9 sfaturi cu drag pentru primul an de viata al bebelusului
Mamele sunt asaltate de sfaturi inca de cand sunt insarcinate si primesc o multime de informatii despre cum ar trebui sa isi creasca bebelusul, unele contradictorii si derutante pentru un parinte aflat la inceput de drum. Nu pretind ca m-as pricepe sa dau sfaturi, nici nu imi place sa fac asta, dar am vrut sa strang aici cateva dintre lucrurile pe care mi-as fi dorit sa le aud eu in primul an de mama, cu speranta ca vor fi de folos parintilor aflati in primele luni alaturi de bebelus.
1. Bebelusii au nevoie mai presus de orice de dragostea si atentia mamei lor. Nimic altceva nu poate inlocui imbratisarea calda a mamei, mangaierile ei afectuoase, cuvintele ei de dragoste soptite incetisor la ureche. Nu ezitati nici un moment sa le aratati dragoste bebelusilor si ignorati orice parere care va spune ca ii veti invata asa, ca nu este bine sa se obisnuiasca in brate sau ca din cauza asta vor deveni “rasfatati”. Bratele mamei sunt locul in care bebelusii se simt iubiti si protejati, iar cel mai natural lucru este sa ii tinem in brate atunci cand sunt agitati, cand plang sau cand pur si simplu isi doresc sa se simta alintati.
2. Bebelusii trebuie sa simta un atasament sigur fata de parinti, sa stie mereu ca nevoile lor sunt ascultate, ca li se raspunde atunci cand plang si ca mama este o prezenta constanta si iubitoare in viata lor. Atasamentul din perioada de bebelus este baza relatiei ulterioare intre copil si parinte, asa ca fiecare dintre gesturile de dragoste din primele luni este foarte important pentru dezvoltarea unei relatii armonioase.
3. Plansul este ceva normal la bebelusi, pentru ca este singura lor modalitate de a comunica. Important este insa cum reactionam la plansul bebelusului, daca suntem alaturi de el, daca ii alinam suferintele. Faptul ca un bebelus plange nu inseamna ca noi nu suntem parinti buni, ci doar ca ii este greu sa se adapteze la toate provocarile lumii care il inconjoara si ca trebuie sa se obisnuiasca treptat cu multele schimbari cu care se confrunta. Ceva ce mi-as dori mult sa stie toate mamele de bebelus: Nu exista plans de rasfat la un copil mic, orice plans este modul bebelusului de a ne spune ca are o nevoie de care ar trebui sa ne ocupam.
4. Este esential ca mama sa acorde atentie nevoilor ei, chiar daca bebelusul ii umple mai tot timpul. O mama linistita si relaxata este cea mai buna companie pentru bebelus, asa ca este important sa nu uitam de noi, sa ne facem timp (pe cat posibil) pentru odihna, sa ne alimentam sanatos si sa incercam sa ne acordam cateva pause bine meritate in care sa facem ceva ce ne place.
„Se spune ca fiecare mamă e cea mai buna mama pentru copilul ei, dar emotional e posibil să nu fiu cel mai bun parinte, daca nu sunt mai intai cel mai bun om pentru mine, daca nu sunt împacat cu mine. Echilibrarea emotionala este cheia.” (este un sfat primit de la Gabriela Maalouf care explica foarte bine cat de important este sa ne ocupam de noi si sa ne asiguram ca suntem echilibrati emotional pentru a fi pe deplin disponibili pentru copil)
5. Atunci cand avem un bebelus mic multe dintre lucrurile pe care le observam la el ne pot speria, dar este important sa stim ca multe dintre aceste lucruri sunt normale. Este ceva obisnuit ca un bebelus sa sughita, sa stranute (fara sa fie racit), sa doarma mult, sa ceara des sa fie alaptat, sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte. Pentru a ne linisti si a ne asigura ca totul este in regula cu bebelusul mi se pare esential sa avem o relatie de incredere si sprijin cu pediatrul copilului, sa putem sa il intrebam de fiecare data cand avem o nelamurire si sa stim ca putem baza pe sfaturile lui.
6. Cel mai bun tratament este caldura mamei. Primul an de viata vine cu tot felul de dureri ale bebelusului, de la colici la primele dureri de dinti. Pentru ele exista tot felul de ajutoare pe care vi le poate recomanda doctorul, dar pe langa orice medicamente cea mai buna alinare este tot in bratele mamei. Atunci cand banuiti ca bebelusul are o durere de burtica sau de dinti ajuta mult sa il puneti pe pielea voastra, sa va simta caldura, sa va asculte bataile inimii si sa simta alinarea data de prezenta voastra. Desigur ca nu sunt impotriva altor ajutoare atunci cand este cazul, dar va asigur faptul ca bebelusul va simte aproape conteaza mult pentru ca durerile lui sa fie alinate.
7. Somnul bebelusului este un subiect care le da batai de cap multor parinti, rareori veti auzi de mame care se odihnesc bine si nu se resimt din cauza lipsei somnului. Veti gasi tot felul de sfaturi despre cum sa imbunatatiti somnul bebelusului, dar adevarul este ca putine trucuri chiar functioneaza. Important este sa gasiti varianta care vi se potriveste cel mai bine voua si copilului (bed sharing, co-sleeping, patut separat pentru bebelus), sa acceptati ca trezirile nocturne sunt ceva natural si sa incercati sa recuperati cat mai mult din orele nedormite in timpul zilei, atunci cand bebelusul doarme. Un ritual bine stabilit inainte de culcare poate ajuta, pentru ca il pregateste pe bebelus pentru somn intr-un mod placut si predictibil. De asemenea un mediu placut in camera copilului, cu o temperatura potrivita (21-24 grade), cu o muzica linistitoare si cu putina lumina poate contribui la adormirea mai usoara a bebelusului. Cel mai important mi se pare insa ca parintii sa aiba asteptari realiste despre ceea ce inseamna somnul bebelusului in primul an de viata, sa fie pregatiti pentru treziri repetate si sa incerce sa se sprijine reciproc cat mai mult, astfel incat si mama sa se poata recupera dupa noptile agitate.
8. Implicarea tatalui este unul dintre cele mai benefice lucruri atat pentru bebelus, cat si pentru mama. In primele luni de viata ale bebelusului suntem tentate uneori ca mame sa fim implicate in absolut orice tine de bebelus si fara sa vrem sa ii lasam deoparte pe tati, care par mai putin priceputi decat noi. Este insa o idee minunata sa ii lasam pe tati sa se implice activ in tot ceea ce tine de bebelus. Dupa parerea mea in afara de alaptat nu exista nimic ce tatal nu poate face la fel de bine ca mama, trebuie doar sa ii dam sansa sa incerce. Implicarea tatalui este binevenita pentru bebelus, care va lega o relatie puternica si iubitoare cu tatal inca de la inceput, dar si pentru mama, care are ocazia sa mai delege o parte din treburi si sa primeasca un ajutor de nadejde in perioada dificila de la inceput.
9. Bucurati-va pe indelete de bebelus, de fiecare zambet, fiecare pas, fiecare noua realizare! Stiu ca este un sfat pe care il auziti des si ca in mijlocul tuturor provocarilor, al noptilor nedormite, al framantarilor de la inceput uneori va doriti doar sa treaca timpul mai repede si sa apucati sa aveti parte de putina liniste. Dar momentele din primul an al bebelusului sunt atat de gingase, de pretioase, de unice incat va asigur ca le veti simti dorul mai tarziu. Asa ca bucurati-va de bebelus, petreceti timp mult cu el, imbratisati-l si priviti fiecare dintre lucrurile uimitoare pe care invata treptat sa le faca. Sunt momente care va vor ramane in suflet pentru totdeauna.
Am scris aceste randuri cu gandul la toti parintii care trec pentru prima data prin emotiile date de aparitia unui copil. Primul an alaturi de bebelus este un an greu, cu multe provocari, dar este in acelasi timp un an incredibil de frumos si plin de dragoste. Nu exista solutii magice si nici sfaturi minune, dar cu siguranta iubirea fata de bebelus va poate ghida cel mai bine pe drumul minunat al vietii de parinte.