat puteti adauga diferiti coloranti alimentari daca vreti sa ii oferiti copilului aluaturi colorate.
7. Jocuri de transfer (idee inspirata de aici)
Jocurile care implica transferul dezvolta motricitatea fina si capacitatea copilului de concetrare. Sunt usor de pregatit, ii oferim copilului o o cutie cu obiecte mici de transferat (margelute, boabe), cateva recipiente in care sa le transfere (castronase colorate) si unelte de transfer (lingurite, clesti). Activitatea poate presupune doar transferul in recipiente sau poate fi putin mai complicata, atunci cand copilul face transferul in diferite recipiente in functie de anumite criteria (culoare, dimensiune, etc).
8. Joc de pescuit in cada (inspirat de aici)
Pare o activitate mai putin obisnuita, dar poate adduce multa distractie si momente linistite pentru parinti. 🙂 Se poate face fie in timp ce sta copilul in cada (dar fiti pregatiti pentru o baie lunga), fie copilul sta in cada goala cu un recipient mare plin cu apa din care pescuieste. In apa puteti pune orice obiecte mici de prin casa, pe care copilul sa le pescuiasca folosind o plasa sau o sita mica. Daca vreti sa adaugati un plus de distractie puteti umple casa / recipientul cu apa cu spuma, pentru ca pescuitul sa fie mai aventuros.
9. Cautare de comori (inspirata de aici)
Mi se pare o idee distractive pe care o puteti pune in practica usor acasa. Eu folosesc un recipient plin cu nisip kinetic in care “ascund” diferite obiecte mici, pe care copilul sa le caute si pe masura ce le gaseste sa le puna in cutia cu comori. De obicei retin numarul de obiecte ascunse ca sa ii pot spune cand mai are de cautat si cand a gasit toate comorile.
10. Jocuri cu fotografii
O idee simpla ar fi jocurile cu fotografii. Noi avem printate mai multe fotografii cu familia sau colegii de la gradinita si uneori le scot, le privim, recunoastem “personajele” si povestim despre ele. Pentru copii este distractiv sa vada poze cu ei, asa ca vor fi incantati sa admire fotografiile si sa povesteasca ce faceau in fiecare dintre ele.
11. Activitati cu plastilina
Cred ca in orice casa cu un copil mic se gaseste cel putin un set de plastilina. Imi place ca plastilina poate fi folosita la multe activitati si putem fi mereu creative. Am scris aici cateva idei despre cum putem folosi plastilina la joaca.
12. Activitati de pictat
Chiar si la varste mici copiii sunt incantati sa picteze, asa ca daca le dam o pensula si vopsea ei sunt incantati sa mazgaleasca. Noi folosim o rola mare de hartie de la Ikea ca sa aiba mult spatiu de desfasurare, ii dau o pensula si acuarele si il lasa sa deseneze orice vrea. Uneori vrea sa pictam si noi cu el, prilej cu care repetam culorile si formele. Pentru copiii mici puteti face chiar voi vopsea netoxica acasa, gasiti o reteta aici.
13. Picnic pe covor
Uneori ne distram cu un picnic pe covorul din sufragerie. Punem o patura pe covor si aducem intr-un cos cateva gustari. Apoi mancam pe covor exact ca la picnic, vorbim si cantam. Este o activitate potrivita mai ales iarna, cand nu putem merge la picnic pe afara.
14. Petrecere cu dans
Este una din activitatile mele preferate, pentru ca ma detensioneaza si pe mine dupa zile obositoare. Cand copilul are multa energie si nu puteti iesi din casa la joaca o alternative este o “petrecere” in sufragerie. Noi punem un CD cu muzica pentru copii, dam volumul mai tare decat de obicei si dansam minute in sir impreuna. Uneori cantam melodiile, sarim, alergam in ritmul cantecelor. Este o metoda buna de detensionare si de consumare a energiei, iar momentul este foarte distractiv si pentru parinte. Daca aveti si cateva baloane petrecerea este cu atat mai draguta pentru cei mici.
15. Activitate cu betisoare si sita (motricitate fina)
Noi avem un fel de solnita mica plina de gauri prin care copilul poate introduce betisoare subtiri, pentru a-si dezvolta dexteritatea. Daca nu aveti o astfel de solnita, cu siguranta puteti incerca ideea Cristinei de aici, care presupune sa aveti doar o sita mare si paie, lucruri pe care le gasiti usor prin casa.
16. Cutia cu surprize
Am gasit doua variante de joaca pentru cutia cu surprize, dar ideea este similara. Intr-o cutie puneti mai multe obiecte pe care copilul sa le poata identifica usor prin pipait. Apoi fie acoperiti cutia cu o bucata de material (ca in activitatea de aici), fie folositi o esarfa ca sa legati copilul la ochi (ca aici), iar apoi il rugati sa ghiceasca pe rand obiectele. Este distractiv si in acelasi timp ii dezvolta copilului abilitatea de a recunoaste obiectele dupa forma.
Sper ca v-au inspirat ideile noastre si ca le veti pune in practica alaturi de cei mici. Daca aveti si alte idei le astept cu drag, mereu imi prinde bine putina inspiratie. 🙂 Spor la joaca si cat mai multe momente distractie in familie!
♥ Pentru a afla primii despre noile articole de pe blog, va invit cu drag sa urmariti pagina noastra de Facebook si sa va abonati la newsletter adaugand adresa voastra de email in formularul de mai jos. Eu m-as bucura sa va am alaturi! 🙂
Tot ce pot spune este MULTUMESC!
Cu mare drag! 🙂
Mulțumesc pentru idei!De Crăciun am ateliere cu copii cu vârste cuprinse între 2 si 10 ani așa că articolele tale sunt inspiraționale.