Saptamana Internationala a Bebelusilor Purtati – programul evenimentelor
De cand sunt mama am descoperit mai multe comunitati online de mamici, reunite in grupuri de interese comune si aceste comunitati mi-au fost de ajutor atunci cand cautam un sfat, o parere, o incurajare. Treptat am parasit unele grupuri pentru ca mi-am dat seama ca nu imi gasesc locul acolo, dar am si descoperit altele in care ma simt tare bine.
Unul dintre cele mai unite si frumoase grupuri pe care le-am cunoscut (atat online, cat si in realitate) este grupul de babywearing din Bucuresti, care cuprinde multe mamici senzationale, de la care am mereu ceva de invatat. Chiar daca nu am putut participa decat la cateva dintre intalnirile lor saptamanale, de fiecare data mi-a facut placere sa fiu printre ele si sa ma molipsesc cu entuziasmul lor.
Iar pentru ca saptamana urmatoare este sarbatoarea bebelusilor purtati cateva dintre mamele de pe grup au organizat evenimente frumoase si vesele la care va invit sa participati. Stiu cat de multa munca este implicata in organizarea unor astfel de evenimente si nu pot decat sa le admir, pentru ca printre toate treburile de mame au gasit timp sa se ocupe de asta.
Programul arata minunat, as fi vrut sa particip la toate evenimentele, dar din pacate serviciul ma face sa lipsesc “motivat” de la multe. Insa daca voi aveti timp va recomand sa mergeti, distractia este garantata. 🙂
Duminica, 5 octombrie, ora 17 – Flash Mob in Afi Palace Cotroceni
Saptamana Internationala a Bebelusilor Purtati incepe duminica in Afi Palace Cotroceni, unde mamele din grup au pregatit un flah mob pe o melodie vesela. Cu siguranta merita sa mergem in numar cat mai mare sa le admiram si sa le sustinem. Intalnirea are loc la ora 17 la intrarea in mall, iar dansul se va desfasura langa magazinul Zara.
Prin acest flash mob se va aduce in atentia parintilor importanta purtarii sanatoase a bebelusilor, iar daca vom avea noroc de vreme buna sunt sigura ca momentul va fi plin de culoare si energie.
Luni, 6 octombrie, ora 10:30 – Ateliere de Babywearing
La sediul Poarta-ma (bdul Mihail Kogalniceanu nr 29, interfon 007) putem invata luni lucruri interesante despre purtarea bebelusului, sa probam sisteme pe care inca nu le-am incercat si sa schimbam impresii despre fiecare modalitate de purtare. Subiectele abordate vor fi avantajele sistemelor de purtare, cum sa-ti faci propriul sistem de purtare si cum iti poti personaliza acasa propriul sistem de purtare.
Pentru participare trebuie sa va inscrieti, pentru ca este doar un anumit numar de locuri.
Marti, 7 octombrie, ora 11 – Aventuri prin Bucuresti cu Pas Pitic
Cred ca stiti deja ca imi plac mult tururile Pas Pitic, alaturi de Simona si Mihaela, asa ca un tur cu prilejul acestei saptamani nu poate fi decat minunat.
Turul este gratuit si va incepe la ora 11 de la Universitate (la Statuia lui Mihai Viteazu), ca mai apoi sa treaca prin multe puncte de interes din aceasta zona a orasului: Hanul Manuc, Curtea Veche, Muzeul de Istorie si multe altele. Fiecare oprire va fi insotita de informatii interesante despre istoria orasului si de istorisiri inedite despre personalitatile care au marcat aceste locuri.
Miercuri, 8 octombrie, ora 10 – Babywearing Fashion
Evenimentul este un prilej de rasfat pentru mame, la Salonul Yummy Mummy Beaty Salon (bdul Marasesti nr 55), unde timp de doua ore participantele vor primi sfaturi de ingrijire si vor beneficia de serviciile oferite de salon. Partea buna este ca la salon puteti veni cu bebelusii, pentru ca are cine sa ii supravegheze in timp ce voi va bucurati de rasfatul oferit.
Joi, 9 octombrie, ora 8:50 – Aventuri in Carpati
Ziua de joi vine cu o aventura in munti, in Busteni. Dupa o calatorie cu trenul mamele si bebelusii vor petrece o zi la munte, cu plimbari, mancare la cabana si ceai cald. Intalnirea are loc la ora 8 la Gara de Nord, la biroul de informatii. Trenul pleaca la 8:50 si revine la ora 16:47, iar pretul unui bilet este de 19 lei.
Vineri, 10 octombrie, ora 10:30 – Aventuri in lumea animalelor domestice la Ferma Animalelor
Despre Ferma Animalelor am scris aici, este un loc frumos de petrecut o zi alaturi de cei mici, care sunt fascinati de animale si se bucura din plin de aerul curat de acolo. De data aceasta veti putea vedea ferma in compania unor alte mamici purtarete, deci va fi si mai distractiv.
Intalnirea are loc la ora 10:30 in fata magazinului Obor, de unde se merge cu autobuzul pana la ferma. Intrarea costa 7 lei, iar la final va avea loc o tombola cu premii.
Sambata, 11 octombrie, ora 11 – Babywearing sanatos
Timp de doua ore la sediul Viva Sport vor avea loc cateva prezentari interesante pe mai multe teme: gimnastica si masajul bebelusului (cu kinetoterapeut Georgiana Mirela Ivanciu), postura corecta, tonifierea musculaturii si recuperarea medicala si recuperarea medicala pentru mame (cu kinetoterapeut Ana Valentina), importanta contactului piele pe piele dintre mama si bebelus (cu consultantul in alaptare Mihaela Timofte) si diversificarea bebelusilor (cu nutritionistul Eugenia Dobrescu).
La finalul intalnirii va avea loc o tombola cu premii de la sponsori.
Cam acestea ar fi evenimentele minunate la care va invit sa luati parte in saptamana urmatoare, mamicile organizatoare au facut o treaba super si cu siguranta va fi o saptamana plina de momente frumoase. Iar pentru mamele care abia se gandesc sa inceapa sa isi poarte bebelusul adaug mai jos un fragment din comunicatul oficial al evenimentului, ca sa va convingeti ce bine este sa alegeti un sistem pe purtare, ce beneficii frumoase veti avea pentru voi, pentru bebe si pentru relatia dintre voi doi.
De ce să ne purtăm bebelușul?
Avantaje pentru copil:
Bebeluşii purtaţi plâng mai puţin: Acest lucru este confirmat de studiu din 1981 al lui
Hunziker şi Barr: copiii purtaţi doar 2 ore în plus pe zi plâng, în medie, cu 43% mai puţin în
timpul unei zile, şi cu 52% mai puțin la orele serii.
Soluție miraculoasă pentru colici: Poziţia cangur (lipit de pieptul mamei) într-un mediu
cald, sigur şi liniştit, ajută bebeluşul să se relaxeze.
Dezvoltarea emoţională: Odată ce sunt siguri de prezenţa (fizică, emoţională) continuă şi
necondiţionată a mamei, copii devin mai încrezatori şi se desprind singuri de părinţi pentru a
explora lumea înconjurătoare.
Dezvoltarea mentală: Bebeluşii petrec mai mult timp într-o stare de relaxare, ideală
pentru a învăţa. Siguranța conferită de prezenţa mamei şi de contactul permanent cu ea fac
bebelușul mai relaxat şi mai deschis la stimulii din jurul lui.
Dezvoltarea fizică: Poziţionate corect, sistemele de purtare nu impiedică fluxul de aer
necesar copilului şi nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat de
studii ştiinţifice. Mai mult decât atât, mijloacele de purtare ergonomice menţin picioarele
copilului flectate şi depărtate, poziţie recomandată în prevenirea şi tratarea displaziei de şold.
Avantaje pentru părinţi:
*Purtatul copilului favorizează o legătura mai strânsă mama-copil pe plan afectiv şi ajută mama
în creşterea încrederii în capaciţătile sale de părinte.
*Folosit corect, e mult mai confortabil decat ţinutul în braţe sau folosirea unui marsupiu,
greutatea copilului distribuindu-se uniform pe umeri/spate şi nu doar pe braţe sau în zona
bretelelor (cum e cazul marsupiului).
*Multe mame acuză dureri de spate în timpul sarcinii şi după nastere. În cazul mamelor care
folosesc un sistem de purtare ergonomic, presiunea exercitată de greutatea copilului se
distribuie uniform (mai mulţi muschi ai spatelui şi umerilor colaborează pentru a purta copilul)
iar durerile apar mai rar.
*Purtatul bebeluşului îi oferă parintelui libertatea de a-şi continua o mare parte din activităţile
obişnuite, fară a se izola de copil. Purtatul copilului oferă o libertate mai mare decat dusul in
cărucior (scări, trasee montane, plimbări pe malul mării) sau în braţe (aveţi mainile libere).
*Într-un sistem ergonomic de purtare ales corect, vă puteţi purta bebelușul încă de la naştere şi
ulterior atât timp cât acesta doreşte.
*În cazul părinţilor cu mai mulţi copii, purtatul le oferă posibilitatea de a fi aproape de cel mic şi
in acelaşi timp de a satisface nevoile celui mare, fără a fi nevoit să stabilească priorităţi.
One Comment