Cum a fost vacanța în Islanda cu copiii (iarna)
Am mers în Islanda pentru prima dată în vara lui 2012, într-un road trip în care am vizitat pe îndelete jumătatea sudică a țării. Vacanța aceea este o amintire care pare dintr-o altă viață, nu doar pentru ca s-a întâmplat acum mulți ani, dar și pentru că s-a întâmplat într-o etapă total diferită a vieții noastre, înainte de a avea copii.
Iarna aceasta am mers din nou în Islanda, de data aceasta cu copiii.
In toți anii petrecuți in California, copiii nu au văzut zăpadă aproape deloc, așa că experiența a fost cu atât mai specială pentru ei si s-au bucurat din plin de timpul petrecut acolo.
Unde ne-am cazat
Am stat in Islanda 14 zile, timp în care am stat atât în Reykjavik (într-un apartament din centru), cât și în Hafnarfjörður, un orășel aflat la jumătatea distanței dintre Reykjavik și aeroport.
Am rezervat ambele cazări pe Airbnb, pentru că am preferat să avem apartamente spațioase în care copiii să se poată juca în voie decât să stăm la un hotel. Apartamentul din Reykjavik era localizat foarte central, așa că am putut explora orașul în voie în zilele petrecute acolo.
Cum a fost în Islanda iarna
Singura reținere pe care am avut-o înainte de vacanța în Islanda a fost vremea friguroasă, pentru că nu știam cât de plăcut va fi să petrecem multe ore pe afară în sezonul rece. Dar așa cum spun nordicii, se pare că nu există vreme prea rece dacă ai hainele potrivite.
Fiecare dintre noi a fost îmbrăcat cu un set de lenjerie termică (bluză și colanți), pantaloni de schi, pulover și o geacă groasă de iarnă, plus căciulă și mănuși. Pentru copiii am avut cagule în loc căciuli pentru că țineau de cald mai bine și nu le puteau pierde (când voiau să își scoată căciula, purtau cagula în jurul gâtului și nu aveau cum să o piardă).
Frigul nu a fost o problemă deloc. În mod neașteptat, când temperaturile erau scăzute am avut mai puține probleme decât atunci când s-a încălzit. La temperaturi apropiate de 0 grade totul a devenit foarte alunecos, mai ales în parcuri naturale și alte locații care nu erau deszăpezite.
Iarna ziua este foarte scurtă în Islanda, așa că în ianuarie este lumină doar de pe la 11:30 la 15:30. In Reykjavik nu ne-a deranjat întunericul deloc, pentru că erau luminițe peste tot și orașul avea un farmec aparte în întuneric.
Însă zilele scurte influențează activitățile în aer liber, cum ar fi vizitarea gheizerelor sau a parcurilor naturale.
Noi am încercat să ne programăm toate activitățile în aer liber în intervalul în care era lumină, iar în rest am vizitat muzee sau alte spații indoor, am fost la restaurante sau ne-am plimbat pe străzile din Reykjavik.
Islanda este o destinație minunată pentru sezonul rece, mai ales dacă aveți copii cărora le place să se joace în zăpadă. Sunt multe lucruri de făcut atât pe afară, cât și indoor, așa că distracția este asigurată.
7 recomandări pentru o vacanță în Islanda cu copiii
Am strâns mai jos o listă de 7 recomandări inspirate de activitățile preferate din vacanța noastră. Sunt și alte activități pe care le-am încercat vara și ne-au plăcut, dar am inclus aici doar recomandări pentru sezonul rece.
- Centrul Reykjavik-ului pe întuneric – dimineața până la 11 și după-amiaza după 4 când afară este întuneric, centrul orașului este luminat foarte frumos și are un farmec aparte (noi mergeam dimineața să hrănim rațele și lebedele de pe pond și apoi ne plimbam prin oraș să admirăm luminițele)
- Muzeul Perlan (potrivit pentru copii de peste 6 ani) – mai ales pentru experiența de la planetariu (despre aurora boreală), peștera de gheață și filmulețul despre erupții vulcanice
- Fly Over Iceland – o experiență virtuală care folosește un ecran rotund și efecte speciale pentru a simula un zbor deasupra Islandei (costă destul de mult pentru o activitate de 30 minute, dar merită banii)
- Frumusețile naturale din Cercul de Aur al Islandei (la care se poate ajunge ușor cu mașina din Reykjavik): Parcul Național Thingvellir, gheizerele de la Geysir, cascada Gullfoss
- Restaurantul Icelandic Street Food pentru supa traditionala islandeză (plus waffles gratuite pentru copii)
- Vizitarea unei ferme de cai islandezi (noi am fost la o fermă care oferea o vizită în grajd pentru a cunoaște caii și o sesiune scurtă de călărit pentru copii – care a fost una dintre activitățile lor preferate din toată vacanța)
- Blue Lagoon sau alte piscine termale – noi nu am putut merge la Blue Lagoon cu copiii pentru că era închis din cauza unei erupții vulcanice, dar sunt multe alte piscine termale în Islanda care sunt o experiență unică de încercat cu cei mici
Alte locuri / activități care ne-au plăcut:
- sala de concerte Harpa
- biserica Hallgrímskirkja
- plimbare pe malul apei (Sculpture and Shore Walk)
- Árbær Open Air Museum (un muzeu în aer liber care arată felul în care trăiau islandezii în trecut)
- strada Laugavegur din centrul Reykjavik-ului (cu multe magazine si restaurante)
- expoziția Whales of Iceland (deși a fost mult mai mică decât ne așteptam).
9 sfaturi pentru o vacanță în Islanda cu copiii în sezonul rece (din experiența noastră)
Dacă vă gândiți să mergeți în Islanda cu cei mici, am făcut aici o listă cu 10 sfaturi care sper să vă fie utile în planificarea vacanței.
1. De inclus in bagaj: diferite straturi de îmbrăcăminte (care să vă permită să vă adaptați ușor la temperaturile schimbătoare), ghete de iarnă groase, mănuși impermeabile, lanternă (noi am avut și câteva lămpi de cap pentru noi și copii ca să navigăm mai ușor prin întuneric)
2. Dacă aveți copii mici, un port bebe este mult mai practic decât un cărucior. Pentru copii preșcolari, o sanie este un mod foarte practic de transport.
Noi am cumpărat o sanie de plastic de la un supermarket de acolo și a fost perfectă pentru băiețelul meu cel mic (4 ani). Am putut să ne plimbăm mult mai mult datorită saniei, pentru că el putea sta acolo în timp ce noi exploram diferite locații.
3. Islanda este o țară foarte scumpă. Noi am reușit să reducem cheltuielile cumpărând majoritatea lucrurilor de la supermarket.
Pentru că am stat în apartamente unde am avut bucătărie am putut mânca multe mese acasă în loc să cumpăram gustări scumpe din oraș sau să mergem des la restaurant. În plus, am avut ocazia să încercăm produse locale din magazine lor și am descoperit multe produse care ne-au plăcut.
(supermarket-uri care ne-au plăcut: Bonus, Hagkaup, Netto, Kronan)
4. Islanda este ușor de navigat cu mașina, inclusiv in centrul capitalei (spre deosebire de multe alte țări europene). Noi am închiriat o mașină de la aeroport (de la Blue Car Rental) și am folosit-o atât în oraș (unde am găsit mereu loc de parcare), cât și în excursiile de vizitat diferite obiective.
Iarna este util să verificați starea drumurilor dacă vreți să faceți un drum mai lung cu mașina, pentru că unele drumuri se închid când ninge mult.
5. Dacă vreți să opriți la o cafenea locală care este ușor de găsit în mai multe locații din zona cpitalei, vă recomand Te & Kaffi. Este un fel de Starbucks islandez unde ne-am oprit de mai multe ori să luăm cafea pentru noi și ceva dulce pentru copii.
6. Apa de la robinet din Islanda este una dintre cele mai bune ape din lume, așa că nu merită deloc să cumpărați apă de la magazin. Noi am luat sticle pentru copii cu apă de la robinet peste tot.
7. Dacă vreți să vedeți aurora boreală, există site-ul Aurora Forecast unde serviciul de meteorologie din Islanda oferă prognoze în timp real. (Noi nu am avut noroc să vedem aurora deși am stat in Islanda două săptămâni.)
8. Dacă mergeți în Islanda în timpul sărbătorilor, povestiți-le copiilor despre tradițiile islandeze de Crăciun (cei 13 Yule Lads și Yule Cat – pisica Crăciunului).
De Revelion, merită să mergeți să vedeți artificiile pentru că sunt lansate peste tot în capitală (un procent din banii cheltuiți de islandezi pe artificiile de Anul Nou sunt direcționați către serviciile lor de intervenție și salvare, așa că toată lumea cumpără artificii și le lansează in noaptea de Revelion).
Noi am mers de Revelion in parcarea de lângă muzeul Perlan și am văzut artificiile lansate peste tot in Reykjavik. A fost o experiență frumoasă pentru noi și a fost foarte practic pentru că am putut sta chiar lângă mașină (pentru că înăuntru erau copiii care nu au vrut să iasă deloc).
9. Pentru activități distractive în familie (mai ales cu copii mai mari) după o zi de explorat orașul, am găsit mai multe alternative in mall-ul Smaralind: cinematograf, sală de jocuri, Fotboltaland (jocuri cu mingea) și un restaurant unde puteți juca darts și shuffleboard.
⭐ Dacă aveți întrebări despre vacanța în Islanda, puteți lăsa un comentariu mai jos și vă răspund cu drag.