Particip des la evenimente de parenting si am sansa sa ascult multe abordari ale diferitelor probleme cu care ne confruntam ca parinti. Unele nu sunt compatibile cu gandirea mea si le sterg imediat de pe lista, la altele gasesc informatii interesante care imi sunt de folos. Uneori insa se intampla mai mult decat atat: cu unele abordari rezonez imediat si simt ca imi doresc sa le aplic in relatia cu copilul meu, pentru ca se potrivesc perfect stilul meu si felului in care imi doresc sa fiu ca mama.
Asa mi s-a intamplat duminica, atunci cand am participat la prima editie a Atelierelor Parintilor organizate de Diana Vijulie si Alexandra Moga. Pe ambele le urmaresc cu drag de ceva timp si admir felul in care isi cresc copiii, cu atat mai mult cu cat fiecare are cate doi copii si mi se pare cu atat mai dificil rolul de mama atunci cand trebuie sa gestioneze atat relatia ta cu copilul, cat si relatia dintre frati. M-am bucurat mult sa aflu ca au ales sa impartaseasca din tot ceea ce stiu ele si altor parinti, mai ales ca sunt solutii pe care le-au aplicat in relatia cu copiii lor si s-au dovedit eficiente.
Diana este consilier pentru dezvoltare personala si instructor de parenting pozitiv, pe care o puteti descoperi pe blogul ei (pe care cu siguranta il stiti deja 🙂 ), dar si pe noul site – dianavijulie.ro. Alexandra este consilier pentru dezvoltare personala si parenting, formator acreditat si instructor “Parenting by Connection” in curs de formare la Hand în Hand Parenting, pe care o puteti urmari pe pagina Parinti impreuna si pe noul ei site – alexandramoga.ro. Atelierele Parintilor sunt un concept nou initiat de ele care contine patru ateliere bazate pe parenting pozitiv si parenting by connection.
Primul atelier, cel desfasurat duminica, a dezbatut subiectul celor 4 C in parenting si a fost o lectie plina de informatii utile despre conectare, dezvoltarea creierului copilului, crizele de furie, comportamentele nepotrivite ale copiilor si modul in care putem reactiona pentru a-i ajuta sa treaca peste momentele dificile. intregul atelier a fost presarat cu intrebari si raspunsuri, exemple practice, sfaturi eficiente si multa voie buna. 🙂
Mi-ar fi greu sa redau aici tot ce am aflat la atelier, pentru ca structura lui interactiva l-a facut foarte dens in sfaturi utile, asa ca sper ca Diana si Alexandra sa il reia cat mai curand ca sa puteti asculta chiar voi tot ceea ce au ele de impartasit. Gasiti la finalul articolului patru chenare cu informatii realizate de ele, mie mi s-au parut foarte folositoare. Ce mi-a placut mult sa aflu la atelier au fost informatiile despre cum putem sa ne conectam cu copilul, ce anume rupe conectarea noastra cu el si cum putem face incat sa ne reconectam usor dupa momentele dificile.
In cadrul atelierului am dezbatut un tabel care cred ca ar fi util oricarui parinte, pentru ca prezenta principalele mesaje care se ascund in spatele comportamentelor copiilor, cum putem reactiona corect la ele pentru a ajuta ocopilul sa treaca peste ele si care sunt metodele prin care putem sa fim proactivi si sa le fim alaturi copiilor intr-un mod cat mai eficient in momentele dificile. De asemenea am discutat despre diferenta dintre consecintele naturale, consecintele logice si pedepse, o diferentiere importanta atunci cand ne dorim sa disciplinam copilul.
Mi-a placut foarte mult stilul relaxat al Dianei si Alexandrei, empatia cu care au raspuns intrebarilor, sinceritatea cu care au abordat subiectele si mai ales faptul ca se vedea ca sunt pasionate de ceea ce fac si chiar isi doresc sa transmita aceste informatii pretioase si altor parinti. M-as bucura tare ca atelierele lor sa fie ascultate de cat mai multi parinti, pentru ca eu cred cu tarie ca ele chiar pot aduce o schimbare in bine in felul cum ne crestem copiii.
Vestea buna este ca seria atelierelor continua cu inca trei intalniri. Urmatoarea are loc duminica, pe 15 mai, la Creanga 21 si va dezbate tema “Tu, parintele – Un atelier despre iubire, acceptare si transformare”. Cu siguranta majoritatea problemelor cu care ne confruntam ca parinti au legatura cu ranile noastre emotionale, cu probleme nerezolvate din trecut, cu propriile suferinte peste care nu reusim sa trecem, asa ca un prim pas pentru a devein parinti mai buni este sa ne dam sansa sa ne vindecam sufleteste.
Iata descrierea atelierului, ca sa va faceti o idee despre subiectele pregatite pentru duminica, sunt sigura ca sunt de interes pentru foarte multi dintre voi.
Atelierul este pentru tine daca:
– vrei sa te privesti in oglinda vietii de parinte prin prisma acceptarii si transformarii
– vrei sa te cunoşti, ca parinte, intr-un mod autentic
– iti doresti sa te simti impacat cu tine insuti
– crezi ca lucrurile se pot schimba, desi uneori nu simti pe deplin asta
– te simti blocat sau coplesit uneori in relatia cu copilul/copiii tai
– ai vrea sa te bucuri mai mult de experienta de a fi parinte, sa te simţi linistit si relaxat
– iti doresti sa te eliberezi de stresul se de presiunea vietii cu copiii.Ce va fi diferit la finalul atelierului?
Vei intelege in profunzime ce sta in spatele comportamentului nedorit pe care il afisezi uneori in relatia cu copilul tau
Vei cunoaste modalitati prin care te conectezi cu tine insuti, prin care sa-ti recunoti si implinesti nevoile
Vei avea la indemana instrumente pe care le vei putea folosi in momentele dificile ale vietii de parinte
Vei avea incredere în abilitatile tale de parentaj si vei sti cum sa ai o relatie armonioasa cu ţine insuti
Constienta si intelegerea asupra propriilor trairi si experiente adiacente rolului de parinte vor creste
Vei capata claritate si vei fi mai aproape de calea potrivita pentru a traversa situatiile dificile
Vei sti de unde vin atat vinovatia, cat si iertarea si vei avea posibilitatea sa intri in contact cu prezentele acestor trairi in tine.
Daca vreti sa va inscrieti la atelierul de duminica o puteti face direct pe site-ul Dianei, aici. De asemenea va invit sa urmariti pagina oficiala de Facebook a evenimentului, unde apar si multe informatii de parenting interesante.
La final iata si chenarele cu informatii realizate de Diana si Alexandra, sper sa va fie de folos. Eu va recomand cu mare drag sa va inscrieti atelierele lor, sunt evenimente de la care cu siguranta veti primi sfaturi care sa va ajute sa deveniti parinti mai buni, eu asa am simtit la primul atelier si sunt sigura ca subiectele dezbatute in continuare vor fi cel putin la fel de interesante.
Leave a Reply