Cum este de fapt viata in America: Plusuri si minusuri dupa 8 luni petrecute aici
Stiti acele prime luni dupa nastere cand indiferent cu cine ajungi sa vorbesti aproape inevitabil se ajunge la intrebari despre nastere si bebelus? Ei bine, cam asa este si dupa mutarea in strainatate. Cu oricine vorbesti, daca persoana respectiva stie despre mutare, cu siguranta va aparea cel putin o intrebare despre asta!
Asa ca in ultimele luni intrebarea pe care am primit-o de zeci de ori a fost cum este viata in America. Si mi se pare normala curiozitatea asta, pentru ca si eu sunt la fel de curioasa despre cum este traiul in alte tari.
Insa adevarul este ca nu pot da acel raspuns despre cum este viata in America pe care multi oameni se asteapta sa il primeasca. Pentru ca nimeni nu poate defini viata intr-o tara atat de mare si diversa cum este America. Este ca si cum un american v-ar intreba cum este viata in Europa. Raspunsul difera mult in functie de zona in care locuiesti. Asa cum nu poti compara viata in Romania cu cea din Germania sau cea din Suedia cu cea din Italia, cam asa nu poti da un raspuns general despre viata in America.
Fiecare stat este atat de diferit incat experienta poate fi complet alta intr-un oras fata de altul. Chiar si in California, unde locuim noi, experienta este cu totul alta in Silicon Valley fata de Los Angeles.
Asa ca nu pot spune cum este viata in America, pot spune doar cum este viata noastra aici. Si sunt sigura ca orice om care se muta in SUA vede lucrurile cu totul altfel, prin prisma experientei de viata de pana atunci.
Traiul in America are plusuri si minusuri, la fel ca traiul in orice alta tara. Pentru noi, sunt mai multe plusuri decat minusuri si de asta am hotarat sa mai stam aici. Insa nu ne gandim sa ramanem aici definitiv.
Daca ar fi sa povestesc ce imi place cel mai mult in Silicon Valley, lista mea ar arata cam asa:
– Avem ocazia sa intalnim foarte multi oameni din toate colturile lumii. Zona aceasta este una dintre cele mai multi-culturale din America. In fiecare zi ne intalnim cu oameni care vin din alte tari si aceasta experienta imi ofera multe lectii de viata. Sunt fericita ca Bogdan are sansa sa cunoasca alti copii care sunt complet diferiti de el si care provin din alte culturi. Cred ca are mult de invatat din fiecare interactiune! In plus, sper ca asta sa il invete sa devina un copil mai adaptabil si deschis sa cunoasca oameni noi.
– Oamenii au o atitudine mult mai relaxata in legatura cu multe aspecte ale vietii. Este ceva ce este specific mai ales in zona asta a Californiei si cred ca are legatura si cu faptul ca multi dinte oamenii de aici isi permit acest stil de viata relaxat. Imi place sa vad oamenii bucurandu-se de lucrurile atat de simple si frumoase ale vietii: plimbari in natura, mult timp pe afara cu cei mici, sport facut in fiecare zi in aer liber.
– Vremea! 🙂 Unde locuim noi nu ninge niciodata, nu este frig decat noaptea si vremea mi se pare ideala pe tot parcursul anului! Iar asta imi place enorm! Putem petrece timp mult pe afara si cumva vremea imi da o stare de bine in fiecare zi!
– Imi place ca aici descoperim permanent lucruri faine de facut atat pentru noi, cat mai ales pentru Bogdan. Muzeele pentru copii sunt foarte fain realizate. Parcurile arata minunat si au foarte mult spatiu verde. Locurile de joaca sunt frumoase si atent intretinute. Cred ca asta contribuie mult la fericirea lui Bogdan si eu sunt bucuroasa ca ii pot oferi toate astea! Doar faptul ca in fiecare zi mergem prin natura, ne intalnim cu veverite, admiram flori si alergam pe iarba conteaza enorm pentru mine! Pentru ca eu cred ca astea sunt lucrurile care conteaza cu adevarat pentru o copilarie fericita!
– California este un stat superb! Il poti explora saptamani intregi si tot nu descoperi decat o mica parte din frumusetile lui. De la oceanul absolut minunat, cu plaje mari si frumoase, pana la orasele unice (cum este San Francisco) sau la parcurile nationale impunatoare, totul imbie la calatorit! Daca vreodata vreti sa vizitati America, va recomand cu toata caldura sa veniti aici! Merita din plin sa descoperiti locurile astea!
Desigur ca exista si multe minusuri si mi se pare important sa povestesc despre ele. De multe ori romanii mutati in strainatate ofera o imagine idilica a vietii in alte tari. Iar mie nu mi se pare corect sa aratam doar lucrurile bune cand in orice loc sunt si multe lucruri care nu sunt asa cum ne-am dori.
Iata cateva din lucrurile care nu imi plac mie aici:
– Mancarea este mult mai putin sanatoasa si gustoasa decat in Romania. Chiar daca se gasesc optiuni sanatoase, sunt mult mai scumpe si mai greu de gasit. In restaurante deseori meniurile pentru copii ar pua ingrozi orice parinte dornic sa ii ofere copilului o alimentatie sanatoasa.
– Gradinitele sunt departe de ceea ce ma asteptam. Credeam ca intr-o tara in care concediul de crestere copil practic nu exista sistemul de crese si gradinite este foarte bine pus la punct. Dar nu este nici pe departe asa! Sunt multe gradinite de calitate proasta, iar gradinitele bune au liste de asteptare mari sau sunt scumpe. Iar multe dintre ele au un program incompatibil cu un job, adica fie cu program pana la 4, fie cu multe vacante. Acesta este unul dintre motivele pentru care in familiile bogate sau de nivel mediu de aici deseori unul dintre parinti sta acasa cu copiii. Iar in familiile mai sarace de multe ori salariul unuia dintre parinti abia acopera cheltuielile cu gradinita si transportul.
Desigur ca gradinitele alea mai scumpe au si servicii pe masura si noi ne-am “indragostit” de gradinita la care a fost Bogdan, dar asta nu inseamna ca nu sunt multe lucruri in neregula cu sistemul lor de gradinite. Nu spun ca nu exista gradinite ok la preturi acceptabile, dar gasirea lor este mai complicata decat ma asteptam.
– Oamenii sunt complet dependenti de masini. Stiu ca unii oameni nu sunt deranjati deloc de asta, insa mie chiar imi place sa merg pe jos. Mi-ar placea sa pot strabate distante mai mari cu transportul in comun sau pe jos, dar asta nu este posibil aici. Avem locuri unde putem merge pe jos, dar in restul masina este indispensabila. Eu nu conduc, asa ca poate si acesta este motivul pentru care nu imi place asta.
Pe de alta parte, intreaga infrastructura este foarte bine gandita! Gasesti oriunde locuri de parcare, iar drumurile arata impecabil. Venind dintr-o zona din Bucuresti unde dadeam trei ture in jurul blocului ca sa gasesc un loc de parcare, aici sunt incantata ca am scapat definitiv de problema asta. Insa imi lipseste mult libertatea de a ajunge oriunde fara masina.
– California si in special Bay Area (zona mare din jurul orasului San Francisco, care include Silicon Valley) sunt zone foarte scumpe. Preturile chiriilor in zone bune sunt mari. Gradinitele bune sunt scumpe. Mancarea de calitate este scumpa. Taxele sunt mari. Salariile alea impresionante pe care poate ati auzit ca le au IT-isti din Silicon Valley sunt insotite de costuri pe masura.
Insa intr-adevar toate taxele si costurile astea se reflecta in calitatea vietii. Aici ai senzatia ca autoritatile chiar se preocupa de cum arata locurile si de cum se simt rezidentii. Ceea ce compenseaza intr-un fel facturile mari pe care le ai de platit luna de luna.
Desigur ca toate astea sunt doar pareri subiective. Insa sper ca v-au oferit o mica imagine despre cum este viata noastra aici. Mie imi place locul in care ne-am mutat. Daca ar trebui sa o iau de la capat, m-as muta din nou aici fara indoiala!
Insa la fel de sigura sunt ca nu vreau sa raman pentru totdeauna aici. Nu avem nici un plan clar despre ce vom face in continuare si eu ma simt bine asa. Deocamdata vreau doar sa ma bucur de tot ceea ce imi place aici. Si sa raman cu cat mai multe lucruri in sufletul meu din experienta asta.
Daca avetin intrebari despre viata in America, eu raspund cu drag! Sper sa apuc sa va povestesc curand despre cateva prejudecati pe care le aveam inainte de a ma muta aici si cum sunt lucrurile in realitate. Insa pana atunci daca aveti orice curiozitate despre America si traiul aici, dati-mi de veste!
Multumim Raluca ! Mi-a placut articolul. As fi curioasa sa aflu cat de autentice simti tu ca sunt relatiile cu vecinii, oamenii in general. Ai sentimentul ca faci parte dintr-o comunitate in adevaratul sens al cuvantului ? Oamenii se ajuta intre ei? Cer ajutorul? Isi permit sa fie vulnerabili sa se deschida in mod autentic? Impresia mea e in vest tendinta asta de a nu-i deranja pe altii e un pic dusa la extrem si are ca efect izolarea oamenilor. Mi-ar placea sa aflu si despre experientele tale directe.
Chiar vorbeam despre asta acum ceva timp cu o prietena, pentru ca lucrurile sunt foarte contradictorii aici. Pe de o parte, exista sentimentul de comunitate in sensul ca oamenii se reunesc la evenimente si se implica mult in lucrurile care tin de comunitatea lor (semnificativ mai mult decat in Romania).
Insa americanii sunt crescuti cu ideea ca nu trebuie sa isi arate problemele, asa ca isi ascund vulnerabilitatile si relatiile sunt mult mai superficiale. Rareori vezi pe cineva sa isi deschida sufletul cu adevarat, chiar si fata de oameni apropiati. De asta cred ca se confrunta si cu multe probleme emotionale (depresie, anxietate, etc).
Desi aparent oamenii sunt uniti, in realitate relatiile sunt cu totul altfel decat eram eu obisnuita.
Buna Raluca! Si eu locuiesc in Belmont. Poate putem sa ne cunoastem.
Aveti parte de o experienta frumoasa, oriunde va vor purta pasii in viitor. 🙂
Cum este cu sistemul medical pe acolo?
Primul gand cand am citit intrebarea a fost sa iti raspund ca este scump. 🙂 Totul este foarte scump, deseori nejustificat de scump! Iar situatia este foarte trista pentru cei care nu isi permit costurile astea pentru ca nimanui nu ii pasa.
Pe de alta parte, doctorii sunt foarte atenti si iti explica totul pe indelete. Din fericire, nu am avut probleme seriose care sa necesite interactiunea cu doctorii, doar controale de rutina si o situatie cand am mers cu Bogdan la doctor. Clinicile pediatrice sunt foarte atent gandite, copilul este tratat cu mult respect si parintelui i se explica pe indelete totul.
In schimb eu am fost foarte frustrata de o clinica unde am fost pentru controale si analize necesare pentru niste acte si personalul mi s-a parut foarte incet si incompetent.
In ansamblu, eu sunt multumita ca stiu ca in cazul unei probleme de sanatate cu Bogdan am clinici bune la care pot apela, unde conditiile sunt impecabile si mai ales nu trebuie sa dau spaga pentru nimic. Insa si costul este pe masura.
Ce frumos, Ralu, ce ma bucur ca ai povestit din experienta voastra. Tare mi-as dori sa ii pot oferi si eu Anei experiente cat mai diverse, fie si pt perioade scurte 🙂
Poate va faceti planuri pentru o vizita pe aici, prin California! Sunt atatea locuri faine de vazut, mai ales pentru Ana, dar si pentru voi!
Stiu ca este foarte departe, dar sincer dupa parerea mea California este unul din locurile cele mai faine de vizitat cu copiii din lume. Poate sunt eu subiectiva, dar sunt zeci de muzee pentru copii, Legoland, Disneyland, Sea World, parcuri nationale si multe altele. Eu as recomanda oricui sa vina aici in vacantavreo 2-3 saptamani! 🙂
Am citit pe nerasuflate! Eu sunt foarte curioasa sa aflu cum e viata in alte tari cu bune si rele. Sa va bucurati de experienta asta, este interesanta cu siguranta!
Minunat articol! Si noi ne-am mutat de cateva luni in aceeasi zona si pot sa spun ca ma regasesc foarte mult in ceea ce ai scris. Multumesc 🙂
Toate, cu plusuri și minusuri, ca peste tot. Însă avem obiceiul, noi ăștia din țară, să dăm în Românica noastră și să credem că în alte părți umblă câinii cu colaci în coadă… 🙂
Clar nu umbla cainii cu colaci in coada nicaieri! Orice loc are plusuri si minusuri. Pana la urma important este sa fim intr-un loc in care sa ne simtim fericiti, indiferent daca este in tara sau in strainatate!
Este o experienta speciala intr-adevar in America. Cel mai mult imi place atitudinea oamenilor si vremea. Nu imi place iarna cand e foarte frig.Unde este vremea e frumoasa tot anul, acolo este de mine.
Recent am interactionat cu o persoana care locuieste de foarte mult timp in State si o parte din povestiile ei le-am regasit in articol. Din ce mi-a povestit concluzia ar fi ca nici un roman nu se naturalizeaza pe deplin in USA.
Se mai pot adauga, insa per ansamblu, acestea sunt cele mai importante
Multe mulțumiri!! Experiențele tale sunt valoroase pentru multe familii 🙂 Sunt de acord,că viața fiecărei persoane într-o altă țară are propria sa istorie unică!
Buna Raluca, scuza-ma ca imi fac si eu griji ca orice om… dar ma intrebam daca nu te ingrijoreaza faptul ca nu vei lua pensia care vine odata cu batranetea (sa inteleg ca stai acasa cu copilul). Nu stiu care este sistemul acolo. Poate reusesti sa ne explici.. Multumesc pentru rabdare si raspuns!
Anca, iarta-ma pentru raspunsul intarziat, a aprobat altcineva comentariul si eu abia acum l-am vazut!
Eu am avut o perioada in care nu am avut venituri, iar acum lucrez de acasa, dar nu platesc contributii la pensie deocamdata.
In America sistemul de pensii este privat, asa ca nu esti obligat sa contribui daca nu vrei. Poti fi angajat si sa nu platesti contributii la pensie, la fel cum poti sta acasa si sa platesti o suma lunara in contul de pensie.
Practic fiecare decide daca vrea sa contribuie si cu ce suma. Noi nu ne dorim sa stam pe termen lung aici, asa ca am ales sa nu pun banii in contul de pensie. Insa daca se schimba planurile cu siguranta o sa cautam o varianta si pentru pensie.