Similar Posts

17 Comments

  1. Multumim Raluca ! Mi-a placut articolul. As fi curioasa sa aflu cat de autentice simti tu ca sunt relatiile cu vecinii, oamenii in general. Ai sentimentul ca faci parte dintr-o comunitate in adevaratul sens al cuvantului ? Oamenii se ajuta intre ei? Cer ajutorul? Isi permit sa fie vulnerabili sa se deschida in mod autentic? Impresia mea e in vest tendinta asta de a nu-i deranja pe altii e un pic dusa la extrem si are ca efect izolarea oamenilor. Mi-ar placea sa aflu si despre experientele tale directe.

    1. Chiar vorbeam despre asta acum ceva timp cu o prietena, pentru ca lucrurile sunt foarte contradictorii aici. Pe de o parte, exista sentimentul de comunitate in sensul ca oamenii se reunesc la evenimente si se implica mult in lucrurile care tin de comunitatea lor (semnificativ mai mult decat in Romania).
      Insa americanii sunt crescuti cu ideea ca nu trebuie sa isi arate problemele, asa ca isi ascund vulnerabilitatile si relatiile sunt mult mai superficiale. Rareori vezi pe cineva sa isi deschida sufletul cu adevarat, chiar si fata de oameni apropiati. De asta cred ca se confrunta si cu multe probleme emotionale (depresie, anxietate, etc).
      Desi aparent oamenii sunt uniti, in realitate relatiile sunt cu totul altfel decat eram eu obisnuita.

    1. Primul gand cand am citit intrebarea a fost sa iti raspund ca este scump. 🙂 Totul este foarte scump, deseori nejustificat de scump! Iar situatia este foarte trista pentru cei care nu isi permit costurile astea pentru ca nimanui nu ii pasa.
      Pe de alta parte, doctorii sunt foarte atenti si iti explica totul pe indelete. Din fericire, nu am avut probleme seriose care sa necesite interactiunea cu doctorii, doar controale de rutina si o situatie cand am mers cu Bogdan la doctor. Clinicile pediatrice sunt foarte atent gandite, copilul este tratat cu mult respect si parintelui i se explica pe indelete totul.
      In schimb eu am fost foarte frustrata de o clinica unde am fost pentru controale si analize necesare pentru niste acte si personalul mi s-a parut foarte incet si incompetent.
      In ansamblu, eu sunt multumita ca stiu ca in cazul unei probleme de sanatate cu Bogdan am clinici bune la care pot apela, unde conditiile sunt impecabile si mai ales nu trebuie sa dau spaga pentru nimic. Insa si costul este pe masura.

  2. Ce frumos, Ralu, ce ma bucur ca ai povestit din experienta voastra. Tare mi-as dori sa ii pot oferi si eu Anei experiente cat mai diverse, fie si pt perioade scurte 🙂

    1. Poate va faceti planuri pentru o vizita pe aici, prin California! Sunt atatea locuri faine de vazut, mai ales pentru Ana, dar si pentru voi!
      Stiu ca este foarte departe, dar sincer dupa parerea mea California este unul din locurile cele mai faine de vizitat cu copiii din lume. Poate sunt eu subiectiva, dar sunt zeci de muzee pentru copii, Legoland, Disneyland, Sea World, parcuri nationale si multe altele. Eu as recomanda oricui sa vina aici in vacantavreo 2-3 saptamani! 🙂

  3. Am citit pe nerasuflate! Eu sunt foarte curioasa sa aflu cum e viata in alte tari cu bune si rele. Sa va bucurati de experienta asta, este interesanta cu siguranta!

  4. Minunat articol! Si noi ne-am mutat de cateva luni in aceeasi zona si pot sa spun ca ma regasesc foarte mult in ceea ce ai scris. Multumesc 🙂

  5. Toate, cu plusuri și minusuri, ca peste tot. Însă avem obiceiul, noi ăștia din țară, să dăm în Românica noastră și să credem că în alte părți umblă câinii cu colaci în coadă… 🙂

    1. Clar nu umbla cainii cu colaci in coada nicaieri! Orice loc are plusuri si minusuri. Pana la urma important este sa fim intr-un loc in care sa ne simtim fericiti, indiferent daca este in tara sau in strainatate!

  6. Este o experienta speciala intr-adevar in America. Cel mai mult imi place atitudinea oamenilor si vremea. Nu imi place iarna cand e foarte frig.Unde este vremea e frumoasa tot anul, acolo este de mine.

  7. Recent am interactionat cu o persoana care locuieste de foarte mult timp in State si o parte din povestiile ei le-am regasit in articol. Din ce mi-a povestit concluzia ar fi ca nici un roman nu se naturalizeaza pe deplin in USA.

  8. Multe mulțumiri!! Experiențele tale sunt valoroase pentru multe familii 🙂 Sunt de acord,că viața fiecărei persoane într-o altă țară are propria sa istorie unică!

  9. Buna Raluca, scuza-ma ca imi fac si eu griji ca orice om… dar ma intrebam daca nu te ingrijoreaza faptul ca nu vei lua pensia care vine odata cu batranetea (sa inteleg ca stai acasa cu copilul). Nu stiu care este sistemul acolo. Poate reusesti sa ne explici.. Multumesc pentru rabdare si raspuns!

    1. Anca, iarta-ma pentru raspunsul intarziat, a aprobat altcineva comentariul si eu abia acum l-am vazut!
      Eu am avut o perioada in care nu am avut venituri, iar acum lucrez de acasa, dar nu platesc contributii la pensie deocamdata.
      In America sistemul de pensii este privat, asa ca nu esti obligat sa contribui daca nu vrei. Poti fi angajat si sa nu platesti contributii la pensie, la fel cum poti sta acasa si sa platesti o suma lunara in contul de pensie.
      Practic fiecare decide daca vrea sa contribuie si cu ce suma. Noi nu ne dorim sa stam pe termen lung aici, asa ca am ales sa nu pun banii in contul de pensie. Insa daca se schimba planurile cu siguranta o sa cautam o varianta si pentru pensie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *