Cat de mult conteaza un tata implicat
Se scriu multe despre importanta mamei in viata copilului si despre cat de pretioasa este iubirea ei, insa parca prea putin vorbim despre cat de mult conteaza un tata implicat si ce mult poate contribui el la contruirea unei familii fericite. Asa ca acest articol este dedicat lor, tatilor implicati care ne arata zi de zi cat de frumoasa si unica este iubirea lor pentru cei mici. Scriu aceste randuri in semn de multumire pentru toti tatii care aleg sa fie zi de zi cu adevarat alaturi de copiii lor, dar si ca o invitatie pentru cei care si-ar dori sa fie mai prezenti in rolul de tata si poate vor gasi aici motivatia necesara pentru a face o schimbare in bine.
Tot ceea ce voi scrie in continuare este o pledoarie despre importanta unui tata atent si iubitor, cu multe dovezi sustinute de studii despre cat de mult pot conta dragostea si implicarea unui tata pentru dezvoltarea copilului, atat emotional, cat si cognitiv si relational.
“Prea multi tati ajung sa creada ca sunt doar doua maini in plus care sa ajute in casa, in loc sa realizeze cat de indispensabili sunt pentru copiii lor.” (sursa)
“Un tata este mult mai mult decat “al doilea” adult dintr-o casa. Tatii implicati aduc copiilor beneficii pe care nici o alta persoana din viata lor nu le-ar putea aduce.” (David Popenoe, sociolog)
Sunt doua afirmatii care ar trebui sa ne dea de gandit si care reflecta o realitate pe care de multe ori o ignoram fara sa vrem.
Cat de important este un tata implicat pentru intreaga familie
Cred ca unul din cele mai mari beneficii aduse de un tata implicat este sentimentul acela minunat de familie unita, care sarbatoreste impreuna bucuriile si se sprijina deplin in momentele grele. Nimic nu este mai pretios intr-o casnicie decat sa stii ca partenerul iti este alaturi mereu, ca te intelege si te sustine in toate privintele, inclusiv in ceea ce priveste cresterea copiilor. Iar pentru copii faptul ca isi vad parintii uniti si implicati in mod egal in viata de familie este una dintre bazele unei copilarii fericite, traite intr-un mediu iubitor si armonios.
Unele dintre cele mai mari probleme care pot aparea in relatia de cuplu dupa aparitia copiilor este deconectarea dintre parteneri: mama se ocupa exclusiv de copii si resimte din plin oboseala si frustrarile rolului de parinte, in timp ce tatal se simte neglijat si este nemultumit de timpul tot mai putin care revine activitatilor de cuplu. Din punctul meu de vedere singura solutie de a preveni o astfel de situatie (sau de a o depasi in cazul in care deja s-a ajuns acolo) este ca parintii sa isi asume roluri egale in cresterea copiilor. Un tata implicat va intelege mai bine dificultatile cu care se confrunta mama, va putea sa preia o parte din treburile legate de copii si ii va putea fi un real sprijin pentru ca familia sa treaca mai usor peste orice greutate. O mama care are parte de intelegere si sustinere din partea sotului va putea gasi timp pentru ea, va avea ragazul necesar sa isi reincarce “rezervorul” de energie si rabdare si va putea ca treptat sa regaseasca acel echilibru atat de necesar atat vietii de familie, cat si relatiei de cuplu.
Studiile arata ca prezenta unui tata implicat in viata copilului, care in acelasi timp este un partener iubitor si atent pentru sotie, are un impact major asupra felului in care copilul va aborda relatiile de cuplu in viata adulta. Fetitele care au avut un exemplu de tata iubitor si implicat vor avea la maturitate mai multa incredere in ele si in valoarea lor ca femei si vor sti mai bine sa ceara la randul lor respectul si atentia cuvenita din partea partenerilor lor. De asemenea, baietii care au avut parrte de un tata implicat in viata de familie vor sti sa acorde respect partenerelor lor de mai tarziu, vor fi mai putin predispusi la agresivitate de orice fel si vor sti mai bine sa cladeasca relatii de cuplu puternice si fericite.
In ce fel sunt diferiti tatii si cum ii ajuta asta pe copii
Unul dintre lucrurile cele mai interesante pe care le-am descoperit citind despre importanta unui tata implicat a fost faptul ca tocmai stilul lor aparte de parenting aduce un aport foarte important la dezvoltarea celor mici. Faptul ca tatii au alta abordare in relatia cu cei mici fata de mame ii ajuta pe copii sa isi exploreze laturi diferite ale personalitatii si sa isi dezvolte o gama mai larga de abilitati.
Iata cateva dintre diferente:
Tatii au un stil diferit de interactiune cu copilul si comunica intr-un mod distinct fata de mame.
In timp ce mamele au tendinta de a simplifica felul in care vorbesc pentru a fi pe intelesul copilului (si de obicei se inteleg mai bine cu el pentru ca fac mai usoara comunicarea), tatii tind sa nu isi modifice stilul de comunicare atunci cand se adreseaza celor mici, iar acest lucru ii determina pe copii sa isi imbunateasca vocabularul si sa isi dezvolte abilitatile lingvistice.
Tatii tind sa dezvolte mai mult increderea in sine a copiilor si sa ii incurajeze sa isi asume riscuri.
Este de ajuns sa ne gandim la acele scene in care copiii incurajati de tati se catara pe cele mai inalte tobogane, se avanta in cele mai curajoase explorari, fac cele mai spectaculoase sarituri de pe canapea. 🙂 In timp ce mamele de obicei ii invata pe copii sa fie precauti si ii protejeaza mai mult, tatii sunt cei care le dau curajul de a-si depasi limitele si ii ajuta sa devina mai curajosi.
Tatii au un stil diferit de a se juca.
Ei tind de obicei sa se implice in mai multe jocuri “fizice”, consumatoare de energie (curse de alergat prin casa, “lupte” pe covor si tot felul de activitati similare). In timp ce activitatile educative din timpul jocului cu mama il ajuta pe copil sa invete notiuni noi si sa isi dezvolte anumite abilitati cognitive, felul in care are loc jocul dintre tata si copil este caracterizat mai cu seama de incantarea de a face lucruri noi, mai multa stimulare prin activitati fizice si impredictibilitate. Beneficiul adus de acest tip de joaca este faptul ca ii ajuta pe copii sa experimenteze stimuli cat mai diversi si sa invete sa ii gestioneze. De asemenea, ii ajuta sa inteleaga si sa isi testeze limitele in diferite jocuri, ceea ce ii pregateste pentru provocarile cu care se vor confrunta de-a lungul copilariei.
Acestea sunt doar cateva dinte diferentele care apar de obicei intre mame si tati in relatia lor cu copiii, care exemplifica foarte bine de ce ambele roluri sunt foarte importante in viata celor mici. Iata o afirmatie a psihologului clinician Brett Copeland care rezuma foarte bine aceste diferente: “Tatii si mamele au roluri unice si complementare in casa. Tatii incurajeaza competitia, independenta si realizarile. Mamele incurajeaza egalitatea, siguranta si colaborarea“. Copiii au nevoie de ambele laturi pentru a creste intr-un mod echilibrat si armonios, iar pentru acest lucru este foarte important ca ambii parinti sa fie implicati in cresterea lor.
Studiile (sursa) au aratat de asemenea alte cateva aspecte interesante:
– bebelusii care au beneficiat de atentia unor tati implicati au mai mari sanse de a deveni copii stabili emotional, siguri pe ei atunci cand sunt pusi in situatii noi, dornici de a explora pe cont propriu si mai pregatiti sa socializeze cu alte persoane.
– copiii mici care au avut alaturi tati implicati au abilitati mai bune de rezolvare a problemelor si au un IQ mai mare la varsta de 3 ani; ei sunt mai pregatiti pentru integrarea in colectivitate si gestioneaza mai bine strsul cauzat de faptul ca trebuie sa stea departe de parinti atunci cand sunt la gradinita.
Un studiu despre beneficiile aduse de tati in viata copiilor
Ca un argument suplimentar la tot ceea ce am scris aici, iata si concluziile unui studiu realizat in America in legatura cu importanta unui tata implicat in viata copilului. Voi prelua exact o parte din informatiile de acolo, cred ca ilustreaza foarte bine aspectele importante despre beneficiile aduse de tati in dezvoltarea celor mici.
“Copiii cu tati implicati si iubitori au rezultate mai bune la invatatura. O serie de studii au sugerat ca tatii care sunt implicati, atenti si jucausi cu bebelusii au copii cu IQ mai mare, cu abilitati lingvistice si capabilitati cognitive mai bune. Copiii mici (toddlers) cu tati implicati sunt mai pregatiti pentru gradinita. Ei sunt mai rabdatoru si pot gestiona mai bine stresul si frustrarile asociate cu scoala decat copii ai caror tati nu sunt implicati.”
Bebelusii care primesc multa afectiune de la tatii lor (de exemplu bebelusii ai caror tati raspund repede la plansetele lor si se joaca impreuna cu ei) dezvolta un atasament sigur, se simt mai confortabil sa exploreze mediul cand parintele este prin preajma si sunt mai dispusi sa accepte alinare de la parinte dupa o scurta separare. O serie de studii arata ca ei sunt de asemenea mai sociabili si leaga mai usor relatii cu alti copii in primii ani ai copilariei.”
Felul in care tatii se joaca impreuna cu copii are de asemenea un impact important in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului. Tatii petrec un procent mai mare din interactiunile lor cu bebelusii si copiii mici facand activitati stimulante si jucause comparativ cu mamele. Din aceste interactiuni copiii invata sa isi regleze emotiile si comportamentele. Jocurile “dure” cu tatii (de exemplu luptele in joaca) ii invata pe copii cum sa gestioneze impulsurile agresive si contactul fizic fara sa piarda controlul emotiilor lor.
In mod general, tatii tind sa promoveze independenta si o orientare sper lumea exterioara. Tatii deseori incurajeaza realizarile copiilor, in timp ce mamele pun accentul pe ingrijirea lor, ambele aspecte fiind importante pentru o dezvoltare armonioasa. Ca rezultat, copiii care cresc alaturi de tati implicati se simt mai confortabil sa exploreze lumea si sunt mai predispusi sa isi dezvolte autocontrolul si comportamente sociale corecte.”
Un eveniment pentru tati implicati
Daca aveti norocul de a avea un tata implicat in viata copiilor vostri (sau va doriti sa aveti un astfel de tata pentru viitorul bebelus), va anunt cu drag despre un eveniment dedicat exclusiv lor. M-am bucurat sa descopar un prim eveniment de parenting dedicat exclusiv tatilor, cred ca este mare nevoie de asa ceva pentru a-i face pe tati sa fie mai constienti de importanta lor in viata copiilor si a recunoaste meritele implicarii lor ca parinti.
Asadar, pe 5 aprilie, incepand cu ora 18.30, la Impact Hub Bucuresti, incepe o incursiune in viata proaspetilor sau viitorilor tati: lansarea primei editii a evenimentului Modern Dad’s Challenges. Evenimentul va fi moderat de bloggerul si taticul Andrei Cismaru, iar tema acestei editii este – “Rolul tatalui in perioada pre si post natala”. Andrei va dezvolta acest subiect impreuna cu speakerii invitati: Dr. Valeria Herdea, Medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie; Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie; Sorin Nicolau, Life and Business Coach si un invitat surpriza.
Participarea este gratuita, iar inscrierea se face completand formularul de inregistrare de pe blogul Sofiei Frunza, de aici. Este un eveniment pe care vi-l recomand cu bucurie si care sper ca va avea multe alte editii dedicate tatilor implicati, pentru ca simt ca este o initiativa care merita din plin sustinuta!