Un mic ghid despre educatia sexuala pentru copii, dupa conferinta lui Meg Hickling
M-am bucurat mult atunci cand am aflat ca experta canadiana Meg Hickling vine in tara noastra sa ne vorbeasca despre educatia sexuala pentru copii si adolescenti, pentru ca simt ca ne-ar prinde tare bine o schimbare de mentabilitate in acest domeniu. Am fost incantata sa vad la conferinta o sala plina de parinti dornici sa afle despre cum le pot vorbi copiilor despre sex. Prezentarea lui Meg Hickling a fost plina de informatii utile, dar si presarata cu multe povestiri amuzante care au destins atmosfera. Mi-a placut abordarea ei directa si faptul ca a raspuns la multe intrebari, iar conferinta a fost una foarte interactiva, ceea ce cred ca ne-a ajutat mult pe toti cei prezenti.
Am strans mai jos cateva dintre informatiile primite la conferinta, am incercat sa surprind aspectele importante mentionate de Meg si sper ca acestea sa va fie folos in discutiile pe care le aveti cu copiii vostri despre teme ce tin de educatia sexuala.
– Primul stadiu al dezvoltarii sexuale a copiilor este in etapa prescolara. Conteaza mult sa folosim denumirile stiintifice ale partilor corpului, pentru ca ele sa fie percepute de copii ca lucruri normale.
– Atunci cand nu le explicam copiilor mici anumite lucruri care tin de sanatatea sexuala ei folosesc “gandirea magica”, o modalitate prin care ei incearca sa isi explice singuri aceste lucruri, iar asta poate duce la multe neintelegeri in mintea copilului.
– Este foarte important sa fim onesti cu copilul, pentru ca el sa creasca avand informatiile corecte.
Educatia sexuala inseamna sanatate, stiinta si siguranta.
– Copiii trebuie sa stie ca nimeni nu are voie sa le atinga partile intime (in Canada partile intime sunt definite ca fiind gura, pieptul / sanii si zona genitala). De asemenea trebuie sa stie ca nimeni nu are voie sa ii puna sa se uite la partile lor intime.
Sunt chestiuni care tin de siguranta.
– Studiile au aratat ca acei copii care au parte de o educatie sexuala corecta inca de mici nu isi incep viata sexuala prea devreme si iau decizii asumate si responsabile in legatura cu sexul.
– Masturbarea este un aspect normal pentru copii, atitudinea corecta este sa validam situatia si sa il invatam pe copil ca aceste lucruri se fac doar in intimitate (de exemplu in camera lui). Nu este un lucru rusinos, dar este ceva intim si copilul trebuie sa stie ca nu facem asa ceva in public. Este o chestiune care tine si de siguranta copilul, pentru a-l feri de abuzuri.
– In relatiile intime cel care spune NU este cel care conduce. Este o regula de siguranta pe care copiii trebuie sa o invete.
Este important sa stie ca in relatiile intime nimeni nu are dreptul sa le faca un lucru impotriva vointei lor si ca ei la randul lor nu trebuie niciodata sa faca un lucru impotriva vointei cuiva.
Se refera atat la relatiile sexuale de mai tarziu, dar si la ucruri simple din copilarie. De exemplu, copilul este cel care decide pana cand face baie impreuna cu un alt membru al familiei.
– Ce ar trebui sa stie parintii despre abuzul sexual asupra copiilor:
- se pot observa schimbari ale comportamentului (copilul este trist, abatut, neincrezator)
- uneori ca sa putem obtine o marturisire din partea copilului trebuie sa apelam la ajutorul unui specialist
- de obicei abuzatorul ameninta copilul intr-un mod foarte eficient, pentru ca acesta sa pastreze “secretul”, asa ca este cu atat mai greu sa aflam ce s-a intamplat
- de multe ori abuzatorul este chiar o persoana apropiata, poate chiar de incredere, care are ocazia des sa stea cu copilul.
– Copiii au incredere ca vor primi raspunsuri de la noi, asa ca este important sa le raspundem mereu ca sa ne asiguram ca mentinem aceasta incredere.
Este intotdeauna mai bine ca ei sa afle informatii despre sanatatea sexuala de la noi decat de la oricine altcineva (alti copii, media, cunoscuti, etc).
– De ce este important sa incepem educatia sexuala de la varste mici:
- formam relatia de incredere intre noi si copil
- il pregatim pe copil pentru relatii sanatoase si responsabile atunci cand va fi mare
- copilul va sti sa mearga la doctor atunci cand are probleme fara a se rusina
- copilul va fi mult mai bine pregatiti pentru a se feri de abuzuri si a sti sa ne spuna atunci cand este ceva in neregula.
– Atunci cand avem copii de varste diferite, este in regula sa discutam cu amandoi in același timp. Oricum copii isi transmit informatiile si cel mare ii va povesti celui mai mic ce a aflat, iar informațiile transmise vor fi asa cum le-a inteles copilul mare, ceea ce uneori duce la neintelegeri.
– A doua etapa a educatiei sexuale a copiilor se petrece in perioada scolii primare. Atunci copiii incep sa puna mai multe intrebari incercand sa afle exact cum se intampla anumite lucruri.
In anumite situatii raspunsurile pot fi adaptate la valorile familiei, pentru ca uneori ne dorim sa transmitem copiilor anumite principii care tin de valorile noastre.
– In etapa de varsta 8-12 ani copiii care nu au avut parte de o educatie sexuala corecta pana atunci experimenteaza sentimente puternice de rusine atunci cand cineva incearca sa aiba discutii cu ei pe aceasta tema.
– Sentimentul de repulsie fata de ideea de sex poate fi normal in etapa 8-12 ani, este o reactie naturala. Important este sa le dam copiilor informatii corecte si sa ii sprijinim pentru a trece peste rusinea legata de acest subiect.
– La pubertate este esential sa le vorbim copiilor despre schimbarile hormonale prin care trec, pentru ca ei se sperie uneori de modificarile corpului lor. Este important sa stie ca lucrurile care i se intampla sunt normale si au o explicatie, aceste informatii ii linistesc si ii ajuta sa treaca mai usor prin aceste schimbari.
– Un adult este considerat matur sexual cand se simte confortabil cu propriul corp, le poate vorbi copiilor despre partile corpului, poate raspunde fara ocolisuri la întrebari referitoare la sex si poate vorbi cu alti adulti despre aceasta tema. Se intampla deseori ca unii adulti sa ramana blocati in etape anterioare de dezvolatrea, ceea ce le aduce probleme la maturitate in propria viata sexuala, dar si in modul in care ii educa pe copii despre ceea ce inseamna sanatatea sexuala.
– Pornografia afecteaza felul in care adolescentii privesc actul sexual. Aceasta incurajeaza violenta si idealizeaza felul in care arata corpul uman.
Au fost multe informatii oferite ieri de Meg Hickling, cu siguranta sunt aspecte pe care nu le-am putut cuprinde aici. Daca vreti sa aflati mai multe va recomand cartea ei “Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex” aparuta la editura Humanitas.
Daca aveti intrebari despre subiectele discutate la conferinta mi le puteti scrie aici si daca stiu raspunsul din ce am aflat ieri de la Meg vi-l ofer cu drag. Educatia sexuala ne pune uneori in dificultate ca parinti, dar este foarte benefica pe termen lung. Cel mai important lucru retinut de la Meg a fost ca educatia sexuala inseamna de fapt stiinta, sanatate si siguranta, iar noi suntem datori sa le oferim asta copiilor nostri. Cu acest gand in minte parca discutiile cu copiii despre aceasta tema pot deveni ceva mai usoare.
Raluca, poti detalia putin urmatorul enunt” “In anumite situatii raspunsurile pot fi adaptate la valorile familiei, pentru ca uneori ne dorim sa transmitem copiilor anumite principii care tin de valorile noastre.”
Iti multumesc!
Afirmatia ei se referea la familii cu anumite valori generate de o credinta religioasa. De exemplu in Canada (de unde este Meg) sunt multe familii care promoveaza ideea de sex doar dupa casatorie. Iar atunci cand copilul intreaba “Cand / la ce varsta fac oamenii prima data sex?” raspunsul este adaptat la valorile familiei, de exemplu: “Un om face sex prima data atunci cand este adult si se simte pregatit, DAR in familia noastra credem ca este bine ca viata sexuala sa inceapa dupa casatorie”.
In acest fel parintii nu isi mint copilul (ar fi gresit sa ii spuna copilului ca toti oamenii fac sex doar dupa casatorie, pentru ca evident nu este asa), dar in acelasi timp au sansa sa il invete lucrurile asa cum simt ei ca este corect sa o faca. De aici a pornit sfatul lui Meg de a adapta raspunsurile la propriile noastre valori, fara insa a minti copilul. Este in regula ca el sa stie ca sunt oameni care fac lucrurile altfel decat asa cum este invatat el in familie. Onestitatea parintilor intareste relatia de incredere si il face pe copil sa fie mai dispus sa adere la valorile familiei atunci cand va fi mare.
Multumim pentru rezumat, citindu-l mi-am dat seama ca ma descurc destul de bine pe subiectul asta 🙂 Imi pare rau ca n-am ajuns si eu sambata, sigur as mai fi avut multe de aflat de la Meg.
Ma bucur ca ti-au prins bine informatiile, imi inchipui ca provocarile legate de acest subiect sunt tot mai mari pe masura ce copilul creste si apar noi intrebari, din ce in ce mai detaliate.
Chiar a fost utila conferinta lui Meg, mie mi-a parut rau ca nu am putut ajunge si la a doua zi a conferintei. Desi era dedicata specialistilor si oamenilor care lucreaza cu copii, din tot ce am citit in postarile celor prezenti acolo mi s-a parut ca am fi putut invata multe si noi ca parinti.
Daca copilul nu intreaba, cum e bine sa initiem noi discutia? Baiatul meu are 5 ani si nu pare preocupat, deocamdata, de acest subiect.
Imi cer scuze ca intervin, am participat si eu la aceasta conferinta. Meg a spus ca cel mai potrivit moment pentru initierea acestui subiect ar fi inaintea somnului, citindu-i celui mic o poveste. Povestile pentru copii avand ca tema corpul nostru si organele genitale care imi vin acum in minte sunt “Amazing you” si “Where Willy went”.
Asa cum a spus si Ileana, un moment potrivit este seara inainte de culcare, folosind o carte care sa ne ajute sa aducem mai usor in discutie subiectul. Unii copii nu prea intreaba, dar curiozitatea exista si este bine sa avem noi initiativa de a le povesti decat sa ii lasam pe ei sa isi imagineze diverse lucruri.
De asemenea, putem initia discutia intr-un moment mai intim, de exemplu cand copilul face baie sau il ajutam sa se imbrace. Incepem cu cateva informatii, asteptam reactia lui si apoi vedem cum continuam. Pe masura ce noi ca parinti le oferim informatii despre acest subiect, cu siguranta vor aparea si intrebarile, iar de acolo discutiile vor decurge mai usor!
Multa bafta! 🙂
Ileana, multumesc frumos pentru mesaj! Chiar ma bucur ca ai mentionat cartile, eu nu le retinusem la conferinta si imi sunt utile si mie!