Similar Posts

11 Comments

  1. Raluca, poti detalia putin urmatorul enunt” “In anumite situatii raspunsurile pot fi adaptate la valorile familiei, pentru ca uneori ne dorim sa transmitem copiilor anumite principii care tin de valorile noastre.”

    Iti multumesc!

    1. Afirmatia ei se referea la familii cu anumite valori generate de o credinta religioasa. De exemplu in Canada (de unde este Meg) sunt multe familii care promoveaza ideea de sex doar dupa casatorie. Iar atunci cand copilul intreaba “Cand / la ce varsta fac oamenii prima data sex?” raspunsul este adaptat la valorile familiei, de exemplu: “Un om face sex prima data atunci cand este adult si se simte pregatit, DAR in familia noastra credem ca este bine ca viata sexuala sa inceapa dupa casatorie”.
      In acest fel parintii nu isi mint copilul (ar fi gresit sa ii spuna copilului ca toti oamenii fac sex doar dupa casatorie, pentru ca evident nu este asa), dar in acelasi timp au sansa sa il invete lucrurile asa cum simt ei ca este corect sa o faca. De aici a pornit sfatul lui Meg de a adapta raspunsurile la propriile noastre valori, fara insa a minti copilul. Este in regula ca el sa stie ca sunt oameni care fac lucrurile altfel decat asa cum este invatat el in familie. Onestitatea parintilor intareste relatia de incredere si il face pe copil sa fie mai dispus sa adere la valorile familiei atunci cand va fi mare.

  2. Multumim pentru rezumat, citindu-l mi-am dat seama ca ma descurc destul de bine pe subiectul asta 🙂 Imi pare rau ca n-am ajuns si eu sambata, sigur as mai fi avut multe de aflat de la Meg.

    1. Ma bucur ca ti-au prins bine informatiile, imi inchipui ca provocarile legate de acest subiect sunt tot mai mari pe masura ce copilul creste si apar noi intrebari, din ce in ce mai detaliate.
      Chiar a fost utila conferinta lui Meg, mie mi-a parut rau ca nu am putut ajunge si la a doua zi a conferintei. Desi era dedicata specialistilor si oamenilor care lucreaza cu copii, din tot ce am citit in postarile celor prezenti acolo mi s-a parut ca am fi putut invata multe si noi ca parinti.

  3. Daca copilul nu intreaba, cum e bine sa initiem noi discutia? Baiatul meu are 5 ani si nu pare preocupat, deocamdata, de acest subiect.

    1. Imi cer scuze ca intervin, am participat si eu la aceasta conferinta. Meg a spus ca cel mai potrivit moment pentru initierea acestui subiect ar fi inaintea somnului, citindu-i celui mic o poveste. Povestile pentru copii avand ca tema corpul nostru si organele genitale care imi vin acum in minte sunt “Amazing you” si “Where Willy went”.

    2. Asa cum a spus si Ileana, un moment potrivit este seara inainte de culcare, folosind o carte care sa ne ajute sa aducem mai usor in discutie subiectul. Unii copii nu prea intreaba, dar curiozitatea exista si este bine sa avem noi initiativa de a le povesti decat sa ii lasam pe ei sa isi imagineze diverse lucruri.
      De asemenea, putem initia discutia intr-un moment mai intim, de exemplu cand copilul face baie sau il ajutam sa se imbrace. Incepem cu cateva informatii, asteptam reactia lui si apoi vedem cum continuam. Pe masura ce noi ca parinti le oferim informatii despre acest subiect, cu siguranta vor aparea si intrebarile, iar de acolo discutiile vor decurge mai usor!
      Multa bafta! 🙂

    3. Ileana, multumesc frumos pentru mesaj! Chiar ma bucur ca ai mentionat cartile, eu nu le retinusem la conferinta si imi sunt utile si mie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *